واکنشهای جهانی به تصمیم ترامپ علیه سپاه پاسداران
تصمیم ترامپ، مبنی بر قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای بینالمللی، واکنشهای زیادی را به همراه داشته است.
به گزارش ایلنا، دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا روز دوشنبه با انتشار بیانیهای مطبوعاتی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داد. این تصمیم با واکنشهای منفی فراوانی همراه بوده است، در مقابل برخی متحدان ترامپ در ریاض و رژیم صهیونیستی با تلاش کردند با اعلام خشنودی خود از این تصمیم خوشخدمتی خود را به آمریکا نشان دهند.
«وندی شرمن» معاون وزیر امورخارجه آمریکا در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، درباره تصمیم ترامپ مبنی بر تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران ایران گفت: در واقع دولت اوباما هم تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران بررسی کرد ولی در جهت خلاف آن تصمیم گرفت زیرا باتوجه به خطراتی که این تصمیم برای آمریکاییها دارد و اینکه این سازمان در حال حاضر هم در تحریم است، در واقع این اقدام هیچ فایدهای ندارد. بنابراین این تصمیم در زمان دولت اوباما عملی نشد.
شرمن افزود: این تصمیم که یک ارتش خارجی را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام کنیم، نیروهای ما به خصوص در عراق که در همسایگی ایران است را در معرض خطر جدی قرار میدهد.
یک مقام بلندپایه در وزارت خارجه عربستان، تصمیم آمریکا در در درج نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروههای تروریستی را گامی عملی و جدی در مسیر مبارزه با تروریسم عنوان کرد و افزود: «این تصمیم آمریکا همسو با درخواستهای مکرر ریاض از جامعه بین المللی برای مقابله با تروریسم مورد حمایت ایران است.»
این مقام سعودی طی گزافهگوئیهایی از جامعه بین الملل خواست تا موضع سختتری برای مبارزه با نفوذ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در منطقه و جهان ایفا کنند.
وزارت خارجه بحرین طی موضعی بیاساس با انتشار بیانیهای مدعی شد: «این اقدام آمریکا در مبارزه با نقش خطرناک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان عنصر بیثبات کننده و عامل تنش و خشونت در منطقه خاور میانه و کل جهان بسیار مهم است».
«ریچارد نفیو»، سیاستمدار و پژوهشگر آمریکایی، در صفحه توئیتر خود به تصمیم ترامپ مبنی بر قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی واکنش نشان داد.
وی در توییتر خود نوشت: طرفداران میتوانند این اتفاق را جشن بگیرند اما این اتفاق باعث افزایش فشار نخواهد شد. اما واقعیت، انگیزه نه چندان پنهان این اتفاق است و آن مسموم کردن روابط است تا مذاکرات در آینده با جمهوری اسلامی غیرممکن شود.
نفیو افزود: فکر کنم بالاخره با این کار بتوانیم باعث شویم سعودیها، اماراتیها و اسرائیلیها تهدید سپاه پاسداران ایران را جدی بگیرند. خب حالا میشود بگوییم کاری انجام دادهایم که اوبامای لعنتی (و بوش و کلینتون و اچدبلیو بوش و ریگان) انجام ندادند!
وی در آخر درباره راهبردهای دولت ترامپ در مورد این تصمیمگیری گفت: واقعاً که مشاوره دادن به ترامپ در امور ایران باید سرگرمکننده باشد. فقط کافی است بگویی «اوباما این کار را انجام نداده است» و بعد میتوانی بقیه یادداشت خود را با عکسهای گربه پر کنی.
یمن با انتشار بیانیهای تأکید کرد که اقدام آمریکا در درج نام سپاه به عنوان سازمان تروریستی در چارچوب ادامه قلدرمآبی آمریکا در منطقه و دامن زدن به اختلافات و درگیریهای قومی و فرقهای و در ادامه زنجیره طولانی سیاستهای واشنگتن علیه جمهوری اسلامی ایران و امنیت منطقه و نیز افزایش تنش و بحران و احتمال جنگ است.
در ادامه این بیانیه آمده است که با اتخاذ چنین موضعی، مسئول تروریسمپروری و افراطگرائی در کشورهای عربی و اسلامی و جهان، دولت آمریکا بوده و عواقب و پیامدهای این تصمیم به طور کامل متوجه این کشور خواهد بود.
در بیانیه ائتلاف حزبی «اللقاء المشترک» یمن تأکید شده است که استقبال برخی رژیمهای مزدور از این تصمیم دولت آمریکا در حقیقت در حمایت از رژیم صهیونیستی و تلاش آن برای عملی شدن معامله قرن بوده و آنها باید بدانند که این طرح محکوم به شکست است.
ائتلاف حزبی «اللقاء المشترک» یمن در بیانیه خود همه آزادگان جهان را به واکنش و پاسخگوئی به سیاستهای زورگویانه آمریکا فرا خواند که تمام مخالفان با سیاستها و طمعورزیهایش را تروریست قلمداد میکند.
«ایلهان عمر»، نماینده مجلس آمریکا از ایالت مینسوتا با انتشار پیامی در توییتر خود به تصمیم ترامپ مبنی بر قرار دادن نام سپاه پاسداران اسلامی ایران در فهرست سازمانهای تروریستی واکنش نشان داد.
وی در این پیام نوشت: «این اقدام تنها موجب افزایش تنش خواهد شد، نیروهای آمریکایی را به خطر میاندازد و خطر جنگ را افزایش میدهد.»
«پیتر فورد» سفیر سابق انگلیس در سوریه در واکنش به اقدام رئیسجمهور آمریکا در قراردادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی، گفت: این تصمیم در واقع با این هدف بوده است که از این طریق ترامپ به بنیامین نتانیاهو کمک کند تا بتواند پیروز انتخابات شود.
این مقام انگلیسی اضافه کرد: تصمیم ترامپ در واقع تلاش جدی برای تاثیرگذاری بر سیاستهای ایران نیست. به نظر من تصمیم ترامپ از سوی هیچ کدام از سیاستگذاران خاورمیانه جدی گرفته نخواهد شد اما شاید در مدت زمانی کوتاه و مقطعی بتواند تاثیرات کم و محدودی داشته باشد.
سفیر سابق انگلیس در ادامه اظهار کرد: تصمیم ترامپ در واقع موجب کاهش اعتماد بینالمللی به وی میشود اما تاثیری بر ایران نخواهد داشت؛ چراکه ایران مدتهاست با تحریمهای آمریکا مواجه است.
فورد گفت: این تصمیم ترامپ منجر به افزایش فعالیتهای ضدآمریکایی سپاه پاسداران و نیروهای تحت حمایت ایران در عراق خواهد شد و فشارها برای بیرون راندن نیروهای آمریکایی از عراق را افزایش میدهد.
سفارت جمهوری اسلامی ایران در وین در توییتر خود اعلام کرد: اقدام ماجراجویانه ترامپ نشان داد که تصمیمات سیاست خارجی افراطگرایان حامی تروریسم در کاخ سفید اتخاذ نمیشود. کینهتوزی بیپایان نسبت به ایران و ایرانی خدشهای بر اقتدار، عظمت و مشروعیت اخلاقی و بینالمللی تاریخیترین ملت و کشور جهان وارد نخواهد ساخت
«لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه ایالات متحده امروز-دوشنبه- با انتشار پیامهایی در توییتر از تصمیم دولت و وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر تروریستی خواندن سپاه پاسداران حمایت کرد.
گراهام نوشت: «کاملا از تصمیم پمپئو و دولت ترامپ مبنی بر تروریستی خواندن سپاه پاسداران حمایت میکنم.»
وی افزود: «سپاه پاسداران منطقه خاورمیانه را به هم ریخته و تحت فرمان مستقیم سیاستهای همراه با تنفر ایران قرار دارد. پمپئو و ترامپ به درستی فشارها بر ایران را افزایش دادند.»
«جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخسفید امروز-دوشنبه- با انتشار پیامی در توییتر از تصمیم وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر افزودن نام سپاه پاسداران به فهرست گروههای تروریستی، استقبال کرد.
بولتون در توییتر نوشت: «اقدام بیسابقه امروز در تروریستی خواندن سپاه پاسداران نشاندهنده تعهد ما به افزایش فشارها علیه حکومت ایران است تا این کشور استفاده از تروریسم به عنوان ابزار را متوقف کند. سپاه پاسداران در حالی روی گروههای تروریستی سرمایهگذاری میکند که مردم ایران سختی میکشند.»
وی افزود: «با تروریستی خواندن سپاه پاسداران، باید این مساله برای همه روشن باشد که هرگونه حمایت از سپاه پاسداران، با ریسک همراه است. ایران به استفاده از تروریسم برای هدف قرار دادن آمریکا و متحدانش ادامه میدهد.»
«بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیمصهیونیستی امروز-دوشنبه- از «دونالد ترامپ» رییسجمهوری آمریکا به دلیل افزودن نام سپاه پاسداران به فهرست گروههای تروریستی ایالات متحده، تشکر و قدردانی کرد.
«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در رابطه با اقدام بیاساس آمریکا در افزودن نام سپاه پاسداران به فهرست گروههای تروریستی ایالات متحده، در توییتر نوشت: «در قدمی مهم در راستای حمایت حکومت ایران از تروریسم، آمریکا سپاه پاسداران را به فهرست گروههای تروریستی افزود.»
وی در اظهاراتی مضحک نوشت: «باید به مردم ایران در بدست آوردن مجدد آزادیشان کمک کنیم.»
وزیر امور خارجه آمریکا سپس به صورت رسمی در جمع خبرنگاران اضافه شدن نام سپاه پاسداران به فهرست گروههای تروریستی را اعلام کرد و مدعی شد: «این اقدام باعث خواهد شد حامی اصلی تروریسم در جهان، دسترسی به منابع مالی را از دست بدهد. سپاه پاسداران لباس یک سازمان نظامی موجه را بر تن میکند، نباید فریب این ظاهر را خورد»
وی در اظهاراتی مضحک گفت: «به عنوان یک عضو ارشد دولت آمریکا اعلام میکنم که دیگر دوره سپاه پاسداران به پایان رسیده است.»
پمپئو همچنین مدعی شد: «سپاه مسئول کشته شدن ۶۰۳ سرباز آمریکایی است که توسط گروههای مورد حمایتش کشته شدند»
وی با بیان اینکه سپاه بخش بزرگی از بنیه اقتصاد ایران است، گفت: «تلاش برای اینکه بفهمیم سپاه در چه بخشهایی از اقتصاد ایران دخیل است، مشکل است.»
پمپئو مدعی شد: فشار حداکثری آمریکا علیه ایران ما با هدف پاسخگو کردن سپاه در برابر اقدامات خود بوده و پیام روشنی را به قاسم سلیمانی میفرستد، مبنی بر اینکه اقدامات وی قابل تحمل نیست.
«تام یودال» سناتور دموکرات ایالت نیو مکزیکو، از تصمیم دولت ترامپ در مورد اقدام علیه ایران به شدت انتقاد کرد و درباره عواقب آن برای نظامیان آمریکایی هشدار داد.
وی در توییتر خود در اینباره نوشت: «این، یک اقدام دیگر و خطرناک در زمینه بالابردن شدت درگیری با ایران است، موضوعی که به روشی نگرانکننده یادآور تحولات منجر به جنگ شکستخورده در عراق است، دولت ترامپ در حال تشدید درگیری، تضعیف دیپلماسی و به خطر انداختن نظامیان آمریکایی است»
دفتر حافظ منافع ایران در مصر در توییتر خود نوشت: اقدام ترامپ علیه سپاه ایران، مغایر قوانین بینالمللی و حتی قوانین داخلی آمریکاست. این رفتار، ترویج هرج و مرج بینالمللی و ادامه آن یک تهدید جهانی است. هیچ کس از استمرار این رفتار سود نخواهد کرد، حتی متحدان امروز آمریکا. همه به ویژه متحدان ترامپ بیشتر به عواقب این رفتار فکر کنند.
سیانان گزارش داد: روز دوشنبه ترامپ به طور رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کرد. این تصمیم تاثیری بر فعالیتهای نیروهای سپاه نخواهد داشت، اما میتواند فعالیت میلیونها ایرانی و گردشگر خارجی را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد شرایطی شود که در نهایت واشنگتن را پشیمان میسازد.
ترامپ با ادعای فعالیتهای مخرب این نهاد در خاورمیانه دست به قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی زد.
بر اساس این گزارش، تروریستی نامیدن سپاه تأثیر کمی برای کاهش نفوذ ایران در عراق خواهد داشت، اما قطعا این تصمیم زندگی را برای نیروها و دیپلماتهای آمریکایی در عراق سختتر خواهد کرد. به همین دلیل بود که بسیاری از مسئولان وزارت دفاع و امورخارجه آمریکا با این تصمیم ترامپ مخالف بودند.
در ادامه این گزارش آمده است: کارشناسان بر این باورند که این تصمیم، احتمال درگیری نظامی مستقیم میان ایران و آمریکا را بیشتر میکند و هرگونه امیدواری برای از سرگیری گفتوگو درباره توافق هستهای ۲۰۱۵ را از بین میبرد.
نگرانیها درباره نیروهای آمریکایی در خاورمیانه نیز سبب شد تا تعداد زیادی از اعضای کابینه ترامپ با این تصمیم مخالفت کنند. این تصمیم بر روابط آمریکا با کشورهای منطقه که ارتباط نزدیک یا مستقیمی با دولت ایران دارند، از جمله لبنان و عراق تأثیر خواهد گذاشت.
وزارت امور خارجه فرانسه با انتشار بیانیهای به قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست «سازمانهای تروریستی» واکنش نشان داد.
وزارت خارجه فرانسه در این بیانیه ضمن تاکید بر ثبات منطقه تاکید کرد که باید از برهم زدن ثبات در منطقه غرب آسیا خودداری کرد.
رویترز نوشت: تعدادی از مقامهای آمریکایی که نخواستند نامشان منتشر شود در واکنش به تروریستی نامیده شدن سپاه پاسداران ایران از سوی دولت ترامپ، اعلام کردند: تروریستی خواندن سپاه از سوی دولت آمریکا هرگز به این معنی نیست که ارتش آمریکا رفتاری مشابه با «القاعده» یا «داعش» با سپاه پاسداران ایران داشته باشد.
این مقامها از ارائه جزئیات در مورد تدبیر و نقشه ترامپ برای مقابله با واکنشهای احتمالی سپاه پاسداران ایران خودداری کردند.
یکی از این مقامها درباره بالا رفتن احتمال درگیری میان ایران و آمریکا پس از این تصمیم گفت: تاکنون ارتش این کشور دستوری برای برخورد نظامی با نیروهای ایرانی دریافت نکرده است و این تصمیم هرگز به معنای جنگ یا هرگونه درگیری نظامی با ایران یا درگیری با گروهی از ایرانیها نیست.