خباز در گفتوگو با ایلنا:
در سال ۱۳۹۸ روی آرامش را ندیدیم/ برای رونق اقتصاد باید به مشاغل خرد و خانگی توجه کنیم
یک فعال سیاسی گفت: کشور چین یک میلیارد و چهارصد میلیون نفر جمعیت دارد، او اشتغال را برای این جمعیت ایجاد کرده است و عدهای فکر نکنند همه چین پر از کارخانه است؛ اتفاقا مشاغلی که کوچک و مشاغل جزئی است توانسته است این یک میلیارد و چهارصد میلون نفر جمعیت را سر کار ببرد و این از تولیدات و فعالیتهای خانگی و تولیدات جزء شروع شده است.
محمدرضا خباز در گفتوگو با ایلنا در پاسخ به این سوال که باتوجه به اینکه شعار انتخابی سال ۹۸ از سوی مقام معظم رهبری رونق تولید نام گرفت، در راستای تحقق این شعار چقدر موفق عمل کردیم؟ گفت: برای انجام هر کاری باید ابتدا پیش فرضها یا پیش زمینههایش را فراهم کرد تا اتفاق بیفتد؛ یعنی وقتی رونق تولید را در نظر میگیریم باید ببینیم راهش چیست و چگونه باید آنها را فراهم کرد و آیا در شرایط فعلی کشور این پیش فرضها فراهم میشود یا نه. مثلا برای رونق تولید ابتدا باید یک جو آرام از بُعد اقتصادی و سیاسی بر کشور حاکم باشد چون رشد اقتصادی و رشد تولید با آرامش ممکن است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب گفت: میبینیم در شرایط فعلی کشور در سال ۱۳۹۸ هیچ گاه روی آرامش را مشاهده نکردیم و اتفاقات فراوانی افتاد که همه آنها به تنش و ناآرامی کمک میکرد. دوم اینکه برای رونق تولید باید منابع مالی را تجهیز کرد؛ منابع مالی ارزان قیمت؛ مثل تسهیلات قرض الحسنه. وقتی تولید یک تولیدکننده خوابیده یا به حداقل رسیده باید ببینیم به چه دلیل است و ممکن است چند دلیل داشته باشد. اول کمبود نقدینگی، دوم کمبود مواد اولیه و سوم مشکلات دستگاههای اجرایی مثل تامین اجتماعی، سازمان مالیاتی، بیمه و... . باید این موارد را از سر راه تولیدکننده برداشت. وقتی نگاه میکنیم میبینیم برداشتن اینها به راحتی ممکن و میسر نیست و اگر این موانع برداشته نشود حتما در تولید اتفاقی نخواهد افتاد.
استاندار پیشین سمنان گفت: مثلا وقتی تسهیلات بانکی ۱۸% میدهند چگونه ممکن است رونق تولید در کشور اتفاق بیافتد؟ مثلا وقتی درآمد نفتی کشور کاهش پیدا میکند رونق تولید سخت میشود. رونق تولید شعار بسیار پسندیدهای بود ولی هیچ کدام از پیش فرضهای رونق تولید چه داخلی و چه خارجی میسر نشد و ما نه تنها با رونق تولید روبهرو نشدیم، بلکه با جنگ اقتصادی روبه رو شدیم. یعنی یک جنگ تمام عیار اقتصادی را آمریکا و استکبار جهانی علیه ما راه انداختند.
وی ادامه داد: در کشور ما متاسفانه دو جناح سیاسی با یکدیگر جوری عمل میکردند که از آن بوی آرامش و آسایش جامعه به مشام نمیخورد؛ یعنی برخیها در جناح اصولگرا به حذف شخصیتی جناح اصلاحطلب بر میآمدند؛ در صورتی که مبارزات سیاسی در حدی مثل دو تیم فوتبال میماند که تشویقهای تماشاگران تا حدی قابل قبول است و اگر از آن حد بگذرد و خدای نکرده به هتاکی و پراندن سنگ و اشیاء بیانجامد طبیعتا هیچ عقل سلیمی این تیم را به بازی تشویق و ترغیب نمیکند، بلکه نوعی خصومت، دشمنی، پیکار و جنگ تلقی میکنند. متاسفانه در مباحث سیاسی کشور ما هم بحث به اینجا میرسد به طوری که برخی میخواهند یک جناح سیاسی از روی کره زمین برداشته شود و وجود خارجی نداشته باشد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب اظهار داشت: مثلا در مباحث سیاسی خارجی به نظر من یک طرف است که به هیچ وجه نباید با او کنار بیاییم و کنار نمیآییم و آن اسرائیل است آن هم به دلیل نامشروع بودنش؛ ولی با بقیه دنیا باید هماهنگی و ارتباط داشته باشیم و این تعاملات موجب رونق اقتصادی ما هم میشود. وقتی ما در یک جنگ اقتصادی با تحریمی که آمریکا انجام داد، قرار داریم؛ هر کشوری که با ما ارتباط برقرار کند به وسیله امریکا تحریم میشود. به عنوان مثال میگوییم اروپا چرا به تعهداتش عمل نمیکند؟ درست است و حق با ماست اما آنها هم با خود اینگونه محاسبه میکنند و میگویند ما مثلا ده میلیارد دلار صادرات و واردات اقتصادی با ایران داریم در صورتی که مثلا صد میلیارد دلار با آمریکا مراوده داریم. اگر بخواهیم ارتباطمان را با ایران حفظ کنیم باید از آن صد میلیارد دلار صرف نظر کنیم.
وی افزود: مثلا چین با ما یک مراوده اقتصادی کوچک در صادرات و واردات دارد ولی با آمریکا در حد بسیار زیاد است در نتیجه بر سر دو راهی قرار میگیرد که آیا از این ده میلیارد دلار صرف نظر کند یا از آن رقم دیگر؛ طبیعی است اولی را انتخاب میکند و منافع ملی کشور خودش را در نظر میگیرد نه موفقیت ما در این جنگ اقتصادی. بنابراین وقتی ما وارد این جرگه شدیم هیچ کسی تصور نمیکرد که تحریمها این گونه موثر باشد اما موثر است. الان هم ما در شرایطی قرار گرفتیم که این جنگ اقتصادی با همه وجود در کشور ما به وجود آمده است.
خباز گفت: بنابراین به نظر بنده در این شرایط باید برای رونق تولید اقتصاد مقاومتی را سرلوحه کارمان قرار دهیم. اقتصاد مقاومتی هم مثل رونق تولید پیش فرضهایی دارد. در داخل کشور باید دستگاههای دولتی و تصمیمگیران و تصمیمسازان کاری کنند که تولیدکننده به هیچ مشکلی برخورد نکند و همه مشکلات را از سر راهش بردارند تا بتواند به رونق تولیدش بیافزاید و مشاغل را به سمت مشاغل خرد، ریز و خانگی ببرند. در این صورت است که هم می وانیم اشتغال ایجاد کنیم و هم از این شرایط عبور کنیم. کشور چین یک میلیارد و چهارصد میلیون نفر جمعیت دارد، اشتغال را برای این جمعیت ایجاد کرده است و عدهای فکر نکنند همه چین پر از کارخانه است؛ اتفاقا مشاغلی که کوچک و جزئی است توانسته است این یک میلیارد و چهارصد میلون نفر جمعیت را سر کار ببرد و این از تولیدات و فعالیتهای خانگی و تولیدات جزء شروع شده است.
استاندار پیشین سمنان گفت: ما هم اگر میخواهیم رونق اقتصادی به وجود بیاوریم باید روی این مهم کار کنیم. حالا که صادرات را بر ما بستند و اجازه واردات نمیدهند طبیعتا باید روی مشاغل کوچک، خرد، خانگی و کم هزینه کار کنیم. مثلا کسانی که خانههای ویلایی دارند مخصوصا در روستاها میتواند رونق تولید را از اینجا شروع کنند.