مقام پیشین کاخ سفید در گفتوگو با ایلنا:
آمریکا موضوع تمدید تحریمهای تسلیحاتی را در سپتامبر مطرح میکند/ امیدواری ایالات متحده به ریاست دورهای نیجریه در شورای امنیت/ ترامپ با مشاورانِ احمق محاصره شده است/ ادعاهای آژانس تحت تاثیر فشارهای واشنگتن مطرح شد
استاد روابط بینالملل دانشگاه پرینستون و مقام پیشین کاخ سفید تلاش ترامپ برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تلاش برای نابودی برجام توصیف کرد و گفت: ترامپ میخواهد در سپتامبر موضوع تمدید تحریمهای تسلیحاتی را مطرح کند و در همین راستا به ریاست دورهای نیجریه در شورای امنیت امید دارد.
فرانک هیپل (Frank N von hippel) دستیار پیشین امنیت ملی در دفتر علم و فناوری کاخ سفید (۱۹۹۳ تا ۱۹۹۵) و استاد روابط بینالملل دانشگاه پرینستون است. وی به صورت تخصصی در حوزه سلاح هستهای و پیمان منع اشاعه هستهای و جنگ تحقیق و بررسی کرده است. هیپل در گفتوگو با ایلنا نظرات خود را در مورد تنشهای اخیر بیان کرد.
ترامپ هوش محدودی دارد
ترامپ توسط مشاورانِ احمقش محاصره شده است
فرانک هیپل در ابتدا در مورد تلاش ترامپ برای نابودی برجام گفت: ترامپ مردی با هوشِ بسیار محدود است که قوانین جهان را نادیده میگیرد. وی خود را توسط مشاوران «احمق» محاصره کرده است که برخی از آنها طرفدار «تغییر رژیم» در ایران هستند. نفرت ترامپ نسبت به باراک اوباما و تمایل به از بین بردن دستاوردهای او دارد، بنابراین میتوان به راحتی آرزوی او را برای از بین بردن برجام قبل از انتخابات درک کرد.
ترامپ فقط تهدید را دوست دارد
نتانیاهو، دوست دارد حمله ایالات متحده به ایران را ببیند
وی افزود: در عین حال، ترامپ فقط تهدید را دوست دارد، او خواهان جنگ نیست و نمیخواهد ایالات متحده را در جنگ درگیر کند. با این حال، برخی از مشاوران وی مانند پمپئو خیلی هم به جنگ با ایران بیمیل نیستند و نخست وزیر اسرائیل، نتانیاهو، دوست دارد حمله ایالات متحده به ایران را ببیند. بنابراین نمیتوان خطر جنگ را نادیده گرفت.
تلاش برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی، تلاش برای نابودی برجام است
استاد روابط بینالملل دانشگاه پرینستون در ادامه در مورد تلاش آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران گفت: من فکر میکنم که این هم مربوط به تمایل به از بین بردن برجام است. ایالات متحده توانسته بسیاری از شرکتهای کشورهای دیگر را وادار کند که از تحریمها پیروی کنند. تداوم تحریمهای تسلیحات راه دیگری برای فشار بر ایران است. اگر ایران کاملاً از اجرای تعهدات برجامی خودداری کند و دسترسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تاسیسات هستهای خود را محدود کند، این ممکن است توسط تندروهای آمریکایی به عنوان توجیهی برای آغاز مقابله تلقی شود.
اروپا در موضوع ایران ناامیدکننده عمل کرد
فرانک هیپل در ادامه در مورد تلاش اروپا برای مقابله با آمریکا گفت: من تلاش زیادی از اروپا ندیدم، حتی ندیدم اروپا کاری برای کاهش تاثیر تحریمها بر کشورهایی که متمایل به تجارت با ایران بودند، انجام دهد. من معتقدم اروپا در موضوع ایران ناامیدکننده عمل کرده است.
ترامپ میخواهد در سپتامبر موضوع تمدید تحریمهای تسلیحاتی را مطرح کند
آمریکا به ریاست دورهای نیجریه در شورا امید دارد
وی هم چنین در مورد تاثیر چین و روسیه در مخالفت با آمریکا در موضوع تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران گفت: ترامپ میخواهد ادعا کند که هنوز در برجام حق دارد و عضوی از آن است و میتواند همه تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل را که به موجب برجام به حالت تعلیق درآمده بودند، بازگرداند. من میدانم که سایر کشورهایی که عضو برجام هستند، اعتقاد ندارند که ایالات متحده میتواند این کار را انجام دهد، زیرا آمریکا بود که برجام را ترک کرد. من همچنین میدانم که دولت ترامپ میخواهد در سپتامبر زمانی که نیجریه رئیس شورای امنیت است، حرکت خود را انجام دهد، زیرا گفته میشود نیجریه مایل به پشتیبانی از ایالات متحده است. نظرات مختلفی در مورد اینکه آیا ایالات متحده میتواند در این موضوع در شورای امنیت پیروز شود، مطرح است و حتی با حمایت نیجریه نیز شک و تردید در این مورد وجود دارد.
ادعاهای آژانس علیه ایران تحت تاثیر فشارهای دولت ترامپ مطرح شده است
این مقام پیشین کاخ سفید همچنین در مورد گزارش اخیر آژانس گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنان گزارش میدهد که ایران به همکاری با آژانس انرژی هستهای ادامه میدهد. با این حال، آژانس بینالمللی انرژی اتمی برخی سؤالات را در مورد فعالیتهای هستهای قبل از سال ۲۰۰۳ در ایران مطرح کرده است که ایران امکان دسترسی به دو سایت هستهای را فراهم نکرده، این در حالی است که ادعاها تحت تاثیر فشار دولت ترامپ به آژانس مطرح میشوند . من امیدوارم که ایران بتواند از بروز بحران با آژانس بین المللی انرژی اتمی جلوگیری کند.
امیدوارم ایران با ماندن در برجام احتمال بازگشت آمریکا را باز نگه دارد
وی اضافه کرد: تنش اصلی بین دولت ترامپ و ایران است. تقریباً تمام کشورهای درگیر، اشتباه بودن خروج ترامپ از برجام و تحریک ایران به خروج از برجام را درک میکنند. اگر رئیسجمهور جدیدی در سال ۲۰۲۱ سر کار باشد، بسیاری از کشورها از بازگشت ایالات متحده به برجام استقبال میکنند. من امیدوارم که ایران با عدم خروج خود از برجام این احتمال را باز نگه دارد.