تاجیک در گفتوگو با ایلنا:
بهبود روابط ایران و اردن گام موثری در جهت حل بحران سوریه و ایجاد ثبات در غرب آسیا است
سفیر اسبق ایران در اردن تاکید کرد: با توجه به اینکه ایران و اردن دو کشور بسیار مهم در تحولات خاورمیانه به ویژه بحران سوریه هستند، این دیدار میتواند گام موثری در جهت روند حل و فصل سیاسی بحران سوریه و ایجاد ثبات در غرب آسیا باشد.
نصرتالله تاجیک در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، با اشاره به دیدار حسن روحانی و پادشاه اردن در حاشیه نشست سران کشورهای سازمان همکاری اسلامی در استانبول گفت: اردن سرزمینی است پست، صحرایی وسیع، خشک، کمباران، همراه با فقر منابع معدنی و طبیعی و فاقد پستی و بلندی که مساحت آن ۸۹ هزار و ۳۱۸ کیلومتر است و نزدیک به هشت میلیون نفر در آن سکونت دارند که همه عوامل گفته شده بیانگر بخشی از میزان ضربهپذیری این کشور است.
رابطه بیتنش با اردن طی سالهای گذشته مورد غفلت قرار گرفته بود
وی با بیان اینکه علاوه بر فقر اقتصادی و ضربهپذیری موقعیت جغرافیائی، وجود مرزهای وسیع و آسیبپذیریهای ناشی از آن بر اردن ضربه میزند، اظهار داشت: اگرچه اردن حلقه اول امنیت ملی ایران نیست اما به دلیل موقعیت و بازیهایش نمیتوان این کشور را در تحولات منطقهای نادیده گرفت.
این دیپلمات سابق کشورمان ادامه داد: رابطه بیتنش و رفع دغدغههای اردن که همسایه پنج کشور که عقبه استراتژیک ما هستند، برای سیاست خارجی ایران ضروری است که این امر متاسفانه تا حدی طی سالهای گذشته مورد غفلت قرار گرفته است.
بهبود روابط ایران و اردن گام موثری در جهت حل بحران سوریه و ایجاد ثبات در غرب آسیا است
تاجیک دیدار کوتاه روحانی و ملک عبدالله را نشاندهنده آن دانست که طرفین به دنبال توسعه روابط هستند و تصریح کرد: زمانی که ملاقاتی در این سطح انجام میشود، نشان میدهد دو کشور در مورد برخی اختلافات یا اشتراکات دغدغهمند هستند و باید در این سطوح سیاستهای کلان برای روابط میان دو طرف ترسیم شود.
وی با ابراز امیدواری مبنی بر اینکه دیدار حاشیهای رئیسجمهور و پادشاه اردن در استانبول در سطح تشریفاتی باقی نماند، خاطرنشان کرد: دیدار سران دو کشور گام نخستی است که بسیار دیر برداشته شده است. با توجه به اینکه ایران و اردن دو کشور بسیار مهم در تحولات خاورمیانه به ویژه بحران سوریه هستند، این دیدار میتواند گام موثری در جهت روند حل و فصل سیاسی بحران سوریه و ایجاد ثبات در غرب آسیا باشد.
ثبات و امنیت مهمترین موضوع همکاریهای تهران و امان است
سفیر اسبق ایران در اردن با تاکید بر اینکه ضروری است دو کشور دغدغهها و نگرانیهای یکدیگر را مورد احترام متقابل قرار دهند، ابراز داشت: یادآور میشوم که به دلیل موقعیت اردن و بازیهایی که این کشور در معادلات منطقهای ایفا میکند، به هیچ وجه نمیتوان اردن را در تحولات منطقهای نادیده گرفت.
تاجیک افزود: هم اردن به دلایل فرهنگی دارای ظرفیت توسعه روابط است و هم آنکه این کشور، همسایه پنج کشوری است که عقبه استراتژیک ما هستند و همین مسئله موجب میشود که ما درصدد بهبود و توسعه روابط با این کشور باشیم.
ایران و اردن دغدغهها و نگرانیهای یکدیگر را مورد احترام متقابل قرار دهند
وی با بیان اینکه اختلاف دیدگاههای ایران و اردن در بحرانهایی نظیر عراق و سوریه و همچنین اقداماتی که آمریکا در برهم زدن چهره ژئوپلتیک منطقه انجام داده است، فضای حاکم میان دو کشور را تیره ساخته است، عنوان کرد: تهران و امان اکنون دارای دو رویکرد متفاوت هستند. بنابراین گام ضروری در این چارچوب، درک خطوط قرمز و احترام به دغدغههای متقابل یکدیگر برای انجام مذاکرات در جهت حل و فصل بحران است.
این کارشناس مسایل خاورمیانه با بیان اینکه ما باید درک درستی از میزان ضعف اقتصادی و جغرافیائی اردن داشته باشیم، یادآور شد: اگرچه دولت و حکومت این کشور در بعضی مقاطع مخصوصا بعد از تحولات مشهور به بهار عربی مواضع خوبی نداشت اما واقعیت آن است که آن مواضع ناشی از مشکلات زیرساختی و همچنین تبعات ناشی از این تحولات بر این کشور بوده است.