خبرگزاری کار ایران

آمار آثار منقول مهم است تا مانع دزدیده‌شدنشان شویم/ هرچه زودتر وضعیت فلزیاب‌هاب توقیفی مشخص شود/ کشف ۱۹ هزار شی اصل و تقلبی در سال گذشته/ تصویب کلیات لایحه قانون شرح وظایف وزارتخانه میراث فرهنگی

آمار آثار منقول مهم است تا مانع دزدیده‌شدنشان شویم/ هرچه زودتر وضعیت فلزیاب‌هاب توقیفی مشخص شود/ کشف ۱۹ هزار شی اصل و تقلبی در سال گذشته/ تصویب کلیات لایحه قانون شرح وظایف وزارتخانه میراث فرهنگی
کد خبر : ۱۳۶۰۳۴۱

در آیین رونمایی از پروژه‌های حفاظت و مرمت بناها و آثار تاریخی و اقدامات یگان حفاظت از فلزیاب‌ها به عنوان آسیب جدی حوزه میراث‌فرهنگی یاد و بر لزوم ثبت آمار آثار منقول و اشیاء تاریخی تاکید شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، آیین رونمایی از پروژه‌های حفاظت و مرمت بناها و آثار تاریخی و اقدامات یگان حفاظت صبح امروز (دوم خرداد) همزمان با ششمین روز از هفته میراث فرهنگی با حضور وزیر میراث و گردشگری و معاونان او در حوزه میراث، یگان حفاظت و مدیران کل استانی برگزار شد.

فاطمه داوری (مدیرکل حفظ بناها و بافت‌های تاریخی) با ارائه گزارشی از فعالیت‌های انجام شده در این دفتر، گفت: ۲۸ اردیبهشت روز جهانی موزه و آغازگر هفته میراث‌فرهنگی است. شعار روز جهانی "موزه‌ها پایداری و بهزیستی و حال خوب" است. "هویت ملی و نشاط اجتماعی" نیز شعاری است که برای هفته میراث‌فرهنگی در نظر گرفته شد.

او ادامه داد: امروز ۱۹۰ پروژه مرمتی و حفاظتی  رونمایی می‌شود که از این میان ۱۷۱ پروژه اجرایی و ۱۹ پروژه مطالعاتی است. تامین منابع ۱۸ پروژه به صورت مشارکتی بوده و امیدواریم سال آینده این بخش بیشتر شود. استان کرمان بیشترین آمار پروژه‌های مرمتی را به خود اختصاص داده و استان البرز کمترین میزان را به خود اختصاص داده. 

پیشگیری از وقوع جرم علیه میراث‌فرهنگی

سردار حسن مهری (فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی) نیز با اشاره به نقش کلیدی حفاظت در حوزه میراث گفت: یکی از مشکلات ما بحث فلزیاب‌هاست. ۴۲۷۴ دستگاه فلزیاب را در استان‌های کشور توقیف کردیم که باید این وضعیت تعیین تکلیف شود. نگهداری این فلزیابها تبعاتی دارد که باید زودتر وضعیت آنها مشخص شود. برای جلب مشارکت‌های عمومی در بخش یگان حفاظت نیز سامانه ۰۹۶۶۲ فعال است و در سال گذشته ۳۸۱۹ مورد خبر موثر از مردم دریافت کردیم که برخی از آنها منجر به عملیات و کشف شد.

او ادامه داد: پیشگیری از وقوع جرم علیه میراث‌فرهنگی مورد توجه قرار گرفته و اخطارهایی برای افرادی که به میراث تجاوز می‌کردند ارسال شد. معاونت‌ پیشگیری از جرم قوه قضائیه از اخطارهای ما استقبال کردند و پیشنهاد دادند تا تفاهم‌نامه‌ای منعقد شود.

مهری خاطرنشان کرد: از سال ۹۸ تا ۱۴۰۱ حدود  ۱۸۳۳۷ اخطار داده شده و ۱۵۵۸ مورد منجر به تشکیل پرونده شد این امر نشان از آن دارد که پیشگیری از وقوع جرم کار ساز است. ۱۲۸۳ فقره کارت قضایی برای ماموران یگان حفاظت صادر خواهد شد.

او با اشاره به تکمیل برنامه جامع آسیب شناسی موزه‌ها، گفت: ۲۰ درصد موزه‌های کشور فاقد دوربین مداربسته هستند که اکثرا موزه مردم‌شناسی هستند. ۳۸.۲ درصد موزه‌ها سیستم اعلام حریق دارند و تنها ۲۶ درصد سیستم اعلام تردد غیر مجاز دارند و ۵ استان مانیتورینگ مرکزی دارند. 

فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی تصریح کرد: سالانه ۲۰۰ نفر سرباز امریه داریم که می‌توانیم از حضور آنها استفاده کنیم در حوزه تهران کمی مشکل داریم که امیدواریم به زودی رفع شود. جذب ۶۰۰ سرباز عادی نیز با دستور وزیر محقق خواهد شد. البته طی سال گذشته  ۱۹ هزار قلم شی تاریخی اصل و تقلبی در کل کشور کشف کردیم که حدود ۸ هزار مورد اصل و حدود ۱۱ هزار قلم تقلبی هستند. در این میان ۲۲۷۵ نفر دستگیر شدند که بیشتر افرادی که دستگیر می‌کنیم با پرداخت جرایم مالی روبه رو می‌شوند و بهتر است تدارکی دیده شود که بخشی از این جرایم مالی به بخش میراث واریز شود تا کمک حال حفاظت شود.

آثار منقول به طور کامل ثبت شوند

پس از صحبتهای مهری، عزت الله ضرغامی (وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی) با طرح این سئوال که آیا تعداد آثار منقول کشور در اختیارمان هست یا خیر گفت: دچار عقب ماندگی آماری هستیم و نیازمند اولویت بندی هستیم چراکه شاید نشود تخت جمشید را دزدید اما اگر آماری از آثار منقول و اشیا نداشته باشیم می‌توانند دزدیده شوند. چراکه به گفته فرمانده یگان حفاظت برخی مکان‌ها دوربین ندارند که می‌تواند مشکل ساز شود. میلیون‌ها اثر و شی تاریخی در کشور داریم که باید ساماندهی شوند. 

مرتضی ادیب‌زاده (مدیرکل امور موزه‌ها ) نیز در این خصوص گفت: ۲ هزار اثر در سامانه جام ثبت شده‌اند که در زمره نفایس هستند‌  وثبت ملی نفایس انجام می‌شود در کل دو نوع ثبت آثار منقول داریم که بخش دیگر آن به ثبت آثار کشف شده توسط امین اموال ها اختصاص دارد که تاکنون ۶۷۰ هزار اثر ثبت شده که یگان از آنها حفاظت می‌کند اما در زمره نفایس نیستند.

این جلسه با ارائه گزارش عملکرد فریدون فعالی (مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمان)،  خزائی(مدیرکل میراث‌فرهنگی قزوین)، حمزه زاده (مدیرکل میراث‌فرهنگی استان آذربایجان شرقی) و ولی جهانی (مدیرکل میراث‌فرهنگی استان گیلان) در حوزه مرمت و حفاظت ادامه یافت.

فلزیاب ها آسیب جدی در حوزه میراث

ضرغامی نیز در پایان خاطرنشان کرد: کلیات لایحه قانون شرح وظایف وزارتخانه میراث فرهنگی و گردشگری دیروز در کمیسیون فرهنگی تصویب شد و بیشترین میزان آن درخصوص میراث فرهنگی است و بخش‌هایی از خلاءها مانند یگان حفاظت به عنوان ضابط قضایی شناخته شد. 

او ادامه داد: درخصوص فلزیاب‌ها اگر دانش شرکت‌های بنیان‌ نتوانستند از آنها استفاده کنند معدوم‌شان کنید چراکه آسیب جدی در حوزه میراث هستند و مردم به دنبال گنج هستند و رویای یک شبه پولدار شدن را در سر می‌پرورانند. اخطارهایی که یگان داده، خوب است و حتما اخطار و تذکر نیابد در حوزه حجاب باشد. حتا برخی نمی‌دانند که ناشی از جهل است. حتا بسیاری از مقامات و مسئولان رده بالا با ما تماس می‌گیرند که فلان جا گنج هست و کوزه‌ها و سکه‌ها آویزان هستند و... بعد ما می‌رویم و می‌گردیم و هیچ پیدا نمی‌کنیم. حتا چندی پیش یکی از مسئولان به من زنگ زد و گفت در یک غار ۱۰۰ قبر و طلا پیدا کردیم و یکی از قبرها را خالی کردیم و طلاهایش را برداشتیم و بردیم و بعد ترسیدیم و دوباره طلاها را سرجایش گذاشتیم و ... ما رفتیم در ارتفاعات و بعد از گذر از کولاک و... گشتیم و چیزی پیدا نکردیم و متوجه شدیم خبر کذب بوده. 

مشارکت مردم برای حفظ و مرمت بناهای تاریخی

او ادامه داد: برای حفظ و مرمت بناهای تاریخی نیازمند مشارکت مردم هستیم و بودجه دولتی شوخی است. اگر مشارکت مردم نباشد جلوی چشمان ما میراث‌فرهنگی تخریب خواهد شد. انجمن خیرین میراث ثبت شده و همه باید کمک کنیم تا میراث‌فرهنگی حفظ شود. باید مردم را در حوزه حفظ میراث وارد کنیم. ما از تخم مرغ و نان مردم مسلمان ایران می‌زنیم و با بودجه دولتی، کلیسا، آتشکده و کنیسه را تعمیر می‌کنیم و این برای کشور افتخار است البته که برای این مرمت‌ها محدودیت داریم و مردم باید مشارکت کنند.

این مراسم با تقدیر و تجلیل از زهره ادهمی (مدیر مجموعه حافظیه)، شهرام زندوکیل (مدیر مجموعه سعدیه)، مجید فروتن (مدیر مجموعه هشت بهشت)، مرتضی بیگی (مدیر مجموعه منارجنبان) و  مسعود عطایی (مدیر مجموعه عطار و خیام) در حوزه اداره کل حفظ و احیاء بناها، بافت‌ها، محوطه‌های تاریخی و علی بهارلو، محمد اقبالی، اصغر اسکندری، ابراهیم بخشی و علی جلالیان در حوزه یگان حفاظت میراث فرهنگی پایان یافت.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز