قائممقام انجمن سینمای دفاع مقدس:
از سینمای ایران توقع بنهور و سرباز رایان را نباید داشت
باوجود تعدد نهادها در بخش سینمای دفاع مقدس و انقلاب اسلامی؛ تاکنون این نهادها به هماهنگی و همافزایی لازم نرسیدهاند.
روحالله سهرابی با اشاره به اینکه فیلمسازن نسبت به حوزهی دفاع مقدس گلهمند هستند، گفت: بخشی از این نارضایتیها مربوط به ظرفیت سینمای ایران است یعنی توقع فیلمسازان ما باید در حد بضاعت سینمای ایران تعریف شود.
قائممقام انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار ایلنا؛ با اشاره به وضعیت امروز سینمای دفاع مقدس گفت: همه فیلمسازان در همه حوزههایی که ورود پیدا میکنند؛ یکسری گلهمندیهایی دارند حالا در حوزه دفاع مقدس اعتراض و گلهشان بیشتر است. البته بخشی هم به فیلمساز مرتبط است. فیلمساز نباید از سینمای ایران توقع تولید بنهور یا سرباز رایان را داشته باشد زیرا در بهترین حالت فاصلهی معناداری بین سینمای ایران با فیلمهایی از این دست در بخش امکانات ما وجود دارد.
قائممقام انجمن سینمای دفاع مقدس و انقلاب اسلامی ادامه داد: باید توقعاتمان را با بضاعت سینمای ایران تطبیق دهیم اگر این اتفاق افتاد؛ آن زمان اگر محدودیتهای دیگری هم وجود داشت جای گلهمندی وجود دارد. ممکن است امروز فیلمسازان نسبت به امکانات شهرک سینمایی دفاع مقدس گله داشته باشند اما نباید از یاد ببریم که فیلمهای خوب دفاع مقدس در همین شهرک ساخته شده و موجب شده تا پرچم دفاع مقدس زمین نماند.
سهرابی در پاسخ به این سوال که انجمن سینمای دفاع مقدس و انقلاب بصورت خودجوش تشکیل شد اما به دنبال آن نهادهای دیگری هم بصورت موازی تشکیل شدند؛ آیا ضرورتی به وجود آنها بود؟ پاسخ داد: قطعا اگر این فعالیت معنایش موازیکاری باشد؛ نتیجه نخواهد داشت اما زمانی یکسری نهادها راهاندازی میشوند که فعالیتهایشان موازیکاری نیست در اینصورت اگر با نگاه همافزایی راهاندازی شوند و از تولیدات و پیشزمینهها هم خبردار باشند؛ اتفاقات خوبی میافتد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: مثلا ما قصد داریم پروژه سینمایی شهید همت را تولید کنیم؛ برای این پروژه طبیعی است که انجمن سینمای دفاع مقدس به تنهایی نمیتواند این فیلم را تولید کند و نیاز است تا نهادهای دیگری که میتوانند به نوعی برای تولید این پروژه خاص کمک کنند؛ حضور داشته باشند.
سهرابی افزود: اگر همافزایی و وحدت وجود نداشته باشد؛ به تنهایی نمیتوانیم از عهده آن برآییم. در اینصورت است که میتوان به درستی این همافزایی پی ببریم اما اگر تنها به صرف مشغول بهکار کردن عدهای باشد؛ جز اتلاف وقت و هزینه سودی نخواهد داشت.
کارگردان «خاکستر و برف» خاطرنشان کرد: متاسفانه این همافزایی تا امروز اتفاق نیفتاده است. شاید کسی باید پیشقدم شود یا ارگان یا فرد ثالثی وجود داشته باشد اما آنچه مشخص است همافزایی موردنظر تا امروز اتفاق نیافتاده است. باید به سمتی برویم که به اجماع برسیم.
سهرابی در پاسخ به این سوال که چرا بیشتر توجهها به دفاع مقدس است تا انقلاب اسلامی و ما شاهد تولید فیلمهای کمتری در بخش انقلاب اسلامی هستیم؛ گفت: دلیل عمده آن فاصله گرفتن فضای لوکیشنی از دوران انقلاب است که ساخت چنین لوکیشنی بسیار هزینه براست و در چنین شرایطی فیلمساز از آن پرهیز میکند. از طرف دیگر ذات سینمای ما تولید ارزان را دوست دارد که جوابگوی طراحی دکور دوره انقلاب نیست و این مورد بحثبسیار مهمی است. بهعنوان مثال، امروز دیگر ماشین ۲۰ سال قبل وجود ندارد؛ مگر در شهرک سینمایی دفاع مقدس که برای استفاده اهالی سینما هست اما به تعداد بسیارکم.
وی ادامه داد: علت دیگر این است که فیلمنامه خیلی خوبی درباره انقلاب اسلامی وجود ندارد ضمن اینکه بحثانقلاب اسلامی بدلیل اینکه تاریخ معاصر است هم مدعیانی زیادی دارد و هم بهازاء خواهد داشت.
سهرابی افزود: درباره موضوع انقلاب اسلامی کتابهای زیادی نوشته شده که در قالب کتاب؛ خوب بوده اما در قالب فیلم کافی نبوده است زیرا فیلمسازها از آن زمان و آن اتفاق فاصله گرفتند.
سهرابی با اشاره به اینکه باید به سمت نشان دادن واقعیتهای دفاع مقدس حرکت کنیم؛ گفت: باید در فیلمهای خود واقعیت جنگ را نشان دهیم زیرا مساله استراتژیک است اگر شکست را نشان میدهیم باید دلایلش را هم نشان دهیم.
قائممقام انجمن سینمای دفاع مقدس و انقلاب اسلامی درباره فعالیتهای امسال این نهاد نیز گفت: در انجمن ساخت سه سریال بصورت مشارکتی با تلویزیون پیگیری میشود. در سینما فیلمی درباره شهید همت و فیلمی به کارگردانی باشهآهنگر داریم که در تلاش هستیم تا به جشنواره فیلم فجر برسانیم ضمن اینکه ساخت مستندهایی با موضوعات شهیدان شاخص سال و همچنین مستند غزه و فیلمهای کوتاه را پیگیری میکنیم.