یادداشت پیرمحمد ملازهی؛
کارنامه مثبت تیم دیپلماسی با همه محدودیتها/ وزارت خارجه نمیتواند در هر موضوعی مستقلا عمل کند

تیم دیپلماسی ایران تا آنجا که اختیار عمل داشته، بهخوبی عمل کرده است. باید آگاه بود که وزارت خارجه ایران با یکسری محدودیتها روبهرو است و با در نظر گرفتن این محدودیتها باید عملکرد وزارت خارجه را بررسی کرد.
به گزارش ایلنا، با تلاش تیم دیپلماسی ایران، گروه ویژه اقدام مالی FATF طی تصمیمی جدید اقدامات مقابلهای علیه ایران را برای چهارماه آینده معلق نگهداشته است که دستاورد مناسبی برای ایران محسوب میشود؛ اما با توجه به اوضاع داخلی باید با قدری احتیاط با این مسئله برخورد کرد.
گروه ویژه اقدام مالی اقدامات علیه ایران را چهارماه به تعویق انداخته و این فرصت را به ایران داده که در داخل کشور در مورد الحاق به FATF تصمیم نهایی گرفته شود. FATF اکنون در مجلس ایران تصویب شده و باید منتظر بود که آیا این پیوستن به تأیید شورای نگهبان نیز میرسد یا خیر. برخی پیشبینیها بر عدم تصویب FATF توسط شورای نگهبان است.
وزارت خارجه و تیم گفتوگو کننده دیپلماسی ایران توانسته تصمیمگیران گروه ویژه اقدام مالی را راضی کند که مهلتی ۴ ماهه به ایران داده شود تا در داخل کشور نظرات مختلف به اجماع برسد و تا آن زمان این وقت به ایران داده شده است. این دستاورد واقعیتی را نشان میدهد که وزارت خارجه کشورمان در مقابل گروه اقدام ویژه مالیبهخوبی عمل کرده و این دستاورد در شرایطی است که اوضاع جهانی آنچنان به نفع ایران نیست و آمریکا و همراهان او بهشدت کشور ما را تخریب میکنند. منتهی باید توجه داشت و بحث احتیاط اینجا مطرح میشود که در فرصت ۴ ماهه در داخل ایران نیروهای مخالف ایران برای پیوستن به FATF چه اقدامی خواهند داشت.
باید پرسید که آیا این گروهها از اقدامات خود دست میکشند و اجازه میدهند که این قانون در شورای نگهبان تصویب شود. همین بحث و تردید در میان تصمیم گیران گروه اقدام ویژه نیز مطرح است و از این منظرآنچناناطمینانی برای طرف مقابل ما وجود ندارد که در پایان این فرصت ۴ ماهه در داخل ایران چه پیش خواهد آمد. به این معنا که اگر در ایران پیوستن به FATFتصویب شود و دولت ایران ضمانت اجرایی قوی برای آن داشته باشد باید مخالفان این طرح را قانع کند یا بهنوعی فعالیتهای آنان را خنثی کند. در چنین شرایطی میتوان امیدوار بود که تلاشهای تیم دیپلماتیک ایران به نتیجه برسد و ایران به تعهدات خود در برابر FATF پایبند باشد درنتیجه گروه اقدام ویژه نیز روبهروی تحریمهای آمریکا علیه ایران خواهد ایستاد.
وضعیت در داخل کشور روشن نیست. ممکن است همان فشاری که در مجلس شورای اسلامی برای عدم پیوستن ایران به FATF وجود داشت در شورای نگهبان نیز وجود داشته باشد و نیروهایی که در این میان کارشکنی میکنند، بهانههای مختلف را به نیروهای خارجی و گروه اقدام ویژه دهند. در چنین شرایطی نمیتوان امیدوار بود که تلاشهای تیم وزارت خارجه به نتیجه برسد. باید تحلیل خود را به تیم دیپلماسی ایران واقعبینانه کرد. وزارت خارجه ما آنچنانکه باید در موقعیتهای مختلف اختیار عمل ندارد و برخی تصمیمها خارج از این وزارتخانه گرفته میشود. این مورد نقطهضعفی برای وزارت خارجه و کشور ما محسوب میشود. تیم دیپلماسی ایران تا آنجا که اختیار عمل داشته، بهخوبی عمل کرده است. باید آگاه بود که وزارت خارجه ایران با یکسری محدودیتها روبهرو است و با در نظر گرفتن این محدودیتها باید عملکرد وزارت خارجه را بررسی کرد. در برخی از موقعیتها نهادهای دیگری تصمیمگیر هستند و تیم دیپلماتیک ایران نمیتواند بهصورت مستقل عمل کند. با دید منطقی به این شرایط میتوان گفت وزارت خارجه ایران کارنامه مثبت و قابل دفاعی دارد.
پیرمحمد ملازهی
کارشناس مسائل بینالملل