واشنگتنپست نوشت؛
چرا ایرانیها از رییسجمهور دمدمی مزاج آمریکا، منطقیتر و باهوشتر هستند؟
به نظر میرسد ترامپ نمیداند تعصب او مورد روسیه با تعصب ضدایرانی او تناقض دارد. سیاست ترامپ در قبال ایران ترکیبی از توییتهای شرم آور و افکار امیدوارانه است. ایران شاید از نظر اخلاقی از آمریکا بهتر نباشد ولی از نظر استراتژیک از آمریکا باهوشتر است.
به گزارش ایلنا، روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی با اشاره به توییت هفته گذشته «دونالد ترامپ» خطاب به رییسجمهور کشورمان نوشت: این سخنان تند در پی اظهارات «حسن روحانی» که گفته بود «جنگ با ایران مادر جنگهاست و صلح با ایران مادر صلحها» مطرح شد. واکنش ترامپ ناشایست و از روی ناتوانی بود. توییت او یک اقدام ناامیدانه برای انحراف افکار عمومی از موضوع ارتباط او با روسیه بود.
«مکس بوت» نویسنده این گزارش در گفتوگو با «سی ان ان» گفت: اگر کسی باشد که حرفهای دمدمی درباره خشونت مرگ میزند، آن رییسجمهور آمریکاست. این جایی است که رهبر کشوری مثل ایران به مراتب معقولتر و منطقیتر از رییسجمهور آمریکا به نظر میرسد.
«بوت» به ادعای یکی از سیاستمداران دست راستی آمریکا در واکنش به این اظهارات اشاره کرد که با طرح ادعایی گفته بود: «سی ان ان فکر میکند مردم کشوری که فریاد مرگ بر آمریکا سر میدهند و تروریستها را تامین مالی میکنند و روزنامهنگاران را زندانی میکنند و رسانههای غیراسلامی را سانسور میکنند، معقولتر از ترامپ هستند.»
نویسنده در ادامه نوشت: مطمئنم حامیان ترامپ هم از اینکه او دیکتاتور روسیه را فردی خوب توصیف کرده خشمگین هستند. یا زمانی که ترامپ رهبر کره شمالی را که ۲۰۰ هزار نفر را در کمپهایی زندانی کرده، یک رهبر «بااستعداد و بسیار باهوش» خطاب کرد که عاشق کشورش است، ناراحت شدند. یا زمانی که به «رودریگو دوترته»، دیکتاتور فیلیپین بابت کار غیرقابل باوری که در مورد مشکل مواد مخدر انجام دادا و هزاران نفر را کشت تبریک گفت، عصبانی شدهاند.
در ادامه این یادداشت به تحسین دیکتاتورها توسط ترامپ اشاره و گفته شده که او معاملاتش را با دیکتاتورها، هوشمندانه میداند در حالی که این رفتار بیمارگونه است.
نویسنده با بیان این ادعا که از نظر اخلاقی ایران را تحسین نمیکند، نوشت: «با این حال سران ایران به مراتب با ثباتتر و معقولتر از حاکم مطلق دمدمی مزاج ما هستند که یک جنگ بیثمر و مخرب تجاری را با اروپاییها آغاز، ناتو را تضعیف و متحدانش را تحقیر میکند.»
این رسانه آمریکایی اذعان کرد که ایران در توسعه نفوذش در منطقه موفق بوده است و نوشت: «آنها هلال شیعی را که از تهران تا بیروت کشیده شده هدایت میکنند. ایران برای توسعه اقتصادش حاضر شد از برنامه هستهای خود دست بکشد تا در ازای آن تحریمهای اقتصادی برداشته شود. بعد از ورود ترامپ به کاخ سفید، ایران از خودش زیرکی نشان داد و آزار ناوهای آمریکایی در خلیجفارس را کاهش داد تا بهانهای دست او برای حمله یا خروج از توافق هستهای ندهد. اما درعوض سیاست ترامپ نه به اندازه ایران با ثبات است و نه هوشمندانه.
نویسنده افزود: ترامپ از توافق هستهای خارج شد در حالی که حتی «مایک پومپئو» هم پایبندی ایران را تایید میکرد. ترامپ تحریمها را بار دیگر اعمال کرد و به اقتصاد ایران ضربه زد و قیمت نفت را بالا برد اما ایران سرمایههای چین و روسیه را جایگزین اروپا و آمریکا کرد. به نظر میرسد ترامپ به دنبال تغییر نظام در ایران است در حالی که معلوم نیست نظام جایگزین دوست آمریکا باشد.
به گزارش «واشنگتن پست» به نظر نمیرسد ترامپ متوجه این واقعیت باشد که احتمال کمی وجود دارد که تحریمها به سقوط نظامها بیانجامد. در کوبا و کره شمالی و ونزوئلا این تجربه ثابت شده است.
بر اساس این گزارش، علیرغم ادعای عجیب و غریب ترامپ که معتقد است «ایران کاملا متفاوت از گذشته رفتار میکند»، تهران همچنان از گروههای نزدیک به خود در عراق و سوریه و یمن و لبنان حمایت میکند.
این رسانه با طرح این ادعا که بشار اسد، منطقه فاقد تنشی را که در توافق ترامپ و پوتین ایجاد شده بود نقض میکند و به ایرانیها اجاره ساخت تاسیسات نظامی در کشورش را میدهد، نوشت: با وجود توسعه نفوذ ایران در سوریه، ترامپ خواستار خروج نیروهای آمریکایی از این کشور است و با پوتین توافقی برای توقف ایران امضا میکند(چیزی که مسکو نه به آن علاقهمند است و نه توانایی آن را دارد)
نویسنده اذعان میکند: به نظر میرسد ترامپ نمیداند تعصب او در مورد روسیه با تعصب ضدایرانی او تناقض دارد. سیاست ترامپ در قبال ایران ترکیبی از توییتهای شرمآور و افکار امیدوارانه است. ایران شاید از نظر اخلاقی از آمریکا بهتر نباشد ولی از نظر استراتژیک از آمریکا باهوشتر است.