خبرگزاری کار ایران

چاپ چهارم کتاب نایجل واربرتن با ترجمۀ مهدی خسروانی منتشر شد

چاپ چهارم کتاب نایجل واربرتن با ترجمۀ مهدی خسروانی منتشر شد
کد خبر : ۱۱۳۲۹۴۴

انتشارات علمی و فرهنگی چاپ تازه کتاب «اندیشیدن از الف تا یاء»، نوشتۀ نایجل واربرتن با ترجمۀ مهدی خسروانی را روانه بازار کرد.

به گزارش ایلنا، «اندیشیدن از الف تا یاء» با زیرعنوان گام نخست در تفکر نقادانه، نوشتۀ نایجل واربرتن، فیلسوف انگلیسی و استادیار فلسفه، است؛ کتابی که تفکر انتقادی را به‌ویژه از منظر مرور مغالطه‌های منطقی مشهور و الگوهای سنجشگری پی گرفته، مهدی خسروانی آن را ترجمه کرده و به‌تازگی به چاپ چهارم رسیده است. 

مترجم در این اثر برای اصطلاح «تفکر انتقادی» «سنجشگرانه‌اندیشی» را انتخاب کرده است؛ نکته‌ای که چهل صفحۀ مقدماتی مترجم کتاب را به خود اختصاص داده است. خسروانی در چهل صفحه با جزئیات و دلیل‌های بسیاری توضیح می‌دهد که «سنجشگرانه‌اندیشی» ترجمۀ درست‌تری برای اصطلاح critical Thinking است. پیشتر از این ما با معادل تفکر انتقادی بیشتر آشنا بودیم، اما خسروانی استدلال می‌کند که تفکر انتقادی هنوز آن‌طورها که باید جا نیفتاده است و می‌توان سنجشگرانه‌اندیشی را برایش جایگزین کرد. توضیحات چند ده صفحه‌ای روان او برای این انتخاب تأمل‌برانگیز و آموزنده است. 

پس از مقدمۀ مترجم، کتاب اصلی واربرتن در ۲۱۶ صفحه آغاز می‌شود. همان‌طور که گفته شد سویۀ آشنایی با مغالطه‌های منطقی و مرور آن بن‌مایه کتاب واربرتن را تشکیل می‌دهد. از این روی کتاب خیلی شبیه کتاب‌های مرور مغالطات شده است، با این تفاوت که در اینجا ما تا حدودی با سویه‌های ایجابی سنجیده‌اندیشیهم آشنا می‌شنویم. ولی در هر صورت شباهت محتوایی کتاب با کتاب‌هایی که پیشتر دربارۀ مغالطه‌ها نوشته و منتشر شده به حدّی است که می‌توان عنوان کتاب را آشنایی با مغالطه‌های منطقی گذاشت. البته که محتوا محدود به مغالطه نیست و الگوهایی تفکری را هم توضیح می‌دهد که به تقویت سنجشگری می‌انجامد. 

اندیشیدن از الف تا یاء یا A تا Z در نسخۀ اصلی، با پایه قرار دادن مرور مغالطه‌های منطقی (در کنار الگوهای سنجشگرانه‌اندیشی مثل آزمایش ذهنی) برحسب حروف الفبا تدوین یافته است. با لحاظ اینکه در نسخۀ فارسی و ترجمه شده این تدوین و دسته‌بندی با نظم الفبایی فارسی صورت گرفته است. مثلاً در باب «آ» ما با مفاهیم و مغالطه‌هایی مثل آدمک پوشالی، آرزویی اندیشی و آزمایش ذهنی آشنا می‌شنویم. 

زبان کتاب روان و مثال‌ها ملموس و آشنا و توضیحات تا حدّ ممکن عاری از اصطلاحات فنی منطقی و فلسفی است. خواننده در پایان کتاب با مرور و اشراف بر هر کدام از مفاهیمی مثل شاهد حکایتی، توسل به جمعیت، بازتعریف دلبخواهی، توریه‌گویی، قیاس ناکامل، استدلال دندان‌شکن، پاسخ وکیل، وکیل مدافع شیطان، پاسخ سیاستمدار، برهان جهل، ژرف‌نمایی، استدلال شیب لغزنده و… و نیز مغالطه‌هایی صوری و غیرصوری‌ای مثل مغالطۀ حملۀ شخصی، آدمک پوشالی، خودت هم، ون گک، تعلق شخصی، این را نگویی چه بگویی، پیداش، خلط همبستگی/علت، دلیل‌های بد، دموکراتیک، ریشه‌شناختی و… می‌تواند با ذهنی پخته و تیزتر اندیشه‌های خود و دیگران را حلّاجی کند و مینیاتوری بسنجد. 

انتشارات علمی و فرهنگی کتاب Thinking from A to Z با عنوان فارسی «اندیشیدن از الف تا یاء»، نوشتۀ نایجل واربرتن با ترجمۀ مهدی خسروانی را منتشر کرده است. این کتاب نخست‌بار در سال ۱۳۸۸ منتشر شده است. انتشارات علمی و فرهنگی پس از استقبال مخاطبان از کتاب به‌تازگی چاپ چهارم اندیشیدن از الف تا یاء را با قیمت ۳۸ هزار تومان روانه بازار کرده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز