استاد دانشگاه بیرمنگام انگلیس در گفتوگو با ایلنا:
هدف ترامپ از تحریمها، تغییر حاکمیت در ایران است/ چین و روسیه شرکای مناسبی برای ایران نیستند/ ایرانیان با اجرای اقتصاد مقاومتی از مشکلات عبور میکنند/اجرایی شدن کامل اینستکس زمانبر است
استاد علوم سیاسی دانشگاه بیرمنگام موفقیت اینستکس را تابع تلاش هر دو طرف دانست و بر زمانبر بودن اجرای کامل این مکانیزم تاکید کرد.
ویلیام اسکات لوکاس استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه بیرمنگام است، وی تاکنون سالها به عنوان کارشناس سیاست خارجی آمریکا و انگلیس فعالیت کرده است.
این استاد دانشگاه در مورد برجام و همکاری ایران و اروپا با ایلنا گفتوگو کرده است که مشروح آن را در ذیل میخوانید:
برجام در واقع تلاش برای صلح در خاورمیانه بود
ویلیام لوکاس در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در مورد توافق هستهای ایران گفت: توافق هستهای با ایران در واقع میتواند به بازی شطرنج تشبیه شود که سربازان آن برای صلح در خاورمیانه تلاش میکنند. سربازان پیاده نظام با عقد این قرارداد برای رسیدن به شرایط پایدار تلاش میکردند.
هدف ترامپ از تحریمها، تغییر حاکمیت در ایران است
وی افزود دولت ایالات متحده در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما میخواست با استفاده از توافق و مذاکره ایران را راضی به محدود کردن فعالیت هستهای کند و همچنین در موضوعاتی مانند آینده عراق، جنگ یمن و سوریه موضوعاتی که تهران در آنها حضور چشمگیری دارد با ایران بحث و گفتوگو داشته باشد، اما ترامپ بازی را به هم زد و با ترک برجام و اعمال تحریمها، شرایط جدیدی ایجاد کرد که این حرکتها در واقع هدف ترامپ برای تغییر حاکمیت ایران را ثابت میکند.
روابط ایران و سوریه، آمریکا را نگران میکند
لوکاس در ادامه به بیان شرحی از روابط ایران و آمریکا پرداخت و گفت: ایران از بشار اسد حمایت میکند و ادامه حضور ایران در سوریه و یمن و حمایت از فلسطین را شاهد هستیم، همین موضوع آمریکا را نگران میکند و تهران و واشنگتن را در مقابل هم قرار میدهد و باعث میشود آمریکا به فشار بر ایران ادامه دهد با توجه به این اتفاقات روابط دو کشور در شرایط پر التهابی قرار گرفته است.
تحریمها اقتصاد را نشانه گرفتهاست
این استاد دانشگاه ضمن پیشبینی شرایط سخت برای اقتصاد ایران اظهار کرد: تحریمهای آمریکا اقتصاد ایران را نشانه گرفته است و هدفش تضعیف اقتصاد ایران است. تحریمهای آمریکا اقتصاد نفتی ایران را تحت تاثیر قرار داده است. صندوق بینالمللی پول هم برای ایران کاهش ۳.۷% را پیشبینی کرده است.
ایرانیان همواره با مقاومت خود از مشکلات عبور کردهاند
وی خاطرنشان کرد: در واقع اقتصاد ایران از این شرایط کم و بیش لطمه میبیند. البته باید منتظر بمانیم؛ چرا که ایرانیان همیشه به اقتصاد مقاومتی تاکید داشتهاند و با مقاومت خود از مشکلات عبور کردند بنابراین این امکان وجود دارد که این بار هم در مقابل مشکلات مقاومت کنند.
روسیه و چین بازارهای اقتصادی محدودی برای حمایت از ایران هستند
این استاد دانشگاه در مورد روابط ایران با روسیه و چین خاطرنشان کرد: ایران بعد از اعمال تحریمهای آمریکا روابط گستردهای با روسیه، چین و هند برقرار کرد باید بگویم این روابط برای نجات اقتصاد ایران کامل نیست؛ چرا که هر دو کشور هند و چین بازارهای محدودی هستند و از طرفی هم هر لحظه این امکان وجود دارد که از خرید نفت ایران خودداری کنند.
وی گفت: از طرف دیگر اقتصاد روسیه برای اینکه یک نیروی حمایتی برای اقتصاد ایران باشد، بسیار ضعیف است. بنابراین این کشورها شرکای مناسبی برای ایران محسوب نمیشوند چرا که هر لحظه امکان قطع خرید نفت و هرگونه فعالیت تجاری از سوی آنها وجود دارد.
هدف اروپا مقابله با تحریمهاست
این استاد دانشگاه هچنین با اشاره به روابط ایران و اروپا تاکید کرد: پیوند میان ایران و اتحادیه برای مقابله با تحریمهای آمریکاییها بوده است. هر چند تاکنون سرعت ساز و کار مالی ایران و اروپا کم بوده است.
اجرایی شدن کامل اینستکس زمان زیادی نیاز دارد
وی ادامه داد: اینستکس فعلا در قالب محدود به اجرا در آمده است و باید بدانیم زمان زیادی لازم است که این ساز و کار به صورت کامل اجرا شود. البته موفقیت این ساز و کار بستگی به دو طرف دارد.
گفتو گو از نیلوفر ادیبنیا