توانایی مسکو برای دور زدن تحریمهای ضدایرانی، موجب ناامیدی مقامهای واشنگتن شده است
پس از شدت گرفتن تحریمهای آمریکا علیه ایران کرملین اعلام کرد که قصد پایان دادن به روابط خود با ایران را ندارد.
به گزارش ایلنا به نقل از تاس، روابط روسیه با جمهوری اسلامی ایران در دهههای مختلف به یکدیگر نزدیکتر شده است که عمدتا تحت تأثیر تنشهای ذهنی تهران و روسیه از سوی غرب و وسواس متقابل دو کشور در مورد حوزههای نفوذشان و مقابله با کارشکنیهای آمریکا تعریف میشود.
بعد از آن که تنشها از زمان جنگ سرد در بدترین شکل خود ایجاد شد، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، موفق به ایجاد رابطه با رهبران یا دولتهای خارجی شده است که علاقمند به احیا طرحهای بینالمللی برای شناسایی و مجازات کشورهایی هستند که به دنبال جنگ و تهدید قراردادهای بینالمللی هستند و با این کار امنیت هستهای در جهان را تضمین میکنند.
در حالی که پوتین روابط عمیقی با دولتهای ضدغرب و نیومارکسیستی در ونزوئلا و نیکاراگوئه، دانیل اورتگا و شبه نظامیان طالبان دارد ولی هیچ یک از روابط پوتین به نزدیکی اتحاد ژئوپلیتیکی مسکو با ایران و سوریه نیست.
توانایی مسکو برای کمک به دولت ایران در دور زدن تحریمهای اقتصادی ایالات متحده علیه تهران، همچنان موجب ناامیدی قانونگذاران در واشنگتن شده است.
زمانی که ترامپ در اوایل سال جاری اعلام کرد که از توافقنامهای که باراک اوباما، با روسیه، انگلیس، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا و چین منعقد کرده بود به طور یکجانبه خارج میشود، جهان از این تصمیم او خشمگین بود؛ چراکه یک دولت آمریکایی به صورت عمدی از توافق هستهای که با اشاعه با سلاحهای هستهای مقابله میکند به دلایلی کاملا شخصی خارج شده است.
با وجود اینکه بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی روزهای زیادی از سال را در ایران میگذرانند و با نصب انواع دوربینها و جمعآوری عکسهای آنها و نظارت کامل بر ایران، تأیید کردهاند که تهران تعهدات خود را رعایت کرده است، اما بنیامین نتانیاهو اعلام کرده که تهران برنامهای برای ساخت سلاحهای هستهای دارد که آن را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش نکرده است.
در نتیجه این ادعاها، ترامپ اعلام کرد مجددا تحریمهای اقتصادی را علیه ایران و هر نهادی که به تجارت با جمهوری اسلامی ایران ادامه دهد، اعمال میکند. اگرچه اتحادیه اروپا ساز و کاری برای دور زدن تحریمهای ایالات متحده در مورد ایران و کشورهایی که با ایران تجارت میکنند تهیه کرده است اما با این وجود، برخی از شرکتهای عمده غربی که معاملات سودآور و چند میلیارد یورویی انجام میدهند، قانون واشنگتن را دنبال کردهاند و از ترس مجازارتهای ایالات متحده آمریکا از ایران خارج شدند؛ چرا که آنها از اینکه به دلیل ادامه فعالیت با ایرانیان مجازات شوند، واهمه داشتند.
در ادامه این گزارش آمده است: تحریمها به اقتصاد ایران لطمه وارد کرده است. چیزی که ترامپ به دنبال آن بوده است؛ او و نتانیاهو امیدوار هستند که محدودیتهای اقتصادی و اجتماعی سپاه پاسداران ایران را که قدرتمندترین نهاد در این است، تحت فشار قرار دهد. در نتیجه این اقدامات آنها امیدوار هستند که در ماههای آینده ایران در رفتار خود تغییراتی صورت دهد.
نویسنده این گزارش در ادامه تاکید کرد: با این حال، سپاه پاسداران در کنار مسکو به مبارزه جدی در برابر تلاش ترامپ برای انزوا و یا به تعبیر جان بولتون «فشار» بر ایران میپردازد.
استیون منوچین، وزیر خزانهداری ترامپ، اخیرا تأیید کرد که روسیه، سوریه و ایران اقدامات بسیار پیچیدهای برای تامین بودجه اقدامات مربوط به برتری نظامی و سیاسی ایران در خاورمیانه انجام می دهند.
منوچین پذیرفت که یک طرح پیچیده بین ایران و روسیه برای تقویت دولت بشار اسد در سوریه طراحی شده است.
از سوی دیگر کرملین رسما اعلام کرد که در برابر اقدامات ایالات متحده و برای جلوگیری از انزوای اقتصادی تهران، به ایران کمک میکند.
دیمیتری پسکوف، الکساندر نواک، در گفتوگو با رسانههای غربی اعلام کردند که مسکو قصد پایان دادن به تجارت نفت خود با ایران را نداشته است.
پسکوف اوایل ماه نوامبر گفت که کسانی که این تحریمها را طراحی و اجرا کردهاند، دیر یا زود متوجه خواهند شد که به اهداف خود نمیرسند.
مقامات آمریکایی گفتهاند که طرحهای دیگری وجود دارد که نشاندهنده کمکهای روسیه به ایران است. یکی از آنها شامل گروه گلوبال ویژن است که مقر آن در مسکو است و حمل و نقل نفت ایران را به سوریه تسهیل میکند.
وزارت امور خارجه روسیه اخیرا آمریکا را متهم به حمایت از تروریسم در سوریه کرده است، چرا که با تلاش برای خروج ایران از این منطقه زمینه را برای حضور گروههای تندرو در این منطقه فراهم میکند.