فائو خواستار تقویت تنوع زیستی کشاورزی در ایران شد
در شرایطی که تاثیرات منفی تغییرات آب و هوایی به طور فزایندهای در حال رشد است و گمانه زنیها نیز از وخیمتر شدن بیشتر آن حکایت دارد، تنوع ژنتیکی گونههای گیاهی نقش اساسی و مهمی را در تامین بخش بنیادین ظرفیت محصولات کشاورزی کشورها، از جمله ایران ایفا میکند.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو) خواستار تشکیل «مکانیزم اشتراک گذاری ملی اطلاعات» در خصوص منابع ژنتیک گیاهی با هدف اطمینان از حفاظت و پایداری تنوع زیستی گونههای گیاهی در جمهوری اسلامی ایران شد.
به گزارش ایلنا و به نقل از دفتر نمایندگی فائو در ایران، مکانیزم اشتراک گذاری ملی اطلاعات(ژنتیکی گیاهی) تامین کننده ابزار ارزشمندی است که نه تنها زمینه اشتراک گذاری دانش و تجربیات ژنتیک گیاهی را فراهم میکند، بلکه راه توسعه استراتژیهای بهره برداری از این منابع و تقویت کشاورزی را نیز هموار میسازد، به گونهای که اطمینان میدهد در صورت ادامه افزایش جمعیت جهانی، میزان دسترسی به غذای کافی، سالم و مغذی همچنان ادامه خواهد داشت.
این مکانیزم هم اکنون در ۷۵ کشور جهان از جمله(کشورهای همجوار ایران) ترکیه، پاکستان، هند، عمان و اخیرا مصر، اردن و لبنان نیز به اجرا گذاشته و تکمیل شده است.
در همین راستا تعداد کثیری از نمایندگان و کارشناسان مراکز تحقیقاتی و دانشگاههای دولتی فعال در حوزه منابع ژنتیکی غذا و کشاورزی ایران با گردهمایی در کرج در قالب یک کارگاه آموزش ملی به بررسی چگونگی اجرای دومین برنامه «عمل جهانی برای حفاظت و بهرهمندی از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی» در چارچوب پروژه بین المللی فائو جهت انطباق با تغییرات آب و هوایی که امروز(چهارشنبه ۸ بهمن) به کار خود پایان داد، پرداختند.
طی برگزاری کارگاه مذکور، دکتر سرج ناکوزی، نماینده سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو) در جمهوری اسلامی ایران بر اهمیت منابع ژنتیکی گیاهی در ارتقاء امنیت غذایی و حفاظت از تنوع زیستی گونههای کشاورزی تاکید کرد.
دکتر ناکوزی اظهار داشت: در شرایطی که تاثیرات منفی تغییرات آب و هوایی به طور فزایندهای در حال رشد است و گمانه زنیها نیز از وخیمتر شدن بیشتر آن حکایت دارد، تنوع ژنتیکی گونههای گیاهی نقش اساسی و مهمی را در تامین بخش بنیادین ظرفیت محصولات کشاورزی کشورها، از جمله ایران ایفا میکند، به طوری که بر چالشهای تحمیل شده توسط تغییرات آب و هوایی و نتایج آنکه ناامنی غذایی است، اثر خواهد گذاشت.
فائو در حال حاضر پیشروترین سازمان بین المللی در حوزه تنوع زیستی و منابع ژنتیک غذا و کشاورزی جهان به شمار میرود.
شایان ذکر است، در سال ۱۹۸۳ فائو کمیسیون منابع ژنتیک گیاهی غذا و کشاورزی(که بعدها به کمیسیون منابع ژنتیکی غذا و کشاوزری تغییر نام داد)، به عنوان مجمعی جهانی که به بررسی راهکارهای دسترسی و بهرهمندی از اشتراک گذاری منابع ژنتیک میپردازد، را تاسیس کرد.
نهایتا در سال ۱۹۹۶ فائو زمینههای توسعه لازم جهت انطباق با برنامه عمل جهانی برای حفاظت و پایداری منابع ژنتیک گیاهی برای غذا و کشاورزی را فراهم ساخت. در سال ۲۰۰۴ نیز پیمان بین المللی منابع ژنتیک گیاهی برای غذا و کشاورزی با تصویب ۱۳۳ کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران به اجرا گذاشته شد.
کارگاه آموزشی پایش اجرای دومین برنامه عمل جهانی برای حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیک گیاهی در چارچوب پروژه بین المللی «بهینه سازی استفاده از منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی جهت انطباق با تغییرات آب و هوایی» توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو) با همکاری موسسه تحقیقات اصلاح تهیه نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی طی روزهای ۷ الی ۸ بهمن در کرج برگزار شد.