دادستان کل کشور:
متناسب با برنامههای اختاپوسی قاچاقچیان پیش نرفتیم/ «اعدام» تنها راه مبارزه با مواد مخدر نیست
دادستان کل کشور با بیان اینکه معتقدم اعدام تنها راه مبارزه با مواد مخدر نیست، گفت: باید برای دستیابی به عناصر اصلی مواد مخدر تلاش کرده و راههای شناسایی این افراد را اگر چه سخت است، پیدا کنیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حجتالاسلام محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور در حاشیه مراسم نشست سراسری مدیران ستاد مبارزه با مواد مخدر سراسر کشور در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که هماهنگی بین میزان محکومیت مجرمان مواد مخدر و جرم آنها وجود نداشته و اغلب معتادان و خردهفروشان مواد مخدر سابقه چندین بار زندان را دارند، گفت: اگر فکر کنیم با زندانی کردن افراد راه را بر آنها بستهایم اشتباه کردهایم. چقدر باید افراد را زندان ببریم تا این مشکلات حل شود؟ البته این بدان معنا نیست که بخواهیم کیفر را از مجرمان برداریم، بلکه کسانی که مرتکب جرم میشوند باید مجازات شوند، اما باید آسیبشناسی نیز درخصوص کاهش اعتیاد در جامعه و استفاده از راههای دیگر برای مقابله با اعتیاد صورت گیرد.
وی ادامه داد: اگر فکر کنیم زندانهایمان را از این افراد پر کنیم و آنها در زندان نمیتوانند دسترسی به مواد داشته باشند، اشتباه است چرا که در حال حاضر نیز مشاهده میکنیم که در برخی از زندانها این افراد به مواد دسترسی دارند. بنابراین باید فکر اساسی در این زمینه کرد و من در این جلسه از دکتر مومنی درخواست کردم درخصوص آسیبشناسی یک مطالعه گسترده صورت بگیرد و راهکارهای دیگر را در کنار زندانی کردن نیز داشته باشیم.
دادستان کل کشور با بیان اینکه جرم و مجازات توسط قاضی باید سنجیده شود و در چارچوب قانون، قاضی مکلف است مجرم را مجازات کند، گفت: قاضی نمیتواند در مقام قانونگذاری و مصلحتاندیشی عمل کرده و تصمیم بگیرد که آیا برای این فرد مجازات زندان، شلاق یا تبعید صادر کند و این در حوزه وظایف قانونگذاران است اما از قاضی میخواهیم مجازات در اجرای قانون داشته باشد. البته دستگاه قضا نیز میتواند در این زمینه به افراد مسئول چه قانونگذار باشند و چه در ستاد مبارزه با مواد مخدر و دولت کمک کرده و راهکارهایی ارائه دهد.
وی همچنین در مراسم نشست سراسری مدیران ستاد مبارزه با مواد مخدر سراسر کشور با بیان اینکه معتقدم اعدام تنها راه مبارزه با مواد مخدر نیست، گفت: باید برای دستیابی به عناصر اصلی مواد مخدر تلاش کرده و راههای شناسایی این افراد را اگر چه سخت است، پیدا کنیم.
او ادامه داد: از زمانی که استکبار پا به کشور افغانستان گذاشته است تا امروز آمار صدور و تولید مواد مخدر بالا رفته است و این بهترین دلیل شد برای اینکه بدانیم پشت پرده مواد مخدر در دست استکبار است.
وی با بیان اینکه ادعای مبارزه با مواد مخدر از سوی استکبار همانند حمایت آنها از حقوق بشر است و در واقع آنها هیچ مبارزهای در خصوص مواد مخدر ندارند، گفت: افرادی هستند که برای نابودی این بلای خانمانسوز تلاش میکنند و در مقابل نیز افرادی هستند که در جهت توسعه و گسترش این بلای خانمانبرانداز اقدام میکنند اگر ادعایی هم دارند ادعای آنها دروغ است و اگر حقیقتا همه کشورها و همه دولتها در مبارزه با مواد مخدر دفتر واحدی داشته باشند قطعا ما شاهد این مقدار از گسترش مواد مخدر نیستیم.
دادستان کل کشور درباره موضعگیریهای سیاسی استکبار گفت: در موضعگیریهای سیاسی دولت استکبار میبینید، تنها چیزی که برای آنها مهم بوده و اهمیت دارد پول است. دنیا به این جریانهای تاسف انگیز نگاه میکند و متاسفانه از کنار آنها بیتفاوت میگذرد.
دادستان کل کشور تصریح کرد: آمریکا بارها گفته است که سعودی چیزی غیر از پول ندارد و ما بارها از آنها مبالغ بالای پول دریافت کردیم ولی در مقابل این رفتارها آمریکا و دیگر کشورهای استکبار در رابطه با جنایاتی که سعودی نسبت به خبرنگاران و یا دیگر مردم مظلوم انجام دادند چیزی نمیگوید و هیچ واکنشی ندارد.
دادستان کل همچنین با انتقاد از سکوت جامعه جهانی در برابر جنایت آل سعود تصریح کرد: آل سعود یک خبرنگار دوتابعیتی را به قتل رسانده و جنایات دیگری را در یمن و دیگر کشورها انجام داده است ولی صدای هیچ کسی در نیامد.
حجت الاسلام منتظری با بیان اینکه ما هرگز نباید انتظار داشته باشیم جهان مدعی حقوق بشر بخواهد در این راستا از ما حمایت داشته باشد، گفت: مبارزه در حوزه مواد مخدر تنها مربوط به خود ماست چه در حوزهای اطلاعاتی، چه در حوزه مقابله میدانی و چه در حوزه احکام باید همافزایی بین تمام نهادها صورت گیرد.
وی تصریح کرد: قاچاقچیان در لایههای مختلف و مراکز گوناگونی هستند و آن کسی که در خیابان مواد را به صورت گرمی در اختیار افراد قرار میدهد تا آن کسی که در پشت پردههای مختلف قرار گرفته تا برسد به آن ریشههای اصلی همان اختاپوسی است که اگر شاخه و ریشههایش را تعقیب نکنیم دوباره از یک جای دیگر سر در میآورد.
دادستان کل کشور با بیان اینکه سه سال قبل وقتی به این مسئولیت منصوب شدم در اولین جلسه با مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر درخواست دادم که آسیبشناسی در مجموعه ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام گیرد، تصریح کرد: نباید خودمان را فریب دهیم و باید بدانیم که در زمینه مبارزه با مواد مخدر موفق نبودهایم البته نباید زحمات را نادیده گرفت اما باید واقعیت را در نظر گرفته و واقعیت این است که موفقیتی را که باید در زمینه مبارزه با مواد مخدر به دست میآوردیم نداشته و نداریم و موید این حرف نیز تعداد معتادان، گستردگی این بلای خانمانسوز به صورت روزانه در جامعه، تعداد شهدا و مقدار کشفیات مواد مخدر است.
وی ادامه داد: ما متناسب با برنامههای اختاپوسی قاچاقچیان پیش نرفتیم که اگر پیش رفته بودیم باید در عمل و آمار و ارقام نتایج آن را میدیدیم همچنین در تعداد معتادان متجاهر پروندههای تشکیل شده در این زمینه، مراکز نگهداری، آمار زندانیان و محکومان، همه نشان دهنده این است که ما موفق نبودهایم البته تاکید میکنم به معنای این نیست که کار نکرده باشیم اما اقدامات ما متناسب با سیل خانمانبراندازی که یک مشت سودجو و منفعت طلب به سمت جامعه سرازیر کردهاند نبوده است و ما نتوانستیم موانع لازم را فراهم کنیم و متناسب با آن شرایط سدی را در مقابل این افراد ایجاد کنیم.
دادستان کل کشور تاکید کرد: برادران ما در ستاد مبارزه با مواد مخدر آسیبشناسی کنند چرا موفقیت مورد انتظار را نداشتهایم البته این آسیبشناسی امری نسبی است و باید به صورت مرتب انجام شود چرا که ممکن است در یک زمان آسیبشناسی صورت بگیرد و به طور مثال چهار عیب مشخص شود و در خصوص ضعف این آسیبها برآییم ولی از بعد دیگری در یک زمان دیگر دچار آسیب شویم.
وی با تاکید بر اینکه باید در اقدامات آسیبشناسی از کار علمی، میدانی و تجربیات دیگر کشورها استفاده شود گفت: باید در این خصوص با کشورهای دیگر ارتباط داشته و از تجربیات آنها استفاده کنیم و همچنین تجربیات خودمان را نیز به آنها منتقل کنیم چرا که اعتیاد یک بلای خانمانسوز جهانی است و باید به رغم همه تلاشهای دشمن تلاش کرده و متناسب با آن پیش برویم و کمر قاچاقچیان بزرگ را بشکنیم.
او تصریح کرد: ترحم به جنایتکارانی که برای پر کردن جیبشان و میل به اهداف خودشان به هیچ کس رحم نمیکنند روا نیست.
وی ادامه داد: سال گذشته در راستای شعارهای دروغین دنیای استکبار ما را مجبور کردند اجرای حکم را محدود کنیم و مجازات اعدام محدود شد من اعتقاد به این ندارم که اعدام تنها راه مبارزه با مواد مخدر است و قبل از اعدام معتقدم باید راه را بر آنان بست و زمینه رشد این افراد را در جامعه از بین برد و باید جلوی مرزها را به هر قیمتی گرفت و از لحاظ ارتباطات سیاسی و بینالمللی تلاش کرد تا این بلای خانمانسوز کاهش یابد اما چنانچه افرادی جامعه را به خاطر رسیدن به اهدافشان آلوده کردهاند باید مجازات شوند.
دادستان کل کشور تاکید کرد: کسی که یک کیلو هروئین حمل میکند میتواند ۱۰ هزار نفر را آلوده کند از همین رو معتقدم شناسایی قاچاقچیان احتیاج به کار اطلاعاتی دارند و باید عناصر اصلی و مهم را شناسایی و راهی برای مبارزه با آنها پیدا کنیم. البته میدانم که دستیابی به عناصر اصلی بسیار مشکل است چرا که این افراد خودشان را در لایههای مختلف پنهان کرده و چه بسا در خارج از کشور باشند اما ما نباید خسته شویم و باید تلاش کنیم ریشههای اصلی آنها را بزنیم.