ریس کمیسیون فرهنگی مجلس:
بدتر از بدحجابی، فیلمهاییست که ساخته میشود
از زمانی که پرونده ساخت برای یک فیلم داده میشود نباید فیلم رها شود. پیش از این فیلم بعد از صدور مجوز رها میشد و بعد باید آن را ممیزی میکردند. پیشنهاد ما این بود که از زمانی که پروانه داده میشود تا زمانی که برای اکران میآید؛ باید نظارت روی آن باشد.
حجتالاسلام سالک(رییس کمیسیون فرهنگی مجلس) معتقد است: باید مطالبات انقلاب اسلامی در رابطه با مسائل فرهنگی که از بیان امام خمینی(ره) و رهبری گفته میشود؛ در کشور احیا شود.
به گزارش ایلنا؛ سالک که شب گذشته(۲۶ بهمن) در برنامه دیروز امروز فردا حضور پیدا کرده بود؛ با اعلام این مطلب افزود: سیاست در مسئله فرهنگ که در کمیسیون فرهنگی مجلس نیز بهعنوان سیاست اصلی پذیرفته شده احیای مطالبات رهبری است. در این زمینه کارهایی هم انجام شده است.
وی ادامه داد: مسئله دوم تقویت زیرساختهای فرهنگی است که نیازمند بودجههای سنگینی است و حدود ۵۰ دستگاه زیرساختی را شامل میشود. اگر زیرساختهای فرهنگی در حد مطلوب باشد، ساختاری که براساس آن ایجاد میشود، میتواند جامعه را در مسائل فرهنگی پیش ببرد. ما برای پیگیری این دو باید مراکز پژوهشی دینی را مورد تقویت اساسی قرار دهیم. دنیا در این موضوع سرمایهگذاری ویژهای دارد.
این نماینده مجلس گفت: آنچه به عهده مجلس است یک چیز است و آنچه برعهده دولت به دلیل داشتن منابع مالی است، چیز دیگری است. ما در مجلس سعی کردیم مطالبات رهبری را به قانون تبدیل کنیم. قانون امر به معروف و نهی از منکر که تمام شد و فعلا در دست شورای نگهبان است و بعداز لایحه بودجه ابلاغ میشود، یکی از کارهایی است که انجام دادیم. برای تصویب این قانون ساعتها کار کارشناسی شد و ازنظر علما استفاده شد. اقدام دوم طرح تجهیز مساجد بهعنوان سنگر فرهنگی است. مسئله سوم قانونمند کردن صداوسیماست. طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده با ۵۰ ماده و مشوقاتی برای ازدواج جوانان منتظر نوبت است تا در صحن علنی مطرح شود. طرح نظام جامع رسانه نیز سال آینده پیگیری و کامل میشود.
وی تاکید کرد: در نظارت بر حسن اجرای قانون دستگاههای نظارتی باوجود تعددی که دارند؛ ضعیف هستند. آن کسانی که متصدی مباحثنظارتی هستند، بیشتر به قرطاسبازی میپردازند و مشغول رد و بدل کردن کاغذ هستند. نوع نگاه تصمیمسازان برای مسائل فرهنگی سطحی است و عمیق نیست. از سال ۵۸ بودجه فرهنگی کشور تنها ۱ درصد بودجه کل است. این نشان میدهد که مسائل فرهنگی کشور برای تصمیممسازان دولتی دست دوم است. البته مسئله فرهنگ مسئله ملی است و ۹۰ درصد فعالیتهای فرهنگی روی دوش مردم است. این مردم هستند که با هیئتهای مذهبی و کانونهای فرهنگی و تعصب دینی جوان انقلابی در حوزههای مختلف فرهنگ کشور کار میکنند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: کار دولت تامین بودجه، هدایت و نظارت است. کارشناسانی که درمورد بودجه فرهنگی تصمیم میگیرند، میگویند بیمه فلان تشکل فرهنگی هم جزو بودجه فرهنگی است. ما ۲۰ میلیون جوان داریم. بودجه وزارت ورزش و جوانان هم در این زمینه قابل توجه است. در سال ۹۱ وقتی از کمیسیون فرهنگی مجلس محضر رهبر انقلاب رفتیم، ایشان گفتند باور کنید قرارگاه فرهنگی کشور هستید. شورا برای همین کتاب مهندسی فرهنگی را به ثبت رساند. مهندسی فرهنگی زیرساخت حرکت فرهنگی کشور است. باید دید مزاحمهای فرهنگی چه کسانی هستند؟ اولین دسته افراد داخلی مانند شرکتهای خصوصی و غیرخصوصی هستند که کارهایی را انجام میدهند که میگویند فرهنگی است ولی فرهنگی نیست.
سالک اضافه کرد: من یکسال بر قانون عفاف و حجاب که مصوبه شورای عالی فرهنگی است؛ نظارت کردم و دیدم گزارش دستگاهها با عملکردشان یکی نیست. از فرد مسئول این موضوع را پیگیر شدیم و او گفت به من گفتند در اتاق بمان و مدیران بالایی این گزارش را نوشتند و من فقط امضا کردم. متاسفانه مجریان قوانین اعتقادشان به تحقق اهداف دینی ضعیف است. دستگاههای مسئول از افراد متخصص در مسائل فرهنگی استفاده نکردند. البته دستگاههایی هم داریم که افراد متخصص را به کار گرفتند ولی تعدادشان کم است.
وی تاکید کرد: وقتی ۱۸۰ شبکه خارجی زبان درکنار سایتهای اینترنتی مختلف به همه مسائل فرهنگی ما حمله میکنند باید به این موضوع اهمیت داد. آنها برند میسازند که به فرهنگ کشور ما ضربه بزنند اما ما در مقابل چه کردیم؟
سالک افزود: در آسیبهای اجتماعی ۵۱ محور وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. باید دید دلایل مشکلات فرهنگی چیست. مبارزه با معلول فایده ندارد. عملکرد دستگاهها و عملکرد مردم باید مورد توجه قرار گیرد. وقتی جوان تحصیل کرده ما نیازمند کار است بالاخره با هر میزان اعتقاداتی که دارد، زمانی دست به کارهای خطرناکی میزند. در قضیه گلپایگان شخص عامل تحصیلکرده بود. باید دید عاملی که او را به این وضعیت رساند؛ چه کسی است.
وی گفت: بدتر از موضوع بدحجابی در جامعه، فیلمهایی است که دارد در جامعه ساخته میشود. از یک نگاه دیگر باید دید چه کسانی تصمیمساز هستند. شهرداریها دارند فرهنگ میسازند. گسترش بستر موسیقی در جامعه فساد را ترویج میکند. این نوع فسادهایی که در جامعه میآید مشکل ایجاد میکند. مانند مسئله کنسرت و فساد در بوشهر که بعد باید همه نیروهای جمهوری اسلامی بسیج شوند تا مشکلات را برطرف کنند. زمانی مطهری فرهنگسازی میکرد و اکنون یک فرد که تازه لیسانسش را گرفته است. در دستگاههای فرهنگی افراد به نسبت تخصص در جایگاه خود نیستند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: مسئولین تصمیمگیرنده برای اینکه بیلان کاری ارائه کنند کارهایی را انجام میدهند نه برای اینکه چیزی در راستای رشد فرهنگ دینی است یا نه. البته ما جوانهای زیادی را میبینیم که بخاطر تدینشان در مسائل فرهنگی مشغول هستند و طرح میدهند ما دربرابر آنها خاضع هستیم. باید دید چرا بیبند و باری در جامعه رشد میکند. باید دید چرا در بعضی اتاقها محفل عشاق برپا است. ما در جایی نشستیم که میلیونها تفر در داخل و خارج ما را میبینند و برخی مطالب را نمیتوان گفت.
سالک در بخش بعدی برنامه در پاسخ به این سوال که چند فیلم جشنواره فیلم فجر را دیده است، گفت: حدود یکساعت و نیم از فیلم محمدرسول الله را دیدم و بعد برای کاری باید میرفتم. کمیسیون برای مسائل سینما دو کار اساسی کرد اول اینکه به اساسنامه خانه سینما ورود کردیم و ساختار محکمی را ساختیم. این کار کار زیربنایی بود. همچنین به مناسبتهای مختلف چند نفر را میفرستیم ببینند و براساس مشاهدات آنها تصمیم میگیریم. اخیرا این جوسازی علیه مجلس است که اینها روحانی هستند و چیزی حالی آنها نیست. اما این درست نیست.
وی افزود: از زمانی که پرونده ساخت برای یک فیلم داده میشود نباید فیلم رها شود. پیش از این فیلم بعد از صدور مجوز رها میشد و بعد باید آن را ممیزی میکردند. پیشنهاد ما این بود که از زمانی که پرونده داده میشود تا زمانی که برای اکران میاید یک نظارت باید روی آن باشد. مثلا فیلمی که در مورد زندگی شاه میسازند را همه اعضای کمیسیون نظارت کردهاند. این نظارت از زمان کارشناسی تا تولید و اکران باید صورت گیرد.
سالک در پایان گفت: در جنگ نرم، قرارگاه فرماندهی باید عملیات جنگ را سازماندهی کند. فرهنگ جای یک ارزیابی دقیقتری دارد و باید یک کار ریشهای کنیم. بیان معلول کاری را حل نمیکند.