شهبازینیا:
دغدغه حقوق مردم را داشتن، باید در جامعه وکلا توسعه یابد/ بسیاری از وکلا در وضعیت اقتصادی مناسبی نیستند
رئیس اسکودا تاکید کرد:جامعه حقوقی کشور باید دغدغه حقوق مردم را داشته باشد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، مرتضی شهبازینیا امروز در نشست خبری خود با گرامیداشت ایام ماه مبارک رمضان گفت: درگذشت استاد بهمن کشاورز طی چند روز گذشته که وکیلی برجسته بودند موجب تاثر جامعه وکالت شد. این قابل تامل است که در سطح بین المللی هم سابقه نداشته وکیلی به رحمت خدا رفته باشد و جامعه چنان محزون شود. بخش اعظم آن به خاطر ارتباط ایشان با اصحاب رسانه بود.
وی تاکید کرد: بنده از تعدادی سیاسیون شنیده بودم که نوشته های ایشان مورد توجه مراجع تصمیم گیری بود. این دغدغه حقوق مردم داشتن باید توسعه پیدا کند. ایشان در وکالت سرآمد و الگو بودند. این ارج گذاشتن مردم به ایشان به خاطر رعایت اخلاق حرفه ای و دغدغه داشتن نسبت به حقوق مردم بود.
وی ادامه داد: جایزه اخلاق حرفه ای را به نام استاد بهمن کشاورز زدیم که امیدواریم منشا خیر باشد.
رئیس اسکودا گفت: ما در حوزه مجلس در طرح های موجود فعال بودیم. طرحی درباره وکالت در مجلس مطرح بود که غیر کارشناسی بود. احتمال طرح آن در صحن مجلس وجود داشت و چند جلسه برگزار کردیم. تبصره ماده ۴۸ و تعدادی از مواد و قوانین دیگر مورد بررسی قرار گرفت و آثار آن الان مشخص است.
شهبازی نیا با اشاره به طرح اصلاح موادی از قانون وکالت گفت: این طرح با مشورت کانون وکلا تدوین شده و با نگاه کارشناسی محصول سال ها مطالعه کانون وکلا است و امیدوارم در دستور کار مجلس قرار بگیرد.
وی تصریح کرد: هدف این طرح رفع خلا های موجود در نظام وکالت است و به موضوعات مختلفی پرداخته است. بیمه وکلا و حمایت تامین اجتماعی از وکلا هم در این طرح پیش بینی شده است.
رئیس اسکودا گفت: متن نهایی این طرح هنوز در مجلس ارائه نشده است. مرکز مشاوران هم گفته شده که به کانون ها ملحق شوند که پیش بینی این امر هم صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: افرادی که نمی توانند وکیل بگیرند می توانند از صندوق معاضدت استفاده کنند و وکیل بگیرند که در این طرح به آن اشاره شده و این امر به کیفیت کار وکالت کمک می کند.
وی راجع به تعداد وکلا گفت: بسیاری از وکلا در وضعیت اقتصادی مناسبی نیستند. بیشتر انوع دعاوی هم که وجود دارد بسیار دعاوی کوچک است که خیلی از این ها بدون دخالت وکیل حل می شود. این که ما با کمبود وکیل مواجهیم حرف درستی نیست.
وی با بیان اینکه هر سال آزمون را برگزار کرده اند گفت: هر سال این افزایش ظرفیت در آزمونها وجود داشته و باید توجه داشته باشیم که عضویت در کانون های وکلا نیاز به پروانه وکالت دارند.
شهبازی نیا گفت: کانونها بیشتر پیشنهادشان افزایشی است و در این طرح به این ظرفیت ها توجه شده و معیار هایی را در نظر گرفتند که تعداد وکلا و پرونده ها و امکانات آموزشی را مدنظر قرار داده اند.
رییس اتحادیه کانون های وکلا در پاسخ به سوالی درباره تبصره ماده ۴٨ آیین دادرسی گفت: این ماده خلاف حقوق شهروندی است هرچند پیشنهاد قوه قضائیه هم نبود و وکلا هم تلاش کردند تا آثار منفی این تبصره و لطمه های آن به نظام قضایی را روشن کنند. پیشنهادهایی برای اصلاح این ماده در مجلس مطرح شد که براساس آن، اولا تبعیض انتخاب وکیل برداشته شده که گام خوبی است اما این اصلاحیه هر چند از وضعیت موجود بهتر است ولی اشکالات اساسی دارد.
وی یادآور شد: این تبصره مغایر اصل ٣۵ قانون اساسی است و هرکس هرزمان باید حق دسترسی به وکیل داشته باشد. محدودیت در انتخاب یا دسترسی به وکیل در برخی جرایم عمدتا جرایم موسوم به جرایم تروریستی پذیرفته شده است تا افراد در مدت محدودی دسترسی به وکیل نداشته باشند
اما تعداد جرایم تحت شمول این تبصره زیاد هستند و معیار را مجازات قرار داده است.
این حقوق دان خاطرنشان کرد: مدت طولانی ٢٠ روز در فرایند دادرسی کیفری طولانی است و ممکن است حقوق دفاعی متهم در این زمان آسیب ببیند و امکان اعاده آن نباشد همچنین تمدید مدت هم به تشخیص مقام قضایی سپرده شده است. جرایم مشمول، مدت زمان و مدت محرومیت نیازمند اصلاح است و نهاد وکالت درحال رایزنی است.
شهبازی نیا درباره شفافیت مالی وکلا در دریافت حق الوکاله ها و استفاده از کارت خوان در دفاتر آنها گفت: رسالت اصلی وکلا حاکمیت قانون است و سازو کار شفافیت مالی باید مطالعه شود و کانون های وکلا هم منتفع می شوند چراکه کانون ها به شدت دچار مضیقه هستند. البته روابط خصوصی افراد هم باید حفظ شود و راهکارهایی با حفظ اصول حقوقی تنظیم شود تا هم حقوق دولت در بحث مالیات ها و هم حقوق مردم در پرداخت حق الوکاله ها رعایت شود.