خبرگزاری کار ایران

ملازهی در گفت‌وگو با ایلنا:

هند به تلاش برای دریافت معافیت‌های نفتی ادامه می‌دهد/ باید سطح توقعات‌مان را با واقعیت‌ها تطبیق دهیم/ دهلی تا جایی که بتواند خواهان همکاری با تهران است

هند به تلاش برای دریافت معافیت‌های نفتی ادامه می‌دهد/ باید سطح توقعات‌مان را با واقعیت‌ها تطبیق دهیم/ دهلی تا جایی که بتواند خواهان همکاری با تهران است
کد خبر : ۸۱۰۱۹۵

یک کارشناس مسائل شبه قاره هند گفت: معتقد هستم نخست‌وزیر هند نمی‌تواند در نهایت در مقابل منافع شرکت‌های خصوصی هندی در همکاری با ایران مقاومت کند و سعی می‌کند باز هم برای دریافت معافیت از آمریکا وارد عمل شود.

پیرمحمد ملازهی در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، با اشاره به سفر «ویجی گولکه»، قائم‌مقام وزیر امور خارجه هند به ایران برای دیدار با وزیر امور خارجه کشورمان و شرکت در شانزدهمین نشست بین دو کشور، در خصوص اهداف احتمالی این سفر و مباحث مربوط به خرید نفت ایران از سوی این کشور، گفت: اگر واقع‌بینانه به مساله نگاه کنیم، می‌بینیم هندی‌ها تمایل دارند با ایران به خصوص در حوزه نفت کار کنند اما یک واقعیت وجود دارد که سیاست اتخاذ شده از سوی آمریکایی‌ها در برهه کنونی موجب می‌شود هرکشوری که خارج از انتظارات واشنگتن حرکت کند با تحریم این کشور مواجه شود. 

وی ادامه داد: همه شرکت‌های بزرگ نفتی هند که خواهان همکاری با ایران هستند، همزمان با آمریکا نیز در حال مبادلات تجاری هستند و بنابراین نگران این خواهند بود که اگر با ایران در سطح گسترده و خارج از آن چیزی که آمریکا اعلام کرده همکاری داشته باشند، دچار مشکل شده و منافع ملی خود را از دست دهند.

وی افزود:  بنابراین ما در این رابطه و خرید نفت باید بین دولت آقای مودی که تمایل دارد با ایران همکاری کند و شرکت‌های خصوص که می‌توانند وارد حوزه خرید نفت از ما شوند،‌ تفاوت قائل شویم. معتقد هستم نخست‌وزیر هند نمی‌تواند در نهایت در مقابل منافع شرکت‌های خصوصی هندی در همکاری با ایران مقاومت کند و سعی می‌کند باز هم برای دریافت معافیت از آمریکا وارد عمل شود. 

این کارشناس مسائل شبه قاره هند با تاکید بر اینکه اگر آقای مودی نتواند از آمریکا معافیت بگیرد، دولت هند قادر به تامین کامل خواست ایران نیست، گفت: البته هند یک کشور بزرگ است و ساختار اداری این کشور نیز فدرالی است که این شرایط را نیز مهیا می‌کند که بتوانند جدای از دولت مرکزی به تجارت خارجی بپردازند.

وی ادامه داد: اگر ایرانی‌ها بتوانند با شرکت‌ها و بانک‌های کوچک غیر همکار آمریکا وارد همکاری شوند، بیش از آنکه از دولت هند انتظار داشته باشند موفق خواهند شد که البته لازمه این اقدام شناسایی بنگاه‌های کوچک و بررسی قوانین داخلی هند است. 

ملازهی گفت: باید در نظر داشته باشیم که هند برای همکاری و سرمایه‌گذاری در چابهار، ایجاد خط آهن میان ایران، افغانستان و هند و همچنین همکاری ترانزیتی قراردادهایی با ایران امضا کرده و ژئوپلیتیک ایران همچنان باعث شده تا دهلی به هرصورتی خواستار ادامه همکاری در حوزه‌های مختلف با تهران باشد اما ما نیز باید سطح توقعات خود را با واقعیت‌ها تطبیق دهیم؛ این انتظار که هند در مقابل فشار آمریکا تسلیم نشود، خیلی واقع‌بینانه نیست. 

این تحلیلگر مسائل جنوب‌آسیا در خصوص امکان ایجاد سازوکار مالی دوجانبه بین هند و ایران و خارج کردن دلار از مبادلات تجاری گفت: سابقه چنین موضوعی در مناسبات دو کشور وجود دارد و هند پیش از این نیز در ازای نفت ایران یورو یا روپیه نیز پرداخت کرده است اما باید بدانیم شرایط کنونی شرایطی نیست که هند بتواند با ایران هماهنگ باشد.

وی ادامه داد: البته اگر تجربه‌ای که امروز ایران با روسیه و چین پیش گرفته موفقیت‌آمیز باشد و مسکو و پکن بتوانند در برابر فشار آمریکا مقابله کنند؛ بسیار در جلب هند موثر خواهد بود. هندی‌ها به دنبال این هستند که بتوانند در مناسبات خارجی خود توازن ایجاد کنند. واقعیات را باید دید؛ دهلی تا آنجایی که بتواند منافع خود را از مشکل حفظ کند، خواهان همکاری با تهران است. 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز