در برنامه مناظره با موضوع شفافیت آرا نمایندگان مطرح شد؛
ذوالنور: مخالفان طرح به دنبال فرافکنی هستند/ عثمانی: طرح شفافیت انتخابات مجلس به دنبال تفتیش عقاید نمایندگان است/ برزگر: دریافتیام ۸ میلیون و ۱۱۳ هزار است
چهار نماینده مجلس با حضور در برنامه «مناظره» پیرامون شفافیتآرا نمایندگان که سهمرتبه در مجلس مطرح شده است به گفتوگو پرداخته و مزایا و معایب آن را بررسی کردند. در نظرسنجی پیامکی برنامه ۹۳ درصد مردم خواستار شفافیت آراء نمایندگان مجلس شدند!
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، شامگاه جمعه 29 شهریورماه چهار نماینده مجلس با حضور در برنامه مناظره پیرامون مزایا و معایب طرح شفافیت آرا نمایندگان به گفتوگو پرداختند.
در این مناظره محمدحسین فرهنگی، نماینده مردم اسکو و آذر شهر، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس و همچنین مجتبی ذوالنور نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به عنوان موافقین طرح شفافیت نمایندگان و محمدقسیم عثمانی نماینده مردم بوکان و عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی به همراه شهروز برزگر کلشانی نماینده مردم سلماس و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مخالف دو فوریت طرح شفافیت آرا نمایندگان بودند.
ماده ۱۱۸آئین نامه مجلس با روح قانون اساسی منافات دارد!
محمدحسین فرهنگی در سه دقیقه صحبتهای اولیه خود گفت : در بحث شفافیت آرا جزو موافقان هستم اما باید این طرح به صورت کارشناسانه بررسی شود نه به صورت احساسی و باید نظر مخالفین این طرح نیز بررسی شود. در اصل ۶۹ قانون اساسی مجلس و نمایندگان باید جلوی چشم مردم باشند و باید جلسات پخش شود اما در ماده ۱۱۸ آیین نامه داخلی مجلس، اصل بر علنی نبودن اظهارات و آرا و در موضوعات مختلف است که به نظر میرسد خیلی با روح قانون اساسی یکی نیست.
برزگر: مجلس با دو فوریت شفافیت آراء مخالفت کرد نه با اصل موضوع
شهروز برزگر در صحبتهای ابتدایی خود گفت : هیچ کس مخالف بحث اصلاح قانون آیین نامه مجلس که بر اساس شفافیت آراء نیست. اما تغییر آیین نامه باید با کارشناسی اتفاق بیفتد. بحث شفافیت آرا خیلی قبل هم اعلام شده بود و قوانینی که در مجلس اعلام می شود همه و همه مقدم بر دیگریست. نمایندگان با شفافیت مشکلی ندارند اما اختلاف ما بر سر دو فوریت است!!
ذوالنور: اگر نمایندهها بیخاصیتاند به این دلیل است که مورد بررسی قرار نمیگیرند
مجتبی ذوالنور نماینده قم در مقدمه بحث چنین عنوان کرد: نمایندگان مجلس وکیل مردم هستند و مردم نیز به عنوان موکلان یاد میشوند. کار و وظیفه وکیل تامین و حفظ موکل است.مردم از کجا باید بدانند که نماینده ها منافعشان را تامین کردند؟نماینده رای می دهد یا خیر؟ مردم باید بدانند رای مثبت بوده یا خیر. این مردم هستند که ذی نفعان رای هستند، چرا فوریت ندارد؟ اگر بدانند مردم و رسانهها پیگیر آرا هستند طرح را حتما مطالعه میکنند. اگر نماینده ها بی خاصیت هستند به این خاطر است که مورد بررسی قرار نمیگیرند.
عثمانی: طراحان به دنبال تفتیش عقاید نمایندگان مجلس هستند!!
قسیم عثمانی درباره مخالفتش با طرح شفافیت گفت : چرا مطرح شدن این طرح باید ۵ ماه قبل از انتخابات اتفاق بیفتد؟ تفتیش عقیده ممنوع است. رأیی که توسط نماینده ها داده می شود بر اساس فهم از منافع ملی و مردم داده میشود و نباید نماینده به خاطر رای خود مورد بازخواست قرار بگیرد. این طرح فوریت ندارد. شورای نگهبان به اگر این طرح ابهام و اشکال محتوایی نداشته باشد هیچ اشکالی ندارد اما در کل بنده مخالف هستم . ممکن است مراجع ناظر بر انتخابات از رای نمایندگان برای رد صلاحیت آنها استفاده کنند.
برزگر: مقدمه شفافیت آراء حزبی شدن انتخابات است
شهروز برزگر در ادامه صحبتهای خود افزود: وقتی طرحی وارد مجلس می شود همه کارشناسی شده و ساعتها چکش کاری میشود که نماینده بتوانند رای بدهند، اما دلیل شرکت نکردن نماینده ها در ۹۸ درصد طرحها این است که میدانند دولت و کمیسیون مخالف است و قطعا رای نمی آورد. مقدمه شفافیت آرا حزبی شدن انتخابات است. ما همه موافق شفافیت هستیم اما باید مقدمات را قبول کنیم. چرا نمایندگانی که موافق شفافیت آراء هستند با حزبی شدن و استانی شدن مخالف اند؟!
فرهنگی: شفافیت مقدمه حزبی شدن است نه بر عکس
فرهنگی با تائید طرح شفافیت عنوان کرد: شفافیت مقدمه حزبی شدن است کسی که شفافیت را رد می کند باید حزبی شدن را هم رد کند. در بعضی موارد شفافیت باعث فشار میشود ، درست است، ولی راه آن رای ندادن نیست. نمایندگان باید در برخی موارد برای مردم، فشارها را تحمل کنند!
ذوالنور: بیش از یک سال است که مجلس تعطیل است! مجلس خاصیت خود را از دست داده است
مجتبی ذوالنور در واکنش به صحبتهای بخش اول عثمانی نماینده مردم بوکان گفت: تفتیش عقاید در حوزه فعالیت های شخصی است نه فعالیت به عنوان نماینده!! اگر نماینده تحت فشار شورای نگهبان قرار میگیرد و دولتی ها هم میتوانند فشار بیاورند، باید ما که نماینده مردم هستیم حریت داشته باشیم تا بتوانیم مشکلات را حل کنیم. به هر دلیلی که رای میدهیم چه مثبت و چه منفی جرئت دفاع از رای خود را داشته باشیم. و اگر بخواهیم به طور کلی بگوییم سه سال است کاری در مجلس نکردهایم
عثمانی: بعد از علنی شدن رأیها، اولین جایی که فشار میآورد دولت و دستگاههای اجرائی است
قسیم عثمانی در ادامه گفت: وقتی رای علنی میشود اولین اثر در دستگاه اجرایی است. اگر رای علنی باشد، حریت و حفظ منافع مردم در خیلی از موارد امکان پذیر نیست. در بسیاری از موارد اگر رای شفاف باشد به ضرر مردم است چون هزینه را مردم میپردازند. در حال حاضر که شفافیت رای وجود ندارد نمی توانیم آزادانه رای بدهیم وای به حال زمانی که شفافیت وجود داشته باشد.
باید بدانیم که با شفافیت آرا برای رفع مشکلات مردم اتفاق مثبتی نخواهد افتاد.برای بهبود اوضاع باید انتخابات حزبی شود. حذب باید تعیین کند که رای به چه گزینه ای داده شود که بعدا بتوانیم برای دفاع از رای خود بگوئیم بر اساس گفتگو های حذب رای دادهایم.
برزگر: خیلی از نمایندگان طرحها را امضا میکنند اما مطالعه نمیکنند!
برزگر در ادامه صحبتهای خود عنوان کرد: مردم باید بدانند طرحی که در مجلس آمده است. مسیر قانونی نداشته است. خیلی از نماینده ها طرح را امضا میکنند اما مطالعه نمیکنند.آیا تمام مشکلات مردم را حل کرده ایم که الان به فکر شفافیت هستیم؟ مجلس عصاره ملت است تا زمانی که احزاب قدرت را بدست نگیرند و شفافیت جواب نمیدهد. مردم باید بدانند نماینده شان چه کار می کند و بر آن اساس مطالبه کنند.
عثمانی: حریت در بوکان با حریت در قم متفاوت است
قسیم عثمانی در واکنش به صحبتهای ذوالنور عنوان کرد: حریت در بوکان با حریت در قم متفاوت است! در بوکان مردم متفاوت فکر می کنند! مردمی که سهم مساوی ندارند حتماً حریت مساوی هم ندارند .
فرهنگی: در غیاب شورای نگهبان در مورد آن، حکم صادر نکنیم!
محمد حسین فرهنگی در پاسخ به مخالفان طرح شفافیت گفت : این طرح بار سوم است که مطرح شده است. نکته دوم این است که در غیاب نهادی حکم صادر نکنیم. شورای نگهبان بسیاری از مسائلی را نیز که از سوی نمایندهها مطرح شده تایید می کند! اگر ما بخواهیم سر مسائلی که واقعی است متمرکز شویم انتظارات با اختیارات قانونی نمایندگان فاصله زیادی دارد. حزبی شدن هم باید آسیب شناسی شود و بهتر است بگوییم طرحی که وارد می شود متضمن حریت نمایندگان باشد
برزگر: دریافتی من از مجلس ۸ میلیون و ۱۱۳ هزار تومان است
ذالنور: کمپین برخی نمایندگان برای اعلام داوطلبانه و میزان مشارکت آنها در مجلس پوپولیستی است
شهروز برزگر در پاسخ به سوال پیامک بینندگان درباره شفافیت حقوق خود گفت حقوق بنده ۸ میلیون و ۱۱۳ تومان است که فیش آن هم موجود است. درادامه ذوالنور در پاسخ به سوالی مبنی بر چرایی عدم پیوستن ایشان به کمپین اعلام داوطلبانه آراء، گفت چون این کمیپن بستر قانونی ندارد لذا من تصور کردم که این کمپین بیشتر جنبه پوپولیستی دارد.
ذوالنور در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا درباره احتمال نقض امنیت و مصونیت نمایندگان با این طرح، گفت: اگر کسی بر خلاف عمل نمایندگان عمل کند ، باید به نتیجه کار رسیدگی شود و به موضوع مطرح شده هم فیصله داده شده و این ربطی به شفافیت آراء ندارد. مردم باید بدانند که امنیت برای نمایندگان وجود دارد و کسی تحت الشعاع قرار نخواهد گرفت. اگر نماینده ای خارج از وظایف نمایندگی تخلف کرد، باید به آن رسیدگی شود. این ربطی به امنیت و مصونیت نمایندگان ندارد!
قسیم عثمانی در پاسخ به سوال خبرنگار حاضر در استودیو که در خصوص تفکیک و تلفیق منافع ملی و منطقهای و یا مردمی و تاثیر آن بر رای نمایندگان گفت: در خیلی از موارد منافع منطقهای در نظر گرفته میشود و در مواردی دیگر ملی که این یکی از اشکالاتی است که برای آن چاره ای وجود ندارد.