فارن پالیسی:
تهران در ماههای اخیر فشار بر دولت ترامپ را افزایش داده است/ تحریمها علیه ایران میتواند خطرناک باشد
فارن پالیسی در گزارشی به بررسی تحریمهای ترامپ علیه ایران پرداخت و ضمن بینتیجه توصیف کردن آنها نوشت: تهران در ماههای اخیر تلاش کرد با اقدامات خود فشار بر دولت ترامپ را افزایش دهد.
به گزارش ایلنا به نقل از فارن پالیسی، بدون تردید تحریمهای اقتصادی ابزار مورد علاقه دولت ترامپ برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی بودهاند.
در سال ۲۰۱۸ آمریکا بالغ بر ۱۵۰۰ شخص، شرکت و نهاد را به فهرست تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا اضافه کرد. به عبارت دیگر، میزان تحریمهای اعمال شده توسط آمریکا در مقایسه با سال پیش پنجاه درصد افزایش یافته است. از سوی دیگر، در دولت ترامپ شاهد گسترش استفاده از تحریمهای ثانویه بودهایم. هدف از این تحریمها وادار کردن شرکتهای خارجی به عدم انجام معاملات تجاری با دشمنان آمریکا هستند.
ترامپ از تحریمهای ثانویه به عنوان مهمترین ابزار خود به ویژه علیه ایران استفاده کرده است. این در حالی بود که ترامپ این موضوع را میداند که بسیاری از کشورها با سیاستهای خود علیه ایران مخالف هستند. اما به استفاده از زور و فشار اقتصادی ادامه داد.
اما در شرایط کنونی باید به این سوال پاسخ داده شود که آیا تحریمهای ترامپ به پیشبرد منافع ملی آمریکا کمکی کرده است؟
تحریمهای آمریکا از لحاظ اقتصادی تاثیرگذار بودهاند. صادرات نفت ایران در طول یک سال گذشته ۹۵ درصد کاهش پیدا کرده است. صندوق بینالمللی پول پیشبینی میکند که اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۹ تا شش درصد کوچکتر خواهد شد. از طرفی آمریکا به دلیل قدرت اقتصاد و تسلط بر سیستم مالی دنیا میتواند از لحاظ اقتصادی فشار بالایی به دشمنان خود وارد کند، حتی در شرایطی که این تحریمها مورد حمایت جامعه بینالمللی قرار نداشته باشند.
تمایل ترامپ به استفاده از تحریمها با واکنش منفی بسیاری از دوستان و متحدان نزدیک آمریکا روبرو شده است. بنابراین این موضوع عاملی است که موفقیت تحریمها را زیر سوال ببرد. اتحادیه اروپا، چین و کشورهای دیگر در حال تلاش برای توسعه کانالهای تجاری و مالی جدید هستند. اتحادیه اروپا در ماههای گذشته به دنبال راهاندازی یک ساز و کار پرداخت مالی با نام اینستکس بوده است.
اما در صورتی که این کشورها سرمایهگذاریهای بزرگی روی این ساز وکارهای مالی جدید انجام دهند، در درازمدت میتوانند نقش مهمتری در اقتصاد دنیا ایفا کنند. پس لازم است ترامپ خطرهای تحریمها را نیز در نظر بگیرد. ترامپ تحریمها را برای راضی کردن ایران برای مذاکره به کار میگیرد اما خیلی بعید به نظر میرسد که ایرانیها با درخواستهای مطرح شده توسط وزیر خارجه آمریکا موافقت کنند. از طرفی هم تهران در ماههای اخیر تلاش کرد با اقدامات خود فشار بر دولت ترامپ را افزایش دهد. بنابراین تحریمها برای رسیدن به اهداف مورد نظر ترامپ بینتیجه بوده است.