در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
جزییاتی از کشفیات گورستان ولم بهشهر شامل گوردخمهها و زیورآلات همراه با اجساد
سرپرست فصل نخست کاوش باستان شناسی گورستان ولم بهشهر مازندران از کشفیات این فصل از کاوش سخن گفت و به گوردخمهها و هدایای همراه با متوفاها اشاره داشت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، رحمت عباس نژاد سرستی (سرپرست فصل نخست کاوش باستان شناسی گورستان ولم بهشهر مازندران) با اشاره به آنکه این فصل از کاوش در این گورستان از خردادماه تا ۱۲ مردادماه 1400 ادامه داشت، گفت: در این فصل از کاوش در این گورستان جمعا بیست و هشت تدفین برداشت شد که هشت مورد پیش از اشکانی هستند. صدو هفتاد و پنج گورنهاده در قالب ظروف سفالی شاخص دوره اشکانی، ابزارها ادوات فلزی، زیورآلات فلزی، استخوانی، شیشهای، صدفی، سنگی و مهرههای تزیینی (از انواع سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی نظیر عقیق، لاجورد، مرمر، مروارید و خمیر شیشه) و انواع انگشتر مهرهای منحصر به فرد گردآوری شده است. گورستانهای این محوطه مربوط به عصر آهن و دوران اشکانی است. همچنین شواهد و یافتههایی نظیر ابزارهای سنگی و قطعات و موادی یافت شد که نشان میدهد این محوطه حداقل شش هزار سال قدمت دارد.
او با اشاره به یکی از شاخصترین یافتههای این فصل از کاوش در ولم گفت: اسکلت بانوی دوره اشکانیان با ۴۵ هدیه دفن شده را کشف کردیم و هدایای دفن شده در جوار پیکرها نشان دهنده سنتها و تشریفات و آیینهایی بود که از هزارههای قبل رواج داشت و حتا از این طریق میتوان به شغل، جایگاه اقتصادی و اجتماعی و جنسیت متوفیان پی برد. البته پی بردن به این مهم نیازمند انجام مطالعات دقیقتر است. این گورستان آثار بین دو تا سه هزار ساله را در خود جای داده است.
این باستانشناس ادامه داد: از لحاظ گونه معماری نیز گوردخمههای این محوطه با گوردخمههای وستمین ساری قرابت زیادی دارند و در حال حاضر در چارچوب گونههای محلی و تا حدودی منطقهای قابل طبقه بندی هستند.
عباس نژاد خاطرنشان کرد: ازجمله یافتههای نخستین فصل کاوش در گورستان ولم بهشهر استان مازندران میتوان به سفالهای پیش از تاریخ اشاره داشت. درواقع بخشی از این یافتهها در مکانی که در باستانشناسی به اصطلاح از آن به عنوان گودال زباله یاد میشود بدست آمد که در بردارنده گونههای آهن، مفرغ و دوران مس سنگ، سفالهای سیاه، قهوهای و قرمز براق از گونههای شاخص عصر آهن و مفرغ بود. همچنین سفالهای دوران مس سنگی شامل گونههای چشمه علی و حصار، ابزار سنگی از جنس فلینت، گوردخمه شامل ظروف سفالی مینیاتوری، مقادیری انگشتر، دستبند، سنجاق سر، گوشواره، مهرههای استخوانی، مهرههای خمیر شیشه، شی شیشهای و پلاکهای فلزی در این محوطه بدست آمد.
او تاکید کرد: نمونههای استخوانی و اسکلتهای انسانی، پس از مطالعات دقیق مقدماتی، مورد بسته بندی در حفاظهای مناسب قرار گرفته و برای مطالعات تکمیلی آماده سازی شدهاند.