در گزارش ایلنا بررسی شد؛
فراموشی اهمیت تامین امنیت غذایی در بخش کشاورزی
افزایش ناگهانی تغییر کاربری اراضی کشاورزی نگرانیهای بسیاری را به وجود آورده و قانونی که تغییر کاربری را غیرقانونی اعلام میکند درحالی مطرح است که مهلت یکماهه برای تغییر کاربری زمین کشاورزی برای اجرای طرحهای عمرانی اعلام شده است.
کاهش اراضی کشاورزی که در پی تغییر کاربری اراضی و روی آوردن باغداران و کشاورزان به فعالیتهایی مثل ساخت و ساز رخ داده است در حالی به وقوع پیوسته است که هنوز هم بخش کشاورزی به دلیل اهمیت آن در تامین امنیت غذایی بخشی حساس و منبع درآمد بسیاری ازساکنین روستاها و شهرهای کوچک است.
به گزارش خبرنگار ایلنا در سالهای اخیر مشکلات عدیدهای که در بخش کشاورزی برای کشاورزان و فعالین این بخش وجود داشته کشاورزان را بر ان داشت تا نسبت به تغییر کاربری زمینهای کشاورزی خود اقدام کنند. گفتنی است که هرگونه اقدامی که مانع از بهره برداری و استمرار کشاورزی در اراضی زراعی و باغها در قالب ایجاد بنا، برداشتن یا افزایش شن و ماسه و سایر اقداماتی که بنا به تشخیص وزارت جهاد کشاورزی تغییر کاربری محسوب میگردد شامل تغییر کاربری اراضی کشاورزی است.
براساس اطلاعاتی که در آخرین سرشماری بخش کشاورزی به دست آمده است کاهش ۶ درصدی نیروی کار دربخش کشاورزی از سال ۸۲ تاکنون و همچنین کاهش مساحت عرضی کشاورزی کشور بدون در نظر گرفتن جنگلکاری و مرتعداری که حدود ۱۶/۶ میلیون هکتار گزارش شده است در مقایسه با سرشماری عمومی کشاورزی ۱۳۸۲ که ۱۷/۷ میلیون هکتار اعلام شده بود معادل ۲/۶دهم درصد کاهش را نشان میدهد که با توجه به اهمیت وحساسیت بخش کشاورزی نگران کننده به نظر میرسد.
حال که افزایش ناگهانی تغییر کاربری اراضی کشاورزی نگرانیهای بسیاری را به وجوداورده است قانونی که تغییر کاربری را غیر قانونی اعلام میکند در حالی مطرح است که مهلت یک ماهه برای تغییر کاربری زمین کشاورزی برای اجرای طرحهای عمرانی اعلام شده است.
گفتنی است که بعد از مهلت یک ماههای که برای بررسی تغییر کاربری زمینهای دیم درجه ۴ داد ه شد برخی از نمایندگان مجلس در رابطه با بررسی لایحه رفع موانع تولید در مجلس ودر مورد پیشنهاد بررسی یک ماهه درخواست تغییر کاربری زمینهای دیم درجه ۴ و اینکه اگر درخواست سرمایهگذار پاسخ نگرفت، نسبت به تغییر کاربری زمین کشاورزی اقدام میشود، موضع گیریهایی کردهاند.
بحثتغییر کاربری اراضی کشاورزی برای فعالیتهای عمرانی که در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است واکنشهایی را درپی داشته است به طوری که برخی نمایندگان این مساله را مطرح کردهاند که به بهانه حمایت از تولید نباید چوب حراج به زمینهای کشاورزی زد.
مهرداد بائوج لاهوتی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در روز گذشته در جلسه علنی مجلس با انتقاد از تغییر کاربری اراضی کشاورزی گفت: به جای حمایت از تولید برنج در کشور، اقدام به واردات برنج میکنند، حال اگر در آینده تولید برنج و گندم نداشته باشیم، هر چه قدر هم پول بدهیم، برنج و گندمی در دنیا نیست که وارد کنیم.
لازم به ذکر است که به منظور دستیابی به امنیت غذایی علاوه بر اتخاذ سیاستهای مطلوب و برخورداری از منابع کافی باید تولید کشاورزی به گونهای باشد که تمامی نیازهای جامعه را برآورده کند همچنین نباید این نکته را فراموش کرد که تولید کشاورزی خود مستلزم فراهم شدن شرایط فیزیکی تولیدی به خصوص زمین، آب و نیروی کار است.