پاکآیین در گفتوگو با ایلنا:
مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا دستور کار مهم جنبش عدم تعهد است/ سران ایران و آذربایجان موانع گسترش روابط دوجانبه را شناختهاند
یک دیپلمات پیشین کشورمان گفت: پیشتر روابط تهران و باکو دارای فراز و نشیبهایی بوده اما واقعیت این است که در حدود پنج سال اخیر این روابط بیشتر دچار فراز بوده است. سران دو کشور به دنبال این هستند و اراده قوی دارند تا منافع دو کشور در این رابطه لحاظ شده و عوامل ثالث به خصوص رژیم صهیونیستی که مانع شکلگیری رابطه دوجانبه هستند را به خوبی شناختهاند.
محسن پاکآیین در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا با اشاره به سفر رئیسجمهور به آذربایجان به منظور شرکت در نشست سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در خصوص اهمیت این جنبش برای جمهوری اسلامی ایران گفت: اجلاس جنبش عدم تعهد که این بار در آذربایجان برگزار میشود میتواند از اهمیت بالایی برای کشورمان در حوزههای منطقهای، بینالمللی و دوجانبه برخوردار باشد. جنبش عدم تعهد پرجمعیتترین نهاد بینالمللی پس از سازمان ملل است و با حضور حدود ۱۲۰ کشور این اجلاس فرصت بسیار خوبی برای تبادل نظر میان کشورها است.
وی ادامه داد: در حوزه بینالمللی بحث مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا از مسائل مهمی است که در دستور کار کشورهای شرکتکننده قرار خواهد داشت که معمولا کشورهای مستقل هستند چراکه امروز معضل اصلی جهان بحث یکجانبهگرایی ایالات متحده آمریکا است. در بحث منطقهای مسائل بسیار مهمی مطرح است که از آن جمله میتوان به موضوع یمن و ضرورت توقف تنشها و ادامه گفتوگوهای یمنی یمنی و جلوگیری از تجزیه این کشور اشاره کرد. در بحث سوریه باید تلاش شود تا با استفاده از روابط خوب و نفوذ آذربایجان بر ترکیه این کشور را به خویشتنداری دعوت کرد و یک راهحل مسالمتآمیز برای این موضوع پیدا کرده و از ادامه خونریزی جلوگیری شود.
وی افزود: مسئله مهم دیگر منطقه ما مسئله افغانستان است که با توجه به حضور داعش که به دنبال تثبیت موقعیت خود است و تلاشهایی که آمریکا برای نفوذ خودش در این کشور انجام میدهد و همچنین سیاستهای ضد و نقیض طالبان و ضعف حکومت مرکزی مسائلی است که لازم است برای حفظ امنیت منطقه باید به آنها پرداخته شود.
سفیر پیشین کشورمان در جمهوری آذربایجان در خصوص روابط دوجانبه ایران و جمهوری آذربایجان نیز گفت: در خصوص روابط دوجانبه لازم است به روابط خوب دو کشور در سالهای اخیر اشاره کنم البته پیشتر روابط تهران و باکو دارای فراز و نشیبهایی بوده اما واقعیت این است که در حدود پنج سال اخیر این روابط بیشتر دچار فراز بوده است. سران دو کشور به دنبال این هستند و اراده قوی دارند تا منافع دو کشور در این رابطه لحاظ شده و عوامل ثالث به خصوص رژیم صهیونیستی که مانع شکلگیری رابطه دوجانبه هستند را به خوبی شناختهاند.
وی ادامه داد: به نظر میرسد که در دو حوزه ترانزیت و پیشبرد خط آهن رشت- آستارا که نه تنها به نفع ایران و آذربایجان بلکه به نفع کل کشورهای عدم تعهد است، میتوانیم مذاکرات خوبی را با آذربایجان داشته باشیم. حتی اگر لازم باشد میتوانیم یک صندوقی را در اجلاس عدم تعهد دایر کنیم که کشورهای علاقهمند به مشارکت در توسعه و تکمیل خط آهن بتوانند برای تسریع در روند در آن مشارکت کنند. البته آذریها قرار است ۵۰۰ میلیون دلار در این خط آهن سرمایهگذاری کنند.
وی افزود: در حوزه بانکی هم با توجه به همسایگی دو کشور و همچنین استفاده از پول ملی و جایگزین کردن تومان و منات به جای دلار و یورو میتوانیم قدمهای بزرگی برداریم و دوره تحریم از این ظرفیت استفاده کنیم.
پاک آیین با اشاره به سفر سال گذشته رئیسجمهور کشورمان به باکو و امضای توافقنامههای دوجانبه در ارزیابی روند پیشرفت این توافقها گفت: مصوبات در حال پیگیری است و گمرک دو کشور در حال همکاری هستند و بخشی از تعرفهها نیز کاهش پیدا کرده است. در حوزههای ترانزیتی در حال حاضر ترانزیت دریایی در جریان است و دو طرف اراده کافی برای اجرای کامل مصوبات دوجانبه را دارا هستند.