موافقتنامه همکاری ایران و صربستان در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی؛
مخالفان: لایحه فاقد اهمیت و برای اتلاف وقت مجلس است/موافقان: این لایحه مانع ورود آفتهای کشاورزی به کشور میشود
لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان امروز در مجلس مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در جلسه صحن علنی امروز دوشنبه ۱۲ آبانماه گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مورد لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان مورد بحث و بررسی نمایندگان قرار گرفت.
در جریان بررسی این گزارش علیرضا سلیمی نماینده محلات در مخالفت با این لایحه با اشاره به بی اهمیت بودن آن و در اولویت بودن سایر مشکلات روزمره کشور، گفت: نکته اول این است که این موافقتنامهها و کنوانسیونها لازم است که برابر با فرمایش رهبری در یک نهادی تجمیع شود. نکته دیگر این است که برخی از این کشورها بذرها را به صورت عقیم شده به ما میدهند و قابل بهرهبرداری نیستند، مانند بذر گوجه فرنگی و یا پیاز که از هلند وارد میشود.
وی ادامه داد: در بند ۱۰ این موافقتامه نوشته است که در صورت اختلاف بین دو کشور داور سازمان خواروبار جهانی یعنی فائو خواهد بود و همه میدانیم که این سازمانهای بینالمللی بیطرف نیستند، مثلاً سازمان بین المللی انرژی اتمی الان بیطرف بوده و در گزارشها بیطرفی را رعایت کرده است؟ بالاخره مومن نباید دوبار از یک سوراخ گزیده شود. همچنین این لوایح بعد از تصویب گاه اصلاح میشود اما اصلاح آن به مجلس نمیآید و این هم باید به مجلس بیاید.
سلیمی در پایان با اشاره به سایر اولویتهای کشور، بیان داشت: اکنون این لایحه اهمیت دارد یا ۲۰۰ هزار تن برنجی که در گمرک دپو شد و فاسد شد، آقایان بانک مرکزی و گمرک قادر نیستند در یک اتاق مشکلات خود را برطرف کنند. دولت میگوید لوایح ما در مجلس مانده است، خب احتمالا سایر طرحها هم از این نوع طرحها بوده است. همچنین اگر قرار است با کشورهای دیگر موافقت نامه در امور کشاورزی داشته باشیم، چرا سراغ کشورهای مسلمان که از نظر کشاورزی و پوشش گیاهی بسیار بهتر از این کشور هستند، نمیرویم؟ البته معمولا مجلس این لوایح را به صورت کلی تصویب میکند و این هم تصویب خواهد شد.
همچنین در ادامه محمدعلی نقدعلی نماینده خمینیشهر در موافقت با این لایحه بعد از تبریک به مناسبت فرارسیدن میلاد پیامبر گرامی اسلام(ص)، گفت: این موافقتنامهها در راستای تسهیل امور تجاری است و حدود دوسال و چهار ماه است که این موافقتنامه تدوین و امضا شده اما تکلیف آن را مشخص نکردهایم. مساله دیگر این است که صربستان از نظر کشاورزی مورد توجه اتحادیه اروپا است و ۲۰۰ میلیون یورو تسهیلات به کشاورزی آن اختصاص دادهاند که کشاورزی صنعتی و پیشرفتهای هم دارد.
وی ادامه داد: مساله تبادل اطلاعات که در این موافقتنامه آمده در خصوص اطلاعات آفت ها و گیاهان است و اطلاعات اساسی نیست، زمانی باید توجه میکردیم که بهترین و ناب ترین اطلاعات اساسی ما و راهکارهای ما برای دورزدن تحریمها را به دست دشمن ندهیم بعضی در این کشور خوابشان برد، زمینه فراهم شد تا نفوذی ها و جاسوس ها در سیستم های ما نفوذ کردند و نابترین اطلاعات ما را به دستگاههای امنیتی خارجی دادند که میبینید در صادرات و فروش نفت به مشکل خوردهایم، لذا درست است که گفتند مار گزیده از ریسمان سیاه و سفید میترسد اما آنجا که باید دقت میشد انجام نشده است، این تبادل به معنای اطلاع رسانی مشکلات و بیماری ها است، البته در پایان به دولت هم تذکر می دهیم که به سمت توافق با کشور های برادر و مسلمان بروند.
در ادامه این بررسی سید غنی نظریخانقاه به عنوان مخالف دوم در سخنانی گفت: اینکه دولت میگوید لوایح ما در مجلس مانده است، ماکه لایحهای مرتبط با مشکلات امروز جامعه نمیبینیم، اکنون این موضوع یعنی حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی میان ایران و صربستان به چه درد میخورد و چه مشکلی را حل میکند؟ ارزش این لایحه چه اهمیتی در زندگی مردم دارد؟ ما نمیتوانیم لوایح این چنینی را به صورت کلی تصویب کنیم و باید جزییات بررسی شود.
وی ادامه داد: موافق محترم میگوید حالا که دولت امضا کرده پس باید تصویب کنیم، مگر ما اینجا مسئول تصویب هر آنچه که دولت میخواهد، هستیم؟ دولت باید کارهای کاربردی و اساسی در حوزه های مختلف و کشاورزی انجام دهد. این که موافق این موضوع را چندان مهم تلقی نمیکنند، اگر ما این را تصویب کردیم و دولت اطلاعات اساسی را به طرف مقابل داد چگونه می توانیم با آن مقابله کنیم یا جلوی آن را بگیریم؟ چه تضمینی وجود دارد که تراریخته وارد کشور نشود؟ در پایان هم از دولت میخواهیم که لوایح مهم را به مجلس بفرستد و از فرستادن اینگونه لوایح که میشود فهمید هدف ارسال آن گرفتن وقت مجلس است، خودداری کند.
در ادامه بررسی این لایحه ذبیح الله اعظمی ساردوئی نماینده جیرفت در مجلس شورای اسلامی به عنوان دومین موافق این لایحه گفت: توافقنامه حفظ نباتات قرنطینه گیاهی بین دولت ایران و صربستان حرکت بسیار مفید و ضروری است، نبود توافقنامهای مانند این در سالهای اخیر منجرد به این شد که آفت های مختلف مانند مگس مدیترانه، سوسک حنایی خرمایی و سیاهک هندی گندم وارد کشور شدند همه اینها حاصل نبود چنین تفاهم نامه هایی است، که برای هر دو کشور بسیار ضروری است چراکه موظف میشوند هر گونه آفت در محصولات کشاورزی خود را به طرف مقابل اطلاع دهند.
وی ادامه داد: با وجود چنین توافقنامهای محصولات گیاهی صادراتی باید گواهینامه داشته باشند که به زبان دو کشور و انگلیسی ثبت میشود و اگر محصول آفت داشته باشند این کالا در زمان واردات آفت زدایی شده و در صورت اینکه آفت زدایی موثر نباشد به کشور مبدا عودت داده خواهد شد. آقای سلیمی به عقیم سازی بذر ها اشاره کرد که این توافقنامه در مورد بذرهای هیبرید صحبت نمیکند.
پس از پایان صحبتهای موافقان و مخالفان نماینده دولت به بیان نظر دولت و دفاع از توافقنامه پرداخت و سپس سخنگوی کمیسیون کشاورزی نظر کمیسیون را در خصوص این توافقنامه قرائت کرد.