دژپسند:
اشتباه در عرصه مدیریت با فساد و انحراف متفاوت است/ باید آستینها را برای سرمایهگذاری بالا بزنیم
وزیر اقتصاد گفت: در عرصه مدیریت ممکن است که دچار اشتباه شویم که این اشتباه با فساد و انحراف فرق دارد و اگر اینها را یکی بدانیم دیگر نمیشود که تصمیمات متهورانه بگیریم.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد و امور دارایی در نشست ماهانه جامعه اسلامی مهندسین با بیان اینکه ما اعتقاد داریم که مباحث مربوط به حوزه اقتصادی خیلی نباید رسانهای شود، گفت: با این سیاست اینگونه به نظر میرسد که کاری انجام نمیشود اما هفته دولت زمان ارائه گزارش دولت است.
وی با اشاره به سخن رهبری مبنی بر اینکه دولت در وسط میدان است، گفت: ما در جبهه میگفتیم فرمانده هر دستوری بدهد باید اجرا کنیم حتی اگر غلط باشد؛ در عرصه مدیریت ممکن است که دچار اشتباه شویم که این اشتباه با فساد و انحراف فرق دارد و اگر اینها را یکی بدانیم دیگر نمیشود که تصمیمات متهورانه بگیریم.
وزیر اقتصاد افزود: مدیر باید حوزه عملش به گونهای باشد که بتواند تصمیم بگیرد اما به دور از فساد.
وی ادامه داد: میخواهیم ببینم که در دو سال آخر چه میتوانیم بکنیم که زیر بنای یک تحول ساختاری را هم رقم بزنیم. ما اگر ندانیم کجا هستیم و کجا میخواهیم برویم، نمیتوانیم کاری کنیم.
وزیر اقتصاد با ارائه آمارها افزود: ما از نظر اندازه اقتصادی هجدهمین اقتصاد در دنیا هستیم در حالی که در میان کشورهای منطقه ترکیه رتبه بهتر یعنی رتبه ۱۲ و عربستان رتبه ۱۶ را دارند و این سوال پیش میآید چرا اینگونه است. ما میتوانیم در سال چشمانداز رتبه یک علم و فناوری را داشته باشیم اما با این روند نمیتوانیم.
وی افزود: کشورهایی که با درآمد مثبت هستند در سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸ متوسط رشدشان ۴.۶ درصد است و ما ۳.۳ درصد و این باعث ایجاد شکاف بیشتر است یعنی درست بر خلاف هدفگذاری در چشم انداز است.
وی با اشاره به اینکه ما جز کشورهایی هستیم که یارانه میدهد، اظهار داشت: درآمد سرانه ما به قدرت برابری خرید ۱۷۷۰۰ دلار است در حالی که عربستان ۵۰هزار دلار، ترکیه۲۲هزار دلار و مالزی ۶۳.۶۰۰هزار دلار است.
دژپسند افزود: در سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۷ متوسط سرانه رشد درآمد ناخالصی ملی در ایران ۹ دهم، در عربستان ۱ و ۷ صدم، در ترکیه ۴ و ۸۲ و در عبارات ۲ و ۸۲ است که میبینید فاصله رشد هم زیاد است.
وی ادامه داد: وقتی به رشد ایران نگاه میکنید متوجه زیگزاگی بودن آن میشوید به طوریکه در عربستان ۳ و ۲ دهم در ترکیه ۲ و ۶ و در امارات ۱و ۸۶ است.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه هر چه به این ارقام نگاه میکنیم نگرانیهای ما بیشتر میشود اما به معنی ناامیدی نیست، گفت: درآمد سالانه ایران در سال ۲۰۱۰ از ۱۷هزار به ۶۴۵۰ دلار، عربستان از ۵۰هزار رسیده به ۲۱ هزار، ترکیه از ۲۲ هزار به ۱۲۸۰۰ دلار و امارات از ۶۴ رسیده به ۳۸ هزار رسیده است.
وی افزود: به همین ترتیب انحراف معیار ما از ۶ و ۱۰ به ۵ و ۸ رسیده که همچنان میتوانم بگویم بالا است و این عدد در ترکیه ۳ و ۲ دهم در عربستان ۳ است.
وی ادامه داد: شاید اگر بگویم درآمد سرانه ما ۱۷ هزار است قابل قبول نباشد اما ۶۵۰۰ دلار قابل قبول و واقعبینانهتر است.
دژپسند با اشاره به شاخصهای بینالمللی گفت: رتبه ما در اوایل دولت یازدهم در فضای کسب کار ۱۵۲ بود، که با اقداماتی که صورت گرفت تا ۱۱۸ کاهش پیدا کرد. روند اصلاحات ادامه دارد اما سرعت قبلی را ندارد به عبارتی دیگر سرعت رشد کشورهای دیگر بیشتر از ما بوده و ما به ۱۲۸ بازگشتیم؛ یعنی در حالی که امتیاز بهبود پیدا کرد رتبه افزایش داشت.
وی بابیان اینکه میخواهم یک پیشبینی بد بکنیم، گفت: ما در شرایط تحریم در صادرات و واردات الزاماتی را اعمال کردیم و به رغم اینکه واقعا در الکترونیکی کردن فضای کسب کار و سرعت در صدور مجوز اقدامات بسیار خوبی انجام دادیم اما ۴ رتبه تنزل داشتیم.
وی با اشاره به دیگر آمارها در این زمینه گفت: در گمرک ۳۹ رتبه بهبود، در لیست اعتباری کشورهای ocd یک رتبه تنزل، در شاخص رقابتپذیری ۱ رتبه تنزل داشته ایم اما در شاخص نوآوری ۴ رتبه و در شاخص رفاهی ۹ رتبه ارتقا داشتهایم.
وزیر اقتصاد افزود: با اینکه در برخی شاخصها چند ده رتبه ارتقا داشتهایم اما در کل در این حوزه چهار رتبه تنزل داشتهایم.
وی ادامه داد: رشد اقتصادی ما در سال ۹۱ ۶.۲ در سال ۹۵، ۱۲.۱ و در سال ۹۷، منفی ۴.۲ بوده است.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه رشد ما هم پایین و هم پر نوسان است، افزود: بهترین دوره ثبات رشد از سال ۷۹ تا سال ۸۵ بوده است.
دژپسند با بیان اینکه سهم نفت در اقتصاد ما زیاد نیست، ادامه داد: با این حال نقش نفت در اقتصاد ما خیلی زیاد است بنابراین از سال ۶۱ نقش میگذارد به طور مثال در سال ۹۷ رشد کلی اقتصاد منفی ۴.۹ است اما بدون نفت بهتر بوده است و در سال ۹۶ کل آن ۳.۹ و بدون نفت ۴.۶ بوده است.
وی افزود: ما میبینیم که در دورهای کشاورزی رشد کمتری داشته و علت آن خشکسال بوده است.
دژپسند با بیان اینکه بهرهوری از رشد اقتصادی تبعیت میکند، افزود: از منفی ۹ تا مثبت ۱۱ دامنه تغییرات رشد اقتصادی است، که این افزایش باعث کمتر شدن نگرانی ما شده است
وزیر اقتصاد گفت ما قبل از تحریم آبان ۹۷ به صادرات نفتی ۲.۷ بشکه رسیده بودیم، اما الان چقدر داریم؟ نفت به هر حال اثر خود را میگذارد.
دژپسند افزود: یک خبر ممکن است که فضا را ملتهب کند و اینکه مدیریت تحریم کار سادهای نیست.
وی گفت: وقتی ما برای کالاهای اساسی دلار ۴۲۰۰تومانی میدهیم اگر قیمت کالا بالای دلار نیمایی است باید آن را در مدیریت توزیع جستوجو کنیم.
وزیر اقتصاد گفت: یکی از چیزهایی که به شدت نگرانکننده و با آینده در ارتباط است، بحث سرمایهگذاری است، رشد سرمایهگذاری از ۹۶ تا ۹۷ و ۹۳ مثبت و مابقی آن منفی بوده است.
وی افزود: سرمایهگذاری در سال ۹۱، ۱۷.۳ درصد رشد منفی داشته که در نیمه دوم ۹۲ با تزریق منابع یک و نیم برابر شده بود، اما در سالهای ۹۳ تا ۹۵ دوباره پایین میآید و ۹۶ و ۹۷ متاثر از نفت دوباره رشد میکند که این رقم در رشد تاثیر خودش را میگذارد.
دژپسند گفت: این مبین این است که ما باید آستینها را برای سرمایهگذاری بالا بزنیم. خوشبخانه در بهار ۸۴ سیاستهایی ابلاغ و اتخاد شد که منشور یک انقلاب اقتصادی بود. اقتصاد از دولت پایه به دولت بازار و بعد بازار دولت سوق پیدا کرد که یعنی کم کم باید به سمت افزایش سهم خصوصی در اقتصاد برویم.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه در دولت یازدهم و دوازدهم سعی بر این بود که واگذاریها به بخش خصوصی واقعی باشد اما خصوصیسازی فقط این واگذاریها نیست،گفت: یعنی فضای کسب و کار چنان بهبود کند که بخش خصوصی برای سرمایهگذاری حضور پیدا کند.
وی با بیان اینکه وضعیت ما در رشد اقتصادی، درآمد سرانه، بهر وری و سرمایهگذاری قابل قبول نیست، گفت: این وضعیت به شدت متاثر از فعل و انفعالات ورودی اقتصاد است. وقتی که تلاش میشود صادرات نفت ما به صفر برسد، اگر صادر کردیم عایدی آن را نتوانیم بیاوریم،صادرات پتروشیمی و بعد فلزات قطع میشود، طبیعتا اقتصاد ما که در اوج خود هنوز به کالای سرمایهای وابسته است، متاثر میشود.
دژپسند با بیان اینکه این وضعیت برای ما خوب نیست، گفت: در سال ۹۸ برآوردها نشان میدهد که مثلا Imf این رشد را منفی ۶ درصد و وزارت اقتصاد و دارایی در یک برآورد ۵ درصد ۶ درصد رشد منفی پیشبینی کرده است.
وی ادامه داد: قطعا امسال کشاورزی ما به طور قابل توجهی رشد مثبت خواهد داشت و آمارهای ارائه شده حتما خیلی تعیین کننده است.
دژپسند با بیان اینکه سیل آسیبهای خودش را از طریق افزایش قیمت مصالح میگذارد، گفت: در بحث تورم عوامل مختلفی از جمله فشار تقاضا و هزینه و همچنین ناشی از انتظارات است.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر همه موارد فوق را در تورم میبینیم، افزود: در دو ماهواره امسال ۲۵ درصد رشد تورم داشتهایم.
دژپسند گفت: چون ۸۵ درصد واردات ما مبتنی بر ارز است وقتی قیمت آن بالا میرود اثر خودش را میگذارد به طوریکه با افزایش ۱ درصد در نرخ ارز شاخص نرخ تورم ۴۴. درصد افزایش پیدا میکند.