خبرگزاری کار ایران

در نشست خبری معاون میراث کشور مطرح شد:

با توجه به شرایط سیاسی موجود امکان استرداد الواح هخامنشی نیست/ از وضعیت قرارداد پرسنل پایگاه‌های میراث تا وضعیت سد چمشیر/ یلدا تنها جشن شبانه ما ایرانی‌هاست

با توجه به شرایط سیاسی موجود امکان استرداد الواح هخامنشی نیست/ از وضعیت قرارداد پرسنل پایگاه‌های میراث تا وضعیت سد چمشیر/ یلدا تنها جشن شبانه ما ایرانی‌هاست
کد خبر : ۱۳۱۱۵۱۵

معاون میراث فرهنگی گفت: با توجه به شرایط سیاسی موجود، امکان استرداد الواح هخامنشی نیست. گزارش کارگروه تخصصی درخصوص مرمت مسجد امام اصفهان نیمه دی ماه ارائه خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست خبری قائم مقام وزیر میراث فرهنگی صبح امروز (۳۰ آذر ماه) با حضور علی دارابی برگزار شد.

معاون میراث فرهنگی و قائم مقام وزیر میراث با اشاره به آنکه یلدای امسال رنگ و بوی دیگری دارد، گفت: وقتی اثری جهانی می‌شود، متعلق به تمام بشریت می‌شود. در اجلاس جهانی که چندی پیش در کشور مغرب برگزار شد، ۶ پرونده برای ثبت در حوزه میراث ناملموس داشتیم که از آن میان ۴ اثر ثبت شد. اکنون ۲۱ اثر ناملموس ثبتی در یونسکو داریم. در حوزه میراث ملموس نیز ۲۶ اثر ثبتی داریم. امسال پرونده ما ثبت ۵۶ کاروانسرا بود که به دلیل حمله روسیه به اوکراین برگزار نشد چراکه روسیه میزبان برگزاری اجلاسدیونسکو بود و این پرونده برای سال آینده باقی ماند که در کنار جنگل‌های دیزمار و ماسوله ارائه خواهد شد.

او ادامه داد: شب قبل از ثبت جهانی یلدا، مسابقه فوتبال ایران و آمریکا بود و فردای آن شب وقتی یلدا ثبت جهانی شد، مقامات به ما گفتند که اگر شب گذشته در یک بازی جهانی باختید، امروز در عرصه جهانی برنده شدید.

دارابی با تاکید بر آنکه قدمت یلدا به اندازه نوروز است، گفت: یلدا، یگانه جشن شبانه ما ایرانی‌هاست و آغاز و پایان ندارد. ایرانی‌ها در انتخاب آیین‌ها دقیق بودند و جای تامل دارد. ما پرونده یلدا را با افغانستان ثبت جهانی کردیم و سفیر افغانستان از دوره قبل است نه طالبان چراکه طالبان در این حوزه‌ها ورود نمی‌کند.

او همچنین از تشکیل شورایی برای اولویت‌بندی پرونده‌های ثبت جهانی طی ۱۰ سال آینده خبر داد و گفت: بهتر است بتوانیم برنامه جامعی را در این خصوص داشته باشیم. تا مردم هم بتوانند نقش اصلی خود را ایفا کنند.

معاون میراث فرهنگی درخصوص وضعیت پرونده‌های استرداد نیز گفت: بخش قابل ملاحظه‌ای از پرونده الواح هخامنشی حل شد اما اتفاقات ۳ ماه اخیر، روابط و مناسبات خارجی را تحت تاثیر قرار داد. با وجود حکم دادگاه و بسته‌بندی الواح با توجه به شرایط و روابط دو کشور، در حال حاضر امکان بازگشت آن‌ها وجود ندارد.

او ادامه داد: ۳ پرونده مفتوح داریم. پرونده ما در لندن موفقیت‌آمیز بود و هفته گذشته اقدامات لازم انجام شد و آثار نفیسی بازخواهد گشت. کارگروهی برای استرداد تشکیل شده و با جدیت پیگیر آن هستیم. البته روابطمان با برخی کشورها به لحاظ سیاسی با مشکل روبه روست و بهتر است از منظر فرهنگی این مسائل حل شود.

دارابی درخصوص وضعیت قرارداد پرسنل پایگاه‌ها نیز گفت: بیش از ۱۵۰ پایگاه میراث ملی و جهانی داریم. جمعی از همکاران در قالب قرارداد همکاری کار می‌کردند. بسیاری از آن‌ها همکاریشان ادامه یافته. اینگونه شد که وقتی وزیر به پایگاه تخت جمشید رفت عنوان شد که ۵ ماه است حقوق نگرفته‌اند چراکه تامین حقوق آن‌ها از بودجه عمرانی بود. تعداد این افراد ۸۰۰ نفر است و تلاشمان را کردیم حقوقشان را از بودجه جاری دریافت کنند. در عمل باید فهرست آن‌ها را تهیه می‌کردیم در حالی که اسامی آن‌ها مغایرت داشت. رسیدن به آمار درست زمانبر شد. از طرف دیگر باید قرارداد شرکتی بسته می‌شد که شرکت توسعه گردشگری ورود کرد و ۱۰۰ میلیارد تومان بودجه برای حقوق آن‌ها در نظر گرفتیم که یک ریال هم بودجه نداشتیم از این رو از بودجه عمرانی پایگاه‌ها برداشتیم. پرداخت دیون و افزایش حقوق ۵۰ میلیارد افزون بر رقم قبلی بودجه لازم داشت که تامین کردیم. درحال حاضر اسامی و سابقه کار و تعهدات ثبت شده و تا هفته آینده احکام ابلاغ می‌شود. بخش قابل توجهی از این مشکلات به تامین منابع بازمی‌گردد. امیدوارم در هفته آینده این مشکل رفع شود.

او در پاسخ به این سئوال که چه برنامه‌ای برای استفاده از ظرفیت ثبت آثار جهانی برای جذب گردشگر دارند، گفت: حفاظت و حراست از این آثار وظیفه ما هست و سعی داریم امسال یلدا را جهانی برگزار کنیم.

سد چمشیر

قائم مقام وزیر میراث همچنین درخصوص وضعیت آبگیری سد چمشیر و زیر آب رفتن ۱۲۰ محوطه باستانی گفت: پژوهشگاه میراث و گردشگری مطالعه‌ای در این خصوص انجام داده است و عنوان کرده آثار باستانی زیادی دارد. این مطالب از سال ۱۳۸۹ مطرح است. ۳۰ محوطه کاوش شده و همچنان کاوش در ۱۸ محوطه دیگر ادامه دارد. وزارت میراث نظرش را درخصوص سد و نیروگاه چمشیر عنوان کرده و آثار نفیسی در آن بخش وجود دارد.

دارابی خاطرنشان کرد: طبق قانون باید کار در صورت برخورد به آثار باستانی متوقف شود. پژوهشگاه ورود کرده و رسما اعلام کرده که آبگیری بخش بزرگی از آثار از بین می‌برد. ما به عنوان وزارت میراث مخالفت خود را اعلام کردیم.

میدان مشق

او درخصوص آخرین وضعیت میدان مشق نیز گفت: چندین دولت آمده و رفته و هنوز تکلیف پرونده میدان مشق مشخص نشده. ضرغامی در بازدیدی از میدان مشق زمانبندی برای این امر در نظر گرفت. وزارت خارجه توافق کرده است و سالانه بخشی از ساختمان‌ها در صورت تامین مکان جدید تخلیه خواهد شد.

موزه‌ها

معاون میراث فرهنگی مطرح کرد: تعداد موزه‌ها به ۸۰۰ رسید و ۳۵ موزه جدید در دولت سیزدهم ایجاد شده و هر سال ۳۵ تا ۴۰ موزه جدید نیز افتتاح خواهد شد. از این میان ۳۰۰ موزه متعلق به وزارت میراث است و مابقی توسط سایر نهادها و ارگان‌ها مانند بنیاد مستضعفان اداره می‌شوند. همچنین سند چشم‌انداز ۱۰ساله وزارت میراث برای افق ۱۴۱۱ تبیین شده است. ظرف یک ماه آینده رونمایی خواهد شد.

او در پاسخ به این سئوال که چرا در سال ۲۰۱۶ دماوند و بیابان لوت کاندیدا شدند اما دماوند تاکنون ثبت نشده است چراکه پایگاه نداشت و فعالیت فدراسیون کوهنوردی مانع است، گفت: ثبت جهانی قلعه فلک الافلاک، دماوند و جاده چالوس را در برنامه داریم اما مزاحمت‌هایی هست که مانع ایجاد می‌کند. چندی پیش به همدان رفته بودم برای ثبت جهانی هگمتانه و مطرح کردم که مداخلات موجود باید برداشته شود. درخصوص دماوند هم مداخلات زیادی وجود دارد که باید دعا کنیم و همکاری داشته باشیم تا رفع شود. برای رفع مداخلات نیز بر اساس قوانین موجود عمل می‌کنیم. حل و فصل کردن این موارد مد نظر است. البته برخی مواقع در مواجهه با اقدامات انجام شده قرار می‌گیریم.

او همچنین درخصوص وضعیت پرونده عمارت مسعودیه گفت: جلساتی با شخص اجاره کننده داشتیم. توافقاتی درخصوص زمان اجاره و نحوه مرمت صورت گرفت.

دارابی خاطرنشان کرد: در حوزه ثبت جهانی میراث ناملموس، ضیافت افطاری، زیارت رضوی و رباب و جشن مهرگان را در برنامه داریم.

پرتره مظفرالدین شاه

معاون میراث فرهنگی درخصوص آخرین اطلاعات درباره پرتره مظفرالدین شاه که سال‌ها پیش از کاخ گلستان ناپدید شده است، گفت: برخی از پرونده‌ها زمان بر هستند. این تابلو در لیست اموال آمده و در ۱۳۱۲ و ۱۳۱۷ در فهرست اموال بوده و حتا تا ۱۳۴۷ هم بوده اما اطلاعاتی در خصوص اینکه چه زمانی و چگونه از کاخ گلستان خارج و در حراجی به فروش رسیده در دست نیست. کارگروهی شکل گرفته و صاحبنظران گزارشات خود را ارائه داده‌اند. مکاتباتی در سطح بین الملل انجام دادیم.

خسارت سیل

او همچنین از عدم اختصاص بودجه مد نظر برای خسارت سیل ۱۳۹۸ خبر داد و گفت: خانه‌هایی که در بافت تاریخی هستند ارزش‌شان چند برابر خانه‌های معمولی است. قول‌هایی برای دریافت بودجه داده شده. اما در مقایسه به خسارت وارده قابل توجه نیست.

او همچنین در خصوص ساماندهی وضعیت بازدید از موزه‌ها در شرایط اتفاقات اخیر و موضوع ایران‌هراسی گفت: بعد از کرونا حوادث اخیر ضربه بدی به گردشگری وارد کرد و حتی بسیاری از کشورها ایران را منطقه قرمز اعلام کردند. پیش‌بینی سونامی سفر در دوران پسا کرونا داشتیم اما حوادث اخیر سبب تغییر نگاه دنیا برای سفر به ایران شد.

مرمت

معاون میراث فرهنگی در خصوص قصوری که در مرمت گنبد مسجد شیخ لطف الله و مسجد امام رخ داده، گفت: یونسکو گزارشی در خصوص مرمت شیخ لطف الله و مسجد امام خواست که ارائه شد. درخصوص گنبد مسجد امام وقتی داربست‌ها باز شد مشکلات خودنمایی کرد. کارگروهی تشکیل دادیم و همچنین کارگروه‌هایی در یزد و خوزستان تشکیل دادیم. گزارش کارگروه درخصوص مرمت مسجد امام نیمه دی ماه ارائه خواهد شد. هر کس قصور کرده باشد معرفی خواهد شد و تقصیر را گردن داربست‌ها نمی‌اندازیم.

او همچنین از تدوین سند چشم‌انداز گردشگری خبر داد و گفت: نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی امسال برگزار می‌شود و مشکلات امروز گردشگری رفت و آمد آن‌ها به کشور است و نیازمند مدیریت واحد در این حوزه هستیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز