اشتباههای نتانیاهو در قبال ایران
آریل لوایت طی مقالهای در هاآرتص به اشتباهات نتانیاهو در قبال ایران پرداخت.
به گزارش ایلنا، آریل لوایت در مقالهای که در هاآرتص منتشر شد، نوشت: به نظر میرسد به دلیل نحوه برخورد نتانیاهو، اسرائیل امروز با ضعفی جدی در رویارویی با یک تهدید واقعی روبروست. زنجیره ای از خطاهای بیهوده، که وی مسئول آنهاست، موجب شده که ایران اکنون از هر زمان دیگری به ساخت سلاحهای هستهای نزدیکتر شده و اسرائیل، گزینههای کمتر و مخاطره آمیزتری برای اقدام داشته باشد.
در ادامه این مقاله آمده است: نتانیاهو با کشیدن یک خط قرمز در تصویری که در سخنرانی سازمان ملل نشان داد، به آمریکا علامت داد که اسرائیل تا چه سطحی از غنیسازی ایران را میپذیرد. پس شگفتآور نیست که همین خط قرمز، راه خودش را به بسته بزرگ امتیازات واشنگتن به تهران در برجام باز کرد؛ همان توافقی که نتانیاهو سالهاست از آن انتقاد میکند.
لوایت تاکید کرد: هنگامی که نتانیاهو از گفتوگوهای دولت اوباما با ایران آگاه شد، عزم کرد که آن را از کار بیندازد از جمله با طرح درخواستهایی افراطی و پوچ. بعد هم که توافق برجام به دست آمد، نتانیاهو تمام تلاشش را به کار گرفت تا کنگره آمریکا آن را رد کند. باراک اوباما متوجه شد که نتانیاهو با دشمنان سیاسیاش همدست شده است، بنابراین با رها کردن شیرهای خود، به راحتی بر نتانیاهو غلبه کرد.
در بخش دیگری از این مقاله تاکید شده است: درخواست نتانیاهو از دونالد ترامپ برای خروج از برجام، اسرائیل را با بدترین شرایط روبرو کرد: محدودیت غنیسازی ایران از میان رفت و هیچ امکانی هم برای اعمال محدودیتهای برجام یا اعمال سازوکار برای تشدید محدودیت فعالیت نگرانکننده هستهای ایران، باقی نماند. اسرائیل و آمریکا از اهرم حمایتی دیگر کشورهای عضو برجام هم محروم شدند. هرچند ترامپ تحریمهای شدیدی را بر ایران تحمیل کرد، با توجه به انزوای آمریکا و ابراز تمایل مکرر ترامپ به توافق تازه هستهای با ایران، بعید است که موضع ایران را تغییر کند و یا نرم شود بلکه برعکس، ایران را در پیشبرد بلندپروازی هستهایاش مصمم میکند. اکنون، حجم اورانیوم غنی شده ایران، بسیار از محدودهای تعیین شده در برجام فراتر رفته است.
آریل لوایت عنوان کرد: نتانیاهو، سرنوشت ما را به شخصیت انفجاری و بی ثبات ترامپ گره زد و یک رویارویی با دیگر اعضای برجام، نه تنها روسیه و چین بلکه سه کشور اروپایی را کلید زد. این در حالی بود که تا پیش از آن، این کشورها با اسراییل برای برطرف کردن کاستیهای برجام، همراهی میکردند.
در پایان این مقاله آمده است: پس نباید تعجب کرد که تلاش ناشیانه ترامپ و نتانیاهو برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به یک شکست تحقیرآمیز بکشد. این در حالی است که ترامپ همچنان لاف میزند که اگر دوباره انتخاب شود، ظرف یک هفته با ایران به توافق میرسد. همه ما میدانیم که ترامپ، اقبال زیادی برای انتخاب دوباره ندارد اما فقط تصور کنید توافقی که او میخواهد با ایران ببندد، چه شکلی خواهد بود؛ بویژه در ترکیب با تمایل شدید او به بیرون کشیدن نیروهای آمریکایی از منطقه که اهرم چندانی در دست آمریکا در برابر ایران باقی نمیگذارد.