وزیر دادگستری:
متوسط زمان رسیدگی به پروندهها از ۱۱۰ روز به ۱۰۶ روز کاهش یافته است
وزیر دادگستری در همایش سراسری قوه قضائیه گزارشی از عملکرد سالانه قوه قضائیه را ارائه داد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، علیرضا آوایی در همایش سراسری قوه قضائیه ضمن تبریک هفته قوه قضاییه، گفت: از مقام معظم رهبری برای انتخاب آیتالله رئیسی به عنوان رئیس قوه قضاییه تشکر میکنم.
وزیر دادگستری ادامه داد: امروز گزارشی از عملکرد دادگستری ارائه خواهم داد.
وی افزود: در سال گذشته ۱۳ میلیون و ۵۶۷ هزار پرونده به دادگستری وارد شده است که نسبت به سال قبل هفت دهم درصد افزایش داشته است.
وزیر دادگستری ادامه داد: خروجی پروندهها ۱۳ میلیون و ۵۱۰ هزار مورد بوده که نسبت به سال قبل شش دهم درصد رشد در رسیدگی اتفاق افتاده است.
آوایی ادامه داد: متوسط زمان رسیدگی به پروندهها از ۱۱۰ روز به ۱۰۶ روز کاهش یافته است.
متن کامل گزارش وزیر دادگستری به شرح ذیل است:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
صلوات خدا بر پیامبر رحمت و امامان هدایتگر! درود بر روان پاک شهیدان انقلاب و امام شهیدان! سلام بر شهیدان دستگاه قضایی، بویژه شهید مظلوم آیت الله دکتر بهشتی.
از خداوند مهربان برای همه خادمان و مدیران نظام اسلامی، بخصوص مقام معظم رهبری، سلامت و توفیق روزافزون مسئلت دارم و از معظم له بابت انتصاب حضرت حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر رئیسی که از مدیران صاحب شناخت و حرفهای قوه قضائیه میباشند قدردانی و تشکر مینمایم. همچنین، برای همه فعالان عرصه قضا، مدیران ارشد، قضات، کارشناسان و کارکنان خدوم قوه قضائیه و سازمانهای وابسته، توفیق و عزت، طلب میکنم و از این که به دلیل ضیق وقت، مجال نام بردن از عزیزان و بزرگان حاضر در جلسه وجود ندارد، صمیمانه پوزش میطلبم.
در فرصت بسیار محدودی که در اختیار دارم خلاصهای از عملکرد قوه قضائیه را در سه بخش ارائه میدهم که عبارتند از اول، گزارش عملکرد واحدهای قضایی، دوم، گزارش عملکرد واحدهای ستادی و سوم، گزارش عملکرد سازمانهای وابسته. در پایان نیز توضیح مختصری از عملکرد وزارت دادگستری ارائه میشود.
بخش اول : گزارش عملکرد واحدهای قضایی
1- دادگستریهای کل کشور
- ورودی پروندهها 000/563/13 فقره بوده است که نسبت به سال قبل حدود هفت دهم درصد افزایش یافته است.
- خروجی پروندهها 000/351/13 فقره بوده است که نسبت به سال قبل حدود شش دهم درصد رشد در رسیدگی اتفاق افتاده است.
- متوسط زمان رسیدگی پروندهها از 110 روز به 106 روز کاهش یافته است.
- میانگین نرخ رسیدگی به پروندهها از 2/99 درصد به 4/98 درصد کاهش یافته است .
2- دیوانعالی کشور
- پروندههای وارده حدود 60 هزار فقره میباشد که نسبت به سال قبل 13 درصد رشد داشته است.
- پروندههای مختومه 59 هزار فقره میباشد که نسبت رسیدگی به سال قبل 11 درصد رشد داشته است.
3- دادستانی کل کشور
- رسیدگی به پروندههای موضوع ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری 214 فقره که 5 مورد آن قبول و 209 مورد رد شده است (حدود 98درصد)
- رفع ممنوعیت سهگانه (ممنوعیت خروج ـ ممنوعیت معامله و انسداد حساب بانکی) در مجموع حدود 273 هزار مورد.
4- دیوان عدالت اداری
- برگزاری نشستهای حقوقی و تعاملی با مدیران دستگاههای اجرایی و دستگاههای نظارتی در موضوعات شکایات پر تکرار جهت رعایت حقوق شهروندان و پیشگیری از تکرار آنها 67 مورد.
- تهیه و توزیع بستههای حقوقی و قضایی ارشادی برای دستگاههای اجرائی در 70 موضوع.
- افزایش پروندههای وارده به هیأت عمومی از 1971 به 1995پرونده حدود یک درصد رشد.
5- مرکز امور شوراهای حل اختلاف
- ورودی پرونده 000/876/3 فقره که نسبت به ورودیهای سال 96 حدود 11 درصد افزایش نشان میدهد که علت آن تغییر صلاحیتهای شوراها بعد از تصویب قانون شوراها بوده است.
- تعداد کل مختومه 000/876/3 فقره که نسبت به مختومههای سال 96 حدود 11 درصد رشد نشان میدهد. در حالی که روند نیروی انسانی 5 درصد کاهش داشته است.
6- سازمان قضایی نیروهای مسلح
- پروندهها از حدود 73 هزار پرونده به حدود 72 هزار پرونده در سال 97 رسیده که نشانگر کاهش یک درصدی است.
- در دادسرا خروجی پروندهها از حدود 74 هزار فقره به 73 هزار فقره رسیده است که نشانگر افزایش پروندههای مختومه میباشد.
- در دادگاه موجودی پروندهها 3361 فقره میباشد که نسبت به سال قبل 15درصد کاهش داشته است.
7- دادسرای انتظامی قضات و دادگاه عالی انتظامی قضات
با عنایت به حساسیت مسئولین محترم قضائی و مردم شریف نسبت به نظارت بر رفتار قضات، موضوع مورد توجه قرار گرفته و با متخلفین برخورد جدی صورت گرفته و متناسب با آراء صادره محکومیت آنان اعمال گردیده است.
همچنین 4304 مورد ترفیعات قضات نیز مورد رسیدگی قرار گرفته است..
بخش دوم : عملکرد واحدهای ستادی
1- معاونت اول
محوریترین فعالیتهای معاونت اول، نظارت، هماهنگی و همگرایی سایر معاونتهای قوه میباشد. که طی دوره 9 ساله 801/2 جلسه در این خصوص برگزار نموده است. اداره امور سخنگوئی قوه قضائیه و مدیریت امور حدود 47 هزار مورد گزارش خبری طی 9 سال.
2- معاونت قضایی
مدیریت پروندههای خاص و اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری به نحوی که از 354/2 پرونده وارده 446/1 مورد رسیدگی و 460 مورد موافقت و 986 مورد مخالفت گردیده است.
3- معاونت راهبردی
- تدوین سند تحول قوه قضائیه و برنامه عملیاتی سال 1397
- تهیه و تدوین گزارش عملکرد 10 ساله قوه قضائیه.
- تهیه بودجه 97 با رشد 22 درصد نسبت به سال قبل ازجمله اقدامات این معاونت می باشد.
4- معاونت حقوقی
تهیه و تدوین 45 مورد لایحه و آییننامه و 125/2 مورد نظریه مشورتی به قضات و مراجع رسمی و 153/4 مورد پاسخ سؤالات و 718 مورد شرکت در جلسات کمیسیونها و پالایش بیش از 26 میلیون سند و ثبت آنها در رایانه از اهم اقدامات این معاونت میباشد.
5- معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم
این معاونت با برگزاری 421 دوره آموزشی برای مرتکبین جرایم امنیت اخلاقی و اجتماعی به مدت 55 هزار نفر ساعت و مشارکت در ساماندهی 47 هزار کسب و کار اینترنتی با اعطای نماد اعتماد الکترونیک و در اجرای سیاست قضازدائی نسبت به زمینهسازی و هماهنگی برای راهاندازی حدود 630 مؤسسه داوری به منظور ارجاع اختلافات طرفین دعوا به داوری و رسیدگی به 17123 (هفده هزار و صد و بیست و سه) پرونده از طریق مؤسسات داوری اقدام نموده است.
6- معاونت فرهنگی
محوریترین فعالیت این حوزه، تعالی فرهنگی دادگستریها، کارکنان و خانوادههای آنان میباشد.
- برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی «تکریم ارباب رجوع، اخلاق حرفهای و فرهنگ سازمانی» با حضور بیش از 120 هزار نفر / ساعت (نسبت به سال گذشته 65 درصد رشد داشته است).
- انجام بیش از 300 هزار مورد مشاوره و تنظیم لایحه و دادخواست، در «دفاتر حمایت از حقوق زنان و کودکان» در سراسر کشور (20 درصد رشد نسبت به سال گذشته) ازاهم اقدامات این معاونت می باشد.
7- مرکز آمار و فناوری اطلاعات
از رسالتهای این حوزه، الکترونیکمدار کردن اقدامات کلیه واحدهای قضایی میباشد که سامانههای متعددی را فعال نموده و 40 میلیون ابلاغیه و شکوائیه الکترونیکی را ابلاغ نموده است و مبادرت به راهاندازی 581 مورد دفاتر خدمات الکترونیکی و نظارت بر عملکرد آنها نموده است.
8- معاونت مالی، پشتیبانی و عمرانی
پروژههای بهرهبرداری شده طی سالهای 95 تا 97 معادل 153 هزار مترمربع زیربنا در 9 استان و در دست احداث در 22 استان کشور به میزان 601 هزار مترمربع زیربنا میباشد.
9- ستاد حقوق بشر و امور بینالملل
پایش جامع حقوق بشر در جهان به ویژه در کشورهای اروپائی، آمریکا، کانادا، و رژیم صهونیستی و تهیه بیش از 22 بولتن جهت مقامات و رسانههای کشورازمهمترین اقدامات این حوزه است.
10- حفاظت و اطلاعات
این مرکز انجام اقدامات حفاظتی، اطلاعاتی و نظارتی از قبیل حفاظت کارکنان، اطلاعات، اسناد، تجهیزات و ایجاد امنیت و مقابله با فساد در راستای حفظ سلامت و استقلال دستگاه قضائی را بر عهده دارد.
11- مرکز پژوهشهای فقهی - حقوقی
- بررسی سازوکارهای حقوق عامه.
- پاسخ تحقیقی به 1373 پرسش قضائی در6423 صفحه پژوهش فقهی حقوقی.
- انجام استفتائات قضائی مورد نیاز قضات و مسئولین قوه قضائیه ازاهم اقدامات این مرکز می باشد .
12- پژوهشگاه
- انجام مطالعات تطبیقی و استفاده از تجارب سایر کشورها.
- طراحی و راهاندازی بانک داده و وبگاه آراء و رویههای قضائی کشورازمهمترین اقدامات این واحد است.
بخش سوم : عملکرد سازمانهای وابسته
1- سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
اهم اقدامات این سازمان عبارتند از:
اداره امور 476 واحد ثبتی و 11 هزار دفتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و ارائه 75 میلیون خدمت ثبتی به صورت الکترونیک و سنتی.
- اجرای سیاست استقرار دولت الکترونیک به نحوی که 74 میلیون مورد خدمات این سازمان معادل 99 درصد خدمات از طریق الکترونیکی صورت گرفته و از دهها میلیون مراجعه حضوری پیشگیری نموده است و نسبت به سال قبل 2 درصد رشد داشته است.
- صدور حدود 4 میلیون فقره سند مالکیت که صد در صد آن مبتنی بر کاداستر بوده و نسبت به سال قبل 16 درصد افزایش داشته است.
- آرشیو الکترونیک تعداد حدود 119 میلیون برگ از پروندههای املاک.
2- سازمان زندانها
نکات ذیل درخصوص این سازمان حائز اهمیت می باشد
کاهش جمعیت کیفری زندانها از 251 هزار نفر زندانی موجود تا پایان سال1397، به 189 هزار نفر (به تعداد 62 هزار نفر و به میزان حدود 25 درصد).
تعداد زندانیان دارای حبس کوتاه مدت از 7 هزار نفر به 2 هزار نفر کاهش یافته است.
در سال 97 تعداد 6 هزار نفر از زندانیان واجد شرایط در دورههای سوادآموزی، 26 هزار نفر در دورههای آموزش و پرورش و 806 نفر در دورههای آموزش عالی شرکت نمودهاند و 88 هزار نفر در آزمونهای حرفهآموزی شرکت جستهاند.
در اجرای سیاست حبسزدائی و پیشبینی مجازاتهای جایگزین برای کاهش جمعیت کیفری با پیشنهاد رئیس محترم قوه قضائیه و عنایت و حمایت و تصویب مقام معظم رهبری، شاخص جمعیت به نسبت زندانی بهبود چشمگیری یافت به نحوی که با کاهش 25 درصدی تعداد زندانیان، شاخص پایه برنامه ششم از 288 نفر در ازای یکصد هزار نفر جمعیت، به 233 نفر تقلیل یافته و رتبه ایران را براساس رتبهبندی مرکز بینالمللی مطالعات زندان (ICPS) 22 رتبه بهبود بخشیده است. این در حالی است که مقرر بود این نسبت بر اساس شاخصهای برنامه ششم توسعه تا پایان سال 1400 به 262 نفر برسد. لذا ضمن تأکید بر ضرورت آموزش و اصلاح و مراقبت از زندانیان آزاد شده در عرصههای اجتماعی، از کلیه دستاندرکاران این اقدام شاخص که تقویتکننده همبستگی اجتماعی و خانوادگی و کاهنده هزینههای تحمیلی بر خانوادهها و بیتالمال است تقدیر و تشکر مینمایم.
بنیاد تعاون زندانیان کشور
ایجاد اشتغال برای 50 هزار نفر از زندانیان و 323 میلیارد ریال سرمایهگذاری تولیدی و پرداخت 170 میلیارد ریال حقوق و دستمزد به مددجویان و 77 میلیارد ریال کمک بلاعوض به خانواده آنهاازاقدامات این بنیاد می باشد.
3- سازمان بازرسی کل کشور
اعمال نظارت و بازرسی در حدود 5 هزار مورد که اثربخشی مالی نظارتها در 556 مورد به حدود 55 هزار میلیارد ریال میرسد و اثربخشی نظارتها بر اموال و اراضی در حدود 6 میلیون متر مربع و با ارزش 95 میلیارد ریال میباشد.
4- سازمان پزشکی قانونی کشور
اهم اقدامات این سازمان عبارتند از:
- تشکیل 10 بانک جامع ژنتیک در استانها با جمعآوری 90 هزار نمونه و احصاء 89 عنوان مجرمانه به عنوان دامنه شمول بانک و نگهداری 83 هزار نمونه بیولوژیک مجرمین.
- ارائه خدمات به 2 میلیون نفر از مراجعین و کاهش متوسط زمان رسیدگی در حوزه معاینات بالینی از حدود 2 ساعت به 49 دقیقه، تشریح از 180 روز به 63 روز و کمیسیونهای تخصصی از 160 روز به 22 روز.
5- دانشگاه علوم قضائی
- سه عنوان رشته جدید و مورد نظر شامل «حقوق بشر» و «حقوق پزشکی» در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته و رشته «حقوق خانواده» در مقطع دکتری را در دست ایجاد دارد.
- رسالههای کارشناسی ارشد و دکتری را به سمت نیازهای کاربردی قوه قضائیه هدایت نموده است
6- روزنامه رسمی کشور
از مهمترین اقدامات این واحد:
- چاپ و نشر روزنامه یومیه تهران حدود 77 هزار نسخه.
- چاپ و نشر کتابچههای قوانین در 80 عنوان را میتوان نام برد..
عملکرد وزارت دادگستری
اهم اقدامات این وزارتخانه عبارتند از:
- تهیه و تدوین ، بررسی و اظهارنظر ، پیگیری و دفاع از لوایح، طرحها و آییننامهها 516 مورد.
- شرکت در جلسات کمیسیونها، شوراها و تشکلها در سه قوه 560 مورد.
- انعقاد موافقتنامههای حقوقی و قضایی باکشورهای مختلف 9 فقره.
- انتقال زندانیان ایرانی به داخل کشور: 393 نفر و انتقال زندانیان تبعه خارجی به کشور متبوع خود: 665 نفر.
- پرداخت 194 میلیارد تومان در حق 1335 نفر از ذینفعان دریافت دیه از بیتالمال.
سازمان تعزیرات حکومتی
- ورودی پروندهها حدود 513 هزار فقره بوده که نسبت به سال قبل 14 درصد رشد یافته است.
- پروندههای مختومه حدود 520 هزار فقره بوده که نسبت به سال قبل 9 درصد رشد داشته است.
- موجودی پروندهها 33 درصد کاهش یافته و به حدود 50 هزار فقره رسیده است.
- تعداد بازرسیها 47 درصد و برخورد با متخلفین 187 درصد افزایش یافته است.
ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند
مهمترین اقدامات این نهاد خیریه عبارتند از:
- تعداد زندانیان آزاد شده حدود 8 هزار نفر.
- جمع کل اخذ گذشت رضایتمندانه از شکات 750 میلیارد تومان (اخذ 47 درصد گذشت).
- جذب 60 میلیارد تومان از محل کمکهای خیرین و نیکوکاران و همایش گلریزان.
در پایان امید است با برنامه تحول پیشنهادی ریاست محترم قوه قضائیه، شاهد توفیق روزافزون در تحقق اهداف نهادقضایی تراز اسلامی باشیم.
والسلام علیکم و رحمه ا...