خبرگزاری کار ایران

ظریف در صحن مجلس:

هیچ نقطه پنهانی در قرارداد ایران و چین وجود ندارد/ تاریخ نشان خواهد داد که برجام سند افتخار ایران است/ اسرائیل و آمریکا در مخالفت با ایران اصولگرا و اصلاح‌طلب نمی‌شناسند

هیچ نقطه پنهانی در قرارداد ایران و چین وجود ندارد/ تاریخ نشان خواهد داد که برجام سند افتخار ایران است/ اسرائیل و آمریکا در مخالفت با ایران اصولگرا و اصلاح‌طلب نمی‌شناسند
کد خبر : ۹۳۵۶۷۰

وزیر امورخارجه کشورمان گفت: آمریکا برای حفظ خود با جهان، امنیتی برخورد می‌کند حتی امروز برای این‌که بماند بیماری کرونا را امنیتی کرده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدجواد ظریف در جلسه علنی امروز (یکشنبه ۱۵ تیر) مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جهان فقط غرب نیست و درون غرب جنگ داخلی بین قدرت‌ها و نظام لیبرالی شکل گرفته است، گفت: قدرت‌های غیر غربی امروز برآمدند شما چین و سایر کشورها را نگاه کنید، ایالات متحده از دهه ۹۰ به این طرف دچار تنزل شده است.

وزیر امورخارجه تاکید کرد: آمریکا تلاش می‌کند تا شرایط قدیم خود را نگه دارد؛ چراکه امروز تبدیل به یک نظام ارتجاعی شده و تمام دنیا را امنیتی کرده است.

وی خاطرنشان کرد: امروز ایالات متحده مسئله بیماری کرونا را به دلیل اینکه قدرت خود را نگه دارد امنیتی کرده است و با چین رفتار امنیتی می‌کند؛ هرچند که تئوری‌های امنیتی درباره این موضوع وجود دارد اما آمریکا دست به این اقدامات برای حفظ خود می‌کند.

وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: امروز دنیا شاهد یک تحول عمده در صد سال و یا ۷۰ سال گذشته است که بعد از پایان جنگ جهانی دوم بی‌سابقه است. این تغییرات در روابط بین‌الملل بنیادین است به طوری که ماهیت بسیاری از مفاهیم در روابط بین‌الملل در حال تغییر است.

وی گفت: این تحولات از پایان امپراتوری شرق شروع شد، البته غربی‌ها فکر می‌کردند که این پایان یعنی پیروزی جبهه غرب ولی به زودی فهمیدند که شرایط جدیدی در روابط بین‌الملل حاکم شده و اشتباه برداشتی در ابتدای دهه ۹۰ میلادی کردند که هنوز هم غرب تاوان آن اشتباه برداشتی را می‌پردازد.

 ظریف افزود: آنچه که مهم است، شرایط سیال گذار بین‌المللی است که پایانی هم برای آن متصور نیست، مهم‌ترین نکته در این شرایط فهم دقیق و عدم اشتباه است هر کسی که در شرایط گذار در تاریخ اشتباه کرده دچار مشکلات اساسی شده و برخی حکومت‌ها به پایان رسیده‌اند.

وی با اشاره به تحولات سیاسی در کشور بیان کرد: متاسفانه ایران هم در تاریخ معاصر در مقاطع گذار به دلایل مختلفی با وجود اهمیت ژئوپلتیک و استراتژیک خود نتوانسته تا قبل از انقلاب نقش بسزایی در این شرایط ایفا کند و فرصت‌ها از دست رفته است، شاید به خاطر اینکه در گذشته جهت‌گیری‌های جهانی شناخته نشده و کنشگری فعال نداشتیم و شاید انسجام داخلی نداشتیم و مهم‌تر از همه شاید نخبگان جامعه ما در شرایط گذار تدبیر و شجاعت کافی نداشتند که در شرایط گذار بتوانند شرایط کشور را به شکلی مدیریت کنند که این شرایط گذار به نفع کشور تمام شود.

وی ادامه داد: امروز شرایط گذار مشخصه مهمی دارد؛ مشخصه اول «شدن مداوم» یا سیالیت همه‌جانبه و ائتلاف‌های کوتاه‌مدت، فرصت‌طلبانه و تحول در مفاهیم است. تحول دوم جابجایی مراکز و کانون‌های قدرت در روابط بین‌المللی و حرکت از جهانی است که همه چیزش در غرب اتفاق می‌افتاد از اتفاقات مهم تا تصمیم‌گیری‌های مهم غرب محور بود به جهانی که امروز این چنین نیست.

ظریف ادامه داد: امام راحل(ره) اولین فردی بود که این تحول را تشخیص داد، اگر نامه امام به گورباچف را ملاحظه بفرمایید در همین مسیر است و بعد از ایشان هم مقام معظم رهبری این روش را ادامه دادند. آنچه که مهم است این است که امنیت و قدرت در جهان کنونی دچار تحول شده و مفاهیم جدیدی می‌توانند امنیت‌ساز باشند، دوم اینکه جهان فقط غرب نیست و قدرت‌های غیرغربی برآمدند مانند چین و کشورهای نوظهور دیگر و همین مساله آمریکا از ابتدای دهه ۹۰ تاکنون بوده به این دلیل که فکر می‌کرده در این شرایط انتقالی اگر اثرگذار نباشد، قدرت خود را از دست می‌دهد.

ظریف در ادامه سخنان خود با تاکید بر تلاش آمریکا بر امنیتی کردن شرایط جهان، گفت: آمریکا به عنوان قدرت ارتجاعی که تلاش می‌کند قدرت گذشته‌ خود را نگه دارد، راهبرد امنیتی کردن دنیا را در دستور کار دارد، به همین دلیل حتی با ویروسی مانند کرونا هم برخورد امنیتی می کند و در اثر آن با چین هم برخورد امنیتی می‌کند. در کنار آن با جمهوری اسلامی هم به عنوان قدرتی که می‌تواند در شرایط جدید با شناخت صحیح از این وضعیت انتقالی نقش اثرگذاری ایفا کند هم امنیتی برخورد کند.

وی ادامه داد: در اثر این اتفاقات اکنون وضعیتی پیش آمده که می‌توان گفت در این شرایط امر محتوم وجود ندارد و همه چیز امکان‌پذیر است، حتی انسان‌ها می‌توانند تاثیرگذار باشند، هرگونه محتوم‌انگاری به معنی تسلیم در برابر قدرت‌ها است، محتوم‌انگاری تهدیدی است که در برابر ما وجود دارد در حالی‌که ما می‌توانیم تاثیرگذار باشیم و آینده خود را بسازیم. امروز نه‌تنها کشورها بلکه حتی یک فرد هم می‌تواند تاثیرگذار باشد. در این شرایط که امام به خوبی آن را شناخت و اثرگذار بود و رهبری هم بر آن مسلط است، جمهوری اسلامی می‌خواهد اثرگذار باشد اما آمریکا با حاکم کردن شرایط امنیتی می‌خواهد روابط قبلی را حفظ کند.

وزیر امور خارجه در ادامه سخنان خود به تلاش‌های امنیتی و اقتصادی آمریکا علیه ایران اشاره و تصریح کرد: رفتار کنونی آمریکا مفهوم‌سازی از ایران به عنوان یک تهدید امنیتی در سطح جهان، در نهادهایی مانند شورای امنیت است. همچنین در وضعیت اقتصادی کنونی جهان و بحران‌های اقتصادی دنیا یکی از کارهایی که آمریکا در دوره اوباما انجام داد، امنیتی‌سازی مباحث اقتصادی مهم است که توانست دنیا را گرفتار کند و از آن حوزه‌ها برای خود استفاده کند تا اهداف امنیتی‌اش را پیگیری کند.

وی ادامه داد: دومین کاری که آمریکا تلاش کرد انجام دهد بعد از امنیتی‌سازی علیه ایران، ایجاد اجماع علیه ایران است اما توجه کنید که از دی ماه ۱۳۹۶ تا هفته گذشته چهار جلسه با فشار آمریکا علیه ایران تشکیل شد و در همه‌ این حرکت‌ها به لطف خدا آمریکا منزوی بود. شما ملاحظه کردید در جلسه‌ای که برای اغتشاشات در دی ماه ۹۶ برگزار شد همه درباره برجام صحبت کردند، همچنین در جلسه هفته گذشته هم همه اعضای شورای امنیت تاکید کردند بر اهمیت برجام و به آمریکا گفتند که سیاست غلطی را دنبال می‌کند.

ظرف در ادامه سخنان خود اظهار داشت: هدف سوم آمریکا روایت‌سازی‌های جعلی از ایران در منطقه و جهان است، ما باید دقت کنیم که این روایت‌ها چیست و خودمان درگیر آن نشویم، همچنین چهارمین کار آمریکا فشار بر دوستان ایران در منطقه و در دنیا است.

وی افزود: مهمترین هدفی که آمریکا در حال دنبال کردن است، جدا کردن مردم از حاکمیت و ناکارآمد نشان دادن نظام است. اگر دوستان به کتاب بولتون مراجعه کنند پشت پرده همه کارهایی که آمریکا به عنوان فشار حداکثری در حال دنبال کردن است، همین ایجاد فاصله و شکاف میان مردم و حاکمیت است، در چنین شرایطی مهمترین مسئله این است که ما باید انسجام داخلی را حفظ کنیم و از تنش در داخل بپرهیزیم و سیاست‌های نظام را که طبق قانون اساسی رهبری تعیین می‌کنند، پذیرفته و در راستای تحقق آن‌ها تلاش کنیم.

رییس دستگاه دیپلماسی در ادامه سخنان خود به سیاست های جمهوری اسلامی در راستای مقابله با رفتارها و تحرکات آمریکا اشاره و تصریح کرد: یکی دیگر از سیاست‌های ما تمرکز بر همسایگان در منطقه است، ایران باید به عنوان تولیدکننده آرامش و امنیت در منطقه در میان همسایگان خود شناخته شود و شرایطی را ایجاد کنیم که احساس کنند، بهترین رابطه را با ایران دارند. امروز ما بهترین روابط را با ترکیه، روسیه، افغانستان، آذربایجان و بعضی از همسایگان جنوبی که خواهان رابطه با ما هستند و همچنین عراق، افغانستان و پاکستان داریم. در ۷ سال گذشته تمرکز ما بر دوستان ما بوده است، من بیش از ۲۰ سفر به روسیه و ترکیه داشتم و همچنین سفرهای متعددی به پاکستان، افغانستان و عراق داشتم. اینها همه نشان از تمرکز بر همسایگی و نقش مثبت در منطقه ایفا کردن است و همچنین ایجاد نشست «سران آستانه» که کار مهمی در منطقه انجام داد و آن ایجاد آرامش در سوریه بوده است. از سوی دیگر در کنوانسیون حقوق دریایی خزر اتفاق خوبی افتاد و حقوق مردم ایران در دریای خزر حفظ شد. در عین حسن روابط با کشورهای همسایه، همه‌ این‌ها نشان از آن است که سیاست تخلیه قدرت ایران در منطقه را با سیاست تمرکز بر همسایگی پاسخ می‌دهیم.

وی ادامه داد: نکته دیگری که باید بر آن تمرکز کنیم سیاست همه‌جانبه در منطقه است و همچنین داشتن اعتماد به نفس کامل برای برخورد با شش قدرت جهانی که با آن‌ها بنشینیم و به قول آقای ترامپ سر آن‌ها کلاه بگذاریم.

ظریف با اشاره به قرارداد ۲۵ ساله ساله همکاری میان ایران و چین که در روزهای اخیر خبرساز شد، اظهار داشت: اتفاق مثبت دیگر قرارداد همکاری ۲۵ ساله میان ایران و چین است که من در اینجا به ملت ایران می‌گویم که هیچ نقطه پنهانی در این قرارداد وجود ندارد، زمانی که رئیس‌جمهور چین با رهبر انقلاب دیدار کردند این قرارداد اعلام شد، زمانی که سال گذشته من به چین رفتم هم این قرار داد اعلام شد، زمانی که آنها پاسخ مثبت دادند اعلام شد و زمانی که دولت چارچوب را پذیرفت هم اعلام شد و در تمام مراحل دیگر هم اعلام خواهیم کرد. در روابط ما شفافیت کامل وجود دارد. اما باید این واقعیت را درک کنیم که منبع قدرت در دنیا در حال تغییر است و ما باید واقعیت جدید دنیا را بپذیریم و این به معنای این نیست که سیاست نه شرقی نه غربی را فراموش کرده یا کنار گذاشته‌ایم.

وی ادامه داد: مهمترین مساله باز نگه‌داشتن شریان‌های اقتصادی و حیاتی کشور با توجه به جنگ اقتصادی‌ که آمریکا می‌خواهد به کشور تحمیل کند، ما در قبال این فشارها از کلمه تحریم استفاده نمی‌کنیم، تحریم معنای قانونی دارد اما اقدامات آمریکا زورمندانه و به عبارت دیگر تروریسم اقتصادی است.

وزیر امور خارجه در ادامه بیان داشت: در موضوع اقتصاد ابتدا یک تغییر ساختاری داریم و یک تغییر فکری، باید توجه داشته باشیم که وزارت خارجه در ۴۰ سال گذشته یک موجودیت سیاسی-امنیتی بود و ما خواستیم یک تحول ایجاد کنیم از وضعیت سیاسی‌-امنیتی به سیاسی- امنیتی-اقتصادی که این دشوار است. به این دلیل که همه ما در سال ۴۰ سال گذشته بر اساس سیاست و اندیشه‌های سیاسی‌-امنیتی شکل گرفته و تغییر این موضوع کار سختی بود، به همین دلیل در ابتدای حضور در وزارت خارجه برای کمک به مردم و اقتصاد کشور و تلاش کردیم که سیاست خارجی فشار را از مردم بردارد و اگر نمی‌تواند بردارد هم لااقل خودش باری بر مردم نباشد، کار دومی که ما انجام دادیم ایجاد یک معاونت اقتصادی در وزارتخانه با هدف تسهیل ارتباط با کشورهای همسایه و دوست بود.

وی افزود: در این راستا همه تجربیات گذشته را به کار گرفتیم و یکی از قوی‌ترین سفرای وزارت امور خارجه را به عنوان معاون اقتصادی وزارت خارجه منصوب کردیم.

ظریف در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اقتصاد صادرات محور، گفت: نکته دوم سیاست صادرات محور است، اگر ما بخواهیم تولید داشته باشیم باید صادرات را اضافه کنیم و بدون صادرات نمی‌توانیم جهش تولید داشته باشیم و آن میزان اشتغال مورد نظر مقام معظم رهبری را ایجاد کنیم. البته دوستان توجه داشته باشید که اقتصاد بر عهده وزارت خارجه نیست، وزارت خارجه تنها تسهیل‌گر است تا ما زمینه را فراهم کنیم که بخش خصوصی و دولتی ما بتوانند فعالیت اقتصادی خود را در فضای خارج از کشور انجام دهند، همچنین کار دیگری که ما توانستیم از طریق آن به سیاست فشارهای آمریکا ضربه بزنیم، انجام تهاتر بود از سوی دیگر باید محدودیت‌هایی که در داخل کشور در حوزه تهاتر وجود داشت، برداشته شود.

وی ادامه داد: موضوع بعدی ایجاد توافق‌های منطقه‌ای بود که پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی منطقه‌ای اوراسیا هم نشانه‌ توجه به لازمه‌های منطقه‌ای قدرت است و هم به حوزه‌های پیرامونی و هم نشان‌دهنده توجه ما به اقتصاد در میان همسایگان که فرصت اقتصادی ویژه را برای کشور فراهم کرده البته در سال گذشته هم دوستان ما در بخش اقتصادی بیشترین استفاده را از این حوزه داشتند.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه در در صحن علنی مجلس شورای اسلامی خطاب به نمایندگان، گفت: جمهوری ‌اسلامی باید درباره سیاست‌های امریکا بایستد، شما هفته قبل دیدید که من چگونه درباره این سیاست‌ها ایستادم البته اشخاص دیگری هم که در وزارت خارجه بودند که در مقابل این سیاست‌ها ایستادند.

وی افزود: آمریکا نباید از ایران برای رسیدن به اهداف خود استفاده کند؛ ما باید جمهوری اسلامی را در منطقه و در جهان نهادینه کنیم دوگانه سازی کاری از پیش نمی‌برد.

ظریف اظهار کرد: باید از تمام امکاناتمان برای معیشت مردم استفاده کنیم؛ اقتصاد را ما همه باهم باید پیش ببریم، ما بخش خصوصی را موتور محرک می‌دانیم.

وی ادامه داد: شهید سلیمانی و بنده هر هفته باهم جلسه داشتیم و در منطقه هرچه کرده‌ایم با هماهنگی یکدیگر بوده است. همه کسانی که شهید سلیمانی را از نزدیک ‌می‌شناختند، می‌دانند که روابط ما چگونه بود.

وزیر امور خارجه بیان کرد: شما نماینده ملت هستید و ملت ما ملت فهیمی است و من دربرابر نمایندگان آنها با خضوع صحبت می‌کنم.

وی افزود: به من ذلیل گفتید در حالی که مقام معظم رهبری به من شجاع گفته بودند به من دروغگو‌ گفتید در حالی که مقام معظم رهبری به من صادق گفته بودند؛ از انتقادهای شما تشکر می‌کنم حتی از تندی های شما نیز تشکر می‌کنم.

ظریف گفت: همه ما در یک کشتی نشسته‌ایم و با همیم رژیم صهیونیستی و آمریکا با کل ایران مخالف است و اصلاح‌طلب و اصولگرا نمی‌شناسد.

وزیر امور خارجه بیان کرد: من به سوریه ترکیه و‌ روسیه رفتم و به عراق خواهم رفت؛ همکاران من هر روز با کشورهای همسایه صحبت می‌کنند و اقداماتی که تاکنون صورت گرفته هیچ کدام با دعا انجام نشده است.

ظریف با اشاره به روابط ایران با کشورهای همسایه، خاطرنشان کرد: ما در همسایگی بیشترین تلاش را انجام می دهیم اما اگر ترکمنستان مرزهای خودش را بسته است و حتی به هموطنان خودشان به دلیل شیوع کرونا اجازه ورود نمی‌دهند.

وی افزود: ما نمی‌توانیم کاری انجام دهیم هموطنان ما هر روز با کشورهای همسایه صحبت می‌کنند مرزهای ترکیه، ارمنستان، عراق، آذربایجان، افغانستان و پاکستان را باز کردند و روابط با عمان، امارات عربی، کویت و قطر را برقرار کردند و همه اینها هیچ کدام با دعا برقرار نشده ضمن اینکه توکل ما بر خداست.

ظریف خطاب به نمایندگان تصریح زد: نباید آمریکا را قدر قدرت دانست انشاالله تاریخ و آینده نشان خواهد داد که برجام سند افتخار ایران است و همواره خواهد بود و انشاالله در تاریخ این کشور ثبت خواهد شد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز