خبرگزاری کار ایران

خاوازی در صحن مجلس:

بخش کشاورزی علیرغم تحریم‌های ظالمانه رشد خوبی داشته است/ تنگناهای تولید باید رفع شود

بخش کشاورزی علیرغم تحریم‌های ظالمانه  رشد خوبی داشته است/ تنگناهای تولید باید رفع شود
کد خبر : ۸۹۶۲۱۶

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی گفت: رشد بخش کشاورزی علیرغم تحریم‌های ظالمانه ۷.۸ درصد بوده است و با وجود همه مشکلات بخش کشاورزی ظرفیت‌های بی بدیلی وجود دارد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، کاظم خاوازی در جلسه علنی امروز (چهارشنبه ۲۰ فروردین) مجلس شورای اسلامی در تشریح برنامه‌های خود بیان کرد: از اعتماد رئیس‌جمهور برای معرفی اینجانب سپاسگزارم و از همه اظهارنظرهای اعضای  کمیسون کشاورزی در خصوص بنده و نظرات آقایان صادقی و مقصودی تشکر لازم را دارم.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی ادامه داد: جدیت برای تکالیف قانونی و وظایف حاکمیت در بخش کشاورزی یکی از برنامه‌های اساسی است که در نظر داریم. برای رفع تنگناها و موانع تولید برنامه‌های راهبردی داریم، ریل‌گذاری برای شکوفایی بخش کشاورزی از جمله برنامه‌هایی است که برای این حوزه در نظر دارم.

وی ادامه داد: بخش کشاورزی یک بخش چند وجهی است که قسمت‌های زیادی از صادرات غیر نفتی و قسمت قابل ملاحظه‌ای از صنایع را‌‌‌ به خود اختصاص داده است. رشد بخش کشاورزی علیرغم تحریم‌های ظالمانه ۷.۸ درصد بوده است و با وجود همه مشکلات بخش کشاورزی ظرفیت‌های بی بدیلی وجود دارد که می‌تواند موجب رشد اقتصادی کشور باشد.

خاوزی با بیان این‌که تأمین غذای کافی و جهش تولید در بخش کشاورزی باید در قالب زنجیره‌های مختلف شکل بگیرد، گفت: اگر بخواهیم محصولات تولیدی برای عرضه مطمئن داشته باشیم، باید از رویکرد عرضه به مصرف تغییر جهت دهیم.

وی ادامه داد: نبود اطلاعات برخط واقعی سطح زیر کشت و هم چنین عدم الگوی کشت مناسب در بخش کشاورزی از محورهایی که مشکلات را رقم می‌زند و  یکی از مهم‌ترین راهکارهای رفع این معضلات سیستم‌های یکپارچه اطلاعات است.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: برای کاهش تفاوت قیمت تولید با مصرف، افزایش کیفیت محصولات کشاورزی برای صادرات چاره‌ای جز تمرکز همزمان بر حوزه تولید و توزیع به جای تمرکز صرف بر تولید، نداریم. که تمرکز همزمان بر تولید و توزیع از طریق تقویت زنجیره‌های تولیدی-توزیعی کشاورزی مقدور است.

وی  با بیان اینکه در شرایط کنونی باید هم حلقه‌های تولید و هم عرضه مورد توجه قرار گیرد،گفت: توجه به این حلقه‌ها سبب می‌شود تا منابع مالی به صورت متناسب میان همه حلقه‌های این زنجیره توزیع شود. ضمن اینکه وزارت جهاد کشاورزی با سایر وزارتخانه‌ها، دستگاه‌ها، بخش خصوصی و تشکل‌ها ارتباط تنگاتنگ داشته باشد.درآمد کشاورز نیز افزایش می‌یابد چون سود حاصل از فروش کالاها میان همه بخش‌ها از تولید تا بسته بندی، حمل و نقل و عرضه، متناسب توزیع می‌شود، همچنین درآمد کشاورزان از ۳۰ درصد فعلی به ۵۰ درصد افزایش می‌یابد.

خاوازی ادامه داد:همه ساله با گلایه کشاورزان رو به رو هستیم که یک سال با مازاد تولید سیب زمینی، گوجه و پیاز و کاهش درآمد صیفی کاران مواجهیم و سال بعد با کمبود و گرانی این کالاها در بازار و گلایه مصرف کنندگان مواجه هستیم.

وی با اشاره به این‌که نامتناسب بودن توزیع محصولات کشاورزی و تفاوت قیمت در تولید و عرضه را فقدان سیستم جامع اطلاعاتی در بخش کشاورزی مهم ترین مشکل بخش کشاورزی است، عنوان کرد:این سیستم شامل اطلاعات حاکمیتی نظیر سطح زیر کشت، میزان اراضی کشاورزی، کاداستر بخش کشاورزی، هواشناسی کشاورزی و ده‌ها اطلاعات دیگر است که باید در اختیار بهره برداران و مدیران بخش قرار بگیرد. این سیستم زمینه‌ای برای تدوین سند آمایش سرزمینی است که الگوی کشت بر اساس این سند تدوین، طراحی و اجرا می‌شود.

خاوازی با بیان اینکه به اعتقاد من وزارت جهاد کشاورزی مأموریت اصلی شامل امنیت غذایی، حمایت از منابع غذایی و حفظ و صیانت از منابع پایه،گفت: ارتقای محصولات راهبردی در اسناد بالادستی و برنامه ششم توسعه و برنامه‌های اقتصادی مقاومتی به خوبی تبیین شده است که این موارد در برنامه تقدیمی ذکر شد. در اجرای تکالیف ماده ۳۱ برنامه ششم، خودکفایی گندم و شکر و ارتقای خوداتکایی در برنج و دانه‌های روغنی را دنبال خواهم کرد.برای جهش تولید در روغن، با ایجاد تنوع در سبد گیاهان روغنی و نفوذ دانش و بهبود مدیریت زنجیره، برنامه‌های جدیدی را اجرا می‌کنیم. همچنین برای تقویت بخش شیلات در جنوب که ظرفیت اشتغالزایی دارد برنامه داریم.

وی ادامه داد: یکی از مهم‌ترین عواملی که روی تولید تأثیر می‌گذارد، وجود هسته‌های اولیه است. بخش قابل ملاحظه‌ای از پایداری تولید در گرو هسته‌های اولیه است. در فرصت پیش رو برای تولید بذرهای وارداتی، هیبری، سبزی و صیفی برنامه داریم. همچنین برای توسعه بخش تخم چشم زده قزل آلا، میگوی آری از بیماری و مرغ لاین ریل گذاری اساسی خواهیم کرد.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی درباره لزوم استفاده از شرکت‌های دانش بیان بیان کرد:با اتخاذ سیاست‌های حمایتی و بهره گیری از ظرفیت بخش خصوصی و شرکت‌های دانش بنیان تا پایان دولت دوازدهم، تأمین بذر داخلی، بذر سبزی و صیفی را از ۲ درصد به ۲۰ درصد افزایش خواهیم داد. با احیای مرغ لاین طی ۲ سال تأمین جوجه گوشتی از محل تولید داخل صورت خواهد گرفت.

وی تاکید کرد: دومین  عامل محدودیت تولید مربوط به نهاده است چرا که صنعت دام و طیور از نظر خوراک وابستگی شدید به نهاده دارد. تأمین حداکثری بر اساس ظرفیت‌های داخل با تمرکز بر علوفه‌های کم آب بر با تنوع منابع جایگزین و فرمولاسیون خوراک دام را اجرا خواهیم کرد. برای بخش کود هم در نظر داریم که نظام تأمین و توزیع این حوزه را با همکاری بخش غیردولتی بهبود بخشیم. با اجرای برنامه تا پایان دولت میزان خوداتکایی کودهای بذری و از ۳۰ درصد به ۷۰ درصد افزایش خواهد یافت.

خاوازی با اشاره به اینکه در همه کشورها بخش کشاورزی با حمایت دولت‌ها سرپا است و روز به روز تقویت می‌شود، گفت: آزادترین اقتصادهای دنیا نیز موضوع امنیت غذایی را به نوسانات بازاری مرتبط نمی‌دانند. باید به صورت هدفمند و دقیق در طول زنجیره ارزش از بخش کشاورزی حمایت کنیم. تأمین مالی و افزایش سرمایه گذاری قیمت‌های تضمینی و عادلانه برای کشاورزی را با هر نوع پیگیری دنبال خواهیم کرد تا حق کشاورزات در قیمت‌های تضمینی را بگیریم.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی در ادامه ابراز داشت: در راستای اجرای برنامه توسعه، میزان خوداتکایی و تولید کودهای فسفاته را از ۳۰ به ۷۰ خواهیم رساند و همچنین سموم آماده مصرف از طریق تولید در کشور با جدیت پیگیری خواهد شد.

وی ادامه داد: توسعه مکانیزه که یکی از مولفه‌های اثرگذاری بر تولید است را با استفاده از ابزارهای حمایتی در همه حوزه‌های زیر مجموعه‌ها مانند بخش کشاورزی، شیلات و ... در دستور کار و اولویت قرار خواهیم داد و البته در این زمینه باید توجه داشته باشیم که امروزه بخش کشاورزی در همه جای دنیا با حمایت دولت ها سرپا نگه داشته می‌شوند و حتی آزادترین اقتصادها هم امنیت غذایی را به نوسانات بازار نمی‌سپارند.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی با تاکید بر اهمیت حمایت از کشاورزی، تصریح کرد: حمایت از کشاورزی دارای اهمیت فراوانی است و این حمایت‌ها جنبه‌های مختلفی دارد مانند تامین مالی، افزایش سرمایه‌گذاری و قیمت‌گذاری عادلانه برای کشاورزان و من در اینجا به نمایندگان قول می‌‌دهم که با هر نوع پیگیری و تلاشی حق کشاورزان را در قیمت‌های تضمین شده بگیرم.

 وی افزود: همچنین افزایش پوشش بیمه کشاروزی به ویژه در بیمه‌های پایه مثل سیل در دستور کار خواهد بود، از سوی دیگر حمایت‌های مالی به ویژه استارتاپ‌ها و هم افزایی نهادهای مالی وابسته به بخش کشاورزی در جهت رشد و تامین بازار خواهد بود.

خاوازی همچنین درخصوص افزایش ظرفیت‌های کشاورزی کشور، گفت: هرچند ما در بهره‌برداری بیش از حد از ظرفیت‌های منابع آب و خاک استفاده کردیم اما همچنان ظرفیت‌هایی وجود دارد که بدون فشار در عرصه‌های مختلف قابل بهره‌برداری است، چندین هکتار از ظرفیت دِیم‌زار‌های کشور را می‌توان به میزان قابل توجهی افزایش داد، همچنین برای استفاده از ظرفیت سواحل و کشاورزی در ساحل در نواحی مختلف کشور ریل‌گذاری‌های خوبی صورت خواهد گرفت که در آینده قابل بهره‌برداری و استفاده باشد.

وی در ادامه به دغدغه‌مندی در حوزه امنیت غذایی اشاره کرد و گفت: مساله امنیت غذایی به ویژه در خصوص سموم و بازمانده‌ عناصر سنگین در تولیدات کشاورزی از دغدغه‌ها و اولویت‌های وزارت کشاورزی خواهد بود و تلاش خواهیم کرد از طریق پایش کیفیت و سلامت محصولات ارتقا سهم نهاده‌های زیستی و کودهای مصرفی را تا رفع دغدغه‌ها با قوت پیش ببریم و گزارش ادواری آن را به نمایندگان ارائه خواهیم کرد.

خاوازی در ادامه سخنان خود با تاکید بر اهمیت حمایت از فعالان بخش کشاورزی خاطرنشان کرد: همانطور که مستحضرید ۴ میلیون بهره‌بردار و هزاران نفر کارشناس، محقق و فعال دانشگاهی در این بخش فعالیت می‌کنند در نتیجه حمایت از فعالان بخش کشاورزی باید یکی از اولویت‌های مهم وزارت کشاورزی باشد، یکی از راه‌های این حمایت در قالب توجه به افزایش مهارت‌های شغلی فعلان بخش کشاورزی خواهد بود. همچنین توانمندسازی جمعیت ۱۰ میلیونی زنان عشایری و تقویت جامعه عشایری کشور از موارد قابل توجه و دارای اهمیت کشور است.

وی ادامه داد: از سوی دیگر مشارکت بهره‌برداران در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها در توجه به حل مشکلات کشاورزی را در کنار ظرفیت بخش کشاورزی و نگرانی از حضور نسل جوان در کشاورزی پیگیری خواهیم کرد.

خاوازی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تغییرات اقلیمی، بیان داشت: در خصوص مساله تغییرات اقلیمی و ذخایر آبی با ایجاد تمهیداتی مانند کشت گلخانه‌ای و توسعه برنامه‌های نوین کشاورزی از جمله طرح ۵۵۰ هکتاری کشاورزی و طرح ۴۶هزار هکتاری دشت سیستان و همچنین بهره‌گیری از ظرفیت‌های مهندسی خوب کشور در دستور است که به حمایت‌های ویژه دولت و مجلس نیاز است. اما در کنار این موارد و توجه به سخت افزار بخش کشاورزی، توجه ویژه به مباحث نرم‌افزاری و ترویج یافته‌های نوین هم باید در دستور کار قرار گیرد.

وی افزود: البته با توجه به محدویت منابع خاک کشور ضرورت دارد که منابع محدود خاک کشور را حفظ کنیم که خوشبختانه مجلس محترم دهم با تصویب قانون حمایت از خاک قدم‌های خیلی خوبی در این خصوص برداشته است، همچنین توسعه زراعت چوب و حدنگاری جنگل‌ها در این حوزه از اولویت‌ها است.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی در بخش پایانی سخنان خود، با اشاره به ماموریت‌های این وزارتخانه گفت: وزارت جهاد کشاورزی و شخصی که به عنوان وزیر رای اعتماد خواهد گرفت، ماموریت خطیری را برعهده خواهد گرفت که برای انجام آن نیاز به مدیریت جهادی است، قطعا وزارت جهاد کشاورزی نهادی غیر سیاسی است و اینجانب بدون هیچگونه وابستگی به هیچ جناح سیاسی در صورت کسب رای اعتماد از همه ظرفیت‌ها بهره خواهم گرفت و از البته رهنمودهای رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم درخصوص استفاده از افراد کارآمد، جوان، پرانگیزه و با دانش را سرلوحه قرار خواهم داد و میدان را برای حضور همه افراد فعال در بخش کشاورزی اعم از کشاورزان، استارتاپ‌ها، بخش خصوصی، شرکت‌های فعال و تمامی فعالان این حوزه باز خواهم کرد.

وی گفت: عمیقا معتقدم مجلس اتاق فکر و ناظر بر برنامه‌های وزارت جهاد کشاروزی است و از همه برنامه‌های مجلس استفاده خواهیم کرد و بی تردید برای عبور از شرایط کنونی نیازمند تدبیرهای ویژه و سیاستگذاری‌های ویژه هستیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز