مشاور دولت اوباما در گفتوگو با ایلنا:
نشست شورای حکام نشانگر میل جمعی برای نجات برجام بود/ هیچ اجماع جهانی علیه ایران وجود ندارد/ حمایت چین و روسیه از ایران، کار آمریکا را سخت کرده است/ قبل از بازگشت به برجام باید به دیپلماسی بازگردیم
استاد دانشگاه جورج تاون با تاکید بر دیپلماسی برای کاهش تنشها، نشست شورای حکام را بیانگر میل جمعی برای حفظ برجام دانست.
ایلهان گولدنبرگ، تحلیلگر مسائل خاورمیانه و ایران و یکی از مشاوران در دولت اوباما، نظرات خود را درباره تنشهای میان ایران و آمریکا مطرح کرد.
گولدنبرگ عضو ارشد و مدیر برنامه امنیتی منطقه خاورمیانه در مرکز امنیتی جدید آمریکایی است. او یک کارشناس سیاست خارجی و دفاعی با تجربه گسترده دولتی است در زمینه برنامه هستهای ایران، منازعه اسرائیل و فلسطین و چالشهای گسترده در خاورمیانه همکاری و مطالعه داشته است. گولدنبرگ پیشتر به عنوان نماینده ویژه مذاکرات اسرائیل و فلسطین در وزارت امور خارجه ایالات متحده خدمت کرده است. وی نقش اصلی رهبری تیم کوچکی که با ابتکار جان کری برای برگزاری مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینی برقرار شده بود، به عهده داشت.
گولدنبرگ از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۳، به عنوان یکی از اعضای ارشد کمیته روابط خارجی مجلس سنای ایالات متحده در مورد مسائل خاورمیانه به جان کری و منندز خدمت کرده است.
وی از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲، به عنوان مشاور ویژه در خاورمیانه و سپس به عنوان رئیس تیم مربوط به ایران در دفتر معاون وزیر دفاع خدمت کرد. در این پست، وی به وزیر دفاع و سایر مقامهای ارشد وزارت دفاع آمریکا در مورد مسائل هستهای، نظامی و سیاسی ایران توصیه و مشاوره میداد.
گولدنبرگ استاد برنامه مطالعات امنیت دانشگاه جورج تاون است.
ترامپ خواستار جنگ با ایران نیست
ایلهان گولدنبرگ در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در مورد تنشهای حاضر گفت: چیزی که مشخص است این است که تنشهای میان ایران و آمریکا با توجه به اتفاقات اخیر، در اوج خود است و با این حال امکان درگیری نظامی میان ایران و آمریکا وجود ندارد؛ چرا که ترامپ خواهان جنگ با ایران نیست و جنگ با ایران بسیار فاجعهبار خواهد بود.
فشار حداکثری بر ایران جواب نداده است
تصمیمات ایران نشان میدهد که صبرش تمام شده است
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه افزود: اتفاقاتی که ما اخیرا شاهد آن هستیم مانند کاهش تعهدات برجامی ایران و سرنگونی پهپاد آمریکا نشاندهنده این است که فشار حداکثری بر ایران جواب نداده است. از سوی دیگر ایران تاکنون صبر و خویشتنداری پیشه کرده است و اکنون صبرش تمام شده است و تصمیم گرفته است که اقدامات آمریکا را پاسخ دهد.
اروپاییها از ترس آمریکا تنها به دنبال خرید زمان هستند
گولدنبرگ در ادامه صحبتهایش به تلاش اروپا برای کمک به ایران اشاره کرد و گفت: تلاشهای اروپا در واقع نشاندهنده این است که اروپا منتقد آمریکا است و میخواهد برجام را زنده نگه دارد. اما ما تاکنون اقدامات عملی در این زمینه را ندیدیم آن هم به این دلیل است که اروپا از آمریکا واهمه دارد و به دنبال خرید زمان هستند تا با احتیاط برای نگه داشتن برجام قدم بردارند.
قبل از بازگشت به برجام باید به دیپلماسی بازگردیم
وی در مورد آینده آمریکا و ایران گفت: معتقدم که نمایندگان دموکرات خواهان بازگشت به برجام هستند و با روی کار آمدن رییسجمهور دیگری تصورم این است که شرایط تغییر خواهد کرد. اما من بیش از بازگشت به برجام بر بازگشت به دیپلماسی تاکید میکنم. ما از دیپلماسی دور شدهایم و این نگرانکننده است.
هیچ اجماع جهانی در مورد اتهامات علیه ایران وجود ندارد
حمایت چین و روسیه از ایران، کار آمریکا را سخت کرده است
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در ادامه در مورد اتهامات آمریکا علیه ایران اظهار کرد: اتهاماتی علیه ایران از سوی آمریکا مطرح میشود، اما در واقع هیچ اجماع جهانی در مورد این اتهامات وجود ندارد. از سوی دیگر چین و روسیه مدام از ایران حمایت میکنند و این شرایط را برای عمل کردن علیه ایران برای آمریکا سخت میکند.
اوباما به خوبی متوجه شده بود که ایران رقیب سختی است
اگر رییسجمهوری از دموکراتها انتخاب شود، شرایط متفاوت خواهد شد
وی در مورد احتمال جنگ با ایران گفت: جنگ با ایران بسیار خطرناک است. بوش در آن زمان ما را وارد جنگ با عراق کرد اما ایران به مراتب رقیب سختتری است که اوباما این موضوع را به خوبی متوجه شد و به مذاکره با ایران پرداخت. ترامپ هم این موضوع را متوجه شده است و خواهان مذاکره با ایران است. اما ایران با توجه به بدعهدی ترامپ و خروج از برجام و اعمال تحریمها فعلا تمایلی به مذاکره ندارد؛ چراکه اعتماد لازم را به ترامپ ندارد. معتقدم که اگر رییسجمهوری دیگر از دموکراتها انتخاب شود، شرایط متفاوت خواهد شد اما فعلا تا هشت ماه دیگر حداقل شرایط دیپلماسی هم فراهم نیست.
نشست شورای حکام نشانگر میل جمعی برای نجات برجام بود
گولدنبرگ در ادامه به نشست شورای حکام اشاره کرد و گفت: این نشست نشان داد که برجام توافقی است که اکثریت آن را قبول دارند و به کارایی آن معتقد هستند و خواهان تدوام آن و تلاش برای نجات آن هستند و با آمریکا در مورد برجام همرای نیستند و ترامپ در این خصوص تنهاست.
کاهش تعهدات برجامی، راهکاری برای وادار کردن اعضای برجام به اجرای تعهداتشان است
وی همچنین در مورد کاهش تعهدات برجامی ایران گفت: این تصمیم ایران در واقع بیانگر راهکاری است تا از این طریق ایران اعضای برجام را به اجرای تعهدات خود در قبال تهران وادار کند. این در واقع یک استراتژی است که ایران از آن استفاده کرده است.
راهحل تنشها دیپلماسی است
اشتباههای محاسباتی، میتواند باعث جنگ شود
وی در پایان بار دیگر بر اهمیت دیپلماسی تاکید کرد و گفت: کماکان راهحل تنشها دیپلماسی است و چیزی که مشخص است این است که هیچ کدام از طرفین خواهان جنگ نیستند اما خط قرمزهای یکدیگر را نمیدانند و ممکن است اشتباهها و سوءتفاهمها و خطای محاسباتی در این زمینه راه را به سمت جنگ هدایت کند.