خبرگزاری کار ایران

منابع موجود نسخ خطی مرتبط با ولادت حضرت فاطمه (س) تشریح شد

منابع موجود نسخ خطی مرتبط با ولادت حضرت فاطمه (س) تشریح شد
کد خبر : ۱۱۸۵۹۶۹

حبیب‌الله عظیمی نسخه پژوه با اشاره به نسخ خطی قدیمی مرتبط با زندگانی حضرت فاطمه (س) گفت: کتب خطی مرتبط با زندگانی حضرت فاطمه (س) و شرح ولادت آن حضرت به دو دسته تقسیم می‌شود که هریک از آن‌ها شامل چند گروه فرعی می‌شوند.

به گزارش ایلنا، حبیب‌الله عظیمی عضو هیات علمی پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و نسخه پژوه با بیان این مطلب درباره منابع قدیمی و نسخ خطی موجود درباره ولادت حضرت فاطمه (س)، ‌گفت: بخشی از کتب خطی مرتبط به ولادت حضرت فاطمه (س) در رساله‌های مربوط به زندگانی و فضایل آن حضرت موجود است و بخش دیگر از این آثار در کتاب‌های مربوط به شرح زندگی ائمه معصومین موجود است که در آنها درباره تاریخ ولادت و مناقب حضرت فاطمه (س) مکتوباتی وجود دارد.

وی با شرح رساله‌های مربوط به زندگانی و فضایل آن حضرت گفت: در حوزه رساله‌های موجود می‌توان به کتاب خطی مناقب فاطمه الزهرا (س) و نسخ خطی فضایل حضرت زهرا(س)، رساله المکیه فی فضل سیدتنا فاطمه الزهرا و چاپ سربی مسند فاطمه الزهرا (س) اشاره کرد.

این نسخه پژوه ادامه داد: کتاب خطی مناقب فاطمه الزهرا (س) تالیف ابراهیم میرغنی سودانی از مشایخ طریقه ختمه در سودان است. این رساله مختصری است در بیان فضایل و مناقب حضرت زهرا (س) که در ‍پنج فصل گردآوری شده است.فصل اول: فی نسبها، فصل دوم: ولادت حضرت، فصل سوم: ازدواج حضرت، فصل چهارم: بیان احادیث و فضایل و کرامات حضرت و فصل پنجم: وفات حضرت فاطمه (س) است که در کتابخانه مرعشی نگهداری می‌شود.

عظیمی افزود: نسخ خطی فضایل حضرت زهرا(س)، مولف این نسخه قدیمی مشخص نیست ولی کاتب آن گل محمد سندی نام دارد. در این نسخه خطی به فضایل حضرت زهرا (س) پ‍رداخته شده است. این نسخه خطی در کتابخانه «گنج بخش» در کشور پاکستان نگهداری می‌شود. رساله المکیه فی فضل سیدتنا فاطمه الزهرا مولف کاظم ابن قاسم رشتی در سال ۱۲۵۶ کتابت شده. این نسخه خطی رساله‌ای است در بیان مناقب و فضایل حضرت فاطمه الزهرا (س) است و در بخش‌هایی از این نسخه خطی درباره ولادت حضرت و  کرامات و برکات وجود ایشان نوشته شده است.

وی با اشاره به کتاب «مسند فاطمه الزهرا» گفت: این کتاب چاپ سربی است و عبدالرحمن بن ابی بکر سیوطی آن را تالیف کرده. این کتاب شامل مختصری از زندگی حضرت است و در ابتدای کتاب درباره ولادت ایشان نوشته شده است. این کتاب در کتابخانه مرعشی نگهداری می‌شود.

عضوهیات علمی پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به دسته دوم از کتاب های مربوط به شرح زندگی ائمه معصومین (ع) و تاریخ ولادت و مناقب حضرت فاطمه (س) گفت: نسخه خطی «کشف الغمه فی معرفه الائمه» مولف علی بن عیسی اربلی در قرن هفتم قمری از کتاب های مربوط به تاریخ زندگی پیامبر و حضرت زهرا (س) است. این کتاب گردآوری شده از منابع اهل سنت در کتابخانه وزیری یزد موجود است. «ریاض المومنین فی احوال المعصومین» تالیف ابوالقاسم بن محمد لاهیجی از دیگر نسخ خطی موجود در این زمینه است. این نسخه خطی شامل چهارده روضه در احوالات چهارده معصوم (ع) است و یکی از روضه ها به ولادت و شرح زندگی حضرت فاطمه(س) اختصاص دارد. نسخه های متعددی از این کتاب در کتابخانه‌هایی چون، کتابخانه آیت الله حکیم در نجف، حسینیه شوشتری‌ها در عراق، کتابخانه جزایری نجفی در عراق و کتابخانه آیت الله مرعشی در قم موجود است.

عظیمی اظهار داشت: نسخه خطی «ریاض المعصومین فی مدح النبی و ائمه الدین» تالیف محمد امین شریعتمدار تالیف در سال ۱۳۰۹ قمری در فضایل و مناقب حضرت رسول اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) و همچنین حضرت فاطمه زهرا (س) است. این کتاب برگرفته شده از کتاب های شافعیان است که در کتابخانه دانشگاه بوعلی همدان و کتابخانه ملک تهران موجود است.

این نسخه پژوه گفت: «تذکره الخواص من  الامه فی فضائل الائمه» درباره سیره ائمه معصومین است که از سبط ابن جوزی متعلق به قرن هفتم منتشر شده و مجموعه مستندی در سیره حضرت علی و حضرت زهرا (س) و یازده فرزند آنان و به همراه مناقب و فضائل آن بزرگواران از طرق مشهور اهل سنت است که درکتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می شود. در باب یازدهم این کتاب ذکر حضرت خدیجه الغرا و فاطمه زهرا (س) است. این نسخه خطی در کتابخانه های مجلس شورای اسلامی، کتابخانه مرعشی دانشگاه تهران، کتابخانه مدرسه صدر بازار در اصفهان، کتابخانه مدرسه غرب همدان، کتابخانه گلپایگانی،‌ کتابخانه ملک و کتابخانه ملی ایران موجود است.

حبیب الله عظیمی عضو هیات علمی پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و نسخه پژوه گفت: کتاب «ناسخ التواریخ» نوشته محمد تقی سپهر متعلق به قرن ۱۳ است. این کتاب شامل یک دوره تاریخ از آغاز آفرینش انسان تا زمان قاجار را در برمی‌گیرد که جلد چهارم از کتاب دوم به شرح زندگانی حضرت زهرا (س) اختصاص دارد. نسخه‌های متعددی از این کتاب در کتابخانه هایی همچون مجلس شورا، کتابخانه مدرسه رضویه، کتابخانه کاخ گلستان،‌ چندین نسخه در کتابخانه ملی، کتابخانه ملک، کتابخانه مسجد اعظم قم و کتابخانه مرعشی موجود است.

وی یادآور شد: «بحار الانوار: الجامعه لِدُرر اخبار الائمه الاطهار» علامه محمدباقر مجلسی است متعلق به قرن ۱۱ و ۱۲ است. این نسخه خطی از مفصل ترین منابع مربوط به حدیث و دایره المعارف بزرگ شیعه است. بخشی از این مجموعه بزرگ حدیثی به تاریخ ائمه (ع) اختصاصی دارد و یکی از مجلدات مربوط به تاریخ زندگانی حضرت زهرا (س) است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز