دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران:
واردات ۸۸۵ هزارتن انواع روغن خام طی هشت ماه
در هشت ماه سالجاری ۸۸۵ هزارتن انواع روغن خام وارد کشور شد که از لحاظ وزنی ۱۲ درصد و رزشی ۲۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش نشان میدهد، این در حالیست که سال گذشته طی همین مدت، ۱۱ هزارتن روغن خام به کشور وارد شده بود
دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران گفت: براساس مصوبه دولت مسئولیت تنظیم بازار روغن نباتی از ۲۰ اردیبهشت ماه سالجاری برعهده انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران قرار گرفت در حالی که دولت کماکان وظایف حاکمیتی خود را در این بخش حفظ کرده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمد قبله در نشست خبری در رابطه با فعالیتهای انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران گفت: این انجمن توانست با نحوه تنظیم بازار روغن نباتی علاوه بر کاهش میزان واردات روغن خام نسبت به سال گذشته روند رو به رشدی در تولید و توزیع این محصول بین ۲ تا ۴ درصد ایجاد کند.
وی با بیان اینکه طی هشت ماهه گذشته، یک میلیون و ۶۱ هزار تن روغن نباتی در کشور تولید شده است، گفت: حفظ شرایط عرضه و تقاضای این محصول نیز موجب برقراری تعادل نسبی قیمتها در بازار مصرف شده است و طی این مدت تامین روغن خام مورد نیاز کشور مولفه اصلی تنظیم بازار بوده است.
وی تصریح کرد: تنظیم بازار روغن نباتی توسط بخش خصوصی باعثحذف واسطههای زائد در واردات و بازار روغن نباتی شد، به طوری که ارز به کارخانجات و تجار داده شد تا زیرنظر انجمن صنفی روغن خام وارد کنند و به کارخانجات تحویل دهند.
دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران گفت: در هشت ماه سالجاری ۸۸۵ هزارتن انواع روغن خام وارد کشور شد که از لحاظ وزنی ۱۲ درصد و رزشی ۲۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش نشان میدهد، این در حالیست که سال گذشته طی همین مدت، ۱۱ هزارتن روغن خام به کشور وارد شده بود.
وی اضافه کرد: هم اکنون ۵۸۰ هزار تن روغن خام در مخازن گمرک کشور موجود است و کمبودی در زمینه تامین روغن خام مورد نیاز کشور نداریم.
وی ادامه داد: طی هشت ماهه گذشته، یک میلیون و ۶۱ هزار تن روغن نباتی در کشور تولید شده است.
قبله تاکید کرد: انجمن صنفی روغن نباتی ایران برای تنظیم بازار روغن نباتی و همراهی و همکاری با دولت، تامین به موقع روغن خام، تولید و توزیع روغن نباتی، حفظ موجودی روغن خام در مخازن و کارخانجات، ثبات قیمتها، جلوگیری از افزایش قیمتها، حذف دلالان و واسطه گران اقدام کرده است.
کاهش ۳۰.۸ درصدی واردات روغن پالم
دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران گفت: روغن پالم با نظارت و طبق مصوبه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وارد کشور میشود، بنابراین تلاش شد طی این مدت واردات روغن پالم ۳۰.۸ درصد کاهش یابد.
وی گفت: رعایت مصوبه وزارت بهداشت درخصوص واردات انواع روغن پالم را از اولویت برنامههای این انجمن است و هم اکنون واردات روغن باکیفیت و مرغوب در دستور کار این انجمن است و در همین راستا بخش عمده واردات روغن خام کشور به روغنهای با کیفیت و گران سویا و آفتابگردان اختصاص دارد.
وی روغن نباتی را یکی از کالاهای اساسی و استراتژیک کشور دانست و افزود در هشت ماه امسال واردات روغن آفتابگردان ۱۵۶ درصد افزایش یافته است.
قبله افزود: موجودی روغن خام در مخازن و کارخانجات ما از اهمیت ویژهای برخوردار است به طوری که تلاش شده تا سطح موجودی و ذخایر روغن خام مخازن برای هر ۳ ماه ثابت نگهداشته شود.
وی ادامه داد: طی ۹هشت ماه اخیر، روغن نباتی مورد نیاز کشور به میزان کافی در بازار وجود داشته و پیش بینی میشود تا پایان اردیبهشت ماه سال ۹۴ نیز این روند ادامه پیدا کند و کمبودی در این زمینه نداشته باشیم.
وی اظهارداشت: با در اختیار گذاشتن تنظیم بازار روغن نباتی برعهده بخش خصوصی توانستیم وابستگی کارخانجات را از دولت کاهش دهیم چراکه برخی کارخانجات امکان واردات مواد اولیه مورد نیاز روغن نباتی خود را دارند اما بخش عمده کارخانجات توان خرید و تامین مواد اولیه مورد نیاز را ندارند.
وی گفت: بنابراین بخش عمده کارخانجات تولید کننده روغن نباتی به شرکت بازرگانی دولتی ایران وابستگی داشتند که این خود تعهداتی را برای دولت ایجاد میکرد اما با ورود بخش خصوصی بخشی از مشکلات دولت در این زمینه کاهش یافت.
وی گفت: در همین راستا بخشی از وابستگی کارخانجات روغن نباتی به سمت تجار و کارخانجات واردکننده روغن خام سوق داده شد و طی این مدت هیچیک از واحدهای تولیدی ما وابستگی به دولت نداشتند.
تاثیر افزایش هزینههای تمام شده تولید ناشی از تورم درقیمت
وی افزود: با وجود افزایش هزینههای تولید روغن نباتی، برای همکاری با دولت تلاش کردهایم تاکنون افزایشی در نرخ روغن نباتی مصرفی کشور نداشته باشیم، همچنین پیش بینی میشود تا پایان سال نیز نرخ روغن نباتی ثابت باقی بماند.
وی با بیان اینکه صنایع به دنبال افزایش نرخ روغن نباتی نیستند، اظهار داشت: با وجود کاهش نرخ انواع روغن خام در جهان، امکان کاهش قیمت این محصول در ایران وجود ندارد چرا که علاوه بر نوسانات نرخ ارز، افزایش هزینههای تمام شده تولید ناشی از تورم نیز بر این موضوع تاثیرگذار است.
قبله شرایط فعلی بازار روغن نباتی را به دلیل تورم و نوسانات نرخ ارز نابسامان عنوان کرد و گفت: معتقدیم صنایع برای تولید و توزیع مناسب محصولات خود به برنامه ریزی مدونی نیاز دارند.
دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران اضافه کرد: بنابراین انتظار میرود وزارت جهادکشاورزی برای تنظیم بازار برنامه ریزی برای سهمیه واردات روغن خام و دانههای روغنی تولیدات کشاورزی داخل با انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران داشته باشد تا با تنظیم میزان واردات روغن خام بتوانیم از دانههای روغنی تولیدات داخل نیز بهرهمند شویم.
وی تاکید کرد: مسئولیت برنامه ریزی و هدف گذاری این موضوع برعهده وزارت کشاورزی است و ما نیز در این راستا همکاریهای لازم را به عمل خواهیم آورد.
به گفته وی، هم اکنون سرانه مصرف روغن نباتی برای هر ایرانی ۱۸ کیلوگرم است که در مجموع روغن نباتی مصرفی در کشور سالانه یک میلیون و ۴۰۰ هزارتن محاسبه میشود.