نفس تهران با قطع تعمدی درختان برای برجسازی بیشتر میگیرد؛
حمله ساخت و سازهای غیرمجاز به «باغ معنوی» در جمشیدیه
اگرچه صداوسیما هم در چند گزارش تخریب درختان و آتش سوزی درختان باغ معنوی را پخش کرده و اگرچه اسناد طرح تفصیلی شهر تهران هم نشان میدهد در این باغ نباید ساخت و ساز شود، ولی هنوز جلوی تخریبها گرفته نشده است.
ایلنا: هوا که رو به سردی میگراید، پدیده «وارونگی هوا»، معضل آلودگی هوای پایتخت را بیشتر نمایان میکند. نفس تهران بیش از گذشته میگیرد و اخبار رسمی از آمارهای آلودگی هوا، نگرانیها را افزونتر میکند.
منابع رسمی اعلام میکنند «هفتهای ۵۲ نفر به صورت مستقیم بر اثر آلودگی هوا در شهر تهران جان خود را از دست میدهند.» خبر «تهرانیها جوان مرگ میشوند» هم بر نگرانیها میافزاید. اما نکته قابل تامل اینجاست که اگر در گوشهای از این شهر، جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا برگزار میشود، در جای دیگری از پایتخت، سرنوشت غمانگیز درختان باغهایی که به خاطر ساخت و سازهای غبرمجاز، طعمه آتش سوزی تعمدی و تیغهی تبرها میشوند، خود حکایت از یک دور باطل برای حل آلودگی تهران است. درختانی بر زمین میافتند که روزنههای تنفسی تهران هستند.
این روزها خبرهای دلخراشی از سوزاندن و بر زمین انداختن درختان یکی از باغهای منطقه جمشیدیه تهران، فعالان زیست محیطی را نگران کرده است. منطقه جمشیدیه را با پارک جمشیدیه میشناسند. پارکی که یکی از دیدنیترین بوستانهای تهران است که بر پایه یک نظرسنجی، بعد از پارک ملت، دومین پارکی است یک شهروند تهرانی به یک میهمان غیرتهرانی معرفی میکند. اگر گذری به خیابان امیدوار که به پارک جمشیدیه ختم میشود، داشته باشید، در ضلع جنوبی این پارک در خیابان سی و دوم با «آغاز یک پایان» برای یکی از باغهای منطقه جمشیدیه که به «باغ معنوی» معروف است، روبرو میشویم. باغی با وسعت ۲۲ هزار متر مربع که در انتهای بن بست ۲۸ هم دربی برای ورود دارد.
اما گویا قرار است این روزنه تنفسی و زیست محیطی، زیر بتونهای برجهای متعدد له شود. ماجرا فقط به موضوع زیست محیطی ختم نمیشود و اهالی محل معتفدند در برابر همه بیقانونیها برای صدور مجوز ساخت و ساز، کسی پاسخگویشان نیست.
یکی از اهالی محل که اطلاعات دقیقی از این تخلف قانونی برای ساخت و ساز در «باغ معنوی» دارد، میگوید: اگرچه صداوسیما هم طی چند گزارش این تخریب درختان و آتش سوزی را پخش کرده و اسناد طرح تفصیلی شهر تهران هم نشان میدهد در این باغ نباید ساخت و ساز شود، ولی هنوز جلوی این تخریبها گرفته نشده است.
طبق استعلام صورت گرفته از شهرداری تهران، براساس طرح تفصیلی پایتخت، این منطقه در پهنه حفاظت ویژه سبز موسوم به G۳۲۳ واقع شده است؛ منطقهای که طبق قانون نمیتواند هیچ گونه ساخت و سازی داشته باشد. اما گویا برای ۴۲ هزار متر مربع مسکونی جواز ساخت صادر شده که حتی پیش بینی میشود تا ۷۰ هزار متر مربع ارتقا یابد.
بر اساس استعلام دفتر اسناد رسمی تهران از شهرداری منطقه ۱، شهرداری مربوطه در نامهای به شماره ۱۱۳۱۱۵۰۷۵۲ به تاریخ ۱۸/۱۰ / ۹۱، قرار گرفتن این منطقه در پهنه سبز یا حفاظت ویژه(محدوده بین حد کالبدی شهر و محدوده شهر) را تایید کرده است.
با این وجود افرادی که پیگیر ساخت و ساز در باغ معنوی هستند، با قطع درختان و سوزاندن باغ، زمینه را برای ساخت و ساز فراهم کردهاند که قطع درختان و سوزاندن باغ توسط شهرداری ناحیه ۴ منطقه ۱ تهران و سازمان حفاظت محیط زیست تهران نیز تایید شده است؛ به طوری که رییس حفاظت محیط زیست تهران در نامهای به شماره ۲-۹۲ - ۱۰۰ در تاریخ ۱۹/۱ / ۹۲ به ریاست کلانتری ۱۲۳ نیاوران، تایید کرده که تعداد بسیار زیادی درخت در این منطقه ریشه کن و سوزانده شده و اقدام به خاکبرداری و تسطیح زمین صورت گرفته است.
شهردار ناحیه ۴ منطقه یک تهران هم در نامهای به شماره ۱۴۷۷۶۵/۵۰۱ مورخه ۲۶/۱۲ / ۹۱ به کلانتری ۱۲۳ نیاوران این موضوع را تایید کرده است. با این وجود برای این طرح بدون توجه به طرح تفصیلی تهران، جواز ساخت صادر شده است تا اهالی منطقه نیاوران، در انتظار مشکلات زیست محیطی، ترافیکی و اجتماعی باشند که حاصل ساخت ۸ برج ۱۱ طبقه در منطقهای خواهد بود که یکی از کالبدهای تنفسی شهر است.
نکته جالب اینجاست که جواز ساخت این طرح، در تاریخ ۱۴/۷ / ۹۲ درحالی توسط شهرداری منطقه یک تهران صادر شده که این شهرداری در تاریخ ۱۸/۱۰ / ۹۱ موقعیت «باغ معنوی» را در پهنه سبز یا حفاظت ویژه را به صورت رسمی اعلام کرده است.
بدین ترتیب، در میان برخی بیتفاوتیها، اگر افدامی صورت نگیرد، شاهد معضلات مختلف زیست محیطی و حتی اجتماعی در منطقه نیاوران و حتی جماران خواهیم بود.
حال باید دید، آیا سازمان محیط زیست و شورای شهر تهران، جلوی این ساخت و ساز غیرمجاز را میتوانند بگیرند؟