موسوی در نشست خبری:
وزیر خارجه هند هفته آینده به ایران میآید/ آمادگی داریم با حضور سوئیس روند تبادل زندانیان را تکرار کنیم/ کشورهای دوست اعلام کردهاند بدون FATF دیگر نمیتوانند با ما همکاری کنند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اهداف سفر رئیسجمهور به ژاپن گفت: ایران و ژاپن دو دوست سنتی و قدیمی هستند. دو کشور دارای روابط دیرینه و حسنه هستند. سفر آقای آبه به ایران انجام شد و طبیعی بود که سفری هم از سوی ایران انجام شود.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، سیدعباس موسوی در نشست امروز خود با اصحاب رسانه ضمن تسلیت درگذشت خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: ٢٧ آذر روز جهان عاری از خشونت است که توسط رئیسجمهور ما پیشنهاد شد و امیدوار هستیم آنطور که ایران به دنبال جهان عاری از خشونت است دیگران هم این چنین باشند.
وزیر امور خارجه هند هفته آینده به ایران سفر میکند
وی ادامه داد: سفری به تبریز داشتم و نشست خبری برگزار کردم که در سفرهای بعدی ادامه خواهیم داد.
موسوی افزود: استحضار دارید آقای لاریجانی برای شرکت در نشست مجالس آسیایی به آنتالیا رفتند و آقای ظریف هم سفرهای مهمی به ترکیه و قطر داشتند و در دوحه فروم سخنرانی مفصلی داشتند و در این دو سفر دیدارهای متعددی داشتند و دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران را اعلام کردند. آقای عراقچی هم سفرهای زنجیرهای داشتند. رئیسجمهور هم سفری به مالزی خواهند داشت و سفر ایشان به ژاپن هم در دست بررسی است. وزیر امور خارجه هند هم هفته آینده به ایران سفر میکنند.
اهداف سفر رئیسجمهور به ژاپن
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین وضعیت کشتی سانچی گفت: این اتفاق تاسف بار بود و در همان زمان وزارت خارجه همه اقدامات لازم را انجام داد. شرکت ملی نفتکش نیز پیگیر بودند و به شایعات پیش آمده نیز پاسخ دادند.
وی همچنین در خصوص اهداف سفر رئیسجمهور به ژاپن گفت: ایران و ژاپن دو دوست سنتی و قدیمی هستند. دو کشور دارای روابط دیرینه و حسنه هستند. سفر آقای آبه به ایران انجام شد و طبیعی بود که سفری هم از سوی ایران انجام شود. قطعا دو کشور دارای دیدگاههایی در خصوص مسائل منطقهای هستند که در دیدار دو رئیسجمهور مطرح میشود.
شهروندان حتی با دعوت نامه نیز نسبت به سفر به آمریکا تجدیدنظر کنند
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با هشدار وزارت امور خارجه در خصوص سفر به ایالات متحده گفت: وزارت خارجه برحسب وظایف ذاتی خود هشدارهایی را در خصوص سفرها اعلام میکند و این بار نیز با توجه به اتفاقات پیش آمده اعلام کردیم حتی با دعوت نامه نیز نسبت به سفر به آمریکا تجدیدنظر کنند. لازم است اتباع ما از سفر غیرضروری به کشورهایی که نشان دادند اخلاق را رعایت نمیکنند، اجتناب کنند.
ادعاهای دیگران، واقعیت جزایر سهگانه را عوض نمیکند
موسوی در ارزیابی دیپلماسی پارلمانی مجلس دهم گفت: با حضور آقای لاریجانی اقدامات مناسبی در راستای دیپلماسی پارلمانی صورت گرفت و امیدواریم مجلس آینده هم در بحث دیپلماسی قویتر حضور پیدا کند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که آیا ظریف در دوحه فروم گفتوگویی درباره جزایر سه گانه انجام شده داده است، عنوان کرد: کشورهای عربی هم میدانند جزایر سه گانه، ایرانی است. اگر ما از گفتوگو صحبت میکنیم انتظار داریم این کشورها دست از حمایتها و ادعاهای واهی بردارند. این موضوعی نیست که ما آن را در قالب مذاکرات بحث کنیم بلکه موضوعی مسلم و ثابت است و ادعاهای دیگران، واقعیتها را عوض نمیکند.
برای روابطمان با کشورهای دیگر اجازه نقشآفرینی کشور ثالث را نمیدهیم
وی در خصوص روزهای پایانی باقیمانده به ضرب الاجل ایران در گام پنجم کاهش تعهدات برجامی گفت: در خصوص گام بعدی در حال بررسی هستیم و ابراز امیدواری میکنم در این فرصت باقیمانده اروپاییها جدیتر به تعهدات خود فکر کنند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در خصوص چراغ سبز آمریکا به ژاپن برای دیدار با رئیسجمهور کشورمان گفت: ما برای روابطمان با کشورهای دیگر اجازه نقشآفرینی کشور ثالث را نمیدهیم و میخواهیم دیگر کشورها هم در روابطشان با ما نقشی برای کشور ثالث قائل نباشند.
کمتر از ٣ هزار نفر از اتباع ما در کشورهای دیگر زندانی هستند
موسوی در خصوص ادعای خبرگزاری رویترز مبنی بر عملیاتی شدن کانال مالی سوئیس گفت: ما با کشورهای مختلف برای ارتقای تجارت خودمان مکانیزمهای دوجانبهای را طراحی کردیم تا نیازهای دو طرف پوشش داده شود و اعلام کردیم هر کشوری خواستار مراودات دوجانبه باشد ما آمادگی داریم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص امکان تبادل زندانی با سایر کشورها گفت: کمتر از ٣٠٠٠ نفر از اتباع ما در کشورهای دیگر زندانی هستند و تعدادی از اتباع کشورهای دیگر هم با جرائم مختلف در ایران هستند و هرجا ببینیم میتوانیم در چهارچوب انسانی تبادل زندانی داشته باشیم این آمادگی را اعلام کردیم و اخیرا نیز تبادل زندانی با همسایگان شمالی خود داشتیم. در خصوص گروگانهایمان در آمریکا هم امروز توپ در زمین آمریکا است و آمادگی داریم در چهارچوب مسائل انساندوستانه و با حضور کشورهایی مثل سوئیس این اقدام را تکرار کنیم.
موسوی در خصوص سفر وزیر نیرو به روسیه و تائید وام روسیه به ایران گفت: ما با کشورهای مختلف پروژههایی تعریف کردیم اما استنباط من از این تامین مالی وام نیست و فقط اعلام شد تامین اعتبار از سوی روسیه صورت بگیرد. من جزئیات را ندارم و لازم است وزارت نیرو اعلام کند.
دستهایی اعتراضات عراق را به سمت کنسولگریهای ما سوق داد
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص شرایط امروز عراق و ارتباط آن با ایرانستیزی گفت: در عراق اتفاقاتی افتاد که خوشایند مردم این کشور و کشورهای دوست عراق نبود. ایران به عنوان کشوری که هیچگاه در امور داخلی عراق دخالت نکرده این تحولات را دنبال میکند. گاهی مواقع نیز دستهایی اعتراضات را به سمت کنسولگریهای ما سوق دادند و امیدواریم به زودی ثبات و آرامش به کشور همسایه ما برگردد.
کشورهای دوست شفاف اعلام کردهاند که بدون انجام الزامات FATF دیگر نمیتوانند با ما همکاری کنند
وی در رابطه با آخرین وضعیت بررسیهای مربوط به FATF گفت: ما نظرات خودمان را بصورت شفاف بیان کردیم. ما پیوستن به این کنوانسیون را به نفع کشور میدانیم. ایران هم عملا بسیاری از ملزومات FATF را انجام میدهد و در این شرایط میتوانیم به این کنوانسیون بپیوندیم و امیدواریم در مجمع این صلاح را تشخیص دهند و کشورهای دوست ما هم شفاف اعلام کردهاند که بدون انجام الزامات گروه ویژه اقدام مالی دیگر نمیتوانند با ما همکاری کنند.
استنباط ما عقبنشینی روسیه از همکاری با ایران در سایت فردو نیست
موسوی همچنین درباره توقف و وقفه همکاری روسیه با ایران در سایت فردو گفت: استنباط ما عقبنشینی روسیه از همکاری با ایران نیست. مشکل فنی را به دلیل توقف به رسمیت میشناسیم. کارشناسان فنی ایران و روسیه در حال بررسی مسئله هستند. علت اصلی همزمانی دو اقدام است که طرف روس میخواهد ببیند امکان انجام دو اقدام به صورت همزمان وجود دارد یا خیر.
این مقام وزارت امور خارجه درباره اینکه گفته میشود علت توقف همکاری در فردو به خاطر تحریمهای آمریکا بوده است، ابراز داشت: آخرین اخبار ما از کمیسیون مشترک برجام این است که همه کشورها متفقالقول علت وضعیت کنونی را به خاطر خروج آمریکا از برجام میدانند. آنها میگویند تحریمهای غیرقانونی آمریکا در این زمینه را به رسمیت نمیشناسیم.
امیدواریم عربستان دست دوستی ما را بفشارد
موسوی در پاسخ به سوالی درباره اعزام هیأتهایی از ایران و عربستان برای مذاکره با یکدیگر گفت: من از این گفتوگوها خبر ندارم. گفتوگوهای رسمی ما درباره حج عمره بود که اخیرا انجام شد. از گفتوگوهای دیگر خبری ندارم. کشورهایی تلاش میکنند که این گفتوگو و تنشزدایی میان ایران و عربستان انجام شود که فکر میکنیم با حسن نیت هم است. ایران از این تلاشها استقبال میکند ولی ما گاهی با اظهارات دوگانه از سوی مقامهای عربستانی شاهدیم که با روح روند تلاشهای ایران و تلاشهای کشورهای دیگر تناقض دارد.
وی اضافه کرد: امیدواریم این صحبتها از سوی عربستان متوقف شود و دست دوستی ما را بفشارد و یقین بداند در دعوت بیگانگان و انباشت سلاح، امنیتی ایجاد نمیشود و حتی وضعیت بدتر هم میشود.
لازم است برای ارتباط بانکی الحاق به کنوانسیونها تصویب شود
موسوی در خصوص گفتوگوهایی میان تهران و کابل برای دستیابی به توافق جامع گفت: یک قرارداد جامعی بین دو کشور در حال نهایی شدن است و هنوز به جمع بندی نهایی نرسیده و بخاطر انتخابات هم اندکی به تعویق افتاده و بعد از اعلام نتایج پیگیرخواهیم بود.
وی همچنین در رابطه با پایان مهلت گروه ویژه اقدام مالی به ایران در پاسخ به این سوال که آیا این موضوع را به جلسه سران قوا پیشنهاد خواهید داد یا خیر، گفت: ما مواضع وزارت خارجه و نظر کارشناسی خود را اعلام کردیم. این موضوع اقتصادی است و لازم است برای ارتباط بانکی الحاق به این کنوانسیونها تصویب شود و تقریبا همه کشورهای دنیا به این کنوانسیون پیوستهاند و میتواند اتهامات واهی را از کشورمان دور کند و تجار ما به راحتی با دنیا کار کنند.
کارنامه آمریکا مملو از نقض حقوق بشر است
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در خصوص دفاع آمریکا از حقوق بشر و عدم اجازه به شرکتهای دارویی برای همکاری با ایران گفت: بارها اعلام کردیم کارنامه آمریکا مملو از نقض حقوق بشر است؛ از حمایت از کشورهای ناقض حقوق بشر تا تروریسم اقتصادی و میبینید به اسم دفاع از حقوق بشر چه اقداماتی در هنگ کنگ انجام میدهند. با وجود اینکه اعلام میکنند دارو و غذا جزو تحریمها نیست راهها را میبندند تا دارو به کشور ما نرسد.
حرفهای وزیر خزانهداری آمریکا تکراری و بیهوده است
وی در رابطه با اظهارات جدید وزیر خزانهداری آمریکا در خصوص برداشته شدن تحریمها در قبال پذیرش شروط آنها از سوی ایران گفت: آقای منوچین مجددا سیاستهای غلط ایالات متحده را مطرح کرده است. ایشان گفته تحریم جایگزین جنگ است در صورتیکه تحریم همان جنگ است. آمریکاییها فکر میکردند پس از خروج از برجام با فشار حداکثری میتوانند آنچه در برجام به دست نیاوردند، به دست بیاورند. حرفهای وزیر خزانهداری آمریکا تکراری و بیهوده است. تنها راهکار از نظر ما بازگشت آمریکا به برجام است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص برگزاری نشست سران شورای همکاری خلیج فارس و جمعبندی آنها از طرح صلح هرمز گفت: موضع رسمی به دست ما نرسیده اما بیانیه پایانی نشان میدهد برخی کشورها دید مثبت دارند و برخی بر مواضع قبلی و غلط خود پافشاری میکنند.
موسوی در پاسخ به سوال ایلنا مبنی بر اینکه گفته شده دو شرکت دارویی آمریکایی برای ارسال دارو به ایران با وزارت خزانهداری این کشور توافق کردهاند و در این راستا هم دو بانک در ایران برای این مبادلات معرفی شدهاند، آیا این خبر را تائید میکنید، گفت: جزئیاتی از این خبر ندارم اما تجربه نشان داده است که در مسیر این اقدامات سنگاندازی میشود. ما امیدواریم چنین اقداماتی در چهارچوب کانال مالی ما با سوئیس پیش برود. باید منتظر باشیم و ببینیم.
روابط ایران و روسیه تاریخی، متوازن و دیرینه است
وی درباره زمان اعزام سفیر جدید ایران به روسیه بیان کرد: سفیر جدید ایران، کاظم جلالی، استوارنامهشان صادر شده و با رئیسجمهوری هم دیدار داشتند. ایشان به زودی و در چند روز آینده عازم محل ماموریتشان میشود. دستورکار اصلی ایشان حفظ، توسعه و تعمیق روابط ایران با روسیه است. از زحمات آقای سنایی هم که تلاشهای زیادی انجام دادند و روابط ایران و روسیه را در چهار سال گذشته ارتقا دادند، تشکر میکنم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: روابط ایران و روسیه تاریخی، متوازن و دیرینه است. روابط دو کشور روزبهروز توسعه مییابد. البته برخی از کشورها میخواهند میان دو کشور اختلافاتی ایجاد کنند ولی با اراده رهبران قطعا حل و فصل خواهد شد.
موسوی درباره اقدامات وزارت امور خارجه درخصوص شیخ زکزاکی یادآور شد: وزارت امور خارجه شرح وظایفی دارد. حمایت از همه مسلمانان در جهان از وظایف ماست. با توجه به اتفاقاتی که برای شیخ زکزاکی رخ داد، همه دستگاههای مسئول نگرانیهای خود را به وزارت امور خارجه اعلام کردند و ما هم در قالب رایزنیهای که با مقامات نیجریه داشتهایم، تلاش کردهایم وضعیت ایشان بهبود یابد. مجموعه اقدامات ایران برای بهبود وضعیت ایشان و خانواده ایشان است.
وی ادامه داد: همه کار دست ما و وزارت امور خارجه نیست اما همه تلاش خود را میکنیم و رها نکردیم. امیدواریم صدای ایران از سوی دیگر کشورهای مسلمان هم شنیده شده و اگر میتوانند برای بهبود وضعیت مسلمان تلاش کنند.
در وزارت امور خارجه آمریکا بلبشویی وجود دارد و هر کس یک حرف میزند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر عمران خان به ریاض برای میانجیگری میان ایران و عربستان اظهار داشت: هنوز چیزی به ما اعلام نشده است ولی کلیاتی که اعلام شده، از آن استقبال میکنیم. تنش در میان کشورهای اسلامی را مضر برای منطقه و جهان اسلامی و همسایگان میدانیم. معتقدیم بیگانگان از این شرایط سواستفاده میکنند. دست دوستی ما به کشورهای اسلامی دراز است.
موسوی در واکنش به اظهارات بریان هوک مبنی بر اینکه وزارت امور خارجه ایران موافق مذاکره با ایران است اما رهبری مانع از آن است، تصریح کرد: استنباط برایان هوک در همه مسائل با اشتباه همراه است. تصمیمگیری در سیاست خارجی ایران ساختارمند و سلسله مراتبی است. در فرایند تصمیمسازی تنوع دیدگاه وجود دارد ولی وقتی نظام تصمیم بگیرد و آن را ابلاغ کند، وزارت امور خارجه آن را اجرا میکند.
وی افزود: این در همه کشورهایی که وزارت امور خارجه ساختارمندی داشته باشند، صدق میشود مگر آنکه در وزارت امور خارجه آمریکا که بلبشو وجود دارد و هر کس یک حرف میزند، این گونه تصمیمگیری کنند.
این دیپلمات ایرانی درباره روند آزادی مسعود سلیمانی خاطرنشان کرد: مذاکره اصلی با دولت سوئیس بوده است. آنها حافظ منافع آمریکا در ایران هستند. ایران هم از بعد انساندوستانه به این مسئله نگاه کرده است. هیچ مذاکره و گفتوگوی مستقیم یا غیرمستقیمی میان دولت ایران و آمریکا رخ نداده اما امیدواریم این مسئله تکرار شود تا دیگر گروگانهای ایرانی در زندان آمریکا به آغوش خانوادههایشان بازگردند.