مکی در گفتوگو با ایلنا:
ظریف فروپاشی «تیم بی» را پیشبینی کرده بود/ ترامپ برای ایجاد فضایی آرام در آستانه نشست مجمع عمومی سازمان ملل، بولتون را برکنار کرد
یک کارشناس مسائل آمریکا گفت: ویژگی ضدایرانی بولتون باعث شد ترامپ وی را در مارس ۲۰۱۸ به سمت مشاور امنیت ملی و سیاست خارجی کاخ سفید منصوب کند اما اختلافنظرهای ترامپ و بولتون از همان ابتدا در حوزههای مختلف مانند مساله کره شمالی و ایران بسیار زیاد بود. مشخص است که بولتون طرفدار اقدام نظامی و امنیتی علیه ایران بوده و این به هیچ عنوان همراستا با سیاستهای ترامپ نیست، چرا که وی با شعار کاهش هزینههای نظامی آمریکا در سال ۲۰۱۶ وارد کاخ سفید شد.
مرتضی مکی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در ارزیابی اخراج جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید از سوی دونالد ترامپ گفت: اخراج مشاور امنیت ملی کاخ سفید امر بی سابقهای در دولت فعلی آمریکا نیست و در حدود سه سالی که آقای ترامپ وارد کاخ سفید شده پیش از بولتون، دو مشاور دیگر را نیز از این سمت برکنار کرده بود. همچنین در این مدت حدود ۵۰ نفر از مقامهای کاخ سفید و دولت فدرال آمریکا یا اخراج شده و یا استعفا دادهاند.
وی ادامه داد: یکی از ویژگیهای رئیسجمهور آمریکا عدم وفاداری به نزدیکانش است و آنجایی که به نفعش نباشد یا نتواند افکار آنها را با خود همسو کند، مقامها را کنار میگذارد. این افراد نیز هرکدام پس از خروج از کاخ سفید به این ویژگی ترامپ اشاره کردهاند.
این کارشناس مسائل آمریکا گفت: البته شرایط بولتون کمی متفاوت بود؛ چراکه وی همواره به اتخاذ مواضع به شدت تند در حوزه سیاست خارجی و مسائل امنیتی مشهور است. بولتون در دولت جرج بوش معاون وزیر امور خارجه و بعدا نماینده آمریکا در سازمان ملل بود و علاوه بر ایفای نقش جدی در بر هم زدن توافقنامه سعدآباد، در اقداماتی همچون پروندهسازی برای حمله آمریکا به عراق نیز تعیینکننده بود.
وی ادامه داد: ویژگی ضدایرانی بولتون باعث شد ترامپ وی را در مارس ۲۰۱۸ به سمت مشاور امنیت ملی و سیاست خارجی کاخ سفید منصوب کند اما اختلاف نظرهای ترامپ و بولتون از همان ابتدا در حوزههای مختلف مانند مساله کره شمالی و ایران بسیار زیاد بود. مشخص است که بولتون طرفدار اقدام نظامی و امنیتی علیه ایران بوده و این به هیچ عنوان هم راستا با سیاستهای ترامپ نیست؛ چرا که وی با شعار کاهش هزینههای نظامی آمریکا در سال ۲۰۱۶ وارد کاخ سفید شد.
این کارشناس مسائل آمریکا افزود: همین سیاستهای تند مشاور پیشین امنیت ملی و سیاست خارجی کاخ سفید در قبال ایران نیز موجب شده تا در این ساعات پس از خروج وی از کاخ سفید گمانهزنیها و تحلیلهای مختلفی از این حوزه اختلافنظر و میزان آن بین ترامپ و بولتون مطرح شود.
مکی همچنین در این رابطه که از زمان انتشار توئیت رئیسجمهور ایالات متحده در رابطه با بولتون، برخی صاحبنظران این اقدام را پیامی برای تهران در آستانه برگزاری نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد تقسیر کردهاند، گفت: به هر صورت در فضای سیاسی و خبری گمانهزنیهای مختلفی در خصوص این اقدام آقای ترامپ مطرح میشود که تغییر رویکرد در قبال ایران یا عقبنشینی آمریکا از برخی مواضع خود نیز بخشی از این تحلیلها است. البته خیلی پیشتر آقای ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان فروپاشی «تیم بی» را پیشبینی کرده بود.
وی ادامه داد: شاید بتوان جدا شدن نخستین پایه «تیم بی» را در تلاشهای بنزاید، ولیعهد امارات برای تنشزدایی با ایران تفسیر کرد. در همین راستا میبینیم بن سلمان، ولیعهد عربستان نیز پس از آنکه با اقدام ایران در سرنگونی پهپاد آمریکایی و عدم مقابله آمریکا مواجه شد، اندکی به تقلیل برخی سیاستهای ضدایرانی خود روی آورد.
وی افزود: اکنون سیاستهایی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به تنهایی برای برهم زدن فضای گفتوگو و حفظ برجام در اروپا و آمریکا در پیش گرفته و تلاشهایی برای حفظ سیاست فشار حداکثری بر ایران میتواند نشانهای از شکست سیاستهای ایالات متحده علیه ایران باشد.
این کارشناس مسائل بینالملل گفت: قطعا این تحلیل به ذهن نزدیک است که ترامپ برای ایجاد یک فضای آرام و مثبت در آستانه نشست مجمع عمومی سازمان ملل، جان بولتون را از سمت خود برکنار کرد.