خبرگزاری کار ایران

شریعتی به ایلنا خبر داد؛

ظریف برای پاسخگویی به پرونده ترکمن‌گاز و محکومیت ایران به کمیسیون امنیت می‌رود

ظریف برای پاسخگویی به پرونده ترکمن‌گاز و محکومیت ایران به کمیسیون امنیت می‌رود
کد خبر : ۹۸۷۲۲۷

سخنگوی کمیسیون انرژی از جلسه پرسش و پاسخ امروز این کمیسیون با وزیر امور خارجه پیرامون شکایت ترکمنستان از ایران در پرونده ترکمن‌گاز خبر داد.

مالک شریعتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، از طرح سوالاتی از وزیر امور خارجه کشورمان در جلسه امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خبر داد.

مقدمه و متن سؤالات عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون انرژی از وزیر امور خارجه به شرح زیر است:

بسمه‌تعالی

وزیر محترم امور خارجه

جناب آقای دکتر ظریف

با سلام و احترام؛

همان‌طور که مستحضر هستید در پی شکایت ترکمنستان از ایران در پرونده ترکمن گاز، ایران محکوم و از تاریخ ۴ تیرماه ۹۹ ملزم به پرداخت کل بدهی خود به‌صورت نقدی و یکجا و نیز خسارت تأخیر ۷,۵ درصدی شده است.

۱. آیا از نظر وزارت امور خارجه ایران در این پرونده پیروز شده است یا محکوم؟

۲. علت ناراحتی ترکمنستان از رفتار مقامات ایران در این خصوص و اصرار بر شکایت چه بوده است؟

۳. وزارت امور خارجه چه اقدامی برای اصلاح روابط فیمابین انجام داده و چرا در حفظ روابط اقتصادی با ترکمنستان موفق نبوده است؟

۴. آیا درست است اسفند ۹۴ روسای جمهور دو کشور برای پرداخت بدهی ایران به‌صورت تهاتر کالا و خدمات توافق کرده‌اند؟ چرا این موضوع از سوی وزارت نفت عملیاتی نشد؟

۵. در سفر فروردین ۹۶ شما به ترکمنستان درباره توافق با ترکمن گاز چه مذاکره‌ای صورت گرفت و چرا تفاهم شما در ایران مورد موافقت وزارت نفت قرار نگرفت؟

۶. محتوای مذاکرات دی‌ماه ۹۶ معاونت اقتصادی وزارت کشور با طرف ترکمنی چه بود؟ دستور رئیس‌جمهور دراین‌باره چه بود و چرا وزارت نفت قبول نکرد؟

۷. در سفر سال ۹۷ وزیر خارجه ترکمنستان به ایران چرا توافق حاصل نشد؟ آیا درست است شرکت ملی گاز ایران طرف ترکمنی را به شکایت به دیوان داوری تهدید کرده و تقاضای آن‌ها برای حل موضوع را با مذاکره نپذیرفت؟ آیا درست است که نظر کارشناسی وزارت امور خارجه این بود که در صورت ارجاع به داوری، ایران محکوم خواهد شد ولی وزارت نفت با اصرار بر پیروزی قطعی این نظریه را نپذیرفته است؟

۸. مشروح مذاکرات آقای واعظی در سفر شهریورماه ۹۷ به ترکمنستان و نتیجه آنچه بود؟ آیا پیشنهاد طرف ترکمنی برای واردات یک میلیارد دلار کالا از ایران و اجرای چندین پروژه در آن کشور به‌جای بدهی صحت دارد و چرا مورد موافقت قرار نگرفت؟

۹. آیا درست است که وزارت نفت به وزارت خارجه و رئیس‌جمهور و سایر مقامات عالی نظام اطمینان داده بود که نه‌تنها محکوم نمی‌شویم، بلکه بیش از ۱۰ میلیارد دلار هم طرف مقابل محکوم خواهد شد؟

۱۰. حجم روابط اقتصادی ایران و ترکمنستان قبل از این پرونده چقدر بوده و اکنون چه میزان شده است؟ آیا کاهش از بیش از چند میلیارد دلار به زیر چند صد میلیون دلار صحت دارد؟ آیا مجموع روابط اقتصادی دولتی و خصوصی ایران با ترکمنستان در حال حاضر وضعیت مطلوبی دارد؟

با تشکر- مالک شریعتی

نماینده مردم شریف تهران و عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون انرژی

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز