استاد دانشگاه کمبریج در گفتوگو با ایلنا:
روابط میان ایران و روسیه عامل بازدارنده آمریکاست/ خاورمیانه به حضور آمریکا نیازی ندارد/ ناکامی تحریمها دلیل برگزاری نشست شورای حکام است
استاد علوم سیاسی دانشگاه کمبریج با تاکید بر تاثیر تحریمهای غیرقانونی بر اقتصاد ایران، آن را یک جنگ اقتصادی دانست و گفت: حضور آمریکا در خاورمیانه عامل تنشهای کنونی است.
گونی ییلدیز استاد روابط بینالملل و علوم سیاسی در دانشگاه کمبریج است. وی سالها به صورت تخصصی در حوره مسائل مربوط به خاورمیانه و سوریه تحقیق و بررسی و تدریس کرده است.
جنگ با ایران، عامل اختلاف میان ترامپ و جان بولتون است
گونی ییلدیز در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا گفت: چیزی که مشخص است این است که ترامپ به دنبال آغاز جنگ و درگیری نظامی با ایران نیست و این موضوع اختلاف اصلی میان ترامپ و بولتون است. ترامپ حامی سیاستهای جنگطلبانه جان بولتون علیه ایران نیست.
ترامپ از قدرت نظامی ایران میترسد
وی در ادامه به حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس اشاره کرد و گفت: آمریکا حضور نظامی قابل توجهی در خلیج فارس دارد. این حضور به دلیل این موضوع است که آمریکا از قدرت نظامی ایران میترسد و به دنبال درگیر شدن در یک جنگ نظامی دیگر نیست.
رییسجمهور آمریکا در جنگ احتمالی با ایران متحد چندانی ندارد
ییلدیز گفت: رییسجمهور آمریکا در جنگ احتمالی با ایران متحد چندانی ندارد. از سوی دیگر ترامپ میداند که در جنگ با ایران کشورهای همسایه ایران، مانند ترکیه و عراق ترامپ را همراهی نمیکنند. عراق و ترکیه از تحریمها و جنگ میان ایران و آمریکا لطمه میبینند و میخواهند هرچه سریعتر بحران پیش آمده را از طریق دیپلماسی حل کنند.
ایران از نیروهای داوطلب زیادی برخوردار است
وی افزود: از سوی دیگر، ایران لشگری قوی دارد و از نیروهای داوطلب در کشورهای دیگر برخوردار است که میتوانند در جنگ با آمریکا، روی نیروهای مختلف در کشورهای دیگر حساب کنند.
تحریمهای آمریکا یک جنگ اقتصادی است
ییلدیز خاطرنشان کرد: تحریمهای آمریکا علیه ایران نشاندهنده یک جنگ اقتصادی است. جنگی که تنها اقتصاد ایران را نشانه گرفته است و باعث میشود که مردم فشار زیادی را تحمل کنند. اما نمیتوانیم بگوییم که این تحریمها آمریکا را به هدف خود میرساند یا خیر؟
روابط میان ایران و روسیه، عامل بازدارنده آمریکاست
وی در ادامه گفت: روسیه یک متحد قوی برای ایران است و روابط میان روسیه و ایران، نیروی بازدارنده آمریکا برای حمله به ایران است و همین عامل باعث شده است که تلاش کند روابط میان ایران و روسیه را تضعیف کند. ایران و روسیه روابط قوی در زمینه سوریه هم دارند و همین عامل برای آمریکا ترسناک است.
ترامپ با ورود به جنگ با ایران خود را تنهاتر خواهد کرد
این استاد دانشگاه تصریح کرد: ترامپ باید بداند جنگ میان ایران و آمریکا یک خطر بزرگی برای سیاست خارجی ترامپ و دولت آمریکا خواهد بود. ترامپ با وارد شدن به جنگ با ایران خود را تنهاتر خواهد کرد.
وی ادامه داد: سیاست خارجه ترامپ از آغاز کار سیاست مقابله با اوباما بوده است. خروج از برجام و اتفاقاتی که بعد از آن رخ داده نشاندهنده این است که ترامپ تنها برای مقابله با اوباما اقدام میکند.
شواهدی وجود ندارد که ترامپ واقعا بخواهد با ایران مذاکره کند
افزایش سطح غنیسازی شرایط را پچیده میکند
این استاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: ترامپ از تمایل مذاکره با ایران میگوید اما شواهدی برای اینکه وی واقعا بخواهد با ایران مذاکره کند، وجود ندارد. ترامپ فشار بر ایران را بیشتر میکند و همین اقدامات راه دیپلماسی را میبندد با توجه به اینکه ایران هم در واکنش به این اقدامات بخشی از تعهدات برجامی خود را کاهش داده است، این شرایط راه را برای مذاکره سخت میکند و شرایط را پیرامون تنشها و ادامه برجام پیچیده میکند.
خاورمیانه به حضور آمریکا نیازی ندارد
وی افزود: حضور آمریکا در خاورمیانه عامل تنشهای کنونی است. خاورمیانه به حضور آمریکا نیازی ندارد و آمریکا به دلیل ترس از اینکه قدرتش در خاورمیانه کاهش یابد، به حضور در منطقه ادامه میدهد؛ حضوری که میتواند تنها باعث مشکلات و بحرانهای زیادی شود.
ناکامی تحریمها عامل برگزاری نشست شورای حکام است
ییلدیز در بخش دیگری از صحبتهای خود به نشست شورای حکام اشاره کرد و گفت: دلیل این نشست این است که آمریکا نگران موضوع ایران است و از تحریمهایی که علیه ایران اعمال کرده است، تغییری که مورد نظرش بوده است را دریافت نکرده است.
وی یادآور شد: ایران کماکان تمایلی به مذاکره ندارد و کماکان در سوریه و منطقه حضور چشم گیری دارد. همین عاملی است که حالا آمریکا این نشست را ترتیب داده است. از سوی دیگر همه برای خروج از برجام منتقد ترامپ بودهاند حالا او میخواهد به همه ثابت کند که ایران از اقدامات خود دست برنداشته و به اعمال خود ادامه میدهد.