بحران فضای سبز پشت دروازههای شیراز؛
درختها ایستاده میمیرند
شهردار شیراز این شهر را شهری به درازای بیش از ۵۰ کیلومتر میداند که اقلیم متفاوت غربیترین نقطه آن با شرقیترین نقطه باعثمیشود تا الزام در تفاوت نوع پوشش گیاهی در این شهر بیش از پیش نمایان شود.
در کنار ظهور و بروز آنچه که در دوشنبه شب هفته گذشته رخ داد و برخی آن را بحران نامیدند و عدهای دیگر آن را یک بارش برف ساده قلمداد کردند، رخدادی شاید به ظاهر ساده اما تعمل برانگیز ذهن بسیاری را به خود مشغول کرد. رخدادی که مدیر عامل توزیع برق شیراز آنرا علت خاموشیهای سطح شیراز دانست، اما شهردار شیراز حکایتی دیگر در خصوص آن گفت؛ حکایتی که شاید برخلاف بسیاری از حکایات موجود در فرهنگ ما ایرانیان به شادی و خوشی ختم نمیشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، شهردار شیراز در لابهلای تشریح عملکرد مجموعه شهرداری در دوشنبه برفی شیراز، خبر از ابتلای درختان نارون این شهر به بیماری مرگ هلندی داد. خبری که به جرات میتوان گفت در صورت عدم توجه جدی به آن بحران فضای سبز را به پشت دروازههای شیراز خواهد کشاند.
هرچند شیراز از گذشتهای دور تاکنون به شهر گل و بلبل شهرت داشته است و باغهای این شهر از این تکه از خاک ایران، بهشتی الوان ساختهاند، اما در حال حاضر و در شهر۱۷۸٫، ۸۹۱ کیلومتر مربعی شیراز فضای سبزی به مساحت دو هزار و ۴۲۸ هکتار وجود دارد که سرانه فضای سبز در این کلانشهر را به ۱۵.۷۳ مترمربع رسانده است.
فضایی که بسیاری از کارشناسان مسایل شهری از جمله شهردار شیراز معتقدند در برنامهریزی و اجرای آن، آنچنان که باید و شاید کار کارشناسی انجام نگرفته است.
شهری با اقلیم متفاوت
شهردار شیراز این شهر را شهری به درازای بیش از ۵۰ کیلومتر میداند که اقلیم متفاوت غربیترین نقطه آن با شرقیترین نقطه باعثمیشود تا الزام در تفاوت نوع پوشش گیاهی در این شهر بیش از پیش نمایان شود.
علیرضا پاک فطرت وضعیت فضای سبز شیراز را چیزی نزدیک به بحران میداند و معتقد است که طرح جامع فضای سبز شیراز باید هرچه سریعتر تهیه شود.
وی کاشت سلیقهای درختان در سطح شیراز را یک اقدام غیر کارشناسانه میپندارد و معتقد است که باید در طرح جامع فضای سبز شیراز چنان کارشناسانه عمل کرد که حتی نوع درختان هر محله از این شهر را با توجه به شرایط خاص آن محله مشخص کرد.
اقدامی که به اعتقاد وی تاکنون در این شهر رخ نداده است و هرکس در هر نقطهای با توجه به سلیقه فردی خود اقدام به کاشت درخت کرده است.
نارونهای درون تهی
شهردار شیراز در عین حال پرده از یک بحران دیگر در حوزه فضای سبز شهر نیز بر میدارد، بحرانی که باعثشده اکثر خیابانهای شیراز را میزبان درختان به ظاهر تنومند، ولی درعین حال میان تهی کند.
متاسفانه درختان نارون شهر شیراز با آفتی بنام Scolytidae به بیماری مرگ هلندی مبتلا شدهاند. آفتی که با تغذیه از درختان بیمار، اسپورهای قارچ عامل بیماری را در معده خود ذخیره کرده و این اسپورها را که به اندامهایش چسبیدهاند، به درختان سالم منتقل میکند. با این حساب میتوان دریافت که اکنون بسیاری از درختان سطح شیراز، هیزمهایی قد بر افراشته هستند که با کوچکترین ضربه یا فشاری فرو خواهند ریخت.
شاید در نگاه نخست این اتفاق، اتفاق سادهای باشد، اما باید هرچه سریعتر در خصوص این پدیده زیست محیطی چارهاندیشی کرد و با ارائه طرح جامع فضای سبز شیراز، شهر گل و بلبل را به عنوان یک شهر سبز نگاه داشت. تصمیم گیرندگان شهر باید باور کنند که درختان این شهر ایستاده میمیرند و برای نجات ریههای آن باید فکری عاجل شود.