ظریف در جمع ایرانیهای مقیم نروژ:
تا زمانی که زنده باشم اجازه نمیدهم یک قطره از آب خزر را از ما بگیرند/ ایرانیها حقشان نبوده اینقدر سختی تحمل کنند/ مردم ما قیم نمیخواهند
وزیر امور خارجه تاکید کرد: هیچ زمانی هیچ قدرت خارجی از این کشور حمایت نکرد ولی امروز وقتی راجع به ایران صحبت میکنند راجع به کشوری قوی صحبت میکنند که پهپاد آمریکایی نمیتواند نزدیک خاک آن کشور شود.
به گزارش خبرنگار اعزامی ایلنا، محمدجواد ظریف در بدو ورود به نروژ در جمع ایرانیهای مقیم این کشور حاضر شد.
وزیر امور خارجه کشورمان در این جمع گفت: ایران، امروز روی پای ایرانیها ایستاده و هیچ چیز جز ایرانی، ایران را نگه نداشته است. این خیلی سخت است ولی سختی شیرینی است. اینکه هیچ قدرتی نیست که از شما حفاظت کند. هیچ قدرت خارجی نیست که به شما کمک کند. وقتی در صحنه بینالمللی حضور مییابید باید تقریبا هر کاری دارید خودتان انجام دهید. فرد و قدرت و کشور دیگری این کار را برای شما انجام نمیدهد این سخت است.
وی ادامه داد: ایرانیهایی که در خارج از کشور هستند بعضی وقتها این احساس را میکنند ولی اگر نگاه دقیقتری کنیم میبینیم در مقایسه با سایر ملیتها ممکن است غربیها با عربستان رابطهشان بهتر باشد و با کشورهای عربی منطقه ما رابطه تجاری بهتری داشته باشند ممکن است یک شهروند سعودی راحتتر رفت و آمد کند اما دنیا برای ایرانیها احترام قائل است.
ظریف افزرد: تبلیغات علیه کشور خیلی زیاد است ولی همه تبلیغات و فشارها نشانگر عظمت مردم ماست. کشوری با ۸۲ میلیون نفر جمعیت ۴۰ سال است تحریم و فشار را تحمل کرده؛ هشت سال جنگ تحمیلی بود، هیچ زمانی هیچ قدرت خارجی از این کشور حمایت نکرد ولی امروز وقتی راجع به ایران صحبت میکنند راجع به کشوری قوی صحبت میکنند که پهپاد آمریکایی نمیتواند نزدیک خاک آن کشور شود.
ظریف گفت: ما همسایهای داریم که سلاح هستهای دارد ولی پهپادهای آمریکایی در این کشور تردد میکنند وحتی آدم میکشند. کشورهایی در منطقه داریم که چندین برابر ما برای تسلیحات هزینه میکنند و برای خرید سلاحهای پیشرفته سرمایهگذاری میکنند ولی همه میدانند این سلاحها در روز مبادا به کارشان نمیآید و خود غربیها هم این مساله را میدانند.
وی افزود: روی پای خود ایستادن سخت است اما این یک سختی شیرینی دارد. وقتی با شما صحبت میکنند نمیگویند اگر دو هفته از شما حمایت نکنیم به زبان دیگری سخن خواهید گفت چرا که ما ۴۰ سال است روی پای خود ایستادیم. مردم ما همه کاره بودند.
ظریف ادامه داد: امروز صبح در سیپری بودم یکی از نمایندگان مجلس گفت شما مردم را سرکوب میکنید من گفتم ما معتقد هستیم وضع حقوق بشر ما باید بسیار بهتر باشد چون معتقدیم اگر مردم ما نباشند ما نیستیم. رعایت حقوق مردمی که همه چیز ما از آنهاست یک ضرورت امنیت ملی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: وقتی میگویید ما مردممان را سرکوب میکنیم پس چگونه زندگی میکنیم. چطور است از صدام حمایت کردند ولی از سوراخ درش آوردند؟ ولی ما هنوز سرپا هستیم. چطور است شما ۴۰ سال ما را تحریم کردید ولی مردم ما هنوز حضور دارند. انواع سختیها را مردم ما تحمل میکنند ولی ۷۲ درصد مردم در انتخابات شرکت میکنند.
وی ادامه داد: درست است ما کاستی، کمبود و اشتباه داریم، ممکن است در جاهایی زیادهروی و کندروی داشته باشیم، حتما داریم؛ ولی مردم میدانند اگر اشتباه و کمبود و تندروی هست، همه از خودشان و از داخل خودشان است. بچههای خودشان هستند از بیرون نیستند.
ظریف افزود: همسایههای ما را نگاه کنید؛ همه از ما بیشتر برای خرید تسلیحات هزینه میکنند؛ عربستان پارسال ۶۸ میلیارد و امارات ۲۲ میلیارد دلار سلاح خریدند.
ظریف گفت: وظیفه ما در وزارت خارجه این است که خدمت کنیم چون ما سر سفره مردم نشستیم. ما حقوقمان را از مردم میگیریم ولی مهمتر قدرتمان را از مردم میگیریم. اگر میتوانم با همکاران در برابر شش قدرت بزرگ بنشینم که ترامپ میگوید بدترین توافق تاریخ است به خاطر این است که احساسمان این است که وقتی پشت میز مینشینیم ۸۲ میلیون ایرانی پشت ما هستند و برای آنها کار میکنیم.
وی افزود: آن چیزی که این ۸۲ میلیون به ما دادند با هیچ چیزی قابل جا به جا شدن نیست. از این تعداد، تعدادی هم خارج از کشور هستند که درصد کوچکی وابسته هستند ولی بقیه دلشان برای ایران میتپد، البته این افراد زمانی که ایران بودند هم با صدام معامله کردند و کردهای عراقی را به خاطر صدام کشتند و الان جرات نمیکنند پایشان را در عراق بگذارند چون مردم عراق از آنها متنفر هستند.
وزیر امور خارجه گفت: ما باید برای مردمی که خیلی خوب هستند و خیلی سختی تحمل کردند کار کنیم؛ این مردم حقشان نبوده این قدر سختی تحمل کنند. ما که کارمند همین مردم هستیم وظیفه داریم بیشتر از اینها به آنها خدمت کنیم. واقعیت را فراموش نکنیم؛ در نهایت امر با همه کاستیها و ضعف ها، کشور متعلق به مردم است.
وی ادامه داد: امام فرمودند مردم ولی نعمت ما هستند و رهبری فرمودند رای مردم حق الناس است؛ یعنی آنها هستند که برای ما تعیین تکلیف میکنند امروز اگر سیاستهای ما را انتخاب کنند ما را در آینده انتخاب میکنند و اگر نپسندند دولت دیگری را انتخاب میکنند.
ظریف افزود: تفاوت دولتها در ایران واقعی است، صوری نیست. کسی نمیتواند دولت آقای خاتمی را با دولت بعد از آن مقایسه کند ولی هر دو محترم هستند چون برآمده از مردم هستند. ممکن است بنده با دولت قبلی اختلاف دیدگاه داشته باشم ولی باید این را بپذیریم. این نقطه قدرت ما است که مردم ما انتخاب میکنند و مردم ما صاحب اختیار ما هستند.
وی گفت: مردم ما قیم نمیخواهند، خودشان مردم فرهیخته و سربلند و بزرگواری هستند. بچه نیستند؛ خودشان تصمیم میگیرند و تا به حال نیز خودشان تصمیم گرفتند و در آینده نیز چنین میکنند.
ظریف ادامه داد: تنها دورهای که ۴۰ سال است یک وجب از خاک ایران کم نشده، دوره جمهوری اسلامی است چون دوره جمهوری اسلامی دوره مردم بود، دوره نگاه به بیرون نبوده و هر چه گرفتیم از مردم گرفتیم.
وی افزود: با اینکه از من انتقاد می کنند، خوشحالم که مردم اینقدر روی دریای خزر حساس هستند. البته آنهایی که تبلیغ می کنند، دروغ می گویند، اطمینان می دهم تا زمانی زنده باشم و مسئول باشم اجازه نمی دهم یک قطره از آب دریای خزر را که حق ماست از ما بگیرند. یقین بدانید، اگر من هم بخواهم این کار را بکنم بالاتر از من نمی گذارند، اگر همه ما بخواهیم این کار را بکنیم، مردم ایران نمی گذارند، چون الان اختیار در دست مردم است.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: آنهایی که دعوای پنجاه درصد خزر را می کنند، در دوران حکومت خودشان کشتی ایرانی جرات نمی کرد از حسینقلی آستارا آن طرفتر برود. خط حسینقلی - آستارا را روس ها به عنوان مرز ایران می شناختند، اشتباه می کردند همان زمان همکاران من در وزارت خارجه یادداشت می دادند اعتراض می کردند.
وی تاکید کرد: خوشحالم وزارت خارجه ای ها حتی در آن زمان هم از منافع ملی عبور نکردند. امروز بحمدالله شرایط ما بسیار بهتر است و اجازه نخواهیم داد یک وجب از خاک و آب های ایران در اختیار دیگران قرار بگیرد. کشوری که در برابر تجاوز پهپاد پیشرفته آمریکایی به فضای آب های سرزمینی ایران بدون نگرانی از قلدری آمریکایی ها پهپاد را با سلاح ایرانی زدیم می توانستیم با S-300 هم بزنیم، ولی با سلاح ایرانی زدیم که بدانند ما برای اینکه از خودمان دفاع کنیم به کسی وابسته نمی شویم. حتما بدانید که این کشور نمی آید به هیچ بهانه و دلیلی آب و خاکش را به کسی بدهد و هیچکدام از اینها از حکومت و حاکمیت نیست، همه به این خاطر است که حاکمیت به مردم وابسته است، برعکس نیست. این اتفاق، مبارکی است.
ظریف گفت: آن وقت من متاثر می شوم که برخی می گویند ایران خلیج فارس را به چین واگذار کرده است، مگر اصلا چنین چیزی در ایران می گنجد؟ مگر چنین چیزی برای یک ایرانی ممکن است؟ نباید اجازه دهیم قبح این حرف های خلاف ریخته شود. می دانید این حرف یعنی چه؟ افرادی این تبلیغات را به راه می اندازند که یک کشتی ماهیگیری که شرکت های ایرانی اجاره کرده اند نه اینکه ما داده باشیم، یعنی خود این شرکت ها از چینی ها دعوت کردند که شراکت کرده و ماهیگیری کنند، آن وقت می گویند ایران خلیج فارس را واگذار کرده است.
ظریف گفت: به دور و برمان نگاه کنیم، کدام کشوری در منطقه ما هست که امن تر از ایران باشد؟ همینطور یک دوری بزنید، هر کدام از کشورهای دور و بر ما، وابسته به یک جایی هستند. کلی خرج می کنند برای کشوری که به آن وابسته هستند و توسط کشورهایی که به آنها وابسته هستند، تحقیر و توهین می شوند.
وی ادامه داد: یک ایرانی در ایران میگوید دریای خزر را واگذار کردند، بدون اینکه کنوانسیون خزر را بخواند؛ یعنی متوجه نیستیم به خاطر دعواهای سیاسی برخی وقتها نمیفهمیم که ما به عنوان مردم ایران در یک کشتی نشسته ایم.
وی افزود: حواسمان باشد آنهایی که پول خرج میکنند که علیه ایران تبلیغات شود، آنهایی که حمایت می کنند که علیه ایران قطعنامه صادر شود، آنهایی که پول میدهند تا مردم در ورشو علیه ایران صحبت کنند، آنهایی که جلسه می گذارند تا عدهای در بحرین، علیه ایران صحبت کنند، نگرانیشان این نیست که جمهوری اسلامی در تهران حاکم است، نگرانی آنها این است که بعد از این چهل سال که مردم روی پای خودشان ایستاده اند، دیگر این ایران برایشان قابل تحمل نیست.
وزیر امور خارجه گفت: فراموش نکنیم خط ترانزیت جنوب – شمال ما فاصله هند تا سنت پترزبورگ و کشورهای نوردیک را از ۶۴ روز به ۱۶ روز کاهش خواهد داد و این موقعیت استراتژیک را کمتر کشوری دارا است؛ این مردم را کمتر کشوری در دنیا دارد؛ این توانمندی را کمتر کشوری در دنیا دارد؛ لااقل کمتر کشوری در این منطقه دارد.
وی ادامه داد: کمی به نقشه، مردم و فرهنگ ایران نگاه کنیم و میزان سطح علمی، صنایع نظامی، پهپادهایمان را نگاه کنیم، موشک، داروسازی، مپنای ما را نگاه کنید که موتور جت میسازد، این مجموعه را نگاه کنید، تنها بحرین چهل سال عمر دارد، به این واقعیات ایران نگاه کنید آن وقت می فهمید که چرا برخی عربها معتقد هستند ایران، زیادی بزرگ است.
وی با تاکید بر اینکه برای رژیم صهیونیستی هم ایران بیش از حد بزرگ است، افزود: برای اسرائیل فرقی نمیکند چه کسی در تهران نشسته است، ممکن است چهل سال پیش با شاه راضی بود اما امروز میداند شرایط ایران به شکلی است که این کشور دیگر وابسته نمیشود.
ظریف گفت: فرقی نمیکند چه کسی حکومت کند، این ایران دیگر وابسته نمیشود. ما خودمان این را بفهمیم؛ آنچه ما را بزرگ کرده این است که ما به مردم خودمان تکیه میکنیم، این بزرگی را ارزان نفروشیم. این بزرگی را به خاطر مقداری مشکل از دست ندهیم؛ هیچ پیشرفتی بدون سختی به دست نمی آید. هیچ پیشرفتی در تاریخ بشریت بدون سختی به دست نیامده است. حالا ما نسلی هستیم که قرار است سختی بکشیم که البته مردم ما بیشتر از ما سختی می کشند.
وی ادامه داد: نباید پشت مقاومت مردم پنهان شویم و بگوییم مردم مقاومت میکنند. ما باید تلاش کنیم؛ همه ما به این مردم بدهکار هستیم. اگر میتوانیم سرمان را بالا بگیریم، به خاطر همین مردم است. اگر توانستیم در ایران تحصیل و پیشرفت کنیم، همه به خاطر همین مردم است. بیاییم به این مردم افتخار و از آنها حمایت کنیم و به خاطر آنها از برخی اختلافات و تفاوت دیدگاهها عبور کنیم. نمیگویم فراموش کنیم اما اجازه دهیم کار در این مرحله حساس به پیش برود و یقین دارم مشکلات دیگر هم حل می شود.
وی افزود: مشکل زیاد داریم، ایراد زیاد است اما تحریم فسادآور است. اگر میبینیم این روزها این قدر از فساد صحبت می شود، به خاطر این است که تحریم بصورت ذاتی فسادآور است. خیلی از کسانی که با برجام مخالف بودند به خاطر این بود که فکر میکردند دکانشان تخته میشود اما واقعا آیا این ما بودیم که ایران را تحریم میکردیم یا دیگران بودند که تحمل نکردند ما بتوانیم روابط عادی داشته باشیم.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: کشتی ما میرود آن را توقیف میکنند و بعد میگویند چرا حامل پول نقد بوده؟ نمیدانند اگر پول نقد نبود چگونه هزینه غذایش را تامین می کردند؟ شما مگر اجازه میدهید ما از بانک ها استفاده کنیم؟ مگر شما اجازه می دهید ما از کارت اعتباری استفاده کنیم؟
وی با خطاب قرار دادن جامعه بینالمللی ادامه داد: شما به اصطلاح منطق دورانی درست کردهاید، می گویید چرا موشک درست کردید؟ میگوییم مگر به ما سلاح دادید که میخواهید موشک درست نکنیم. میگویید چرا غنیسازی کردید؟ میگوییم آیا شما برای راکتور تهران که خودتان ساختید سوخت دادید که خودمان مجبور نشویم غنی سازی کنیم؟
وی افزود: حتما اگر ما اطمینان داشتیم که شما مثل کره جنوبی و بقیه کشورها به ما سوخت می دهید، مگر مریض بودیم که اینقدر هزینه کنیم؟ برای ما ضرب و تقسیم میکنند که خرید سوخت هسته ای ارزانتر از تولید آن است. معلوم است که خریدش ارزانتر است، برای کسی که به او بفروشند نه برای کسی که به او نفروشند.
ظریف گفت: معلوم است که خریدن اف-۳۵ ارزانتر از ساخت موشک است؛ اما مگر کسی به ما فروخت که ما نخریدیم؟ پس چرا در این منطق دورانی گیر میکنیم و از ما میپرسند چرا شما موشک می سازید؟ ما باید از خودمان دفاع کنیم. شما به ما تانک بدهید؛ هنوز نه تنها تانک چیفتن ما را انگلیسی ها ندادهاند بلکه پولش را هم به ما نمیدهند؛ آنوقت بیبیسی فارسی میخواهد در این خصوص برنامه بگذارد. شما پول ما را خورده اید، بیماریتان چیست؟
وی ادامه داد: آن یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار که در سال ۱۳۹۵ از آمریکایی ها گرفتیم، پول همان سلاحی بود که شاه به آمریکا پیش پرداخت کرده بود، هنوز بعد از ۴۰ سال ما قطعات هواپیما، تانک، هلیکوپتر کامل در انباری در آمریکا داریم، ما اجاره انبار را هم میدهیم ولی اجازه نمیدهند محتویات انبار را به ایران منتقل کنیم. اینها وسایلی است که برای تعمیر به آمریکا داده بودیم اما نگه داشته و به ما نمیدهند؛ آن وقت شما می گویید چرا ما سلاح و موشک میسازیم.
وی افزود: میگویید چرا ما به FATF نمیپیوندیم؟ آیا شما بانکی را گذاشتید که با ما کار کند؟ من طرفدار پیوستن به FATF هستم، طرفدار تصویب قوانین هستم و البته هزینه آن را هم پرداخت کردم اما به آمریکاییها میگوییم شما راهی برای ما گذاشتید؟ ما الان مجبوریم برای هر معاملهای که انجام می دهیم و هر دلاری که از چین خارج میکنیم، بیش از ۱۵ تا ۲۰ درصد هزینه بدهیم. مبلغ بالایی از این هزینه به جیب دلالها میرود. این پول فساد میآورد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: مگر ما برجام را نقض کردیم؟ ما که رفتیم و ساعتها با آمریکا مذاکره کردیم و نشان دادیم همانقدر که اهل مقاومت هستیم همانقدر اهل مذاکره نیز هستیم اما آنها قلدری کردند و یکجانبه کنار کشیدند؛ آن وقت الان به ما میگویند چرا سیستم شما شفاف نیست.
وی ادامه داد: از ما ایراد میگیرند که چرا فساد در کشور شما وجود دارد؟ تحریم مادر همه فسادها است. البته ما به این مسئله تحریم نمیگوییم؛ این تروریسم اقتصادی است چرا که شهروندان عادی ما را هدف قرار داده است. اینها واقعیات است، ما نباید واقعیت های کشورمان را فراموش کنیم. دعوا و اختلاف با هم داریم، اینها هیچ اشکالی ندارد.