«مومن در هزار حدیث» نوشته آیتالله هادی نجفی منتشر شد
کتاب «مومن در هزار حدیث» اثر آیت الله هادی نجفی از استادان برجسته حوزههای علمیه با ترجمه مصطفی الهدادی دستجردی از سوی انتشارات «چتر دانش» در شمارگان ۵۰۰ نسخه و با قیمت ۱۷۰ هزار تومان روانه بازار نشر شده است.
به گزارش ایلنا، روایات بسیاری پیرامون مؤمن و خصوصیات او وارد شده، که مولف کتاب «مومن در هزار حدیث» بعضی از آنها را جمع آوری نموده است. البته قابل ذکر است که علمای دیگری هم پیشتر، کتابهایی را در این موضوع به رشته تحریر درآوردهاند که از جمله آنها به این موارد میتوان اشاره کرد: ۱- حسین بن سعید اهوازی، از ثقات اصحاب امام رضا(ع) و امام جواد(ع) و امام هادی (ع) در کتاب مشهورش با نام «المؤمن». ۲- ابوعبدالله حسین بن عبیدالله سعدی که کتابهایی با احادیث صحیح تألیف نموده و از جمله آنها کتاب «المؤمن والمسلم» است. ۳- ابوجعفر محمد بن حسن بن صفار قمی و متوفی در قم به سال ۲۹۰ق با عنوان «المؤمن». ۴- احمد بن محمد بن حسین بن حسن بن قمی متوفی ۳۵۰ق در کتاب «المؤمن». البته مولف یادآور شده است که از کتب مذکور فقط کتاب «حسین بن سعید اهوازی» را در دسترس داشته است.
اما درباره روش نویسنده در این اثر باید گفت که وی احادیثِ پیرامون یک موضوع را تحت یک عنوان طبق حروف الفبا قرار داده و در هر عنوان غالبا از احادیثی که در کتاب کافی ثقه الاسلام کلینی، کتب شیخ صدوق، کتابهای شیخ مفید، سپس شیخ طوسی و به همین ترتیب کتب کسانی که از نظر زمانی بعد از این بزرگواران تألیف شده است، استفاده کرده، چرا که در کتب اربعه به نحو جامعی به روایات پرداخته شده است. بعد از آنها اخباری که در کتب حسین بن سعید اهوازی و اسکافی و صفار و حمیری و محمد بن اشعث در کتاب جعفریات و عیاشی در تفسیرش و علی بن ابراهیم قمی در تفسیر و کتب دیگرش آوردهاند را جمع آوری نموده است. نیز از جوامع حدیثی جدید و متأخر از جمله کتابهای وافی فیض کاشانی و بحارالأنوار شیخ الاسلام علامه مجلسی و وسائل الشیعة شیخ حر عاملی، و مستدرک الوسائل میرزا حسین نوری، و جامع أحادیث الشیعه تحت اشراف مرجع بزرگ آیت الله العظمی حاج آقا حسین طباطبایی بروجردی قدس الله أسرارهم استفاده زیادی کرده است. همچنین سند روایات را نیز ذکر کرده و از تقطیع احادیث دوری نموده است؛ از آنجا که در حذف سند و تقطیع حدیث اشکالاتی پیش میآید که بر محقق جستجوگر مخفی نیست؛ نویسنده سند روایات را بررسی نموده و صحیح و موثق و معتبر را متذکر شده است؛ در ذیل روایات لغات مشکل را شرح داده یا معانی لطیفش را به حد توان توضیح و بسط داده است. همچنین از آنجا که روایات وارده در بعضی عناوین زیاد بوده، به ۱۰ مورد اکتفا کرده و در پایان هر عنوان نیز خواننده را به روایات دیگری در آن موضوع با ذکر سند ارجاع داده است و مصادر روایات را در ذیل صفحات ذکر نموده است. مولف تأکید کرده: «قابل توجه اینکه روش من در جمع آوری احادیث به تنهایی و بدون استفاده از وسایل الکترونیکی مانند رایانه است.»
در پایان بخش از پیشگفتار مترجم این کتاب را میخوانید: «سخن پیرامون مؤمن سخن از رشد و کمال است، سخن از استقامت و استواری است، سخن از بندگی خدا و سرسپردگی بر آستان اوست، سخن از انسانیت درخشان و فطرت و سرشت پاک است، سخن از آشتی و دوستی و سخن از عطوفت و رحمت است و در یک جمله سخن پیرامون مؤمن، سخن از خط رشید نبوی (ص) و راه شادی آفرین و استوار ولایت علوی (ع) است. سخن پیرامون مؤمن سخن از ترک بتها و معبودهای دروغین و کفر به طاغوت و شیاطین فتنهگر است. سخن از لگام زدن بر هوسها و زبونی نفس اماره و فرمانروایی عقل در تمام حرکات و سکنات است. سخن پیرامون مؤمن سخن از چیرگی حق بر باطل و پیروزی خداوند رحمان بر شیطان و غلبه «خرد» بر هوای نفس است؛ و در یک جمله پیروزی فضیلت بر رذیلت و چه پیروزی شکوهمندی است. مؤمن زنده است هرچند غبار مرگ او را پوشانده باشد و غیر او مرده است هرچند لباس زندگی بر تن کرده باشد.
ایمان و باور مراتب و درجاتی دارد چنانچه برای کفر، منازل و درکاتی است. صعود از نردبان ایمان منوط به آراسته شدن به اخلاق الهی و تعالیم ثقلین (ع) و پیراسته شدن از رذائل و نشانههای شیاطین جن و انس است. خداوند در دو سرا از آن پناهمان دهد.
کتاب «ألف حدیث فی المؤمن» استاد معظم، فقیه اهل بیت عصمت و طهارت حضرت آیت الله آقای حاج شیخ هادی نجفی دامت تاییداته است که جلوه نورانی مؤمن شایسته و الگو را ترسیم میکند و دربردارنده یک هزار حدیث در دویست و بیست و چهار عنوان از سخنان اهل بیت عصمت و طهارت است زیرا که آن بزرگواران مظهر و مصداق حقیقی ایمان کامل اند.»