قاسمی در نشست خبری:
شکاف میان سه کشور ضامن صلح در روند آستانه دلیل حمله به سوریه بود/ تماسهای خود را با اروپا ادامه میدهیم
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: اقدام تجاوزکارانه سه کشور غربی در حمله به سوریه خلاف موازین بینالمللی بود و نمیتواند موجب تغییری در سیاستهای جمهوری اسلامی شود.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، بهرام قاسمی پیش از ظهر امروز در نشست خبری خود با خبرنگاران، با تبریک عید مبعث و اعیاد شعبانیه درباره رایزنی امریکا و اروپا درخصوص برجام و خبری که روز گذشته مبنی بر توافق امریکا و اروپا درباره مسائل موشکی و منطقهای گفت: من از تعداد نشستهای برخی از کشورهای اروپایی با امریکا و موضوعات رایزنی اطلاع خاصی ندارم.
وی ادامه داد: برجام موضوع مشترکی میان ایران و گروه ۱+۵ است که توافق شده و موضوعات آن کاملا مشخص است. من فکر میکنم بسیاری از مطالب که در رسانهها مطرح میشود، گمانهزنی رسانهای است و تا اطلاع رسمی تا زمانی که از آن موضوعات نداشته باشیم، قضاوت و واکنش نسبت به آن درست نیست.
حق سوریه است به تجاوزات اسرائیل عکسالعمل نشان دهند
این دیپلمات کشورمان درباره عدم واکنش ایران نسبت به حملات اسرائیل و کشته شدن تعدادی از نیروهای ایران در آن اظهار داشت: ایران به هنگام در این باره مواضع لازم را اتخاذ و مطرح کرد. حق مردم و دولت سوریه است که در قبال تجاوزات اسرائیل اتخاذ تصمیم کرده و عکسالعملهای لازم را نشان دهند.
در سفر به آفریقا و آمریکای جنوبی ۴۰ شرکت ظریف را همراهی کردند
قاسمی درباره سفر ظریف به آفریقا و امریکا جنوبی تصریح کرد: قطعا این سفرها سودمند است و گامهای رو به جلویی برای توسعه روابط با کشورهای جهان به ویژه کشورهای آفریقایی و امریکایی است. در این سفر ۴۰ شرکت آقای ظریف را همراهی کردند و تعدادی سند میان دوطرف به ویژه در برزیل منعقد شد. ایران و برزیل ظرفیتهای بسیاری برای توسعه روابط دوجانبه دارند. از زمان امضای یادداشت تفاهم و عقد قرارداد تا اجرایی شدن آن، زمانی طول میکشد.
وی افزود: امیدوارم هستم در پی این سفرها و رایزنیها روابط متعادل و گستردهای با کشورهای مختلف جهان به ویژه کشورهای آفریقایی و امریکایی داشته باشیم.
تجاوز ۳ کشور غربی به سوریه موجب تغییر در سیاستهای ایران نمیشود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره حمله سه کشور غربی به سوریه و تاثیر آن بر سیاستهای ایران در سوریه خاطرنشان کرد: اقدامی که در تهاجم به سوریه صورت گرفت، اقدام تجاوزکارانه و خلاف موازین بینالمللی بود اقدامی نابجا، غلط و و جنگافروزانه تلقی میشود و نمیتواند موجب تغییری در سیاستهای جمهوری اسلامی شود. ایران همانطوری که در دهههای گذشته نشان داده با حمایت مردم از سیاستهای اصولی خود پیروی و دنبال کرده و این اقدامات نمیتواند بر سیاستهای ایران تاثیر خاصی داشته باشد.
قاسمی در پاسخ به این سوال که اگر حملات آمریکا در سوریه تکرار شود، سناریو ایران چه خواهد بود؟ ابراز داشت: این اقدامات خلاف موازین بینالمللی و توسعهطلبانه و جنگافروزانه تلقی میشود. البته این اقدامات از سوی امریکا جدید نیست. آمریکا به سیاستهای توسعهطلبانه هر از گاهی و با دورغ برای تامین مطامع خود، دست به اقدامات اینچینی میزند. تصور میکنم وضعیت نابهنجار به دلیل سیاستهای اشتباه و غلط و راهبردی امریکا است که کمک کرده وضعیت منطقه از بیثباتی و نابسامانی رنج ببرد.
جزییات تماس تلفنی بوریس جانسون و لحن شدید ظریف
وی درباره رایزنی تلفنی ظریف و بوریس جانسون بیان کرد: چارچوب تماس و گفتوگوی آقای ظریف و جانسون منتشر شد. تماس از سوی آقای جانسون بود و درخصوص سوریه و مسائل منطقه مفصلا صحبت شد. شدیدا اعتراض ایران به حمله سه کشور به سوریه از سوی آقای ظریف مطرح شد و گوشزد اقدامی جنایتکارانه و خلاف موازین بینالمللی بود و بدون داشتن هیچ گونه سند و گزارش از سوی مجامع بیطرف بینالمللی به خصوص سازمان منع گسترش تسلیحات شیمیایی صورت گرفته است.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه اضافه کرد: دراین تماس شدت اعتراض ایران به دقت و به صورت کامل به طرف انگلیسی منتقل شد.
دلیل حمله به سوریه، شکاف میان سه کشور ضامن صلح در روند آستانه بود
قاسمی درباره پیامدهای حمله سه کشور غربی به سوریه در روند معادلات این بحران و مذاکرات ایران و اروپا یادآور شد: اروپا با فرانسه و انگلیس الزاما در یک مجموعه هستند ولی آنها را نمیتوان در یک صف قرار دارد زیرا مواضع متفاوتی در میان کشورهای اروپایی وجود دارد. مذاکرات ما با کشورهای اروپایی ادامه خواهد داشت هرچند اختلافنظرهایی میان ما با اروپا وجود داشته و خواهد داشت. فکر میکنم یکی از دلایل حمله غیرخردمندانه امریکا با دو متحد خود، ایجاد شکاف میان سه کشورهای ضامن صلح در روند آستانه بود که خیال خامی است.
وی ادامه داد: علیرغم اختلافی که میان سه کشور ضامن صلح وجود داشته و دارد، سه کشور همکاریهای خود را در روند آستانه دنبال میکنند هرچند که اختلاف و تفاوت دیدگاه وجود داشته و دارد اما مجموعا تبادل دیدگاهها و رفت و آمدها برای کاهش اختلافات و افزایش اشتراکات میان سه کشور است.
سفر نماینده ویژه پوتین به تهران مساله جدید و غریبی نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر نماینده ویژه پوتین به تهران و دیدار محرمانه او با علی شمخانی و حسین جابری انصاری عنوان کرد: سفر لاورنتینف به تهران مساله جدید و غریبی نیست. در سالهای اخیر و در ادامه روابط راهبردی و تلاشهای دو کشور در سوریه، هیاتهای متعددی میان دو کشور تبادل شد و این دیدارها همواره وجود داشته است.
قاسمی افزود: در دیدار سران سه کشور در آنکارا و رایزنی روسای جمهوری ایران و روسیه، قرار شد دو کشور درخصوص روند مبارزه با تروریسم و روند مذاکرات صلح در سوریه گفتوگوهای نزدیکی داشته باشند که در پی آن، نماینده ویژه پوتین به تهران آمد و راهکارهای سیاسی که میتواند به حل و فصل مسئله کمک کند، روند مبارزه با تروریسم و... مورد گفتوگو قرار گرفت.
تصمیم واحدی در واشنگتن درباره برجام گرفته نشده است
وی درباره اظهارات وزیر خزانهداری امریکا مبنی بر اینکه احیای تحریمها لزوما به معنای خروج از برجام نیست، گفت: اخبار در رسانهها زیاد است و حرفهای زیادی از سوی رسانهها و شخصیتها شنیده میشود. این مطالب گاها متضاد به خصوص از سوی ایالات متحده شنیده میشود. به نظر میرسد تصمیم واحدی در واشنگتن گرفته نشده است بنابراین باید صبر کرد.
تماسهای خود را با اروپا ادامه خواهیم داد
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره تمدید تحریمهای حقوق بشری از سوی اروپا و رایزنیهای ایران و اروپا در این باره اظهار داشت: این موضوع جدیدی نیست. مذاکرات با اتحادیه اروپا از گذشته پیرامون موضوعات متعدد و مختلف وجود داشته است. درخصوص برخی از مسائل حتما دارای تفاوت دیدگاههای بسیاری با طرف اروپایی هستیم. بخشی از این مسئله به تفاوت ارزشها میان طرفین بازمیگردد.
قاسمی اضافه کرد: مذاکراتی از گذشته وجود داشته و گهگاه توافقات و همکاریهای میان طرفین وجود داشته است. ما تماسهای خود را با اروپا ادامه خواهیم داد. البته این گفتوگوها باید دوطرفه و براساس خواست و علاقه طرفین و در محیطی حاکی از حسن نیت و سازنده صورت بگیرد. من فکر میکنم میتوانیم به گفتوگوهای خود ادامه بدهیم و احتمالا طی ماههای آینده هیاتهای میان طرفین تبادل خواهند شد تا درخصوص مسائل مختلف و نه الزاما حقوقبشر رایزنی صورت بگیرد.
مقامهای اسرائیل دیر یا زود پاسخ حمله به پایگاه نظامی تی۴ را دریافت میکنند
وی درباره حمله رژیم اسرائیل به پایگاه نظامی تی۴ و شهادت تعدادی از نیروهای ایرانی در آن تصریح کرد: تجاوزگری جزیی از خوی اسرائیل است. حضور ایران در سوریه به دعوت دولت این کشور و به صورت قانونی صورت گرفته است. این مسئله به سیاستهای خصمانه و ددمنشانه رژیم صیهونیستی نسبت به مردم منطقه و به ویژه مردم سوریه است. مقامهای اسرائیل دیر یا زود پاسخها را دریافت میکنند و از کرده خود پیشمان میشوند. آنها نمیتوانند اقدامی کنند و از مجازات معاف باشند. حتما نیروهای سوریه و مقاومت نسبت به این مسئله بیتفاوت نخواهند بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تسلیت به بازماندگان خانوادههای شهدای این حادثه خاطرنشان کرد: زمان زدن و گریز و فرار برای اسرائیل گذشته و نیروهای مقاومت در منطقه هستند در زمان مقتضی پاسخ بجا و متناسب را خواهند داد. هنوز اقدام حقوقی صورت نگرفته هرچند گفتوگوهایی در بخشهای ذیربط در حال انجام است.
تلاش سعودیها در جهت استفاده از اجلاسهای اتحادیه عرب، برای اتهامزنی به ایران
قاسمی درباره سفر ظریف به تاجیکستان ابراز داشت: هدف سفر شرکت در اجلاس وزرای امور خارجه سازمان اکو است. این فرصت مغتنمی است تا در حاشیه آن مذاکراتی با مقامات عالی تاجیکستان پیرامون روابط دوجانبه و چگونگی کمک به فرایندهایی که میتواند روابط تهران و دوشنبه را در وضعیت بهتری قرار دهد، خواهد بود. مسائل منطقهای و روابط ایران و آسیای میانه و تحولات آن منطقه هم از دیگر مسائل گفتوگو است.
وی درباره اجلاس سران اتحادیه عرب بیان کرد: اتحادیه اروپا براساس روال قبلی خود و القائات مقامهای سعودی، اتهامات غلط و نادرست نسبت به جمهوری اسلامی ایران مطرح میکند و فراموش میکند دشمن مشترک جهان اسلام و جهان عرب، دیگران هستند و سعی میکند از فرصت اجلاسهای اتحادیه عرب، برای اتهامزنی نسبت به ایران استفاده کند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه با اشاره به بیانیه پایانی نشست اتحادیه عرب یادآور شد: اتحادیه عرب تا حدی به باشگاهی برای ارضا و پیشبرد امیال برخی از کشورهای خاص عربی تبدیل شده است که نهایتا دشمن خود را اشتباه فرض کردهاند و بجای هدف گرفتن دشمن اصلی جهان عرب، ایران را که با حسن نیت تمام برای مبارزه با تروریسم و ثبات و امنیت منطقه تلاش میکند، متهم میکنند.
قاسمی ادامه داد: بسیاری از این کشورها از صحبتهای خود با توجه به واقعیتهای منطقه پیشمان میشوند. زمان به آنها میآموزد که دوست و دشمن آنها کیست ولی جای تاسف است که یک کشور عربی مورد حمله امریکا قرار گرفته است ولی بجای برخورد با دشمن اصلی، کشوری که در صف مقدم تروریسم و ایجاد ثبات و امنیت تلاش میکند را هدف قرار دادهاند.
آمریکا فشار بسیاری به اتحادیه اروپا برای تغییر مواضع وارد میکند
وی درباره رایزنیهای ایران و اروپا درباره برجام عنوان کرد: ارتباطات و رایزنیهای ایران و اروپا پیرامون بحث برجام در حال انجام است. این موضوع، بحث قابل توجه برای ایران و اتحادیه اروپا است. کشورهای اروپایی به کرات چه مصاحبههایی که داشتهاند و چه در رایزنیهایی که با طرف ایرانی داشتهاند، با جدیت تمام از مواضع خود نسبت به برجام سخن گفتهاند و اعتقاد راسخ دارند برجام بدون هیچ کم و کاستی ادامه یابد و با سیاستهای ترامپ در این باره موافق نیستند و تلاشهای خود را در این جهت انجام میدهند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: آمریکا فشار بسیاری به اتحادیه اروپا برای تغییر مواضع وارد میکند ولی با توجه به شناخت اروپا نسبت به ایران و ظرفیتهای کشورمان و تلاشهای ایران برای ایجاد ثبات و امنیت جهانی بر موضع خود پافشار میکند. من فکر میکنم علیرغم کارشکنیها بتوانیم در این مسیر همکاریهای خود را در این باره ادامه بدهیم.
همکاریهای راهبردی ایران و روسیه کماکان ادامه دارد
قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه بسیاری معتقدند روسها درخصوص واکنش حمله سه کشور غربی به سوریه تنها به واکنشهای لفظی بسنده کردند و واکنش عملی نداشتهاند. ارزیابی ایران از اقدامات عملی روسیه درخصوص این حمله چیست؟ گفت: درخصوص مکانیزم عملکرد نظامی چه دولت سوریه و چه دولت روسیه و دیگر نیروهایی که میتواند در سوریه حضور داشته باشند، بهتر است مقامات نظامی ارزیابی ارائه کنند.
وی با بیان اینکه من با تعابیر شما درباره روسیه موافق نیستم، اظهار داشت: روسیه کشور مستقلی است که با ما همکاریهای راهبردی در سوریه دارد ولی آرایش نظامی و عملکرد نظامی روسیه را مسکو تعیین میکند ولی همکاریهای راهبردی ایران و روسیه کماکان ادامه دارد. رایزنیهای ما همچنان ادامه خواهد داشت. طی روزهای گذشته آقایان روحانی و پوتین گفتوگوی تلفنی کردند. در تماس دائمی هستیم. به سرعت نباید درباره رفتارها دولت قضاوت کرد.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه افزود: علیرغم همه همکاریهای راهبردی قطعا نباید انتظار داشت ما در همه امور و موضوعات یکسان و مشابه فکر کنیم و میتوانیم دیدگاههای متفاوتی را داشته باشیم. این موضوع جدیدی نیست. از گذشته نیز چنین تفاوت نگاهی چه درخصوص سوریه و چه در مناطق وجود داشته و یک مسئله طبیعی است و نباید نسبت به آن نگران بود.
به دستگاهی که برای حفظ کیان نظام و ارتقای جایگاه ایران تلاش میکند، نباید اتهام وارد کرد
قاسمی در پاسخ به سوالی درباره انتقادات برخی از ائمه جمعه و فرماندهان نظامی به وزارت امور خارجه تصریح کرد: مواضع رسمی جمهوری اسلامی در عرصه سیاست خارجی مشخص است که توسط چه کسانی و به چه شکلی بیان میشود. عمدتا مواضع رسمی درباره دیپلماسی از سوی وزارت امور خارجه و رئیسجمهور مطرح میشود. دیدگاههایی که از سوی اشخاص، مسئولان و نهادهایی که در این باره مطرح میشود، مواضع جمهوری اسلامی نیست بلکه مواضع شخصی آنها نیست هرچند که باید آنها را شنید و مطالعه کرد.
وی اضافه کرد: اگر دستگاه دیپلماسی به خاطر لبخند و گفتوگو مورد انتقاد میگیرد، ایران کشور بازی است و اظهارنظر در آن صورت میگیرد و نمیتوان جلوی آن را گرفت ولی این گفتار ناپسند است و درست نیست به دستگاهی که با تمام توان برای حفظ کیان نظام و ارتقای جایگاه ایران تلاش میکند، اتهام وارد کرد. باید در طرح دیدگاهها و مواضع خود دقت نکنیم و اجازه ندهیم الفاظی که جایگاهی ندارد موجب دلسردی مسئولانی شود که برای حفظ منافع ایران تلاش میکنند.
اجازه نمیدهیم دیگران به هزینه جمهوری اسلامی خدشهای به برجام وارد کنند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره رایزنیهای ایران با فدریکا موگرینی و اتحادیه اروپا نسبت به برجام خاطرنشان کرد: ما با کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا با توجه به نقش آنها در برجام در تماس هستیم و رایزنیهای ما ادامه خواهد داشت. این مسئله موضوعی مورد علاقه دوطرف است که بسیار مهم است. این تماسها تا ۲۲ اردیبهشت ادامه مییابد.
قاسمی با بیان اینکه ایران هیج تغییری در مواضع خود نسبت به برجام ندارد و اولین کشوری هم نیست که برجام را نقض کند یا از آن خارج شود، ابراز داشت: تحولات را رصد میکنیم و اجازه نمیدهیم دیگران به هزینه جمهوری اسلامی خلل و خدشهای به برجام وارد کنند. توافق هستهای هم به همین شکل باقی میماند و امکان بازنگری هم ندارد.
وی ادامه داد: برجام همین توافقی است که صورت گرفته و با پشتوانه قطعنامه ۲۲۳۱ اجرایی شده است. کسانی که در اجرای این توافق اخلال کنند بازنده بزرگ خواهند بود و جبران اشتباه آن بسیار بزرگ خواهد بود.
تلاش برای خروج سرمایه از ایران کار نابجا و نادرستی است
این دیپلمات کشورمان درباره خروج ارز از ایران و نقش برخی از کشورها در این باره بیان کرد: من به عنوان یک شهروند بیان میکنم تلاش برای خروج سرمایه از ایران کار نابجا و نادرستی است و تضیع حقوق ملت ایران است. اینکه سرمایه از ایران خارج شده و به کجا رفته و چقدر بوده و ردپای کشورهای دیگر در آن وجود دارد، من نباید در این باره اظهارنظر کنم بلکه باید دستگاههای مسئول دیگر در این باره اظهارنظر کنند.
در هیات نظارت بر برجام سناریوهای مختلف از گذشته بررسی شده است
قاسمی درباره اظهارات رئیسجمهور در روز ملی فناوری هستهای مبنی بر سناریو تداوم اجرای برجام بدون امریکا یادآور شد: در هیات نظارت بر برجام سناریوهای مختلف از گذشته بررسی شده است. یکی از سناریوها، برجام بدون امریکا است. در مجموع، انواع و اقسام سناریوها مطرح شده و بیان زودهنگام درست نیست. با توجه به تحولات، اقداماتی که باید صورت بگیرد، بخشی از آن را اعلام میشود و ممکن است بخشی از آن هم مطرح نشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا حاضر به پذیرش امریکا در روند مذاکرات آستانه خواهد بود؟ عنوان کرد: یکی از دلایل حمله به سوریه، نگرانی و عصبانیت امریکا از پیشبرد مسائل در سوریه در روند آستانه بوده است. در نشست سران که در آنکارا برگزار شد، شاهد عصبانیت واشنگتن برای عدم حضور در آن بودیم. امیدواریم نگاه خصمانه امریکا نسبت به مسائل و کشورها پایان پذیرد اما متاسفانه امریکا راهکار بقای خود را در بحرانها، در جنگ و آتشافروزی میبینند و برخی از کشورهای منطقه نسبت به آن همراهی کرده و پایکوبی میکنند.
حملهکنندگان به سوریه حق ورود به روند مذاکرات صلح را ندارند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی حمله امریکا به سوریه را ناجوانمردانه و بدون داشتن هیچ گونه سند و مدرک دانست و گفت: این حمله به گونهای بود که به کارشناسان سازمان منع استفاده از تسلیحات شیمیایی اجازه بررسی ماجرا داده نشد. کشورهایی که این کار را کردند، حق ورود به روند مذاکرات صلح را ندارند بلکه آنها باید اشتباه راهبردی خود را به شکلی جبران کنند لذا تصور میکنم، نمیتواند و نباید در این مسیر ورود کنند البته امیدوارم روند آستانه بتواند کمافیالسابق در یک وضعیت مطلوبتر در حل و فصل مسائل سوریه در حد لازم، تلاش خود را به عمل بیاورد.
مقدمات سفر مکرون به تهران باید نهایی شود
قاسمی در پاسخ به این سوالی درباره زمان سفر رئیسجمهور فرانسه به تهران نیز اظهار داشت: هنوز هیچ زمانی اعلام نشده است. سفر وزیر امور خارجه فرانسه به تهران در زمان خود صورت گرفت. البته از گذشته سفر آقای مکرون به تهران از گذشته مطرح بوده است. باید صبر کرد و دید مقدمات آن به کجا میرسد. انجام این سفرها در این سطوح نیازمند هماهنگیهایی است که باید صورت بگیرد.
ایران و روسیه و ترکیه باید هوشیار باشند و روند گذشته را ادامه بدهند
وی درباره رویکرد اخیر ترکیه نسبت به حملات سه کشور غربی به سوریه و مواضع مقامات این کشور علیه سوریه تصریح کرد: از وقتی که روند آستانه را آغاز کردیم، هر کدام از کشورها دیدگاهها و نگاههای متفاوتی نسبت به بحران سوریه، دولت سوریه و روند مبارزه با تروریسم داشتند. در طول مذاکرات و پروسه موفق آستانه، علیرغم تفاهمات و پیشرفتهایی که صورت گرفت، هنوز اختلاف دیدگاههایی وجود دارد.
این دیپلمات کشورمان با بیان اینکه من متاسفم برخی از کشورها در عید مبعث به سوریه گرفت، حمایت کردند، خاطرنشان کرد: علیرغم این نگاهها، ما باید به عنوان سه کشوری که در منطقه هستیم و صلح و ثبات در منطقه میتواند زمینهساز همکاری شود، باید به کار رو به جلو خود را ادامه بدهیم. همانطور که گفتم یکی از اهداف حمله ایجاد شکاف میان سه کشور ضامن سوریه باشد ولی حوادث تک عاملی نیست و شاید امریکا و شرکایش در این حمله، اهداف متفاوتی را دنبال کردند.
قاسمی اضافه کرد: ایران و روسیه و ترکیه باید هوشیار باشند و علیرغم تفاوت دیدگاهها، روند گذشته را ادامه بدهند و کمک کنند تروریسم در منطقه ریشهکن شود و تمامیت ارضی سوریه حفظ سود و از تجزیه سوریه که میتواند عواقبی برای همگان در منطقه و جهان داشته باشد، جلوگیری شود.