وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی:
برای توسعه نیازمند تغییر نگرش در حوزه تعاون و تغییر فرهنگ در مدیران هستیم
ربیعی گفت: تعاون یکی از ارکان اساسی اقتصاد کشور بوده و است اما همواره با چالشهای فراوانی روبرو است بنابراین برای توسعه زیر ساختی تعاون نیازمند تغییر نگرش در حوزه تعاون و تغییر فرهنگ در مدیران هستیم.
وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی با بیان اینکه ادبیات تعاون نیازمند تغییر است، گفت: باید الگوهای عملی خوب تعاون را استخراج و به جامعه معرفی کنیم زیرا جامعه باید به سمت انتقال تجارب ودانستهها حرکت کند اما متاسفانه یکی از خصلتهای ایرانیان این است که تجربیات خود را به دیگران منتقل نمیکنند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی در سومین جنشواره جایزه ملی تعالی مدیریت تعاونی با اشاره به اینکه جهان درآغاز هزاره سوم با چالشها و تحولات متعددی مواجه است گفت: هر چه میگذرد تعداد جمعیت؛ نیازها پیچیدگیهای اجتماعی، اقتصادی و فرهگی در جوامع بیشتر میشود و این درحالی است که تعادل بین نیازها و امکانات درجهان با تعرض مواجه است.
وی ادامه داد: یکی از راه حلها برای غلبه بر این تعارض که موجب بسیاری از چالشها شده تقسیم دستاوردها و اشاعه فرهنگ تعاون در صحنههای اقتصادی و اجتماعی است.
ربیعی تصریح کرد: تعاون ایجاد احساس مشترک از طریق همکاری متقابل در امور اجتماعی و اقتاصادی براساس ارزشهای اخلاقی است که این رویکرد در قانون اساسی و در اصل ۴۴ تبلور یافته است.
وی با بیان اینکه تعاون بخش مغفول مانده اقتصاد است و تغییر در نگرش درحوزه تعاون بسیار ضروری است گفت: بنده معتقدم برای توسعه زیر ساختی تعاون به تغییر نگرش و فرهنگ در این حوزه نیاز داریم.
وی ادامه داد: تعاون یکی از ارکان اساسی اقتصاد کشور بوده و است اما همواره با چالشهای فراوانی روبرو است بنابراین برای توسعه زیر ساختی تعاون نیازمند تغییر نگرش در حوزه تعاون و تغییر فرهنگ در مدیران هستیم.
وی تاکید کرد: باید در حوزه مدیران علاوه برتغییر نگرش تغییر فرهنگ در حوزه کنش گران اجتماعی نیز رخ دهد تا باور تعاون به وجود آمده وساختارهایی ایجاد شود که تقویت کننده بخش تعاون باشد.
وزیر تعاون با بیان اینکه در بخش فرهنگ تعاون مشکل وجود دارد تصریح کرد: فرهنگ غنی ما بخش تعاون را به دلیل روحیات فرد گرایانه تقویت نمیکند و این مهم نیاز به کار زیاد دارد.
وی خاطر نشان کرد: باید تعاون را به صورت یک چهره نورانی و فرهنگی عرضه و توانمندیهایش را ارتقا دهیم و اهمیتش را بیشتر کنیم.
ربیعی با بیان اینکه ادبیات تعاون نیازمند تغییر است گفت: باید الگوهای عملی خوب تعاون را استخراج و به جامعه معرفی کنیم زیرا جامعه باید به سمت انتقال تجارب ودانستهها حرکت کند اما متاسفانه یکی از خصلتهای ایرانیان این است که تجربیات خود را به دیگران منتقل نمیکنند.
وی با اشاره به اینکه روحیه تعاون در ایران وضعیت خوبی ندارد اظهار داشت: فرد گرایی منفی در جامعه ایران رخ داده و جمع گرایی کاهش پیدا کرده اما ما باید بتوانیم روحیه کار جمعی را در جامعه گسترش دهیم چرا که روح تعاون رو به ضعف میرود و این امر در آینده ایجاد تعاون را با مشکلاتی مواجه میکند.
وی با تاکید بر لزوم تغییر فرهنگ تعاون صدا وسیما و سایر رسانهها گفت: این رسانهها با پرداختن به موضوع تعاون نقش بسزایی در ترویج این فرهنگ دارند.
وی با بیان اینکه فرهنگ تعاون به فرهنگ سنتی ودینی ما نزدیکتر است گفت: بخش تعاون بهترین بخش برای اجرای روند خصوصی سازی در کشور به شمار میرود و میتواندکارکردهای عدالت اجتماعی درحوزه اقتصادی ناشی از فرآیند خصوصی را ارتقا دهد.
وی با بیان اینکه بنده در این وزارت خانه نقش باغبانی را دارم که زمینه را مفید آماده میکند گفت: به هیچ وجه در این وزارت خانه حق مهندسی کردن نداریم وتنها باید مراقبت و صیانت را عهده دار باشیم.
ربیعی تصریح کرد: ارزش اجتماعی کارکردهای بخش تعاونی مهمتر از کارکردهای اقتصادی آن است که باید مورد ارزیابی قرار گرفته وبه جامعه منعکس شود چرا که رویکرد سرمایه گذاران در این بخش نگاهی به تاثیرات فعالیتهای اقتصادی دارد و این ارزش اجتماعی نباید هیچگاه نادیده گرفته شود بلکه تشکلهای تعاونی باید در این زمینه با اجرای طرحهای مطالعاتی پیشگام باشند.
وی خاطر نشان کرد: تجدید نظر درقوانین و رویههای روابط بین تعاونیها، اتصالهای عمودی و افقی تعاونی و شکل گیری زنجیره ارزش داخلی تعاونیها از مواردی است که باید در خصوص آن بحثوگفتوگو شود.
ربیعی یادآور شد: در اقتصاد سرمایه داری اگر نامی از تعاون نیست امابین ۵ تا ۸ درصد از بخش اقتصادی به مقوله تعاون اختصاص دارد.
وی ادامه داد: امروزه بیش از ۱۰۰میلیون شغل در تعاونیهای جهان ایجاد شده و همچنین ۹۰۰ میلیون نفر از جمعیت جهان عضو تعاونیها هستد که روز به روز به تعداد اعضا و شرکتهای تعاونی نقش و حضور آنها در اقتصاد ملی کشورها اضافه میشود.
وی با بیان اینکه ۳۰درصد محصول کشاورزی در آمریکا توسط بخش تعاونی به فروش میرسد خاطر نشان کرد: در کره جنوبی نیز ۲ میلیون کشاورز عضو تعاونیها هستند همچنین ۷۲درصد تولید شیر ۷۹ درصد تولید دام در اسلونی دربخش تعاون است و همچنین در برزیل ۴۰درصد بخش کشاورزی از تولید ناخالص ملی ناشی از فعالیت تعاونی هاست.
وی با بیان اینکه تا پایان سال ۹۲ تعداد ۱۹۶ هزار و ۵۲۵ تعاونی و هزار و ۱۲۴ اتحادیه درکل کشور به ثبت رسیده است گفت: تعداد کل اعضای این تعاونیها حدود ۵۱ میلیون نفر میزان فرصت شغلی دو میلیون و ۶۵۰ هزار نفر برآورد شده و میزان سرمایه اولیه حدود ۷۹ هزار و ۶۰۱ میلیارد ریال است و از این تعداد تعاونی ۷۹ هزار و ۱۲۳ واحد فعال هستند و ۲۴ هزار و ۵۳ واحد که عمدتا تولیدی هستند هنوز به مرحله بهره برداری نرسیدهاند.
ربیعی با بیان اینکه فعالیت امور عمومی، دفاعی و تامین اجتماعی از بخشهای دولتی قلمداد میشود گفت: در حال حاضر بخش استخراج نفت خام وگاز طبیعی توسط شرکتهای دولتی اداره میشوند و زمینه فعالیت تعاونی ندارد خدمات واحدهای مسکونی شخصی برآورد میشود ومشمول فعالیتهای تعاونی نمیشود و با در نظر گرفتن این نکات ارزش افزوده کل اقتصاد سهم بخش تعاون بالغ بر ۳.۸ درصد است.
وی تصریح کرد: سهم ارزش افزوده بخش تعاون در هر یک از زیر بخشهای اقتصادی متفاوت و در بعضی از زیر بخشها بیش از ۱۶درصد است و بررسی سهم هر یک از بخشهای اقتصادی در ارزش افزوده کل تعاونیها نشانگر رتبه اول بخش عمده فروشی، خرده فروشی، تعمیر وسایل نقلیه وکالاهاست که ۱۹.۲ کل ارزش افزوده بخش تعاون را داراست و رتبههای بعدی به ترتیب به بخش صنعت ۱۶.۴ درصد، خدمات کسب و کار ۱۶.۲ درصد و ساختمان ۱۰.۷ درصد اختصاص دارد.
ربیعی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب نیز برای تعاونیها اهمیت زیادی قائلند، گفت: رهنمودهای ایشان موجب شده تا توجه ویژهای به بحثتعاونیها داشته باشیم و با توجه به تاکیداتشان توزیع عادلانه ثروت را در قالب بخش تعاون میدانند و معتقدند که اگر این نگاه به تعاون صورت گیر د خصوصی سازی واقعی محقق میشود.
وی با تاکید برا ینکه تعاون هم کارکرد اقتصادی و اجتماعی دارد تصریح کرد بخش اجتماعی آن لازمه توزیع عدالتگرایانه ثروت است و عدالت اجتماعی با توسعه بخش تعاون ممکن میشود.
وی ادامه داد: وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی در کنار شرکتهای تعاونی بوده و از کمک به آنها دریغ نخواهد کرد ضمن اینکه از شرکتهای تعاونی نیز میخواهیم تا مشارکت خود را در یک رابطه متقابل افزایش دهند.
ربیعی یادآور شد: کارکرد نهایی تعاونیها عدالت اجتماعی و ریشه کنی فقر است بنابر این تعاونیها میتوانند بین نخبگان ورشد و توسعه کشور ارتباط برقرار کنند.
وی ادامه داد: کسانی که مهارت ورزی دارند و در رشد کشور از این شرایط اقتصادی تاثیر گذارندمی توانند رشد قابل توجهی را در زمینه اقتصادی و اجتماعی درکشور رقم بزنند.
وزیر کار تعاون و امور اجتماعی در ا دامه بااشاره به برنامههای اقتصاد مقاومتی در حوزه تعاون تشکیل ۵ تعاونی سهامی عام، تشکیل ۲هزار و ۴۷۲ تعاونی خدماتی، تشکیل ۴۹ تعاونی دانش بنیان، تشکیل ۳۳ تعاونی دهیاری تا پایان سال ۹۳ و تشکیل ۴۱ تعاونی فراگیر ملی، ۳۰ تعاونی جدید توسعه و عمرانی شهرستانی را از جمله برنامههای بخش تعاون در اقتصاد مقاومتی عنوان کرد.
وی همچنین واگذاری امور نظارت بر تعاونیهای خدماتی به ۴۴ اتحادیه طراحی، اجرایی دورهای آموزشی مناسب، تدوین و اجرای دورهای برنامه حمایت از توسعه شبکه نمایندگی انحصاری و فروش برندهای داخلی، حمایت مالی از خرید کالاهای تولید داخلی از طریق انعقاد تفاهم نامه با نمایشگاههای عرضه کالاهای ایرانی برای اعطای تسهیلات خرید کالای ایرانی را از دیگر اقدامات این بخش در اقتصاد مقاومتی ذکر کرد.
ربیعی با تاکید بر حمایت از فعالیت تعاونیها بدون کوچکترین مداخله دولت خاطر نشان کرد: تلاش ما تسهیل وحمایت از فعالیتهای تعاونی بدون کوچکترین مداخلهگری بخش دولتی است ونبود ذهنیت منسجم از تعاونی و تفکرات نادرست از جمله مشکلات درراه توسعه این بخش است.
ربیعی با بیان اینکه برخی تعاونی را پدیده تحمیلی در اقتصاد تلقی میکنند تصریح کرد: وزارت خانه به جای مداخله در بخش تعاونی با سیاست گذاری لازم حمایت و تسهیل را جایگزین خواهد کرد.
وی ادامه داد: برخی جذب سرمایه را مشکل بخش تعاون میدانند در حالی که تنها پول مشکلات را حل نمیکند بلکه باید مدیریت و ساختار نیز اصلاح شود.
وی با بیان اینکه چشم امید دولت تدبیر وامید به تعاونیها است گفت: با توجه به این مقوله ما راهی جز اتکا به مردم ونهادهای مدنی نداریم.
ربیعی تصریح کرد: در حال حاضر نقدینگی موجود درجامعه ۱۰ برابر شده است لذا باید این نقدینگی به چرخه تولید بازگردد تا بتوان رویکرد اقتصاد مقاومتی را عملیاتی کرده و به این ترتیب مشکلات ناشی از تحریمها کم خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: در کشور ما الگوی تعاون توسط سازمانهای دولتی وارد کشور شد و عمده توسعه تعاون به جای گروههای اجتماعی توسط دستگاههای دولتی سامان یافته و همواره مورد تایید دولت قرار داشتند.
وی تصریح کرد: تعاونی بیش از اینکه رویکرد اقتصادی برای ساماندهی نیازهای مشترک اقتصادی و اجتماعی گروههای جامعه باشد به ابزاری برای عملیاتی کردن سیاستها و برنامههای توسعه دولت مورد استفاده قرار گرفته و این نگاه به تعاون باعثشده که تعاون به جای یک نهضت اقتصاد اجتماعی که درخدمت اقشار و گروههای جامعه باشد نزد مردم نوعی کسب وکار دولتی قلمدادمی شود.