پانزدهمین نشست زبانشناخت به «زبان شهر و زبان در شهر» اختصاص دارد
پانزدهمین نشست زبانشناخت با موضوع «زبان شهر و زبان در شهر» با حضور آزیتا افراشی و احمد شاکری در حوزه هنری برگزار میشود.
به گزارش ایلنا به نقل از دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری، پانزدهمین نشست از سلسلهنشستهای «زبانشناخت» با موضوع «زبان شهر و زبان در شهر» به همت دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری و با حضور آزیتا افراشی، دانشیار زبانشناسی همگانی و رئیس پژوهشکده دانشنامهنگاری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، احمد شاکری، استادیار پژوهشکده مطالعات فرهنگی و ارتباطات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و مهدی صالحی، مجری کارشناس این سلسله نشستها، از ساعت ۱۴ تا ۱۶ دوشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۱ در سالن جلسات طبقۀ چهارم حوزۀ هنری، شماره ۴۰۷ برگزار میشود.
آزیتا افراشی، شهرها را در زمره مهمترین نمادهای تمدن بشر تلقی کرد و در این باره اظهار کرد: شهرها نه تنها مکانهایی برای زندگی و کار بهشمار میآیند، بلکه فضاهایی نمادین هستند که نظامهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، دینی، اقتصادی و فناورانه در متن آن جاریاند. وی دراین باره ادامه داد: در این نگرش، شهر به مثابه متنی است که ساکنان و مشاهدهکنندگانش در یک کنش تفسیری دائمی با آن به سر میبرند. بنابراین در متن شهر، نظامهای نشانهای در هم تنیده و چندلایهای در پیوند با هم قرار دارند که زبان شهر را میسازند.
این دانشیار زبانشناسی همگانی، یکی از این نظامهای نشانهای و بیتردید مهمترین آنها را زبان طبیعی دانست و خاطرنشان کرد: در این مفهوم، شهرها بستری برای کاربرد زبانها، گویشها و گونههای زبانی متفاوتیاند که در متن شهر درقالب گفتار و نوشتار بهکار گرفته میشوند. کاربرد این زبانها، گویشها و گونهها به ویژه با زندگی اجتماعی فرهنگی ساکنان شهرها به شدت درآمیخته است. افراشی افزود: این بافت، متنی چندلایه در کنار چندگانگی احتراز ناپذیر گونههای زبانی در شهر، میان شهر و روایتمندی و تفسیر پیوند برقرار میکند. اینگونه است که شهر را از منظرهای متفاوتی میتوان دید و زندگی کرد و روایت نمود.
احمد شاکری هم، شهر را به مثابه یکی از مهمترین بسترهای مطالعات میان رشتهای عنوان کرد و گفت: شهر، همواره فضایی برای پذیرش سطوح مختلف روایی و زبانی از منظرهای مختلف توسط شهروندان آن بوده است. به عبارتی شهر یک گفتمان است و این گفتمان خود یک زبان است؛ بهگونهای که همواره گفتوگویی دو طرفه میان شهر با ساکنانش قرار دارد. وی درادامه خاطر نشان کرد: در نگاه به رابطه میان شهر و زبان، دنبال چیستی این ارتباط خواهیم بود و اینکه زبان در شهر و زبان شهر چه تأثیری در شکل شهر دارد.
پانزدهمین نشست از سلسله نشستهای «زبانشناخت» در حوزه هنری واقع در خیابان سمیه، نرسیده به حافظ، روبروی کوچه پورموسی برگزارمیشود و عموم علاقمندان و پژوهشگران برای شرکت در این نشست میتوانند درسالن شماره ۴۰۷ در طبقه چهارم حوزۀ هنری حضور یابند.