استاد دانشگاه شیکاگو در گفتوگو با ایلنا:
بدبینی ایران نسبت به اروپا را به حق میدانم/ ترامپ از قدرت ایران، روسیه و چین واهمه دارد/ تحریمهای اخیر، امکان دیپلماسی را مسدود میکند
استاد دانشگاه شیکاگو با انتقاد از سیاستهای ترامپ علیه ایران، تحریمهای آمریکا را مانعی برای دیپلماسی دانست و گفت: ترامپ با عقبنشینی از حمله علیه ایران، میخواست بگوید مسائل حقوق بشر و بشردوستانه برایش مهم است در حالی که چندی پیش در جریان سیل ایران ما رویه دیگری را از ترامپ دیدیم به طوری که با تحریمهای خود مانع ارسال کمکهای بشردوستانه به سیلزدگان شد.
رونالد سانی، استاد روابط بین الملل و تاریخ سیاسی دانشگاه شیکاگو است. وی در گفتوگو با ایلنا به بیان نظرات خود درباره تنشهای میان ایران و آمریکا پرداخت.
آمریکا سالهاست که در جهان زورگویی میکند
این استاد دانشگاه در مورد تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت: باید بپذیریم که ایالات متحده، ثروتمندترین و قدرتمندترین کشور جهان است و سالها با همین عنوان در جهان زورگویی کرده است. جهان اکنون تحت هژمونی اقتصادی و نظامی آمریکا قرار دارد و تحریمهای اقتصادی علیه ایران درست به این دلیل است که آمریکا برای اقتصاد جهان تصمیم میگیرد.
ترس از آمریکا عامل عدم اجرای تعهدات برجامی اروپا
بدبینی ایران نسبت به اروپا را به حق میدانم
وی درباره اینکه چرا اروپا با توجه به اینکه مدام از تعهد به برجام و راهاندازی اینستکس صحبت میکند اقدامی عملی برای اجرای تعهدات خود نمیکند، گفت: در واقع اروپا هم از آمریکا ترس دارد. اکنون آمریکا از قدرت خود استفاده کرده است و مانع از اجرای تعهدات اروپاییها در قبال ایران میشود. اروپا هم نمیتواند بی احتیاط باشد و در تنشهای حاضر، جانب ایران را بگیرد. بنابراین آنها نمیتوانند به ایران کمک کنند و ضعیف هستند و بدبینی ایران نسبت به اروپا را درست و به حق میدانم.
ترامپ از قدرت ایران و روسیه و چین واهمه دارد
سانی افزود: زورگویی اکنون تبدیل به عادت آمریکا شده است. آمریکا سالهاست با روسیه درگیر است و از طرفی هم در یک جنگ اقتصادی با چین به سر میبرد، از سوی دیگر هم اختلاف عمیقی با ایران دارد. ترامپ از قدرت ایران و روسیه و چین واهمه دارد و نمیخواهد هژمونی آمریکا لطمه ببیند.
خطر اصلی برای ترامپ چین است نه ایران
وی در ادامه در مورد اینکه ترامپ بارها از تهدید از سوی ایران صحبت میکند، گفت: به نظر من خطر اصلی برای ترامپ چین است که مهمترین ابزار سلطه آمریکاییها یعنی اقتصاد را تهدید میکند.
آمریکا باید از اشتباهات خود در گذشته درس بگیرد
استاد دانشگاه شیکاگو افزود: موضع جنگطلبانه پمپئو و ترامپ و جان بولتون توجه آنها را به سمت یک اشتباه بزرگ دیگر و ایجاد یک جنگ دیگر هدایت میکند. آمریکا باید از اشتباهات خود در گذشته درس بگیرد و جنگ با عراق را درس بزرگی بداند و نخواهد جنگ دیگری را آغاز کند.
نتانیاهو عامل تعیینکننده سیاست خارجه ترامپ علیه ایران است
امیدوارم تصمیمات ترامپ جنبه حماقت بیشتری به خود نگیرد
وی در ادامه گفت: معتقدم که نزدیکی ترامپ و نتانیاهو عامل تصمیمهای احمقانه ترامپ علیه ایران است. نتانیاهو مواضع سرسختانهای دارد و در بسیاری از تصمیمهای ترامپ در مورد ایران هم دخالت میکند. بنابراین ما شاهد تصمیمات غیرمنطقی ترامپ هستیم و من امیدوارم این تصمیمها جنبه حماقت بیشتری به خود نگیرد.
ترامپ میخواهد خود را صلحطلب نشان دهد
ترامپ با ایجاد چالش و حل آن خود را در مرکز توجه قرار میدهد
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: ترامپ با عقبنشینی از حمله علیه ایران، به دنبال این بود که خود را فردی صلح طلب نشان دهد و به دنبال این بود که به همه اعلام کند مسائل حقوق بشر و بشردوستانه برایش مهم است در حالی که چندی پیش در جریان سیل ایران ما رویه دیگری را از ترامپ دیدیم به طوری که با تحریمهای خود مانع ارسال کمکهای بشردوستانه به سیلزدگان شد. تنها موضوع دارای اهمیت برای ترامپ در حال حاضر، رای مجدد در انتخابات است. ترامپ بازی جالبی را اجرا میکند تا با ایجاد چالش و حل آن خود را در مرکز توجه قرار میدهد.
اعضای کنگره مخالف ترامپ هستند
وی در ادامه گفت: ترامپ در داخل کاخ سفید و در میان اعضای کنگره هم منتقدانی دارد و آنها هم مخالف برخی تصمیمهای ترامپ علیه ایران هستند.
آینده جهان در صورت انتخاب مجدد ترامپ، تیره و غمناک است
سانی همچنین اظهار کرد: من آینده را در صورت اینکه ترامپ مجددا انتخاب شود، بسیار تیره و غمناک میبینم؛ چراکه تصور میکنم تصمیمهای ترامپ برای عدم آغاز جنگ علیه ایران همه به دلیل پیش رو بودن انتخابات است نه اینکه ترامپ صلحطلب است. در صورت انتخاب مجدد ترامپ شرایط نگرانکننده خواهد بود. از سوی دیگر این امید وجود دارد با توجه به مخالفت کنگره با ترامپ، ممکن است که وی بار دیگر رییسجمهور آمریکا نشود.
تحریمهای ترامپ، امکان دیپلماسی را مسدود میکند
وی در پایان گفت: من در شرایط کنونی و اعمال تحریمهای مداوم آمریکا علیه ایران که بسیاری از آنها تنها امکان دیپلماسی و حل مشکلات از طریق مذاکره را مسدود میکند و هیچ توجیهی ندارد، همه طرفها را از بروز واکنشهای سرسختانه و آنی منع میکنم و خواهان خویشتنداری طرفها در بحران پیش آمده هستم.