تفسیری از سورههای شعرا و نمل منتشر شد
کتاب «چند برگ تفسیر قرآن عظیم (شامل پارهای از سورههای شعرا و نمل)» منتشر شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، کتاب «چند برگ تفسیر قرآن عظیم (شامل پارهای از سورههای شعرا و نمل)» به کوشش رضوان مساح و مرتضی موسوی توسط با پیشگفتاری از بهاءالدین خرمشاهی به همت نشر فرزان روز در تیراژ ۵۰۰ نسخه با قیمت ۲۰۰ هزار تومان منتشر و روانه بازار شد.
در کنار برخی از تفسیرهای قدیم قرآن که مصون از حوادث ایام بیکم و کاست به دست ما رسیده، انبوهی از پاره تفسیرها یافت شده است که گویا هریک بازمانده دست نوشتههای کامل از ترجمه، تفسیر و تاویلهای آیات کتاب خدایند.
در این میان به سال ۱۳۵۱ ش و به با همت انتشارات کتابخانههای عامه افغانستان (کابل) باقی مانده از تفسیری کهن منتشر شد که عنوان چند برگ تفسیر قرآن عظیم بر خود گرفت. در پیشانی کتاب پس از مقدمهای دو صفحهای از محمد کریم شیون، باتوضیحاتی ده صفحهای و نه چندان ساختارمند از غلامرضا مایل هروی روبه روییم. شاید اگر تمامی این تفسیر هم به دست ما رسیده بود نمیتوانستیم چندان درباره نویسندهاش سخن گوییم چه رسد به اینکه اکنون جز اوراق معدودی از آن را در اختیار ما نیست و چیزی از نام مولف و تاریخ تالیف نمیدانیم. اما خوشبختانه آگاهیهایی ثبت شده که اگر قراین برون متنی را نیز با آنها یار کنیم، میتوانیم بر اساس حدس و گمان دست کم فضایی، هرچند مبهم و تیره تار و نه چندان موثق ارائه دهیم.
اینگونه است که نویسنده در این کتاب سعی دارد تا پس از بازنویسی و حروف نگاری دقیق کتاب، برای بازتاب هرچه شبیهتر شکل دست نوشت در متن امروزی، آیات قرآن را با قلمی متفاوت و درشت بنویسد و فروافتادگیها و برخی نکات بایسته را در پابرگها ذکر کند. تفسیر در ۳ محور انجام شده که مصحح با رعایت آنها توانسته کاری شایسته انجام دهد.
خرمشاهی در پیشگفتار این کتاب آورده است: ساختار روشمندانه این کتاب و تشریح زبانشناسانه آن، در عصر جدید و در میان تصحیحهای علمی، به واقع کم نظیر است. این اثر سزاوار است که هم در رشته علوم قرآنی، هم متنپژوهی و هم رشتههای دیگر زبان شناختی، کتاب درسی دانشگاهی تعیین گردد؛ به ویژه آنکه علاوه بر فهرستهای چندین گانه، نسخه اصلی کتاب، به صورت نسخه برگردان در پایان کتاب چاپ شده است و ارزش این کتاب را دو چندان ساخته.
بیژن تلیانی