استاد دانشگاه جرج میسون آمریکا در گفتوگو با ایلنا:
دلیل تردید آمریکا برای لغو تحریمها، ترس از افزایش قدرت ایران در منطقه است/ تهران و واشنگتن منافع مشترک بسیاری دارند/ احتمال گفتوگوی ترامپ و روحانی در قالب یک دیدار چندجانبه در نیویورک
استاد روابط بین الملل دانشگاه جرج میسون اتهامات مطرح شده مبنی بر حضور ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان را در راستای فشار حداکثری دانست و گفت: دیدار روحانی و ترامپ را بسیار محتمل میدانم و معتقدم در قالب یک دیدار چند جانبه، شاید در نیویورک این اتفاق رخ دهد.
ادوارد رودز، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه جرج میسون آمریکا است. وی در حوزههای روابط بینالملل و سیاست خارجی آمریکا مشغول بحث و بررسی و تحقیق است.
نفوذ ایران در یمن عامل اصلی اتهامات علیه تهران است
رودز در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا با اشاره به تنشهای موجود میان ایران و آمریکا گقت: قبل از هر چیز باید بگویم که متاسفانه سیاست خارجه ایران و آمریکا در تضاد با یکدیگر قرار دارد. ایالات متحده و ایران اختلافهای زیادی در منطقه دارند. از سوی دیگر متحدان ایران و آمریکا متفاوت هستند. در موضوعات اخیر نفوذ ایران در یمن عامل اصلی اتهامات علیه ایران است.
آمریکا از هر بهانهای برای تداوم فشار حداکثری استفاده میکند
این استاد دانشگاه ادامه داد: از سوی دیگر متحد اصلی آمریکا نتانیاهو میتواند در تحریک آمریکا و بیان این اظهارات علیه ایران نقش داشته باشد. من با توجه به همه این اتهامات مطرح شده در مورد نقش ایران در حمله به تاسیسات عربستان باز هم بهترین راه حل را مذاکره میدانم ایران و آمریکا باید بتوانند در مورد مسائل مورد اختلاف با یکدیگر صحبت کنند. از سوی دیگر من معتقدم آمریکا از هر بهانهای برای تداوم فشار حداکثری استفاده میکند. من فکر میکنم اتهامهای اخیر در راستای همین سیاست است.
دلیل تردید ترامپ برای لغو تحریمها ترس از قدرت ایران در منطقه است
وی در مورد احتمال برداشتن تحریمها پیش از نشست سازمان ملل گفت: ترامپ از یک طرف خواهان دیدار با رهبران ایران است از طرف دیگر میترسد با توجه به متحدان ایران، در صورتی که تحریمها برداشته شود ایران در منطقه قدرتمند شود. دلیل تردید ترامپ برای لغو تحریمها همین است. من معتقدم ایران و آمریکا باید بتوانند مشکلات خود را از طریق مذاکره حل کنند.
همه مشکلات ایران و آمریکا یک شبه حل نمیشود
این استاد دانشگاه در مورد نتایج احتمالی چنین دیداری گفت: قطعا یک شبه همه مشکلات ایران و آمریکا حل نمیشود. اما مذاکره و دیدار میان رهبران ایران و آمریکا یک تحول بزرگ در تاریخ روابط ایران و آمریکا محسوب میشود و مقدمهای برای حل اختلافها و تلاش برای هدفهای مشترک است. منافع مهم بسیاری وجود دارد که من معتقدم برای ایران و آمریکا مشترک است.
تلاشهای ماکرون در مورد ترامپ جواب نمیدهد
وی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد ترامپ با ماکرون روابط دوستانهای ندارد به همین دلیل پیشنهاد او را برای اعطای خط اعتباری تاکنون نپذیرفته است من معتقدم تلاشهای ماکرون در مورد ترامپ جواب نمیدهد. ترامپ در سیاست خارجی متفاوت با ماکرون است و همین اختلافها باعث میشود تلاشهای ماکرون راه به جایی نبرد.
کاهش تعهدات برجامی ایران باعث عصبانیت بیشتر آمریکا شده است
رودز هم چنین در ادامه به کاهش تعهدات برجامی ایران و اتهاماتی که از سوی آمریکا بیان میشود پرداخت و گفت: کاهش تعهدات برجامی ایران یک اقدام واکنشی به فشار بر ایران از سوی آمریکاست. اما این اقدامات به نظر میرسد که باعث عصبانیت بیشتر آمریکا شده است. به نظر میرسد اتهامهایی که به ایران نسبت میدهد نیز به همین دلیل است.
آمریکا با سیاست حداکثر فشار در مورد ایران از شرکای خود جدا شده است
این استاد دانشگاه تاکید کرد: از سوی دیگر کاهش تعهدات از سوی ایران، آمریکا را برای تداوم تحریمها مصمم میکند و برداشتن تحریمها را کمی سخت میکند. اکنون آمریکا با سیاست حداکثر فشار در مورد ایران از شرکای خود جدا شده است و تا حد زیادی تنها شده است. ترامپ باید بپذیرد این سیاست راه را برای مذاکره با ایران سخت میکند.
ترامپ همیشه دوست دارد بگویید چیزی غیرممکن نیست
وی در مورد دیدار میان ترامپ و روحانی گفت: هر کس دیگری جز ترامپ رئیسجمهور آمریکا بود من چنین دیداری را غیرممکن میدانستم اما ترامپ همیشه این را دوست دارد که بگویید چیزی غیرممکن نیست و خواهان اجرای آن شود.
گفتوگوی ترامپ و روحانی در قالب یک دیدار چند جانبه در نیویورک محتمل است
رودز افزود: ترامپ اکنون خواهان دیدار با روحانی است. بر خلاف تمام تغییرهای مداوم در مواضعی که از وی میبینیم در این چند وقت، اما همواره خواهان دیدار با روحانی است. من این دیدار را بسیار محتمل میدانم و معتقدم در قالب یک دیدار چند جانبه شاید در نیویورک این اتفاق رخ دهد.
تغییر کامل سیاست آمریکا و ایران کاملا بعید است
وی هم چنین درباره محورهای این دیدار گفت: اختلافهای زیادی در میان ایران و آمریکا وجود دارد. من معتقدم رسیدن به توافق کامل و تغییر کامل سیاست آمریکا و ایران کاملا بعید است. اما این دیدار مانع از بدتر شدن روابط میشود که خودش یک دستاورد است. من معتقدم این دیدار فرصتی برای بحث در زمینه پایان دادن جنگ در یمن است. هم چنین موضوع سوریه نیز میتواند در این دیدار مطرح شود. اگر ایالات متحده و ایران بتوانند جلوی بدتر شدن اوضاع را بگیرند میتوان به ایجاد پایهای برای موفقیت در بحثهای آتی امیدوار بود.