آخرین نظرات جنتی درباره سینما، مطبوعات، عدالت فرهنگی
توجهی که باید در حوزه تئاتر شود، صورت نگرفته است و کل اعتباری که برای تئاتر و هنرهای نمایشی پیش بینی شده ۱۷ میلیارد تومان است که کم است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شب گذشته(۱۱ شهریور) با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به تشریح فعالیتهای یکساله وزارت متبوعش در بخشهای مختلف با محورهای سینما، تئاتر، موسیقی، هنرهای تجسمی و نمایشی، چاپ و نشر، مطبوعات، خصوصیسازی و… پرداخت.
به گزارش ایلنا، «علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نامگذاری سال ۹۳ گفت: این نامگذاری از سوی مقام معظم رهبری نشان دهنده عمق توجه ایشان به فرهنگ است که همواره در طول دو سه دهه اخیر به آن عنایت ویژهای داشتهاند.
وی افزود: تلاش ما به عنوان یکی از متولیان فرهنگ و هنر کشور همواره این است تا سیاستهایی را که ایشان در این حوزه فرمودهاند اجرا کنیم و دولت و شخص رییس جمهور نیز همیشه بر این تکته تاکید داشتهاند.
جنتی گفت: در سه ماهه ابتدای تصدی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیشتر بر روی شناخت حوزه تصدی، انتصابات و… متمرکز بودهام و از آنجا که به مجلس قول داده بودم که فرهنگ و هنر را به اهلش بسپاریم؛ انصافا کسانی که مسوولیتی بر عهدهشان واگذار شده است چه در حوزه ستادی و چه در استانها افرادی هستند که از نظر علمی و تجربی دارای فعالیت و سوابق خوبی هستند و جنس کار را میشناسند.
وی با اشاره به فعالیتها و وظایف این وزارت خانه بر اساس اسناد بالادستی، رهنمودهای مقام معظم رهبری، قانون برنامه پنجم توسعه و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: نشر ارزشهای اسلامی، حفاظت از فرهنگ و هنر ایرانی - اسلامی، صیانت از فرهنگ و هویت دینی و ملی، کمک به ارتقای سطح فرهنگ عمومی جامعه، الگوی سبک ایرانی - اسلامی و… از جمله وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان یکی از متولیان این حوزه است.
جنتی با تاکید بر مغفول ماندن رونق اقتصاد فرهنگ و هنر در گدشته افزود: در این دوره سعی شده است تا به این مقوله توجه بیشتری شود.
اقدامات در حوزه سینما:
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه سینما گفت: سینمای ما در داخل کشور از اهمیت ویژه برخوردار است و در سطح جهانی هم شناخته شده و قابل قبول است البته محتوای آن بسیار پایینتر از انتظار بوده ولی در این مدت رشد تکاملی داشته و بیشتر به مسایل اجتماعی پرداخه شده است و توقع داریم از این طریق بتوانیم، مجموعه ارزشهای دینی و ملی ما، هم در سطح داخلی تبیین شود و هم آنچه به دنیا عرضه میکنیم، قابل قبول و فاخر باشد.
جنتی با اشاره به حمایت از آثار فاخر در حوزه سینما گفت: کارهایی که در این یک سال دولت یازدهم انجام شده است به علت فرآیند تولید هنوز آثارش ظاهر نشده ولی آنچه پیش از این ساخته شده از جمله فیلمهایی که در جشنواره فجر عرضه شد مانند رستاخیز، چ و شیار ۱۴۳، آثاری ارزشی بودند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: حمایتهای وزارت ارشاد در حوزه سینما بر اساس سیاستگذاریهای تصویب شده است؛ بنابراین فیلمهایی که ارزشهای ملی و دینی کشور را مطرح میکنند و نسل جوان فعال در این حوزه، مورد حمایت قرار میگیرند.
وی طولانی شدن زمان اکران فیلمها را به علت محدودیت تعداد سالنهای نمایش دانست و افزود: در همین مدت یک سال گذشته در غرب تهران مجموعه فرهنگی هنری با ۱۴ سالن سینما ساخته شده و در بسیاری از شهرها هم سالنهایی ساخته شده است که در حال جواب دادن است البته همچنان سالنهای سینما بسیار کم است و برخی شهرها سینما ندارند از این رو باید تمهیداتی از جمله تاسیس مجتمعهای تجاری فرهنگی برای ایجاد انگیزه ساخت سالن سینما در نظر گرفته شود.
سینماها به سامانه دیجیتال مجهز شدهاند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در طول یک سال گذشته جز تعداد معدودی، همه سالنهای سینمای کشور به سامانه دیجیتال مجهز شدهاند که این امر موجب میشود بر خلاف گذشته که ابتدا تمامی فیلمها در تهران اکران میشد سپس در شهرهای دیگر، میتوان یک فیلم را به طور هم زمان با تهران، در تمامی شهرها پخش کرد.
اقدامات حوزه هنری:
وی تصریح کرد: در هنرهای تجسمی حرکت شتابانی آغاز شده است که با توجه به سیاست اقتصاد فرهنگ و هنر، باید به سمتی برویم که هنرمندان ما و اصحاب فرهنگ و هنر ضمن عرضه هنر خود، هنرشان ارزش مادی هم پیدا کند تا تشویق شوند.
جنتی گفت: اگر کنسرتها یا آثار تجسمی سودی نداشته باشد کسی به سمت آنها نمیآید ولی در برخی مواقع دیده میشود که در هنرهای تجسمی و نگارگری و خوشنویسی، کارهای فاخر و بسیار ارزشمندی انجام شده و در عرصههای بین المللی عرضه میشود و در داخل کشور هم در بسیاری از موارد قیمتهای بسیار گرانی در حراجهای سالانه برای این آثار پرداخته میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به حوزه تئاتر اشاره کرد و افزود: در این حوزه مشکلات زیادی داریم از جمله اینکه کارهایی را که اهالی تئاتر عرضه میکنند ارزش مادی خود را به خوبی پیدا نکرده است و آنها مطالبات زیادی از گذشته دارند.
جنتی ادامه داد: آن توجهی که باید در حوزه تئاتر شود، صورت نگرفته است و کل اعتباری که برای تئاتر و هنرهای نمایشی پیش بینی شده ۱۷ میلیارد تومان است که کم است.
وی بروز برخی اشکالات را ممکن دانست و گفت: این اشکالات پیش میآید، مهم آن است که در صدد رفع اشکال باشیم از جمله وقتی که ۶۶ هزار عنوان کتاب در سال ۹۲ چاپ شده است که نیمی از آنها چاپ اول هستند، ممکن است ۲ تا ۳ مورد هم ازنگاه بررسان دور افتاده باشد.
موضوع فیلمنامهها و نمایشنامهها:
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از مشکلات در سینما و تئاتر را فیلمنامه و نمایشنامه ذکر کرد و تصریح کرد: وقتی میگوییم کار فاخر باید عرضه شود یعنی در این حوزهها باید آنقدر کار کنیم از جمله راه اندازی آموزشگاهها و مدرسه عالی سینما و استفاده از ظرفیت موسسات علمی و کاربردی هنر تا با کار و تلاش آنها و آموزش نیروهای مومن و حمایت از آنها، تا در بین اینها آثار فاخر تولید شود.
وی فیلمها را در مجموع قابل قبول دانست و افزود: یک مجموعه آگاه درباره مسائل سینما و آشنا به مقولات ارزشی شورای پروانه فیلم را تشکیل میدهند و در حوزه نمایش هم وقتی فیلم ساخته شد بررسی و تلاش میشود که اشکالات احتمالی برطرف شود.
جنتی گفت: هم اکنون در دوره ساخت هم نظارت میکنیم چون یکی از مسائلی که مطرح است این است که گاهی فیلم نامهای ارایه میشود و در شورای پروانه ساخت و مجوز میگیرد ولی بعد از ساخت، چیز دیگری تولید شده است.
وی افزود: در جشنواره فیلم فجر گذشته فیلمهایی که در این دولت ساخته نشده عرضه شد که غیرقابل پخش بودند و من مطمئن هستم وقتی که به فیلم نامه مجوز دادند، آن فیلم نامه چیزی نیست که ساخته شده و آمده است.
جنتی تصریح کرد: آنچه مهم است نظارت در دوران ساخت است تا مطابق فیلم نامه تولید شود و ما در این زمینه در حال نظارت هستیم تا وقتی که فیلمی غیرقابل پخش عنوان میشود نه خود تهیه کننده و کارگردان ضرر کنند و نه اینکه با پخش نشدن آن هزینههای سیاسی هم پرداخت شود.
وی افزود: فیلمی که منطبق با معیارهای قانونی ما نباشد چه در خارج پخش شود یا خیر، مجوز نخواهد گرفت.
عدالت فرهنگی:
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عدالت فرهنگی را دسترسی همه مردم به امکانات نسبتا برابر از نظر فضاهای فرهنگی دانست و گفت: بر اساس عدالت فرهنگی تمامی اصحاب فرهنگ و هنر باید از امکانات نسبتا برابر برخوردار باشند و بسیاری از آثار فاخری لازم است در دورافتادهترین روستاها هم تولید شود.
وی ادامه داد: در گذشته به علت تمرکزی که وجود داشت و الان هم هست، مشکلات زیادی داشتیم که از آن جمله میتوان گفت؛ اگر نمایشگاه بین المللی کتاب برگزار میشود عمده اعتبارات آن در تهران هزینه میشود یا کنسرتهای بزرگ موسیقی یا عموما تئاترهای بسیار فاخر همین وضعیت را دارند.
وی با اشاره به اینکه ادارات کل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دربسیاری شهرستانها و به ویژه نواحی مرزی، جزو فقیرترین ادارات آنجا هستند افزود: هم اکنون اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نوعی در شهرستانها توزیع میشود، نمایشگاههای کتاب بیشتر در شهرستانها برگزار میشود یا نمایشگاه قرآن همزمان با تهران در چند مرکز استان هم برپا میشود.
جنتی تصریح کرد: تلاش میکنیم هنرمندان مختلفی از شهرستانها در حوزههای تئاتر و موسیقی برای اجرای برنامه به تهران دعوت کنیم یا حتی بسیاری از آنها را مثلا در حوزه موسیقی که کارهای فاخری دارند به خارج از کشور اعزام کنیم یا در خوشنویسی ما در برخی استانها هنرمندان بسیار برجستهای داریم که سعی داریم از آثار آنها در هفتههای فرهنگی در خارج از کشور استفاده کنیم.
اقدامات حوزه مطبوعاتی:
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد حوزه معاونت مطبوعاتی گفت: یکی از سیاستهایی که در این حوزه دنبال میشود ایجاد تسهیلاتی برای انتشار نشریات به ویژه در حوزههای تخصصی است و فکر میکنم این دوره که عموما هیات نظارت بر مطبوعات برای نشریات مجوز صادر میکند؛ دوران شکوفایی آن است زیرا جلساتش به صورت مرتب و هفتگی تشکیل میشود و خود من هم در تمامی جلسات در یک سال گذشته حضور داشتم.
وی افزود: در ابتدای کار ملاحظه شد که برخی درخواستهای نشریات از ۵ سال گذشته باقی مانده است ولی الان تقریبا به روز شده به گونهای که تا خرداد ۹۳ همه درخواستها تعیین تکلیف شده است.
جنتی گفت: تاکنون بیش از ۶۰۰۰ نشریه و روزنامه در کشور مجوز دارند که برخی فعال نیستند و عموما ۳ تا ۴ هزار نشریه فعال داریم، که تسهیلاتی را برایشان فراهم کردیم.
عضو کابینه دولت یازدهم یکی از مشکلات گذشته را در زمینه پرداخت یارانه ذکر کرد و افزود: زمانی به اصحاب رسانه از طریق ارایه کاغذ دولتی، کمک میکردند ولی الان بیشتر کمکهای نقدی انجام میشود که این امر براساس ضوابطی که با کمک اصحاب رسانه تدوین شده نظام پیدا کرده است.
یارانههای نشریات بدون در نظر گرفتن نگاه سیاسی آنها پرداخت میشود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این کمکها هم در صدور مجوزها و هم ارایه کمکها عادلانه است و موافق یا مخالف دولت بودن به هیچ وجه در این امر تاثیری ندارد.
وی تعداد صفحات، کیفیت مقالات، تقویت ارزشهای دینی، ارزشهای دفاع مقدس، مقاومت و مسائل اخلاقی و همچنین الگوی ایرانی اسلامی را از جمله معیارهای میزان کمک به نشریات ذکر کرد و گفت: این ضوابط در سایت معاونت مطبوعاتی ذکر شده و مشخص است که هر نشریه چقدر یارانه میگیرد و میزان آن هم پاسخ دارد.
جنتی گفت: البته در سالجاری ما یارانه دستگاههایی را که به دولت یا نهادهای عمومی وصل بودند، قطع کردیم و بیشتر یارانه به نشریاتی اختصاص مییابد که در حوزه بخش خصوصی تولید میشود.
وی خصوصی سازی را به علت تمایل نداشتن بخشهای دولتی به خارج شدن کار از دست آنها مشکل دانست و افزود: در حوزه فرهنگ موضوع واسپاری را به بخش خصوصی آغاز کردهایم ولی کمتر از انتظار محقق شد از جمله در حوزه نمایشگاهها و جشنوارهها، بر اساس سیاست گذاری تلاش کردیم که بخش خصوصی و اصناف آنها را اجرا کنند و برخی را عمل کردیم از جمله امسال جشنواره فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال صد در صد در دست بخش خصوصی است.
جنتی تصریح کرد: حتی کار بزرگی را مثل نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، شروع کردیم تا آرام آرام بخشهایی از آن را به بخش خصوصی واگذار کنیم. همینطور در دیگر حوزهها کار به این صورت انجام میشود تا تصدیگریهای ما واگذار شود.
بازیهای رایانهای صنعتی نوپاست
وی در پایان بر حمایت از تولید بازیهای رایانهای تاکید کرد و گفت: بازیهای رایانهای صنعت جدید و نوپایی است و باید مورد حمایت قرار گیرد و ما باید تلاش کنیم بیشتر در حوزه سیاستگذاری، برنامهریزی و حمایت فعالیت کنیم و اجرا را به بخش حصوصی واگذار کنیم.