خبرگزاری کار ایران

دبیر شورای عالی امنیت ملی:

توافق اروپا و آمریکا در مورد آینده برجام فاقد ارزش است/ سیاست قطعی آمریکا، مدیریت ناامنی و بی‌‌‌ثبات‌‌‌سازی است

توافق اروپا و آمریکا در مورد آینده برجام فاقد ارزش است/ سیاست قطعی آمریکا، مدیریت ناامنی و بی‌‌‌ثبات‌‌‌سازی است
کد خبر : ۶۱۶۲۷۰

نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: هر توافقی که اروپا و آمریکا در مورد آینده برجام وآینده برنامه هسته‌‌‌‌‌‌ای ایران برای دوره بعد از محدودیت پیش‌‌‌بینی شده در برجام بکنند، از نظر ما بی‌‌‌اعتبار بوده و فاقد ارزش است.

 

به گزارش ایلنا، امیر دریابان علی شمخانی، در نهمین نشست مسئولان عالی امنیتی پنج قاره جهان که در شهر سوچی روسیه در جریان است، طی سخنان مبسوطی گفت: جهان امروز بیش از هر زمانی به صلح و ثبات و امنیّت نیاز دارد و مسیر تحقق آن، از راه گفت‌وگوهای سیاسی، امنیّتی و نظامی برای دستیابی به درک مشترک، رفع سوءتفاهمات و نهایتاً دستیابی به راه حل است.

سرمایه‌های ملی در مسیر فقط و توسعه هزینه شود

وی ادامه داد: باید به جنگ و خشونت پایان داده شود و به جای ائتلاف برای جنگ، ائتلاف برای صلح و دوستی و برادری تشکیل شود و به جای اینکه سرمایه ملی کشورها صرف رقابت تسلیحاتی شود، در مسیر رفع فقر و توسعه و رفاه مردم، هزینه شود.

نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه به صورت طبیعی، یک مسأله قبل از اینکه به بحران تبدیل شود، فرآیندی را طی می کند، اظهار داشت: دانش و تجربه نشان داده است که هیچ بحرانی در جهان امروز با جنگ و درگیری حل نشده، بلکه این بحران‌‌ها از یک وضعیت به وضعیت دیگری تبدیل شده‌اند.

هیچ راه‌حلی به جز گفت‌وگو برای حل بحران‌ها وجود ندارد

شمخانی با اشاره به بحران‌های منطقه تصریح کرد: با قاطعیت می‌‌‌توان ادعا کرد که برای بحران‌‌‌های امروز در جهان، اعم از؛ سوریه، یمن، لیبی، افغانستان، شبه جزیره کره، هیچ راه‌حلی به جز گفت‌وگو و حل و فصل سیاسی وجود ندارد. اما این پرسش مطرح است که چرا به راه‌‌‌حل سیاسی در این بحران‌‌‌‌ها بی‌توجهی می‌‌‌شود و بر طبل جنگ کوبیده می‌‌‌شود؟

وی افزود: اگرچه هر یک از این بحران‌‌‌ها راه حل سیاسی مخصوص به خود را دارند اما در ریشه‌‌‌یابی‌‌ها، با موانعی مواجه می‌شویم که تقریباً در تمامی این بحران‌‌ها مصداق دارد.

امریکا منطقه را به انباری از سلاح و باروت تبدیل کرده است

دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود :وجود این ادراک غلط در ذهن برخی از حاکمان که می‌توانند با جنگ، این بحران‌ها را به پایان برسانند، فقدان جسارت در آغازگران جنگ و حامیان آنها، برای پذیرش اشتباه و بازگشت به مسیر درست، منافع برخی از بازیگران در استمرار بهم ریختگی و آشوب در منطقه برای؛ تخلیه ظرفیت‌‌ها، تضعیف بنیان‌‌‌های قدرت ملی کشور ها، تخریب زیرساخت‌‌‌ها، دامن زدن به درگیری‌‌‌های مذهبی و قومیتی و نژادی و منافع فروشندگان سلاح و مهمات، موجب شده به راه‌‌حل سیاسی بی‌‌توجهی و بر طبل جنگ کوبیده شود.

شمخانی در تشریح این مهم و برای نمونه خاطرنشان کرد: آمریکا به عنوان بزرگترین صادرکننده سلاح و مهمات، بیش از یک سوم بازار جنگ‌‌افزار جهان را در کنترل دارد و بیش از ۷۰ درصد این سلاح‌‌ها به منطقه خاورمیانه فروخته می‌‌شود و در طـی ده سـال گذشته، به دو برابر افزایش یافته و منطقه را به انباری از سلاح و باروت تبدیل کرده است. 

سیاست قطعی آمریکا در این منطقه، مدیریت ناامنی و بی‌‌‌ثبات‌‌‌سازی است

نماینده مقام معظم رهبری با طرح این پرسش که آیا با چنین بازار پر سودی، آمریکا می‌‌‌‌تواند حتی تمایلی برای پایان جنگ‌‌‌ها داشته باشد، ابراز داشت: آیا بدون تهدید نمایی امنیّتی از ایران می‌‌‌تواند بیش از یکصد میلیارد دلار سلاح در یک سفر به عربستان بفروشد؟ آیا می‌‌تواند بدون تصویرسازی فرضی و واهی از تهدیدات روسیه و چین و ایران، مسابقه خرید تسلیحاتی در جهان راه بیاندازد؟ آیا بدون کمک آمریکا گروه‌‌‌های تروریستی از جمله داعش توان حفظ سیطره بر نیمی از خاک عراق و سوریه را داشتند؟

شمخانی با طرح این سوال که آیا بدون حمایت آمریکا تروریست‌‌‌ها می‌‌توانند به محیط های جدید درگیری در افغانستان و آسیای میانه منتقل شوند؟ بیان کرد: طبیعی است که تمامی پاسخ‌‌‌ها منفی است زیرا سیاست قطعی آمریکا در این منطقه، مدیریت ناامنی و بی‌‌‌ثبات‌‌‌سازی برای حضور و توسعه پایگاه‌‌‌های نظامی و فروش تسلیحات و دخالت در امور منطقه است.

دولت امریکا معاهدات دوجانبه و بین‌المللی کشورش را هم زیرپا می‌‌‌گذارد

وی با اشاره به مذاکرات هسته‌‌ای ایران با اعضای دائم شورای امنیّت سازمان ملل و اتحادیه اروپا یادآور شد: این مذکرات یک مثال روشنی برای جهان است که می‌‌توان با گفت‌وگو و مذاکره به راه‌‌‌حل توافقی برای پایان دادن به یک بحران ساختگی دست یافت.

دبیر شورای عالی امنیت ملی اضافه کرد: اما آنچه مهم‌‌‌‌تر از اصل دستیابی به توافق است، پایبندی طرفین به تعهداتشان برای اعتبار و پایداری این توافق است. متأسفانه امروز ما با دولتی مواجه هستیم که نه تنها تعهد دولت پیشین آمریکا را به سُخره گرفته است بلکه اصول اولیه حقوق بین‌‌‌‌الملل را نه فقط در توافق هسته‌‌‌ای ایران، بلکه معاهدات دوجانبه و بین‌المللی کشورش را زیرپا می‌‌‌گذارد.

/ گفت‌وگوی مجدد در مورد پایان دوره محدودیت به معنای نابودی برجام است

شمخانی تاکید کرد: من در این نشست امنیتی بین‌المللی که نمایندگان عالی بیش از ۱۰۰ کشور از پنج قاره جهان حضور دارند به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌‌‌‌کنم، هر توافقی که اروپا و آمریکا در مورد آینده برجام وآینده برنامه هسته‌‌‌‌‌‌ای ایران برای دوره بعد از محدودیت پیش‌‌‌بینی شده در برجام بکنند، از نظر ما بی‌‌‌اعتبار بوده و فاقد ارزش است.

وی با بیان اینکه به شما اطمینان می‌دهم که به طور قطع رویاهای آنها در مورد ایران تعبیر نخواهد شد،‌ عنوان کرد: گفت‌وگوی مجدد در مورد پایان دوره محدودیت فعالیت‌های صلح‌‌‌آمیز هسته ای ایران به معنای نابودی برجام است زیرا لغو محدودیت‌ها و عادی شدن روند برنامه هسته‌‌‌‌‌ای ایران در چارچوب معاهده بخش مهمی از تعهد ارایه شده به ایران در توافقنامه بین‌‌المللی برجام است. 

تلاش‌‌‌های آشکار و پنهانی برای کشاندن جهان به آن دوران دیده می‌‌شود

 

نماینده مقام معظم رهبری با ابراز تاسف از اینکه، صدای دوران جنگ سرد مجدداً، اما این بار به صورت افسار گسیخته، شنیده می‌‌‌شود،‌ گفت: تلاش‌‌‌های آشکار و پنهانی برای کشاندن جهان به آن دوران دیده می‌‌شود. سطوح اصطکاک و درگیری میان کشورها، رو به افزایش است. نظم حاکم بر مناسبات بین‌‌المللی در حال بهم ریختگی است و حرکت، در مسیر خشونت‌‌طلبی است.

شمخانی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع فلسطین اشاره کرد و گفت: شناسایی قدس از سوی دولت آمریکا به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی نه در جهت حل بحران فلسطین بلکه در مسیر مشتعل کردن آتش جنگ در فلسطین است.

در راه حل سیاسی، بازنده‌‌ای وجود ندارد

وی با طرح این سوال که در چنین شرایطی، وظیفه ما به عنوان مقامات عالی امنیّت ملّی چیست؟ اظهار داشت: در شرایطی که همه ما اذعان داریم که جنگ هیچ برنده‌‌ای نخواهد داشت و همه بازنده خواهند بود و بالعکس اصولاً در راه حل سیاسی، بازنده‌‌ای وجود ندارد، چون توافقی شکل نمی‌‌گیرد، استراتژی ما باید این باشد که نگذاریم اختلافات و چالش‌‌‌ها و تنش‌‌ها میان کشورها به خصومت و جنگ کشیده شود و جنگ‌‌‌های فعلی متوقف شود و تمامی توان خود را بسیج کنیم تا در قالب چارچوب‌‌‌‌های منطقه‌‌ای به راه حلی برای بحران‌‌‌های جاری دست یابیم.

دبیر شورای عالی امنیت ملی اضافه کرد: تردیدی نیست که بروز جنگ داخلی در هر کشوری، فضای مستعدی را برای پیدایش و توسعه جریان‌های تروریستی ایجاد می‌کند. ناامنی در یک کشور و منطقه، در نظام امنیّت شبکه‌‌‌ای به سایر مناطق نیز منتقل خواهد شد. کشورهای منطقه باید ظرفیت‌‌‌‌‌‌‌‌‌های خود را برای کمک به دولت‌‌‌ها برای حل بحران‌‌‌‌‌های داخلی، بکار گیرند. شکل‌‌‌گیری گفت‌وگوی ملی میان دولت وحدت ملی افغانستان با طالبان که مسیر خشونت را کنار بگذارند و همچنین گفت‌وگوی دولت سوریه با معارضه مسلحی که به آتش‌بس تن داده است، مسیر درستی است که باید مورد حمایت منطقه‌‌ای و جهانی قرار گیرد. 

تروریسم تنها موردی که از میدان گفت‌وگو و مذاکره خارج است

شمخانی با بیان اینکه تنها موردی که از میدان گفت‌وگو و مذاکره خارج است، موضوع تروریسم است، تصریح کرد: باید با تروریسم به عنوان یک تهدید جدّی و رو به گسترش، در پارادایم امنیّت دسته جمعی مبارزه شود.

وی تاکید کرد: نکته حائز اهمیت، این است که مبارزه با تروریسم در عراق و افغانستان و سوریه و در هر مکان دیگری که دارای دولت‌‌‌های قانونی هستند بدون مشارکت و همکاری مشترک با این دولت‌‌‌ها، میسّر نیست. نباید اجازه داده شود به بهانه مبارزه با تروریسم، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورهایی که درگیر با تروریست‌‌‌ها هستند، مخدوش شود و مبارزه با تروریسم، ابزاری برای سوءاستفاده، دخالت و اشغال بخشی از سرزمین این کشورهای مستقل قرار گیرد که متأسفانه در سوریه چنین اتفاقی رقم خورده است. 

آسیای غربی نیازمند یک ساختار و سازوکار همکاری‌‌‌‌های سیاسی، امنیّتی و نظامی است

نماینده مقام معظم رهبری قاره آسیا و به خصوص آسیای غربی را نیازمند یک ساختار و سازوکار همکاری‌‌‌‌های سیاسی، امنیّتی و نظامی دانست تا بتواند بدون مداخله بازیگران فرامنطقه‌‌‌‌‌ای، اختلافات را مدیریت و آتش جنگ را دور کند و خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران که طراح گفت‌وگوی تمدن‌‌‌‌ها و جهان عاری از افراط و خشونت در مجمع عمومی سازمان ملل بوده، آمادگی دارد توان و ظرفیت خود را برای حل بحران‌‌‌های منطقه‌‌‌ای و مبارزه جدی و مؤثر با تروریسم، با مشارکت کشورهای منطقه، بکار گیرد، چنانچه تاکنون به درخواست دولت‌‌‌های قانونی عراق و سوریه پاسخ مثبت داده و در کنار آنها، موفق شد با جان‌فشانی نیروهای مسلحش به حاکمیت جعلی داعش در این دو کشور پایان بخشد.

شمخانی اظهار امیدواری کرد در این نشست، مسئولان عالی امنیّت ملّی کشورها، با تبادل نظر، مهمترین چالش‌‌‌های امنیّت بین‌‌الملل را به بحث و بررسی بگذارند و از این مسیر به راه‌حل‌های مناسبی برای مدیریت این بحران‌‌ها دست یابند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز