ظریف در نشست خبری با همتای نروژیاش:
نمیتوانید بدون ایجاد امنیت در جبل الطارق، در تنگه هرمز امنیت داشته باشید/ سفرم به فرانسه ربطی به نشست جی ۷ ندارد
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: کشتی ما که توقیف شد هیچ قانونی را نقض نکرده بود. ما میخواهیم امنیت را خلیج فارس و تنگه هرمز مهیا کنیم.
به گزارش خبرنگار اعزامی ایلنا، محمدجواد ظریف پس از دیدار با «اینه اریکسون سوریده»، در نشست خبری مشترک با همتای نروژی خود شرکت کرد.
وزیر امور خارجه نروژ در این نشست گفت: همانطور که میدانید پایان تور نوردیک است؛ ما مذاکرات خوبی را پیش رو داشتیم که در مورد مسائل دوجانبه و حقوق بشر بود. میخواهم تاکید کنم که گفتوگو در زمان سخت خیلی مهم است.
وی افزود: من تاثر خود را در خصوص افزایش تنش در منطقه خاورمیانه بیان کردم. ما هم بصورت غیر مستقیم در این رابطه تحت تاثیر قرار میگیریم. ما همچنین در خصوص برجام صحبت کردیم و تاکید داشتیم که نروژ خواهان اجرای تعهد از سوی همه طرفها است. ایران همراه طرفهای برجام خواهان حفظ این توافق است.
اریکسون یادآور شد: ما همچنین در خصوص مسائل حقوق بشری صحبت کردیم و صحبتهای یکدیگر را در این خصوص شنیدیم. میخواهم دوباره بگویم خیلی خوب است که میتوانیم گفتوگو داشته باشیم که در شرایط سخت خیلی مهم است.
ظریف نیز گفت: ما از صبح گفتوگوهای خوبی در اسلو داشتیم. من همچنین توانستم در موسسه نوپی صحبت کردم. چندجانبهگرایی خیلی مهم است بدون احترام به این موضوع ما در جهان بحرانی خواهیم بود.
وی ادامه داد: ما همچنین در خصوص آزادی کشتیرانی صحبت کردیم و تاکید داشتیم که بیشترین ساحل را در خلیج فارس داریم و مانند حقوق بینالملل باید به وسیله همه و برای همه باشد. شما نمیتوانید در تنگه هرمز امنیت داشته باشید اما در تنگه جبل الطارق امنیت ایجاد نکنید.
ظریف خاطرنشان کرد: کشتی ما که توقیف شد هیچ قانونی را نقض نکرده بود. ما میخواهیم امنیت را خلیج فارس و تنگه هرمز مهیا کنیم. ما همچنین در خصوص برجام صحبت کردیم. نروژ عضو برجام نیست اما عضوی از اروپا است.
وی با بیان اینکه تعهدات بینالمللی است باید از سمت همه کشورها مورد احترام قرار بگیرد و کسی نمیتواند یکجانبه آن را کنار بگذارد، گفت: ما صحبتهای خوبی در خصوص حقوق بشر داشتیم و موارد مورد نظر خودر ا مطرح کردیم و در خصوص نگرانیهای خود در خصوص جنایتهای صورت گرفته علیه مسلمانان صحبت کردیم.
ظریف افزود: در خصوص افغانستان صحبت کردیم و نروژ را تشویق کردیم که نقش خود را در این مسیر ایفا کند. مجدد میگوییم مذاکره و چندجانبه گرایی اصولی است که باید با هم به اشتراک بگذاریم. متشکرم که این فرصت را در اختیار من قرار دادید.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی در خصوص بررسی کشورها برای پیوستن ائتلاف نظامی آمریکا در خلیج فارس گفت: حضور آمریکا عامل تنش در خلیج فارس است پس هر برنامهای توسط این کشور نیز باعث ایجاد ناامنی میشود. این آمریکا بود که با هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری ایران تعداد بالایی از بی گناهان را کشت.
اریکسون سوریده نیز گفت: ما در خصوص این مساله صحبتهای عمیقی داشتیم.
ردیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص دیدار با امانوئل مکرون در روز جمعه و پیام احتمالی ایران به اجلاس جی ۷ گفت: سفر من ربطی به نشست جی ۷ ندارد و من در مورد گفتوگوهای بین روسای جمهور دو کشور ایران و فرانسه در هفتههای گذشته صحبت خواهم کرد. ماکرون پیشنهادات گستردهای به ایران داده و رئیسجمهور ایران نیز به من دستور داده تا سفر کنم و پیشنهادات را بررسی کنم. اروپا ۱۱ تعهد به ایران داده است که ما در این رابطه صحبت خواهیم کرد. میخواهیم سعی کنیم مشترکات خود را پیدا کرده و مسیر ادامه دهیم.