از پلیس راهور تا هندوانهفروشان
پرکاران شب بلند سال
یلدا پس از شب عید، مهمترین موسم کار برای آجیلفروشان و میوهفروشان به حساب میآید. البته در برخی مناطق کشور هم که خوردن شام شب چله مرسوم است، صنوف دیگری هم که غالباً به تهیه و توزیع مواد غذایی اختصاص دارند، به استقبال اصطلاحاً پیک کاری خود میروند.
چلهنشینی آیینی ایرانی است که ریشه در باورهای فرهنگی پارسیان دارد. هرچند مراسم شب یلدا برای ایرانیان یک بار در سال برگزار میشود اما چندروز و حتی چند هفته مانده به بلندترین شب سال، مشاغلی مقطعی در ایران به وجود میآیند.
به گزارش ایلنا، ضمن اینکه شاغلان برخی صنوف هم که کارهای ثابتی به حساب میآیند، در این شب کارهای ویژهای انجام میدهند. این گزارش به عملکرد برخی مشاغل ثابت و موقت در شب چله اختصاص دارد.
یلدا پس از شب عید، مهمترین موسم کار برای آجیلفروشان و میوهفروشان به حساب میآید. البته در برخی مناطق کشور هم که خوردن شام شب چله مرسوم است، صنوف دیگری هم که غالباً به تهیه و توزیع مواد غذایی اختصاص دارند، به استقبال اصطلاحاً پیک کاری خود میروند.
طلا فروشان شب یلدا!
بدون شک هندوانه پای ثابت سفرههای یلدا در اکثر مناطق ایران است. تقاضا برای خرید هندوانه در این شب تا حدی زیاد میشود که غالباً میوهفروشیها و سبزیفروشیها جوابگوی آن نیستند.
به این ترتیب دستفروشان هم فرصت پیدا میکنند با پهن کردن بساط در مناطق مختلف شهرها، از فروش هندوانه و خربزه سود خوبی ببرند و شاید به لطف همین شب، ایران در زمینه مصرف هندوانه و خربزه، رکورددار باشد.
تقضای فراوان برای خرید این سیفی در شب چله، باعثبالارفتن قیمت آن هم میشود و بعضاً دیده شده، هنگام چله هندوانه و خربزه چند برابر فی بازار فروخته شدهاند.
البته هر سال سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران نیز مکلف میشود برای تامین هندوانه مورد نیاز دیگر استانهای کشور به اندازه کافی هندوانه تهیه کند.
زمانی برای پرکاری بازرسان
ماموران سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا و خدمات هم با نزدیک شدن به شب یلدا، روزها و شبهای پرکاری را تجربه میکنند.
تقاضای زیاد برای خرید اقلام شب چله، زمینه حضور پررنگ سودجویان را هم در بازار این اقلام فراهم میکند. یلدا مناسبت ویژه و یک شبهای برای این ماموران است تا تدابیر ویژه اعمال نظارت بر بازار کالاهای مورد نیاز این شب را اعمال کنند.
آماده باش شهرداریها
مسئولان سازمان میادین میوه و تره بار و ساماندهی مشاغل شهری هم به مناسبت شب یلدا، ساعات کار بازارهای میوه و تره بار و ارزاق عمومی را افزایش میدهند. برای نمونه سال گذشته۴۰ بازار میوه و تره بار تهران شبانه روزی به ارائه خدمات پرداختند.
درتهران غالباً از ۲۷ تا ۳۰ آذرماه بازارهای میوه و تره بار شهرداری به صورت آماده باش آماده درمیآیند و از طرفی بازارهای موقت متعددی هم برای فروش اقلام شب یلدا در مناطق مختلف شهر برپا میشوند. وجود چنین بازارهایی علاوه بر سهولت خرید و فروش کالاهای شب یلدا باعثنظارت مستقیم ماموران شهرداری، به ویژه ماموران سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا و خدمات میشود.
بازار داغ تاکسی دربست!
رسیدن شب یلدا و برگزاری مراسم به مناسبت این آیین اصیل ایرانی، هرچند خاطراتی شاد به یادماندنی برای ایرانیان خلق میکند و به نوعی باعثصله رحم هم میشود اما کنار همه زیباییهایش، نکاتی منفی هم با خود دارد.
بعداز ظهر آخرین روز پاییز، به ویژه در شهرهای بزرگ ترافیک سنگینی با حضور وسایل نقلیه متعدد در خیابان مشرف به مراکز خرید ایجاد میشود. شعاع این ترافیک بعضاً به دیگر خیابانها و حتی شاهراههای شهری هم میرسد.
این موضوع معضلات خاص خودش را در پی دارد. ضمن اینکه در این شب، ناوگان مسافربری شهرها هم مشغله زیادی پیدا میکند. مشتریان مراکز خرید که وسیله نقلیه شخصی ندارند، پس از خرید کالاهای متعدد از این مراکز، غالباً به دنبال تاکسی دربست میگردند و این موضوع هم قطعاً بر بار ترافیک شهر میافزاید. به این ترتیب باید گفت ماموران راهنمایی و رانندگی هم شب یلدای خاصی را پشت سر میگذارند.