توسعه دریایی کشور نیازمند توجه جدی برنامه ششم توسعه به این حوزه است
مدیر عامل صندوق توسعه صنایع دریایی بابیان این مطلب که توجه به حوزه دریایی در برنامه های توسعه یکی از اساسیترین الزامات توسعه دریایی کشور است گفت:کم توجهی به حوزه صنایع دریایی در پیشنویس فعلی برنامه ششم میتواند همچون گذشته موجب از دست رفتن فرصتهای بسیار مهم این حوزه شود.
به گزارش ایلنا ، «حسین ابراهیمزاد فاضل » مدلسازی چگونگی حرکت به سمت توسعه فرابخشی دریایی و اتخاذ سیاست یکپارچه را یک اصل اساسی دانست و اذعان کرد: سیاست یک پارچه به این معنی است که تمامی الزامات برای موفقیت در توسعه دریایی، باید در سیاستگذاری و برنامهریزی پیشبینی شوند. به عنوان مثال در صورتیکه از یک بسته سیاستی کامل که شامل 4 محور است، سه محور اجرا شوند و از یک محور غفلت شود، به هدف نخواهیم رسید.
وی تعیین مدل را در توسعه صنعت دریایی بر قانون گذاری مقدم دانست و اضافه کرد: در صنعت دریایی پیش از تدوین قانون باید مدل سازی توسعه انجام شود. به عنوان مثال در بررسی عملکرد کشور ترکیه که قبل از رکود بازارهای جهانی، موفق شد در حوزه صنعت کشتیسازی خود را به رتبه چهارم جهانی در این حوزه برساند، میبینیم که این کشور از دهه هفتاد میلادی بر مبنای استراتژی فرصت محور در تمامی برنامههای توسعه خود ، صنعت دریایی را در اولویت قرار داده و به صورت یکپارچه این سیاست را دنبال نموده است.
فاضل در ادامه اعلام برنامه کارفرمایان بزرگ را ضروری دانست و گفت: درحال حاضر برنامه منسجم برای کارفرمایان بزرگ یا وجود ندارد و یا اینکه حداقل اعلام نمیشود، چنان که ما چند بار از طریق وزیر صنعت، معدن و تجارت برای وزارت نفت نامه ارسال کردیم و طی آن نیازهای پنج ساله وزارت نفت را در حوزه شناور درخواست نمودیم که نتوانستیم پاسخی دریافت کنیم. این در حالی است که اگر این کارفرمایان بزرگ نیاز های چند ساله خود را اعلام کنند، موجب شکل گیری برخی از سرمایه گذاری های داخلی و خارجی و ایجاد بسترهای لازم خواهد شد و برنامه ریزان بخش خصوصی بر اساس این اعلام نیاز میتوانند برنامه ریزی کنند. ضمن اینکه بخشهای دیگر دولت نیز میتوانند در تمامی برنامههای خود و همچنین برنامههای حمایتی این موارد را دخیل نمایند.
وی در ادامه سه استراتژی تولید بر مبنای زنجیره ارزش، تولید بر مبنای فرصت های بازار و تولید بر مبنای نیاز استراتژیک یا اجتماعی را سه راه توسعه صنایع دریایی در کشورهای مختلف اعلام کرد و افزود: به نظر میرسد که تولید بر مبنای فرصتهای بازار استراتژی بهتری است که در ایران باید مدنظر قرار گیرد. در استراتژیهای فرصت محور زمان نقش بالایی را ایفا میکند و به همین دلیل باید چابک عمل نمود و لذا باید زیر ساخت هایمان را برای استفاده بهینه از این فرصت ها آماده کنیم. حوزه تعمیرات شناور از جمله فرصتهای خوبی است که در این حوزه وجود دارد و به همین دلیل صندوق توسعه صنایع دریایی حوزه تعمیرات را در برنامه های حمایتی خود قرارداده و از آن حمایت میکند.
حسین ابراهیم زاد فاضل با بیان این که بیش از 83 درصد سهم بازارهای جهانی ساخت کشتی اقیانوس پیما دراختیار کشورهای چین و کره و ژاپن می باشد گفت: رقابت در این بازار شدید و پیچیده است و کشورهای مذکور برای ساخت اینگونه شناورها استراتژی تولید بر مبنای زنجیره ارزش در دستور کار قرارداده اند. بنابراین ساخت این نوع کشتی ها نیازمند تکمیل زنجیره ارزش و مشارکت با برندهای معتبر بین المللی است.
وی با اشاره به این که تعیین مزیت های کشور در حوزه دریایی و ایجاد اتحادهای استراتژیک باید در دستور کار باشد، گفت در برخی از حوزههای صنایع دریایی، در صورتی میتوانیم برای کشور مزیت ایجاد نماییم که ایجاد اتحادهای استراتژیک را در دستور کار قرار دهیم. به عنوان مثال اگر در حوزه تعمیر شناورهای اقیانوسپیما، نسبت به ایجاد اتحاد با برندهای بینالمللی اقدام نشود نمیتوان جذب بازار داشت.
وی همچنین در خصوص لزوم تحریک تقاضا برای رونق صنعت دریایی عنوان کرد: در خصوص تحریک تقاضا باید اقدامات جدی انجام شود، چنان که در آمریکا طبق قوانین جونز اگر قصد به کار گیری شناوری در آب های این کشور وجود داشته باشد باید شناور مذکور ساخت آمریکا باشد، گرچه این قانون تبعاتی در پیش داشته است اما آنها این قانون را به قیمت رونق صنایع کشتی سازی خود اجرا میکنند.
مدیر عامل صندوق توسعه صنایع دریایی ضمن اشاره به اهمیت پرداختن به حمایت مالی در این صنعت گفت: حوزه تامین مالی نیز حوزه با اهمیتی است که صندوق توسعه صنایع دریایی به عنوان یکی از ابزار های تامین مالی باید در این حوزه بیش از پیش تقویت شود. وی افزود انواع ابزارهای تامین مالی در حوزه دریایی در دنیا وجود دارد و این ابزارها باید در کشور ایجاد شوند، به عنوان مثال در این حوزه نیازمند بانکهای توسعه ای هستیم در حالی که اکثر بانکهای ما تجاری هستند و تمایلی به درگیر کردن منابع خود برای دوره های طولانی ندارند.
مدیر عامل صندوق توسعه صنایع دریایی با بیان این مطلب که برای کشف بازار های جدید باید به حوزه های نو آورانه ورود کرد گفت: اگر ما قصد کشف بازار های جدید را داشته باشیم، نه بازار هایی که 83 درصد آن ها توسط دیگران جذب شده است، باید وارد حوزه های نوآورانه شویم که برای این حوزه ها به زیر ساخت های مالی و حضور سرمایه گذاران خطر پذیر (Venture Capital) نیاز مندیم و بدون تامین این شرایط دستیابی به اهداف فوق میسر نمی باشد.